Reklamfilm för Samsung Gear VR

Pryl / Virtuell verklighet

Förra veckan släppte Samsung den senaste versionen av sina VR-brillor Galaxy Gear VR och här är reklamfilmen för dessa som man har tagit fram för den amerikanska marknaden.

Galaxy Gear VR kostar 99 dollar och har tydligen sålt rätt så bra i USA och det kommer rapporter om att både denstora hemelektronikkejdan Best Buy och Amazon redan har sålt slut på de som fanns i lager.

Googles robot Spot börjar träna ihop med militären

Foto: US Marines
Pryl / Robotar

Googles fyrbenta robot Spot börjar allt mer närma sig att tas i bruk på riktigt och nu skriver den amerikanska marinkåren att man har börjat att använda Spot i sina övningar.

Under övningen så fick bland annat Spot testa på att ta sig fram i blandad terräng medan den fjärrstyrdes via en laptop och en spelkontroll på 500 meters avstånd. Spot är primärt tänkt att användas för spaning samt att bära packning och är i dagsläget inte försedd med några vapen.

Spot är utvecklad av företaget Boston Dynamics som Google köpte upp för två år sedan. Google sa då att man inte skulle utveckla några mer robotar åt den amerikanska militären men att man skulle fullfölja de avtal som Boston Dynamics hade med militären innan uppköpet.

Innan Boston Dynamics köptes upp av Google hade de utvecklat en lång rad robotar åt den amerikanska militären och bland dem hittas bland annat de humanoida robotarna Atlas samt Petman och de fyrbenta robotarna Cheeta, Big Dog, AlphaDog samt LittleDog.


Foto: US Marines

via Engadget www.marines.mil +

VR Sorgen i Paris i virtual reality

Pryl / Virtuell verklighet

Nu har det gått lite över en vecka sedan terrorattackerna i Frankrike skedde och jag antar att fruktansvärda dådet så sakta börjar sjunka in hos oss.

Under veckan har boende i Paris och ditresta sörjt de döda i attackerna och NY Times har lagt upp detta i sin sin nysläppta VR-app som vi skrev om tidigare den här månaden. Skulle du vilja ta del av det så behövs ett par Google Cardboard eller liknande VR-brillor samt NY Times app. Har du inte det så kan du kolla in det hela i 360-videon i klippet ovan.

NYT VR är gratis och kan ladda hem till iOS från App Store här och till Android på Google Play här. För att kunna ta del av VR-upplevelsen krävs ett par Google Cardboard eller liknande VR-glasögon och dessa går att köpa för en hundring och uppåt beroende på vilken man modell man är intresserad av. Det går även att bygga ett par egna för en hyfsat billig penning och instruktionerna för det hittas längst ner på den här sidan.

www.nytimes.com +

Drönare spelar pingis

Pryl / Drönare

Vi har tidigare skrivit om ett gäng med robotar som har varit mer eller mindre bra på att spela pingis men det här är nog, mig veterligen, den första drönaren man har lärt upp i sporten.

Det är forskare på IBM som har lärt upp en Iris+-drönare att upptäcka när en pingisboll är på väg emot den och sedan förflytta sig till bollens bollbana och slå tillbaka den till sin "motståndare".

researcher.watson.ibm.com +

Sonos enda problem är deras egen mjukvara

Pryl / Högtalare

När jag första gången rörde vid Sonos nya Play:5 blev jag lite lyrisk. Det är en helt klart snygg pjäs i min värld som har precis rätt mix av retro och nutid, med snygga kontroller och så låter den bra. Låter ju som en dröm!

Nja.

Vi kan börja med att säga så här: om du inte har ett Sonos-system i dag, köp inte detta. Spotify Connect är alldeles för bra för att låsa in sig i ett specifikt system i dag och med multiroom runt hörnan och saker som ChromeCast ute på marknaden finns det ingen som helst anledning att låsa in sig i ett system som man gör med Sonos. I dag förväntar man sig att stoppa in något i väggen, dra upp sin Spotify-app och välja högtalare. Framförallt så förväntar sig vänner och kollegor att kunna fortsätta använda sin Spotify-app när de är på besök och vill bestämma musiken och inte ladda ner en ny app som man ska lära sig.

