Microsofts röstigenkänning nu lika bra som en människas

Kommer göra Cortana ännu "smartare"

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Artificiell intelligens

Forskare på Microsoft Artificial Intelligence and Research meddelar att nu att de har tagit fram ett system för röstigenkänning/rösttolkning som uppfatta tal lika bra som en människa.

Enligt forskarna har deras rösigenkänning nu en felmarginal på 5,9 WER (word error rate) vilket är något bättre än de 6,3% WER som man lyckades åstadkomma så sent som förra månaden. 5,9 WER är även så många ord som en människa kan missuppfatta i genomsnitt skriver forskarna i ett blogginlägg. Man skriver:
"The research milestone doesn’t mean the computer recognized every word perfectly. In fact, humans don’t do that, either. Instead, it means that the error rate – or the rate at which the computer misheard a word like “have” for “is” or “a” for “the” – is the same as you’d expect from a person hearing the same conversation."
Microsoft verkar nu bland annat ha planer på att implementera sina nya framsteg när det gäller röstigenkänning i sin digitala assistent Cortana och säger:
"This will make Cortana more powerful, making a truly intelligent assistant possible."

blogs.microsoft.com +

Kello är en manick som ska förbättra din sömn

Med hjälp av lite olika program

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Klockor

Kello är en väckarklocksliknande apparat som dels fungerar som en traditionell väckarklocka men den säger sig också kunna hjälp till att reglera användarens sömn på andra sätt.

Kello är försedd med sex stycken olika sömnprogram, "Bedtime Alert," "Fall Asleep Fast," "Fight Jet Lag," "Power Naps," "Wake Up Earlier" samt "Snooze Less."

Bedtime Alert meddelar användaren via både Kello och dess tillhörande app när den bästa tiden att gå och lägga sig är, "Fall Asleep Fast" hjälper användaren med diverse andningsövningar som förhoppningsvis gör att man somnar snabbare, "Fight Jet Lag" anpassar användarens sömn under en veckas tid innan det är dags att byta tidszon, "Power Naps" låter användaren sova en kortare tupplur, "Wake up Earlier" är en inställning som gör så att alarmet ringer några minuter tidigare varje dag tills den önskade uppvaknande-tiden är nådd och "Snooze Less" är ett spelläge där användare bara får snooza ett visst antal gånger per vecka.

Kello är försedd med en USB-port genom man till exempel kan ladda sin telefon under natten. Det finns även stöd för IFTTT, SmartThings samt Philips Hue om man skulle vilja att Kello stängde av eller satte på vissa saker i det smarta hemmet ett särskilt klockslag.

En Kello kostar runt 110 dollar och de kommer att börja levereras i mars nästa år.

via engadget.com kickstarter.com +

Happy Place är en VR-upplevelse för smärtlindring

Tar dig till ett lite lugnare ställe

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Apotek Hjärtats har tagit fram en VR-app som man kallar för Happy Place och som man säger kan hjälpa till med omgående smärtlindning.

I appen befinner sig användaren i en animerad miljö runt en campingplats och där ska det gå att ta del av bland annat lugnande regn och gnistrande stjärnfall. Apotek Hjärtats skriver att man tänker sig att Happy Place kan hjälpa till med smärtlindring vid exempelvis vaccination, vid tatuering samt vid mens- eller muskelvärk.

Happy Place-appen går att ladda ner gratis till Samsung Gear VR från Oculus Store på länken nedan. Appen och tillhörande VR-headset kommer även att finnas tillgänglig när man vaccinerar sig på Apotek Hjärtas. Skulle man föredra att kolla in appen i Google Cardboard eller ett liknande VR-headset så finns 360-klippet nedan på YouTube.

oculus.com +

Googles AI kan nu lära sig från sitt minne

Lär sig grejer på egen hand

Foto: DeepMind
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Artificiell intelligens

DeepMind, den artificiella intelligensen som Googles moderföretag Alphabet utvecklar, kan nu lära sig nya grejer genom att analysera händelser som redan finns i dess minne.

Man kallar metoden för Differential Neural Computer (DNC) och det innebär att man kopplar ihop ett neuralt nätverk med data som ligger lagrad på traditionella datorer. AI:n kan efter det navigera och lära sig genom från den externa databanken som den blivit sammankopplad med.

För att ge ett exempel på vad DNC kan göra så beskriver man ett släktträd, se klippet nedan, där AI:n blir matad med ett gäng olika släktrelationer. Baserat på detta och extern data kan den sedan räkna ut vem som är morbror till någon annan i släktträdet. Detta gör AI:n baserat på den input den fått kombinerat med extern data som beskriver vad en "morbror" faktiskt är.

via sciencealert.com deepmind.com +

En drönare med väldigt starka lampor

Blir ett mäktigt YouTube-klipp

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Drönare

YouTube-kanalen rctestflight har satt på några lampor på 1 000 watt på en Freefly Alta octocopter vilket gjorde att man kunde lysa upp natten rätt så ordentligt.

Bonusklipp nedan.

theverge.com +

Tesla och Panasonic ska börja bygga solcells-paneler ihop

Om Teslas köp av SolarCity går igenom

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Tesla har meddelat i ett blogginlägg att de och japanska Panasonic planerar att börja bygga solcells-paneler i en fabrik i amerikanska Buffalo.

För att det hela ska bli av krävs dock att affären som innebär att Tesla får köpa SolarCity går igenom. Detta var en affär som Tesla och SolarCity presenterade tidigare i år och 17 november ska de båda företagens aktieägare rösta om affären. Då Elon Musk är majoritetsägare i både Tesla och SolarCity är det nog dock sannolikt att affären blir av.

Tesla och Panasonic har sedan tidigare ett samarbete gällande batterier.

tesla.com +

Simpsons firar 600 avsnitt med kort VR-upplevelse

Ladda ner och upplev själv

Visa inte Film-artiklar
Film / TV-serier

I går sändes Simsponsavsnittet Treehouse of Horror XXVII, ett årligen återkommande inslag i serien som bjuder på skräck och lite fantasy. Temat var en parodi på Planet of the Apes och gick under namnet Planet of the Couches.

Gårdagens "couch gag" som alltid inleder Simpsonsavsnitten, fokuserade dessutom på VR i en hyllning till att det nu släppts 600 avsnitt av serien. Det innebär att de som vill nu kan ladda ner appen Google Spotlight Stories för iOS eller Android och kolla in en kort snutt Simpsons i virtuell verklighet. Häftigast blir det om ni har tillgång till ett VR-headset liksom Google Cardboard, men det går också att kolla på det hela direkt i mobilen och bara rotera den för att se hela 360-upplevelsen.

Bonusklipp nedan.

engadget.com +