Dra runt ett lastbilssläp för hand

Med hjälp av denna släpdragare

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Mojänger

Verhagen Leiden V-Move Trailer Mover XXL är en eldriven släpdragare som man kan använda om man vill bogsera runt ett lastbilssläp på upp till 20 ton för hand. Med denna släpdragare behöver man inte hålla på att precisionsbacka en dragbil för att få lasten på rätt plats. På så vis slipper man spendera tid på att flytta runt släp på på parkeringsplatsen med dragbilen utan den kan ju istället snabbt bege sig ut på vägen igen.

Den kan även kopplas till lastens egna luftbromsar vilket ju förenklar bromsprocessen och gör bogserandet av den 20 ton tunga både säkrare samt smidigare.

gizmodo.com +

Hur många drönare behövs för att byta en glödlampa?

Vettig användning av drönare nu när man inte får flyga ute

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

Youtube-användaren Marek Baczynski har gjort en video där han försöker byta en glödlampa med hjälp av sin drönare.

youtube.com +

Hejdå Steve Dillon

Mannen bakom Preachers speciella stil är död

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Serietidningar

Mannen som ritade den fantastiska serietidningen Preacher har lämnat oss. Dillon gick bort i lördags och han blev endast 54 år gammal.

Förutom Preacher så ritade Dillon även paneler för serier som Judge Dredd, Punisher och Hellblazer.

  tack JohanStr

Rovables är små robotar som glider omkring på din kropp

Kan till exempel fungera som en smartwatch

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Robotar

Forskare på de amerikanska universiteten MIT och Stanford har tagit fram de här små rullande robotarna som man kallar för "Rovables".

Tanken med Rovables är att de ska fungera som en slags wearables som kan ta olika form beroende på vad användaren behöver de till just för tillfället. I exemplet ovan får vi bland annat kolla ni när Rovables tar former av en smartklocka och en digital namnskylt. När roboten är klar med sin uppgift är tanken att den kryper ner i användarens ficka och väntar där tills den får en ny uppgift att utföra.

Rovables existerar just nu bara som prototyper och jag misstänker att det kan dröja ett tag innan vi är helt bekväma med att en armada med minirobotar kryper fram och tillbaka på våra kroppar.

recode.net +

Liberalerna kräver lagändring för drönare

Anser att domen hämmar utvecklingen

En övervakningskamera och en ko.
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

Efter förra veckans dom har drönargrytan rörts om ordentligt. Domen har satt käppar i hjulet för samtliga drönarpiloter samt företag som jobbar med utveckling av drönare. Nu har Liberalerna yttrat sig angående Högsta förvaltningsdomstolens dom och de anser att den ställer till för utvecklingen av drönartjänster. Mathias Sundin, skattepolitisk talesperson för Liberalerna, skriver detta i ett pressmeddelande:
Drönare har blivit mycket billigare och bättre och de kommer bli ett naturligt inslag i vårt luftrum. Det finns en stor mängd användningsområden och stora affärsmöjligheter. Det får inte stoppas av en mycket trubbig lagstiftning.

Mathias meddelar även att de kommer jobba för att ändra lagarna så att drönarna, och drönarutvecklingen, åter igen kan flyga fritt:

Utfallet i Högsta förvaltningsdomstolen lägger en tung, våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige. Regeringen måste mycket skyndsamt ändra lagen eller vidta någon annan åtgärd som löser problemet.

breakit.se +

Ny drönardom drabbar svenska drönarföretag

"Sverige gick från bäst i klassen till sämst över en natt"

Drönare?
Foto: Hustvedt
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

I fredags bestämde sig Högsta förvaltningsdomstolen att kameror på drönare är övervakningskameror, vilket betyder att drönarpiloter, både privata och företag, måste ha tillstånd för att flyga runt med drönare. Detta gör inte bara livet surt för folk och företag som köpt in drönare, utan också företag som livnär sig på att bygga och utveckla drönare.

Ett av företagen som direkt påverkats av Högsta förvaltningsdomstolens beslut är Spotscale och företagets VD Ludvig Emgård berättar för DI Digital att detta tillstånd är riktigt svårt att få och den nya domen sätter käppar i hjulet för företaget. Till DI Digital säger Emgård detta:
Sverige har varit ett föregångsland i ett internationellt perspektiv. Nu är det som att Sverige har gått från bäst i klassen till sämst över en natt.

Ludvig Emgård säger även att kameraövervakningslagen skrevs när drönare inte existerade och behöver uppdateras i takt med den nya tekniken.

Enligt Branschorganisationen UAS Sweden kan det hända att upp mot 3 000 tjänster inom den svenska drönarindustrin försvinner på grund av domen.

digital.di.se +

TEAC släpper vinylspelare med bluetooth

Strömma klassikerna

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Mediaspelare

TEAC släpper nu en uppdatering av sin TN-300 som har fått namnet TN-400BT. Spelaren har fått en ny S-formad arm och kanske framförallt bluetooth. Ljudet skickas med bluetooth aptX, så man kan förvänta sig ljud i närheten av CD-kvalitet men viss vinylkänsla lär ju försvinna hur man än vänder och vrider på det.

Spelaren har också en Phono EQ-förstärkare och en USB-utgång som matar ut 16-bit/48kHz så att du kan föra över dina favorit-skivor till datorn.

Spelaren kommer att kosta 4995 kronor och finnas i butik i slutet av oktober.