FBI oroliga för att förarlösa bilar kan användas som vapen

Pryl / Övrigt
Brittiska The Guardian har en artikel där man skriver om att den amerikanska polismyndigheten FBI är oroliga för utvecklingen av helt förarlösa bilar då man misstänker att dessa kan komma att användas som vapen av terrorister och andra kriminella dårar.

Förutom det ganska så självklara ändamålet, att terrorister skulle kunna använda förarlösa bilar för att leverera bilbomber till mål man vill slå ut, så oroar sig FBI även över att en person i en förarlös bil skulle kunna använda båda sina händer till att beskjuta poliser vid en biljakt.

FBI ser dock även fördelar med robotbilar då dessa antagligen rejält kommer att minska bilolyckor som uppstått på grund av att någon var ouppmärksam i trafiken. Man ser även fördelar i att polisen själva använder förarlösa bilar då dessa mer exakt skulle kunna förfölja ett annat fordon vid en biljakt än vad en människa skulle vara kapabel att göra.

FBI tror att den amerikanska kongressen kommer att godkänna att förarlösa bilar börjar rulla runt i USA inom fem till sju år.
www.theguardian.com +

Honda visar ny version av Asimo

Pryl / Robotar
Honda har tillbringat närmare 20 år med att utveckla sin humanoida robot Asimo och idag visade man upp en ännu en iteration av Asimo.

Utseendemässigt påminner den om den förra versionen som presenterades för cirka två år sedan men Asimo har nu blivit försedd med nya ben som ska klara av ojämn terräng bättre än sin föregångare och man har även modifierat robotens händer så att dessa nu har 13 graders frihet och enklare kan greppa saker i sin närhet.

Vidare ska Honda ha förbättrat Asimos "AI" så att den nu ska kunna gå omkring helt autonomnt men även kunna studera människor och förutsäga vad som kommer att bli nästa händelse. Till exempel ska Asimo kunna förstå om någon springer emot den i en korridor och om så är fallet flyttar sig roboten ur vägen. Vidare ska den nu även kunna urskilja olika röster och ansikten i ett rum med hjälp av ansikts- och röstigenkänning. Nu ska även Asimo kunna gå baklänges samt springa med en maxhastighet på nästan tio kilometer i timman.

Nästa vecka besöker den nya versionen Asimo för första gången någonsin Europa och vi hoppas då kunna befinna oss på plats för att kolla in världens mest avancerade humanoida robot lite extra. Nedanför bilderna hittas en kort film på den nya versionen av Asimo.

newsroom.honda.co.uk +

Ball världsklocka från 11+

Pryl / Klockor
Från den sydkoreanska designbyrån 11+ kommer här en minimalistisk designad bordsklocka för att visa världstid.

Klockan är försedd med analoga visare som rör sig på traditionellt vis medan urtavlan hänger löst i klockans hölje och förflyttar sig automatiskt till rätt tidszon när man rullar på klockan som ni kan se i videon nedan.

11+ World Clock finns tillgänglig i tre olika färger och kostar cirka 50 dollar.

En hängmatta för fötterna

Pryl / Pryl
Füüt är en liten hängmatta för fötterna som man fäster under sitt skrivbord så man kan ha fötterna i en bekvämare position. Mattan fäster man enkelt via två hakar som man hänger på bordets sidor och kan höjas samt sänkas.

Füüt kostar 30 dollar (exklusive frakt) och kan köpas via länken nedan.
via Gizmodo

connectdesign.co.kr +

Smart kattmatare

Pryl / Övrigt
Bistro är en smart kattmatare som bland annat använder sig av ansiktsigenkänning vilket ju kan vara bra om man har flera katter i hemmet. Mackapären har även en rad sensorer som håller koll på hur mycket varje katt äter, dricker och hur mycket varje katt väger. All data kan sedan skickas till en tillhörande app så man kan övervaka matandet på distans.

Bistro kostar just nu 149 dollar om man stödjer projektet via crowdfunding-sidan Indigogo. Annars kommer den kosta 249 dollar när den väl släpps till våren.
www.indiegogo.com +

Världens första mjuka robot från MIT

Pryl / Robotar
Det amerikanska universitetet MIT har tagit fram den här fiskliknande roboten som man säger ska vara världens första helt autonoma "mjuka" robot.

Med "mjuk" menar man bland annat att roboten är gjord i ett mjukare material som gör att den kan röra sig mer analogt och inte vara bunden till de stela rörelserna många andra mekaniska robotar i metall ofta är. Vidare ska dess mjuka yta ge roboten möjlighet att "känna" på objekt och material i sin omgivning och kanske kunna avgöra vad det är för något.

Forskarna på MIT anser att den här typen av mjuka robotar är ett måste om vi människor ska kunna ta robotar till våra hjärtan och kunna låta dem fungera som familjemedlemmar i våra hem. Det dröjer dock ett tag innan det sker och för tillfället är forskarna fullt upptagna med att hitta exakt rätt mjukt material till sina robotar.
youtube.com +
bloggportalen