Hasselblad och DJI släpper drönarkombo

Börjar sälja DJI M600 med Hasselblad A5D

I slutet av förra året köpte DJI in sig i det svenska kameraföretaget Hasselblad och nu verkar det som att deras första gemensamma produkt är på ingång. På Hasselblads hemsida har gänget lagt upp ett paket med kameran A5D tillsammans med en DJI Matrice M600 samt ett stycke Ronin-MX-gimbal.

Troligtvis kommer detta drönarpaket endast vara intressant för proffsfotografer och filmskapare då prislappen för hela paketet kommer ligga på en bit över 10 000 dollar då endast drönaren och gimbal-enheten tillsammans kostar 6 000 dollar. Hasselblad och DJi har dock ännu inte spikat priset eller när paketet kommer bli tillgängligt. Förhoppningsvis kommer företagen även släppa drönarpaket med lite mer humana prissättningar i framtiden.

via The Verge hasselblad.com +

Säkerhetsrobot körde över litet barn i köpcentrum

Nu börjar det!

Foto: Knightscope

Vi har skrivit om Knightscopes Dalek-liknande robot K5 några gånger tidigare och nu verkar det som om den för första gången har skadat en människa.

Det ska ha handlat om ett 16 månader gammalt barn som ska ha kommit i robotens väg när den patrullerade i köpcentrum i amerikanska Stanford. Roboten knuffade först ner barnet och körde sedan över barnets fot. Barnet ska dock inte skadats allvarligt. Föräldrarna till barnet är givetvis väldigt upprörda ändå och mamman säger till ABC7 News:
"The robot hit my son’s head and he fell down facing down on the floor and the robot did not stop and it kept moving forward. He was crying like crazy and he never cries. He seldom cries."
En K5-robot är 150 centimeter lång och väger cirka 140 kilo. Den har inbyggda sensorer som känner av om det finns några föremål i dess färdväg men detta verkar inte ha hindrat den från att köra över det lilla barnet.

via Gizmodo abc7news.com +

Samtliga förbokade Oculus Rift har skeppats

Gänget har kommit ikapp

Oculus meddelar idag att de skeppat VR-headsetet Rift till alla som förbokat och att samtliga beställningar kommer skeppas inom 2-4 dagar. I inlägget skriver Oculus och tackar fansen för deras tålamod:

We want to apologize for the delays in getting Rifts to doorsteps. We appreciate that without your support, VR wouldn’t be where it is today. Thank you for your patience over the past few months.

Utöver det meddelar företaget att deras tredje upplaga av utvecklarkonferensen Oculus Connect kommer gå av stapeln 5 oktober och hålla på i två dagar. Under konferensen kommer vi få reda på mer om rörelsekontrollerna Oculus Touch och förhoppningsvis få reda på när kontrollerna kommer släppas.

via The Verge www3.oculus.com +

Det kommer bli möjligt att programmera roboten Cozmo själv

Anki kommer att släppa en SDK till sin nya robot

För några veckor sedan presenterade Anki sin lilla AI-robot Cozmo och nu meddelar företaget att man kommer att öppna upp möjligheten för användare att själva utveckla program till roboten om de önskar det.

Cozmo har en inbyggd AI som gör att den kan känna av hur man använder den och agera utefter det. Det innebär till exempel att den blir "vänligare" om man använder den ofta men kan bli misstänksam mot användaren om den inte har lekt med den på ett tag.

SDK:n, det vill säga utvecklingsmiljön, kommer att släppas i en betaversion samtidigt som Cozmo släpps i oktober. Senare kommer Anki att släppa SDK:er för utbildning och kommersiella apputvecklare. Detta kommer antagligen att ske i slutet av året eller i början av 2017.

techcrunch.com +

Samsung släpper SSD-disk på 4TB

Kostar typ 13.000 kronor

Samsung kommer snart att släppa en ny version av sin Solid State Drive-disk och på denna kommer man att kunna lagra hela 4TB med data. Det gör att den antagligen skulle kunna räcka till och bli över för de flesta.

Samsung 850 EVO 4TB kommer att kunna läsa data med en hastighet på 540MB per sekund och skriva data med en hastighet på 520MB per sekund.

SSD-disken släpps i USA 31 juli och kommer då att kosta 1.500 dollar.

anandtech.com +

Liten stingrocka är hälften robot, hälften djur

Rör sig precis som en riktig stingrocka

Här är en rätt cool robot som ser ut som en stingrocka. Forskarna har tagit fram den genom att kombinera ett membran i guld med muskelceller från ett mushjärta och sedan fått denna kombination att ta sig fram i vattnet på ett sätt som efterliknar en riktig stingrockas.

sciencemag.org +

En BattleBots-fajt som slutar med en brand

Underhållande kamp mellan Blacksmith och Minotaur

Här är en underhållande fajt i det amerikanska tv-programmet BattleBots, som man väl kan säga är en kopia av det lite mer kända brittiska tv-programmet Robot Wars, mellan de båda radiostyrda robotarna Blacksmith och Minotaur.

via Gizmodo youtube.com +