Obemannad helikopter får hjälp av drönare

Pryl / Mojänger

Flygplanstillverkaren Lockheed Martin har visat upp ett typ av brandsläckarsystem där man använder deras obemannad helikopter K-MAX tillsammans med drönaren Indago för att släcka bränder.

Tanken är att Indago-quadrokoptern ska flyga i förväg och markera platser där K-MAX ska släcka bränder och därefter flyger helikoptern in och släpper sitt lass med vatten. K-MAX ska ha möjlighet att dumpa runt 10.000 liter vatten i timman.

via Wired www.lockheedmartin.com +

Robot med artificiell hjärna

Pryl / Robotar

Forskare har utvecklat en maskhjärna som har artificiell intelligens och här kan ni kolla in hur den hjärnan beter sig när den får styra en liten robot tillverkad i LEGO Mindstorm.

Artificiell intelligens kan ibland låta lite skrämmande men det är långt kvar innan vi kan skapa robotar som ens är i närheten av mänsklig intelligens och det man i projektet OpenWorm har försökt att skapa är en konstgjord hjärna som liknar den hos rundmasken Caenorhabditis elegans. Denna rundmask har 302 hjärnceller (neuroner) vilket kan jämföras med en människas runt ungefär 130 miljarder hjärnceller.

Som synes i videon ovan så utgör robotar med den typen av artificiell intelligens vi kan skapa idag än så länge inget större hot mot mänskligheten.

via Gizmodo www.i-programmer.info +

Nu har amerikanska flottan sjösatt sin första laserkanon skarpt

Foto: U.S. Navy
Pryl / Mojänger

Vi har tidigare skrivit några gånger om den amerikanska flottans vapensystem Laser Weapon System (LaWS) och nu sägs det att prototypvapnet befinna sig på en båt som patrullerar i Persiska Viken.

LaWS huvuduppgift ska vara att skjuta ner obemannade drönarplan samt mindre båtar som hotar den amerikanska flottan. I klippet nedan kan ni kolla in hur det är tänkt att LaWS ska oskadliggöra USA:s fiender.

Lasersystemet har varit under utveckling sedan 2007 och kostat runt 40 miljoner dollar till dags dato. Faller försöken med LaWS ut väl så är planen att man ska ta fram ännu kraftfullare laserskanoner som man tror kan vara klara runt 2021.

gcaptain.com +

Smart armband från Intel

Pryl / Mojänger

Intel har idag presenterat sitt bidrag till wearables-marknaden i form av ett armband framtaget i samarbete med modebutiken Opening Ceremony.

Armbandet heter MICA vilket står för My Intelligent Communication Accessory och det fungerar lite som de smarta klockor vi har sett tidigare fast MICA då alltså är utformat som ett armband.

MICA finns just nu i två utföranden och man märker att målgruppen är modeintresserade personer som inte vill ha en ful, svart och klumpig smartklocka. Det ena armbandet har nämligen svart ormskin, kinesiska pärlor samt lapis lazuli-stenar från Madagaskar medan den andra designen har vitt ormskin, sydafrikanskt tigeröga samt rysk obsidian. Båda armbanden är dessutom förgyllda med 18 karats guld.

På undersidan av armbandet sitter en 1,6 tum stor OLED-skärm med en upplösning på 256 x 160 pixlar och ovanpå den så sitter ett välvt safirglas.

Pratar vi lite mer tech så kör MICA en modifierad version av Linux och har inbyggd 3G-antenn. Vid köp av armbandet så ingår i USA ett tvåårs-abonnemang så att armbandet ständigt kan vara uppkopplat. Vad som skiljer det från de flesta klockor vi sett är att armbandet ej ska kopplas till din telefon utan är en helt fristående pryl. Med hjälp av en inbyggd gps så kan det ge dig tips på närliggande restauranger, berätta hur lång tid det tar till olika ställen med mera. Den kan även kopplas med din Google-kalender samt med Facebook för att få inbjudningar och påminnelser om olika event.

MICA har även en meddelandefunktion för att kunna se om någon vill dig något och låta dig svara med färdiga snabba svar. Vad som är mest udda med det är dock att armbandet inte kopplas till en mobil utan istället har ett eget telefonnummer som folk måste kontakta dig på.

Prislappen för MICA ligger på 500 dollar och då ingår som sagt ett tvåårsabonnemang. Om produkten någonsin tar sig utanför USA:s gränser är oklart.

www.intel.com +
Gordon Andersson
...
35.7°
+
-

Nokia presenterar svart låda imorgon

Pryl / Mojänger

Nokia skickade precis ut en tweet där man meddelar att man kommer att presentera en ny produkt i morgon och man skickade även med en bild på något som väl mest påminner om en Apple TV.

Då inte går att avgöra storleken på Nokias låda baserat enbart på den här bilden så är det lite svårt att avgöra vad det faktiskt rör sig om. Det kan ju även vara så att det bara är förpackningen vi ser på den här bilden.

Vidare skriver man att man kommer att visa upp sin låda under morgondagens branschkonferens Slush som går av stapeln i finska Helsingfors imorgon samt i övermorgon.

twitter.com +

Nu är övervakningsroboten K5 snart redo för marknaden

Pryl / Robotar

För ungefär ett år sedan visade det amerikanska företaget Knightscope upp sin autonoma övervakningsrobot K5 och strax kommer de första exemplaren att rulla ut på marknaden.

Tanken med K5 är att den ska hjälpa till med säkerhet och övervakning i köpcentrum, skolor och andra liknande platser. K5 är försedd med fyra stycken kameror, mikrofoner, gps, wifi, radar samt diverse sensorer som kan upptäcka bränder, översvämningar och liknande.

Det är fortfarande oklart vad en K5 kommer att kosta men förra året sa man att driftskostnaden för en K5 låg på 6,25 dollar i timman vilket är en dollar lägre än den lagstadgade minimilönen i USA. Något som sägs göra fackförbund inom säkerhetsbranschen lite oroade då det kan leda till mindre jobb för deras medlemmar.

via Engadget knightscope.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen