Rapport CastAR har lagts ner

För att pengarna tog slut

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Förstärkt verklighet

De före detta Valve-anställda Jeri Ellsworth och Rick Johnson lanserade 2013 CastAR-projektet genom Kickstarter. Lite senare fick de istället in pengar från investerare och betalade då pengarna tillbaka till alla som backade projektet på Kickstarter.

Sedan dess har det inte gjorts allt för mycket väsen kring produkten och nu rapporterar Polygon att CastAR inte lyckats få någon ny finansiering, något som resulterade i att man nu lagt ner alltihop. Runt 70 anställda sägs ha fått gå i samband med detta. Ett fåtal personer har dock fått stanna kvar för att försöka sälja av tekniken de har tagit fram.

CastAR började sitt liv som ett internt projekt för Valve men när Valve bestämde sig för att satsa alla kort på SteamVR så valde Ellsworth och Johnson att lämna Valve för att bygga produkten på egen hand. CastAR delade upp en stereoskopisk 3D-bild mellan dubbla 720p mikroprojektorer som satt på glasögonen. Bilden projiceras på en yta som sedan gav en hologramlik effekt. Då ytan skulle reflektera mycket ljus så skulle det hela fungera med lågströmsprojektorer. Via en kamera som satt på mitten av glasögonen kunde den då läsa av ytan och bilda virtuella miljöer.

AI sorterar LEGO

Smart

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / LEGO

Att sortera LEGO-bitar kan fungera rätt bra som terapi men ibland är man helt enkelt inte allt för sugen på det. Då kan man ju ta hjälp av artificiell intelligens.

En person vid namn Jaques Mattheij har nämligen tagit fram ett neuralt nätverk som lärt sig känna igen de 38 000 olika LEGO-bitarna och de 100 olika färgnyanser som LEGO-bitar kan ha. Med hjälp av lite LEGO Technic och andra prylar sorterar sedan AIn bitarna på egen hand.

En längre genomgång av bygget och motivationen bakom bygget kan hittas via länken nedan.

Google lanserar VR-formatet VR180

En halv 360-video

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

YouTube meddelar att man stödjer det nya videoformatet VR180 vilket är stereoskopisk video som täcker 180-graders synvinkel istället för hela 360 grader. Det halverade synvinkeln gör att klippen blir mindre, enklare samt billigare att skapa. På grunda av detta så kan man även leverera bättre videokvalité vilket ju är viktigt med sådana här videoklipp. Sen är det ju så att det endast är ett fåtal människor som faktiskt kollar runt 360-videos i samtliga 360 grader.

Lenovo, LG samt YI Technology har alla kameror som stödjer VR180 och det kan beskådas med enheter som Google Cardboard, Daydream eller PlayStation VR.

En spellista från formatets betatestare kan hittas här.

Zenimax vill hindra försäljning av Oculus Rift

Tvisten är inte över

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

I februari i år dömdes Facebook att betala 500 miljoner i skadestånd till Zenimax efter en långdragen tvist rörande Oculus Rift. Anledningen var att Zenimax ansåg att Oculus-utvecklaren John Carmack utvecklat en del av koden som används i Oculus VR-headset Rift medan han arbetade för ZeniMax. Redan då ville också Zenimax att försäljningen av Oculus Rift skulle stoppas.

Nu har de gjort slag i saken och har ansökt om att domstolen ska förbjuda försäljning av Oculus enheter. Oculus VR hävdade dock under en domstolsförhandling i tisdags att ett säljstopp skulle vara en orättvis åtgärd som kommer att drabba så väl företaget som dess partners. De sa också att det inte skulle gagna någon annan än just Zenimax och att företaget dessutom skulle kunna använda det för att kräva Oculus på ännu mer pengar. De framförde också att en omarbetning av mjukvaran skulle vara för kostsam.

Någon dom har dock inte fallit eftersom domaren uppmanade båda företagens advokater att försöka komma överens istället.

Google Glass får Bluetooth-stöd

På tiden!

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Bärbarheter

Kommer ni ihåg Google Glass? Själv hade jag nästan glömt av de smarta glasögonen. Hur som helst så har Glass uppdaterats för första gången sedan 2014 och kommer med lite bättre stabilitet och lite buggfixar. Men den trevligaste nyheten är att Glass-användare nu kan använda glasögonens bluetooth på vettigt sätt. Användare kommer från och med nu kunna koppla bluetooth-enheter som möss, tangentbord och hörlurar till glasögonen.

Bonusvideo nedan:

Världsrekord i att hoppa hopprep
Skolbarn i Japan sätter rekord 
151kg
+
Bobby Green
Dave Grohls dotter får lira med bandet
Inför 20 000 personer 
181kg
+
Bobby Green
Så här ofta ska du onanera
För att undvika prostatacancer 
214kg
+
Bobby Green