Varjo utvecklar MR-headset med extremt hög upplösning

För framtida VR/AR-upplevelser

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Förstärkt verklighet

Det finska företaget Varjo håller på att utveckla ett headset för mixed reality som man kallar för "20/20" och som ska gå att använda till både VR- och AR-upplevelser.

Det som sticker ut med Varjos headset är den extremt höga upplösningen som Varjo själva valt att kalla för "human eye-resolution". Varjo 20/20 ska ha en upplösning på hela 70 megapixel vilket kan jämföras med de 1,2 megapixel som till exempel Oculus Rift och HTC Vive har. Synfältet är 100 grader i 20/20 vilket är precis samma som Rift och Vive har.

Varjo, som betyder "skugga" på finska, har än så länge inte visat upp själva headsetet utan bara ett gäng med exempelbilder liknande de ovan. Under årets sista kvartal kommer man att börja leverera Varjo-produkter till proffsanvändare vilket antagligen innebär att prislappen kan bli förhållandevis hög. I tabellen nedan syns jämförelser mellan "20/20" och några andra VR/AR-headset.

Samsung köper VR-företaget VRB

Satsar mer på att ta fram eget VR-material?

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

TechCrunch rapporterar att Samsung har köpt upp det amerikanska VR-företaget VRB vilket kanske kan antyda att Samsung satsar mer på att ta fram eget VR-material till sin mobila VR-lösning Samsung Gear VR.

VRB pysslar med att ta fram VR-appar till både företag och konsumenter. På konsumentsidan har man bland annat tagit fram VRB Home som verkar vara något som liknar Facebook Home samt bilddelnings-appen VRB Foto med vilken man kan dela 360-bilder och som ni ser en skärmdump på ovan.

Varken Samsung eller VRB har uppgett vad Samsung betalar för VRB men enligt Techcrunch så ska köpesumman vara 5,5 miljoner dollar.

YouTube visar var vi kollar i VR

Oftast tittar vi rakt fram

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

YouTube har släppt ett verktyg, en så kallad heatmap, som gör att VR-skapare som laddar upp sina VR-filmer eller 360-filmer till YouTube kan se var tittarna kollar när de tar del av VR-upplevelsen.

Inte helt oväntat så tittar man oftast rakt fram i en VR-upplevelse och 75 procent av tiden vi spenderar i VR tittar vi i genomsnitt rakt fram. 20 procent av tiden som YouTubes användare spenderar i VR-upplevelser tittar de bakåt för att få ta del av hela upplevelsen.

YouTubes heatmap för VR- och 360-filmer kommer att aktiveras på alla klipp som har haft över 1000 visningar.

Kim Kardashian släpper en fidget spinner

Så klart

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Leksaker

Kim Kardashian är en känd person. Detta kändisskap har hon tagit vara på, bland annat genom att sälja saker med hennes namn på. Den nya trendiga Kim Kardashian-saken som man nu kan köpa är en fidget spinner som är formad som en dollarsymbol och har ordet "daddy" i mitten. Den heter passande nog Daddy Money Fidget Spinner och kostar 15 dollar att köpa.

Beroende på hur lång tid den tar att skeppas till Sverige så utgår vi alla från att Wille har den här i sina händer så fort det går.

Trippad mixed reality-upplevelse

Som inte kräver någon headset

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Förstärkt verklighet

Det franska företaget Théoriz har utvecklat ett rum som anpassats för att man ska kunna ta del av en slags mixed reality-upplevelser utan att behöva ett speciellt headset.

Man har konstruerat sin än så länge ej namngivna teknik med hjälp av ett eget system som följer användarens rörelser genom ett par HTC Vive-sensorer. Därefter används fyra stycken projektorer som projicerar olika miljöer i rummet som reagerar på hur användaren rör sig.

Som synes i klippet ovan så kan det antagligen bli rätt så trippade prylar man kan uppleva med hjälp av den här tekniken och jag kan tänka mig att jag personligen skulle bli ungefär lika sjösjuk som jag blev när jag spelade VR-versionen av Minecraft på HTC Vive.

Så polerar du en rostig kniv
Om du inte vill köpa en ny 
204kg
+
Bobby Green
Renovering av en klassisk leksaksbil
Hot Wheels från 1968 får nytt liv 
108kg
+
Bobby Green
New York 1930 jämfört med i dag
Väldigt lite selfies förr 
104kg
+
Bobby Green