Med det sagt: Play:5 är det bästa som Sonos har levererat och de gör det i en snygg förpackning. Och jag vill ha två. Minst. Vilket kanske ljudmässigt är Play:5ans största nackdel, trots att ljudet är riktigt, riktigt bra är det inte riktig stereo och vill man ha riktig stereo så börjar det bli väldigt jobbigt för plånboken. Play:5 kostar 5400 kronor och om man "bara" ska ha en är det en helt ok prislapp men vill man ha två så får man betala 10800 kronor och då svider det. Rejält. Andra system löser detta problem genom att ha en enhet med, förutom högtalarelementen, all elektronik och en billigare enhet som bara har elementen och ingen teknik och detta är helt klart en väg som jag hade hoppats att Sonos hade valt.

Men i många hem som redan kör Sonos kommer Play:5 att vara en del av ett större system och då får man på sätt och vis den effekten på köpet. Rent kraftmässigt behöver man inte mer än vad Play:5 erbjuder, ljudet är fylligt och stort och man kan kräma på riktigt bra utan att ljudet lider det minsta och grannarna kommer verkligen att börja banka i väggen innan kraften är slut. Och det låter bra, oavsett om högtalaren är placerad vertikalt eller horisontellt. Bäst låter det nog i horisontellt läge men högtalaren känner av om den ställs på högkant och förändrar delvis hur den fungerar.

Högtalaren saknar fjärrkontroll men det gör mig verkligen ingenting, man har ju alltid mobilen i fickan. Och är det inte du som styr musiken för tillfället är det bara att gå fram och använda de riktigt fina touchknapparna på själva enheten. Dessa förändrar sig lite beroende på hur man ställer den, höja volymen är till exempel högerknappen i horisontellt läge och den översta knappen i vertikalt läge oavsett åt vilket håll man ställer den åt. Smart. Byter låt gör man genom att svepa över knapparna. Snyggt jobbat Sonos!

Installation och handhavande är precis som med alla andra Sonosenheter. Nyheten Trueplay som hjälper till att ställa in ljudet fungerar ypperligt och även fast inställningen som görs ibland inte är så stor är det grymt skönt att slippa pilla med detta.

Appen känner du som använder Sonos igen och gillar du den så är livet fortsatt bra. Jag som inte gör det hatar den. För hur man än vrider och vänder på det så använder jag Spotify-appen som primär app eftersom det är där jag hittar musik, det är där jag får tips av kompisar och det är den jag använder när jag inte är hemma eftersom Sonosappen inte går att använda "på stan". Att behöva växla app och gränssnitt är för onödigt i min värld och pillet med att fortsätta lyssna på det man råkade lyssna på i Spotify när man kliver över tröskeln till hemmet är alldeles för omotiverat 2015.

Om Sonos ska ha en chans framåt i min värld behöver de få stöd för Spotify Connect vilket jag hoppas att de får när Spotify snart får stöd för multiroom. Tills dess betalar jag inte en krona för ett system som låser in mig det minsta men kommer det stödet kommer Play:5 helt klart att vara något som kan få flytta hem hos mig...

Fenjima snackar prylar i TV4

Pryl / Pryl

Idag gjorde vår skribent Fenjima Manrique sin debut i TV4:s livsstilsprogram Vardagspuls där hon snackade om ny teknik och prylar som antagligen kommer att vara en del av vår vardag i en nära framtid.

I klippet ovan kan ni kolla in när Fenjima berättar för programledarna Agneta Sjödin och Farao Groth om virtuell verklighet där hon demonstrerar Google Cardboard och Samsungs nysläppta Gear VR, smarta golv, en smart tekokare samt en pryl som håller koll på hemmets växter.

Vill ni se mer från Fenjimas debut i Vardagspuls så har TV4 ett lite längre inslag på länken nedan där de även pratar om HoloLens, självkörande bilar och exoskelett.

www.vardagspuls.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen