Robotsalamander rör sig som en riktig salamander

Kan både kräla och simma

Forskare på Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne (EPFL) har tagit fram en robot som ser ut som salamander och som man kallar Pleurobot efter artens namn på latin.

Den 3D-utskrivna roboten rör sig väldigt naturtroget och ska båda på land och i vatten ha samma rörelsemönster som en riktig salamander. Forskarna säger att man med Pleurobot hoppas kunna förstå ryggradsdjurs rörelseförmåga och detta skulle kunna vara något som kommer människor till nytta.

Man hoppas att genom att studera hur robotens ryggrad fungerar hitta lösningar för att bygga proteser åt både amputerade och förlamade människor i framtiden.

actu.epfl.ch +

Twitter startar avdelning för VR/AR

Tar in före detta Apple-designer som chef

Twitter ger sig nu även de in på det heta området med virtual reality och augmented reality då flera källor rapporterar att Twitter nu drar igång VR/AR-avdelning inom Twitter Cortex som är företagets division för maskinlärning.

Twitter har tagit in UI-designern Alessandro Sabatelli som tidigare arbetade på Apple för att leda den nya VR/AR-satsningen. På Apple pysslade Sabatelli bland annat med att utveckla en del av gränssnittet för iTunes.

Exakt vad Twitter planerar att utveckla för grejer inom VR/AR finns det inga uppgifter om för tillfället.

uploadvr.com +

Devialet Gold Phantom kan spela musik riktigt högt

Upp till 108 decibel

Det franska företaget Devialet har släppt en ny version av sin Phantom-högtalare som ska kunna spela ännu högre än dess föregångare.

4.500 watt ska den kunna kräma ur sig och komma upp i en ljudstyrka på 108 db vilket jag personligen tycker låtar skadligt. Skulle in det räcka så kan man koppla ihop upp till 8 stycken Gold Phantom om man vill ha en riktig ljudvägg att luta sig emot. Man kan använda Devialets egen app för att spela upp musik på fil eller så kan man koppla in något via Bluetooth om man föredrar det. Det finns även stöd för Spotify Connect.

Känner man för att äga en Gold Phantom så kommer de att kosta 3.000 dollar styck när de släpps senare i sommar.

theverge.com +

Med DARPA Virtual Eye kan man se genom väggar och annat

Kan vara bra vid räddningsarbeten

Den amerikanska militärens forskningsavdelning DARPA har tillsammans med NVIDIA tagit fram ett system man kallar för "Virtual Eye" vilket låter räddningspersonal eller soldater "se" runt objekt som är i vägen och till och genom väggar.

Systemet fungerar genom att man har två trådlösa kameror som man till exempel skickar in en byggnad med drönare och dessa är sedan kopplade till en laptop som låter användaren se saker som inte skulle gå att se om användaren gick in i rummet själv.

Nvidia skriver att en brandman till exempel skulle kunna använda Virtual Eye för att avgöra var i ett rum en person som behöver räddas befinner sig, till exempel ett barn som har gömt sig bakom en säng eller något annat. På stridsfältet skulle Virtual Eye kunna användas för att som det väntade ett bakhåll eller finns gömda bomber och liknande.

Ovan kan ni se ett demo hur Virtual Eye ser ut ur en användares synvinkel, var de två kamerorna är placerade (de två röda punkterna på kartan i klippets nedre vänstra hörn) samt ur vilken synvinkel bilderna som streamas genereras (det vita krysset på kartan).

blogs.nvidia.com +

Världens första smarta hörapparat lanserad

Opn är uppkopplad till Internet of Things

Opn från företaget Oticon ska vara världens första smarta hörapparat som man kan koppla upp mot internet och det så kallade internet of things.

Tanken med detta är att grejer som man har i sitt smarta hem ska kunna kommunicera med Opn och till exempel skulle smarta ringklockor, brandlarm, tvättmaskiner och annat kunna skicka signaler till Opn om de kräver användaren uppmärksamhet.

Förutom detta fungerar Opn givetvis som en traditionell hörapparat.

via The Verge theprroom.co.uk +

EU föreslår att robotar ska betraktas som "elektroniska personer"

Så att de kan få vissa rättigheter och ha vissa skyldigheter

EU-kommissionen håller på arbetar på ett förslag som skulle göra autonoma robotar till "elektroniska personer" vilket skulle innebära att de och dess ägare skulle få vissa rättigheter och ha vissa skyldigheter.

Den skulle också innebära att företag som använder sig av robotar i stället för människor skulle bli skyldiga att deklarera hur mycket de sparade in på att inte behöva betala sociala avgifter för sina "anställda", det vill säga robotarna.

Representanter för robotindustrin ställer sig dock kritiska till förslaget som håller på att tas fram av EU-kommissionen. Patrick Schwarzkopf från organisationen VDMA som bland annat representerar stora tyska företag som Siemens och Kuka Robotics säger i ett uttalande:
"That we would create a legal framework with electronic persons - that's something that could happen in 50 years but not in 10 years.
We think it would be very bureaucratic and would stunt the development of robotics"

reuters.com +

Bose har gjort en högtalare som barn kan bygga ihop

Det ska börjas i tid!

BoseBuild speaker cube är en enklare Bluetooth-högtalare från Bose som det är tänkt att barn från 8 år och uppåt själva ska kunna montera ihop.

Högtalaren kommer med en tillhörande app som för tillfället bara finns till iOS där de får instruktioner på hur de ska bygga ihop högtalaren och det går även med hjälp av appen få de tillhörande LED-lamporna att lysa i olika färger. Tanken med högtalaren är att barn ska lära sig om hur elektromagneter fungerar och hur högtalare skapar ljud.

BoseBuild Speaker Cube kostar 150 dollar.

via The Verge build.bose.com +