KTH utvecklar katastrofrobotar inspirerade av datorspel

OBS: Robotarna på bilden är inte KTHs katastrofrobotar.
Pryl / Robotar
Ett gäng forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har låtit sig inspireras av hur man kontrollerar tv- och datorspel när man utvecklar styrsystem till katastrofrobotar. Tydligen fann man att det var mycket lättare att styra robotarna med mer spelliknande kontroller än de mer komplicerade styrsystemen som robotar brukar ha.

Petter Ögren, som är universtetslektor på KTH, berättade för P4 Stockholm om dessa fynd.
Dataspel är väldigt likt robotuppdrag såtillvida att man styr, man har en skärm, man har spakar och styr en form av entitet som ska röra sig i en tredimensionell miljö och har ett uppdrag, dessutom under stress. I dataspel är det massa fiender och i verkligheten är det bråttom, man ska rädda människor eller plocka ut en bomb.

Det finns en hel spelgenre där man springer runt i en 3Dmiljö och gör saker, t.ex Halo, Doom och Call of Duty. De kom i början på nittiotalet och då styrdes de som robotar styrs idag. Men sen hände något under andra hälften av nittiotalet. Man gick över från det här "naiva" sättet att styra till ett mer effektivt sätt att styra som påminner mer om hur människor rör sig

Tanken är att robotarna som KTH utvecklar ska kunna utföra jobb i sammanhang där det är direkt farligt för människor.
sverigesradio.se +

LG G Watch R släpps i Sverige innan fars dag

Android / LG
LG meddelade oss i dag att LG G Watch R kommer at släppas i Sverige under första veckan i november månad. Klockan är den första smartklockan med en helt rund P-OLED-bildskärm (320 x 320) där hela skärmytan utnyttjas. LG G Watch R är tillverkad i rostfritt stål samt aluminium och inne i klockan kan man hitta en Qualcomm-processor på 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4 GB ROM samt ett batteri på 410mAh.

Klockan är även vatten- och dammtät enligt IP67-standarden vilket innebär att man kan ha den en meter under vatten i 30 minuter. Om man inte gillar det medföljande läderarmbandet så är klockan kompatibel med standard 22-millimeters klockarmband så man kan mer eller mindre byta till vad man vill.

Det rekommenderade cirkapris på klockan ligger på 2 790 kronor.
www.lg.com +

Tested testar SmartThings

Pryl / Pryl
Will från Tested har den senaste månaden försökt sitt hem automatiserat så han, bland annat, slipper tänka på att tända eller släcka lampor i huset. För detta använde han SmartThings-systemet och i klippet ovan kan man både se och höra vad som krävdes för att få det här att fungera.
www.tested.com +

Kavaj med inbyggda kameror

Foto / Övrigt
Varför ska man gatufota med en handhållen kamera när man kan gå ut med en sådan här kavaj? Eller kanske inte.

Detta är alltså en kavaj där man sytt fast mängder av kameror riktade åt alla håll och kanter. Dessa kameror är kopplade till en liten dator och med hjälp av ett knapptryck så tar de alla en bild som sedan läggs ihop till en 360 graders panorama.

Och nej, kavajen är inte att fotografer ska gå omkring och ha kul utan den är framtagen med säkerhet i åtanke. Tanken är att elaka personer inte kommer att hoppa på en person som har kameror riktade åt alla håll då de ej vill hamna på bild. Därför så har kavajen även inbyggd plats för simkort så att ett foto automatiskt kan laddas upp på nätet så att det inte räcker med att ta kavajen av personen.

Kortfattat så går du alltså omkring med din personliga övervakningskamera för att på så sätt undvika att bli rånad eller misshandlad.

Det kanske även ska tilläggas att det hela är ett konstprojekt och inte en seriös produkt som går att köpa, i alla fall inte än.
mashable.com +

En telefonstyrd flygande fågel

Pryl / Mojänger
En kampanj på Indiegogo just nu är ”Bionic Bird: the Flying App” vilken förutom ett konstigt namn är en kampanj för att massproducera en kul pryl. Enligt skaparen så är det den första flygande fågeln som styrs med en telefon och på endast tre dagar så har han fått in 23 000 dollar, 92 procent av vad han är ute efter.

Om du tycker att den flygande fågeln ser kul ut i videon så kan du förbeställa en för 100 dollar och i så fall förväntas den levereras i december i år.
www.indiegogo.com +

Hendo är en hoverboard

Pryl / Mojänger
Jag misstänker att de flesta av oss har varit sugna på att skaffa sig en hoverboard sedan en sådan visades upp i filmen Tillbaka till framtiden och nu ser det ut som om det eventuellt kan vara en sådan på gång.

Det handlar om hoverboarden Hendo som just nu försöker dra in pengar via Kickstarter för att kommersialisera sin skapelse. Än så länge verkar dock prototypen till Hendo ha en bit kvar till dess förebild i Tillbaka till framtiden. Enligt New York Times så svävar den visserligen men det krävs att man kör den på ett särskilt underlag i metall och batteriet sägs bara räcka i några minuter. Den ska även låta något enormt sägs det.

Hendo har redan nu uppnått sitt mål på att samla in 250.000 dollar på Kickstarter så vi får väl se om den någonsin kommer i produktion och i så fall hur bra den faktiskt fungerar i verkligheten.
www.kickstarter.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen