Microsoft använder AI för att hålla drönare i luften

Vill lära drönarna sväva som fåglar

Foto: Microsoft
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

Forskare på Microsoft experimenterar nu med en artificiell intelligens ska kunna få segelflygplan att sväva på termiska uppvindar på ett liknande sätt som vissa fåglar gör.

För att åstadkomma detta krävs ett system, motsvarande vissa delar i en fågels hjärna, som kan förutse var dessa uppvindar är eller var de kommer att uppstå härnäst. För att kunna fixa det har Microsoft utvecklat en artificiell intelligens som har koll på lufttemperaturen, vindriktningen och områden där man inte får flyga. Baserat på den datan ska AI:n sedan kunna räkna ut åt vilket håll flygplanet ska flyga för att hålla sig uppe i luften.

Målet med projektet är att utveckla en AI som kan hålla ett segelflygplan flygande konstant. Detta skulle i framtiden till exempel kunna användas för övervakning eller flygande mobilmaster inte helt olikt Googles Project Loon eller Facebooks framtida drönar-armada.

Ankis charmiga robot Cozmo släpps i september

Lek loss!

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Robotar

Som känt sedan tidigare kommer Anki Cozmo att släppas i vårt avlånga land och nu har vi fått bekräftat att det kommer ske i september. Du kommer kunna använda en app för att interagera med roboten och ju mer du leker, desto fler funktioner låser du upp.

Så om ni känner er sugna på en liten charmig robot som kan leka med kuber av olika slag så kommer ni kunna beställa ett exemplar av enheten nästa månad. Priset i USA ligger på 180 dollar, så vänta er en prislapp på runt 2000 kronor.

Forskare tar fram AI som fixar bättre bildkvalitet

Gör det rätt så bra

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Artificiell intelligens

En forskare på det amerikanska universitetet Stanford har tillsammans med Intel utvecklat en artificiell intelligens som kan användas för att fixa tydligare fotografier och videofilmer.

Bilden ovan kommer från videoklippet nedan där man förbättrat en bild som är fotograferad med en upplösning på 2 megapixel, bilden ovan till höger, till något som ser betydligt bättre ut som synes på resultatet till vänster.

Resultatet är än så länge inte helt fotorealistiskt men med lite övning så dröjer det nog inte länge innan vi kan skapa fotorealistiska världar med hjälp av artificiell intelligens.

Lexplore hittar dyslektiker med hjälp av AI

Kan även följa deras framsteg under behandlingen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Artificiell intelligens

Computer Sweden har gjort ett reportage om det svenska företaget Lexplore som, med hjälp av eyetracking-teknik och forskningsdata som Karolinska Institutet har samlat in i över 25 år, kan identifiera barn som eventuellt lider av dyslexi.

Dyslexi är ingen ögonsjukdom men genom att följa hur en persons ögon rör sig när den en läser en text kan Lexplores system få en indikation om en person lider av dyslexi. Systemet kan även lagra en patients resultat och jämföra detta med senare resultat efter en person fått hjälp och se om detta resulterat i någon förbättring. Fredrik Wetterhall, VD på Lexplore, säger till Computer Sweden:
"Vi kan utvärdera dem och se om deras läsning förändrats efter att de fått stöd. På så sätt kan vi se om den hjälp de får har någon effekt."

Lexplore har använt sin tjänst i Sverige i cirka ett år och kommer nu att lansera sin tjänst i Storbritannien och USA. I klippet ovan kan ni kolla in lite närmare hur Lexplores tjänst fungerar.

Shazam vet vilken musik Samsungs tv-apparater spelar

Tyvärr inte i Sverige

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Hemmabio

Samsung har uppdaterat sin smart-tv-plattform och i den senaste uppdateringen har man även inkluderat musik-identifieringstjänsten Shazam på vissa marknader.

Det innebär att de som har en Samsung TV med den senaste uppdateringen kan be tv:n tala om vilken musik som för tillfället spelas upp i det tv-program man tittar på. Jag antar att det kan vara en rätt rolig funktion att ha om man till exempel är intresserad av en låt från ett soundtrack i en film.

Shazam kommer att inkluderas i Samsung Smart Hub i USA, Storbritannien, Sydkorea, Frankrike samt Tyskland.

Därför lät trummor på samma sätt under 80-talet
Ett studiomisstag 
144kg
+
Roger Åberg
Den här vill jag ska rädda mig
Snyggt koncept 
114kg
+
Roger Åberg
Bokstavsplansch med rockbandsbokstäver
Klarar du av alla? 
115kg
+
Roger Åberg