Star Wars: The Last Jedi-leksaker släpps 1 september

Bara att skriva ner det i kalendern

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Leksaker

Kommer ni ihåg hetsen kring Star Wars: The Force Awakens som pågick ett helt år innan filmen släpptes? Om inte så kommer ni med rätt stor sannolikhet uppleva en liknande hets i år innan The Last Jedi har premiär i december. Hur som helst så har Disney redan börjat bygga upp lite hype genom att meddela att nya leksaker från den kommande Star Wars-rullen är på ingång och att de kommer släppas 1 september.

I samband med detta levererade Disney en liten sneak peek i form av en tom kartong som visar Rey, Finn och Poe som ser ut att vara redo för strid.

Hur som helst. 1 september. Skriv in det i kalendern.

theverge.com +

Makerbot plockar bort en tredjedel av arbetsstyrkan

3D-skrivare är inte lika hett längre

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / 3D-skrivare

Makerbot har inte haft ett allt för bra den senaste tiden. Företaget har sagt upp en hel del anställda och strukturerat om företaget. Utöver det har Makerbot även slutat producera 3D-skrivare och har överlåtit det ansvaret till Jabil. Dessa förändringar har tydligen inte varit nog då företaget återigen har bestämt sig för att säga upp 30 procent av arbetsstyrkan.

Makerbot-chefen Nadav Goshen berättar i ett blogginlägg att företaget kommer skifta fokus från konsumentsektionen och i stället sikta på utbildnings- och företagssegmenten.
We have to make additional changes to lower costs and to support our long-term goals. We must reduce the pressure and distraction of chasing short-term market trends.

engadget.com +

ABC presenterar CD-skivan

Formatet som "dödade" vinylskivan för 35 år sedan

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Hifi

I år är det 35 år sedan CD-skivan, eller Compact Disc som CD står för, såg dagens ljus och här kan ni kolla in en när tv-kanalen ABC snackar lite om framtidens fysiska lagringsformat.

CD-formatet utvecklades av Philips och Sony gemensamt och användes primärt för att lagra ljudfiler även om det senare även användes för att lagra annan data. På grund av den digitala ljudkvaliteten, sin storlek samt hållbarheten övergav de flesta vinylskivan till fördel för CD-skivan i slutet av 80-talet.

2007 hade det sålts över 200 miljarder cd-skivor och det fysiska formatet var fortsatt starkt ända fram till 2010-talet. 2014 såldes det mer musik digitalt än på cd-skiva och jag antar att vi inom några år kan skriva CD-skivans dödsruna.

en.wikipedia.org +

Wired hänger på The Void

VR/AR-anläggningen i USA

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

The Void är en relativt ny nöjesanläggning i Salt Lake City där besökarna har möjlighet att kombvinera springandet i Laserdome med äventyren som kan skapas i VR-världen. Wired har besökt nöjesanläggningen som för tillfället håller på att byggas upp och i videon ovan får ni se hur det är att vara där.

thevoid.com +

Microsoft har tagit fram en drönarsimulator

Och släpper den som öppen källkod

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

Microsoft har tagit fram en drönarsimulator som är avsedd för att testa drönare, och i förlängningen även andra fordon, i en fotorealistisk miljö.

Tanken är att utvecklare till exempel ska kunna testa ny programvara till sina drönare i simulatorn innan man testar dem i en en verklig miljö. På det sättet kan man tidigt hittat buggar och annat i den nya koden och kanske slipper att förstöra verkliga drönare i händelse av att den nya programvaran skulle innehålla fel. En av utvecklarna bakom AirSim säger i en intervju med The Verge:
"You can do a lot of experiments, and even if those experiments fail they have very little cost in real life. In the real world it's extremely hard to explore all possible things, however in simulation we have the luxury of trying out many different things."
Microsoft kallar sin simulator för AirSim och man har släppt det som öppen källkod så att alla som är intresserade av att testa simulatorn kan ladda hem det gratis och även modifiera koden om man känner för det. AirSim hämtas hem från GitHub här för den intresserade.

microsoft.com +
Ny båt som matchar din Mercedes-AMG GT R
Klart du även ska ha en sån! 
107kg
+
Bobby Green
Nytt album från Ryan Adams
Prisoner släpptes i dag 
101kg
+
Bobby Green
Creedence - Lookin' Out My Back Door
Fredagsklassikern 
122kg
+
Bobby Green