Project Beyond
Pryl / Virtuell verklighet

2014 visade Samsung upp Project Beyond som var en kamera med ett gäng linser som kunde filma i 360 grader. Sedan uppvisningen har det dock varit tyst på Beyond-fronten, men under tystnaden verkar det om att företaget har gått från projektfas till verklig produkt.

Enligt sajten SamMobile heter 360-kameran Gear 360 och är en kompakt kamera som levererar sfäriska videor med hjälp av två stycken fisheye-linser med 180 graders vidvinkel. Kameran kopplas till telefoner via bluetooth och SamMobile meddelar att Gear 360 kommer vara utrustad med intern lagring samt batteri och kommer kunna leverera video med 4k-upplösning. Utöver det ska användare kunna livestreama video från Gear 360.

Som vanligt när det kommer till rykten tar vi detta med en nypa salt, men då MWC bara är några veckor bort så kommer vi inte behöva vänta allt för länge innan vi får reda på om Gear 360 är verklig eller ej.

www.sammobile.com +
Foto: André Stray
Pryl / Pryl

IDC har gjort en granskning av surfplatteförsäljningen och precis som tidigare granskningar av just det segmentet så ser siffrorna rätt tråkiga ut. Under 2015 skeppades 206,8 miljoner surfplattor, vilket är 10,1 procent färre än antalet som skeppades året innan.

Ett produktsegment vars framtid ser aningen ljusare ut är så kallade hybridplattor, det vill säga surfplattor med löstagbart tangentbord som iPad Pro och Microsoft Surface. I det segmentet har försäljningen ökat med mer än det dubbla jämfört med året, vilket är rätt imponerande.

Jitesh Ubrani, Senior Research Analyst på IDC, har detta att säga om situationen:
This quarter was unique as we had new detachables in the market from all three of the major platform players. Despite lukewarm reviews, the iPad Pro was the clear winner this season as it was the top selling detachable, surpassing notable entries from Microsoft and other PC vendors. It's also important to note that the transition towards detachable tablets has presented positive opportunities for both Apple and Microsoft. However, Google's recent foray into this space has been rather lackluster as the Android platform will require a lot more refinement to achieve any measurable success.

Nedan ser ni en graf från IDC som visar hur försäljningen av surfplattor kontra hybridplattor har sett ut.

www.idc.com +
Pryl / Mojänger

Förra året visade Tesla upp Powerwall som är ett massivt batteri till huset som laddas upp av solcellspaneler och skulle göra hus med solcellspaneler praktiskt taget oberoende av elnätet. När Powerwall blev tillgängliga för förbokning tog enheterna slut illa kvickt och Musk och gänget meddelade att inga fler Powerwall kommer att bli tillgängliga. Nyligen var Musk på besök i Paris där han fick lite Powerwall-relaterade frågor varpå han svarade med detta:

We've got the Tesla Powerwall and Powerpack, which we have a lot of trials underway right now around the world. We've seen very good results. We'll be coming out with version two of the Powerwall probably around July, August this year, which will see further step change in capabilities.

Hela frågestunden ser ni här nere.

www.theverge.com +
Pryl / TV

LG har troligtvis lagt ner en hel del kosing för att ta fram en reklamfilm för tv-apparaten G6 som ska visas under Super Bowl där vi får se Liam Neeson prata med en yngre man som i sin tur flyr från kostymnissar på en motorcykel.

För övrigt visades LG G6 upp på CES-mässan tidigare i år och ska släppas i vår i storlekarna 65 och 77 tum. Pris är inte spikat, men bli inte förvånad om prislappen är sexsiffrig. Men smakar det så kostar det.

youtube.com +
Pryl / Leksaker

Hot Toys tar det här med leksaker på allvar och ska börja göra fullstora leksaker, eller rättare sagt statyer. Först ut är Armored Batman från Batman v Superman: Dawn of Justice som sträcker sig 2,2 meter från marken. Statyn är detaljrik och är utrustad med led-lampor som får ögon att lysa upp samt en riktig mantel.

Hot Toys har gått ut med något pris på statyn ännu, men troligtvis kommer den vara svindyr, men om du är ett riktigt Batman-fan så kan det vara värt att styra upp ett mindre lån för att lägga vantarna på statyn.

geektyrant.com +
Pryl / Mojänger

Kyla är en väldigt viktig del för ett datacenter och är det varmt runt omkring datacentret kan det bli en dyr historia, kylning är ju dyrt och slösar energi vilket är en av anledningarna till att Facebook har placerat ett av sina datacenters i Luleå.

Microsoft testar nu i mindre skala en alternativ lösning, nämligen att placera datacenter under ytan, vatten är ju ett effektivt sätt att kyla varma saker. Projektet kallas för Project Natick och tanken är att inte alltid behöva placera datacenters på kalla platser ovan jord utan kunna placera datacenters nära användare som kanske bor på varma ställen men som har nära till havsvatten.

Tanken är man ska proppa lådan full med datorer och doppa ner den i havet och låta den vara där i fem år, ta upp den igen och fylla den med nya fräscha maskiner och sänka ner den igen. Målet är att varje datacenter i alla fall ska ha en livslängd på 20 år.

Man har haft ett datacenter under ytan sedan augusti förra året som man plockade upp strax innan nyår. Vad som ska hända nu är lite oklart, man ska först analysera det datacenter som man testats.

natick.research.microsoft.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen