Funko släpper portalpistol från Rick and Morty

Dagens måste-ha-pryl!

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Leksaker

Har du köpt Kidrobots Rick and Morty-statyett och behöver mer Rick and Morty-prylar i ditt liv? Då har vi goda nyheter då Funko, gänget bakom de populära Pop-figurerna, visat upp en replika av Ricks portalpistol från serien. Enheten lyser och gör ljud från serien, vilket gör den optimal för lite cosplay.

Länk till butiken har ni här till vänster. Portalpickan kostar 15 dollar och kommer skeppas i december.

Nu kan du köpa Sony Xperia Projector

Sonys bordsprojektor med Android

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Mojänger

Sony har visat upp Xperia Projector på diverse teknikmässor sedan förra våren och nu är det dags för oss konsumenter att lägga vantarna på den. Sony har börjat sälja Android-projektorn via sin webbutik och ni hittar länk till den här nere till vänster.

Sony Xperia Projector är en short throw-projektor som kan leverera bild på en rad olika ytor. Enheten är utrustad med sensorer som kan läsa av var dina fingrar befinner sig, vilket gör att bilden praktiskt taget blir en massiv pekyta.

Priset för Xperia Projector ligger på 14 990 kronor.

Emporio Armani hoppar på Android Wear-tåget

Klockan släpps i september

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Bärbarheter

Fossil Group meddelade tidigare i år att de skulle samarbeta med ett gäng andra tillverkare för att leverera upp till 300 nya Android Wear 2.0-klockor under årets gång. Nu har Emporio Armani visat upp sin version och en bild på den har ni precis här uppe.

Klockan är utrustad med en rund AMOLED-skärm, Snapdragon wear 2100 och vid sidan av klockan kommer Armani släppa åtta olika armband som du kan välja mellan.

Enligt Armani kommer klockan släppas 24 september via Armanis kanaler, men gänget berättade inte vad klockan kommer kosta. Gissningsvis kommer priset ligga på mellan 2000 och 4000 kronor.

Sumobrottning med robotar

Ingen snabbspolning här inte

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Robotar

Samlingsklipp från diverse japanska tävlingar där robotar försöker knuffa ut varandra ur en ring.

Hur mycket rör sig kidsen?

Vi har testat Garmins aktivitetsarmband Vivofit jr.

Foto: Emmy Zettergren
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Feature

Många barn och ungdomar rör sig för lite i dagens samhälle. Så sent som 10 maj släpptes en ny studie från Centrum för idrottsforskning som visar att majoriteten av alla ungdomar i Sverige får för lite motion.

Målet är att barn och ungdomar ska röra sig minst en timme varje dag för att må bra. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den nivån enligt studien som utfördes bland elever i klass fem och åtta i grundskolan samt årskurs två på gymnasiet.

Just det här har Garmin tagit fasta på i marknadsföringen av deras aktivitetsarmband Vivofit jr som är rekommenderad för barn i åldrarna 4-10 år. Armbandet både registrerar aktivitet och erbjuder funktioner som kan öka motivationen för barnen att röra på sig. Jag har utrustat mina barn med var sitt armband och testat hur väl det fungerar.

Det första jag reflekterade över när barnen fick sätta på sig sina armband var hur bra utformade de är. Själva bandet är gjort av ett stretchigt gummimaterial som gör att det varken sitter för tajt runt handleden eller riskerar att ramla av. Det dras enkelt över handen och sitter sedan fint på handleden. Och den här detaljen är faktiskt otroligt viktig. Det är ändå barn vi pratar om. De kommer att vara oförsiktiga och sitter inte bandet skönt åker det av på två sekunder. Samma storlek passade dessutom fint på både min fyraåring och min sjuåring. Det ska enligt beskrivningen vara anpassat för handleder upp till 15 centimeter i omkrets och vill man ha ett större band går det att beställa en XL-variant av bandet.

En annan sak som gör armbanden attraktiva för barn är att de finns i olika färger och att de själva kan välja en liten bild som visas på armbandets display. En dinosaurie eller en fjäril och så vidare. En viktig liten detalj som gör att de känner att de själva får vara med och anpassa. Dessutom syns deras eget namn på displayen vilket är smidigt ifall flera barn i familjen väljer samma färg på sina armband.Så vad har den då för funktioner? Jo, i grunden är det ett aktivitetsarmband i kombination med en klocka. Det innebär att den räknar antalet steg barnen tar under en dag men även att den håller koll på antalet minuter som barnet rör sig. Målet är att barnet ska komma upp i sextio minuters aktivitet. All information som samlas in om barnen synkroniseras sedan via bluetooth med förälderns telefon via en gratis app.

För mig som förälder var det väldigt intressant att få se hur mycket mina barn faktiskt rör sig under den tid de inte är med mig, exempelvis under en vanlig dag i skolan eller på dagis. Och det var mindre än jag trodde. Min fyraåring som är en ganska aktiv unge kommer i snitt precis upp i 60 aktiva minuter under en halv dag på dagis och en eftermiddag hemma. Jag trodde det var mycket mer. Snittet för sjuåringen låg under vanliga skoldagar på mellan 30-40 minuter inräknat tiden i skolan och sedan en eftermiddag hemma utan extra aktivering. De dagar sjuåringen har gymnastik eller utomhusaktiviteter i skolan ligger aktivitetsnivån på runt en timme eller lite mer under själva skoltiden. Med andra ord, många ungar som inte har föräldrar som aktiverar dem hemma efter skolan riskerar, precis som studierna visar, att röra på sig för lite. Om det inte är barn som är extremt aktiva på sina raster det vill säga.

De dagar barnen kommer upp i 60 minuter får de även gå på promenad längs en virtuell upptäckarstig i appen på telefonen där de samtidigt får lära sig om olika saker i naturen på varje etapp. Ett kul tillskott, men inget som motiverat i alla fall mina barn att självmant se till att röra sig mer.En annan funktion i armbandet ska dock motivera barnen just att röra på sig utan att föräldrarna måste tjata. I den tillhörande appen kan föräldern sätta upp olika uppdrag eller hushållssysslor som barnen kan genomföra, exempelvis gå på promenad för aktivering. Varje aktivitet är värt en viss summa poäng, eller låtsaspengar, som man som förälder själv bestämmer. Genom att slutföra uppdragen tjänar alltså ungarna virtuella pengar som de dels kan se direkt i armbandet, dels kan lösa in mot olika belöningar.

Här är systemet väldigt fritt. Det går att skapa vilka aktiviteter och belöningar som helst. Det innebär att armbandet även kan användas för att motivera barnen att exempelvis städa rummet, läsa sin läxa, borsta tänderna eller andra saker som brukar skapa konflikter i hemmet. Det finns också en timer som barnen själva kan använda vid tidsbestämda aktiviteter liksom läxläsning, samt en alarmklocka och ett stoppur.Men systemet är inte helt problemfritt. För det första är det extremt svårt att sätta ett värde på en aktivitet. Hur mycket virtuella pengar ska barnen kunna tjäna in på en dag om de genomför alla uppgifter? Och vad är en viss aktivitet eller belöning värd? Har man barn som behöver motiveras på olika sätt krävs det också någon sorts synkronisering med poängen mellan barnen så att uppgifterna de har får lika mycket värde totalt. För annars blir det orättvist, något barn är snabba på att påpeka. Nu finns det dock en del förinställda förslag att snegla på om man vill ha lite vägledning.

När det gäller poängen har vi testat oss fram och försökt hitta områden för respektive barn där de "behöver" motivation. Sjuåringen är inte så sugen på att städa sitt rum medan fyraåringen inte gillar att borsta tänderna. Samtidigt har sjuåringen läxor att göra vilket inte fyraåringen har och då har vi fått kompensera med andra uppgifter för att det ska bli lika. Och det har faktiskt funkat relativt smärtfritt. Längtan efter att få köpa lite skins i diverse spel gör exempelvis att sjuåringen plötsligt inte har något emot att städa rummet.

Ett problem kan dock vara att man samtidigt drillar in barnen i ett system där de till slut kommer att kräva en belöning för att göra saker hemma. Och det är inte säkert att det är speciellt bra i längden. Så det finns all anledning att fundera över hur man använder sig av systemet. Samtidigt kan det som sagt vara ett bra sätt för barnen att lära sig att man kan belönas genom att hjälpa till och att det kan löna sig att vara ihärdig för att kunna spara ihop till något man verkligen vill ha. Som en virtuell veckopeng.

Över lag tycker jag dock att armbanden har fungerat bra. De är hållbara och enkla att använda. Barnen gillar dem och jag får koll på hur mycket de rör sig och sover. Det där med poängsystemet tar vi med en nypa salt. Mycket för att fyraåringen tröttnade på att samla poäng bara efter någon dag. Armbanden är dessutom lätta att synkronisera, har utbytbart batteri som ska hålla upp till ett år och vattenklassningen 5 ATM vilket innebär att den kan följa med i duschen och i badet. Det enda jag egentligen saknar som förälder är stöd för GPS. Men för de dryga 900 kronor som armbandet kostar tycker jag att man får mycket för pengarna, om barnen uppskattar att ha på sig armbandet det vill säga. Och inte tappar bort det.

Läs mer om vad jag tycker om Garmins aktivitetsband för barn
Steve Cutts animerar Moby-video
Intensivt 
104kg
+
Bobby Green
Filippo och hans Alfa Romeo Giulia GTA
En bil att försvinna bort i 
113kg
+
Bobby Green
Så polerar du en rostig kniv
Om du inte vill köpa en ny 
210kg
+
Bobby Green