Drönarpilot filmar takspringande ligister

Pryl / Drönare

Stephen Coyle var ute och flög med sin DJI Phantom 3 när han såg ett gäng ungdomar springa på ett tak och bestämmer sig i stundens hetta att följa efter ungarna medan de utför sitt illdåd. Ungarna upptäcker quadkoptern illa kvick och får för sig att drönaren är ute efter dem och att de nu ligger risigt till.

Så var förstås inte fallet. I videons beskrivning skriver Stephen att ungarna av en ren slump springer på honom ett tag senare med kontrollen i hand och då faller polletten för ligisterna och de inser att de inte alls ligger risigt till.

youtube.com +

Forskare lyckas ta fram världens minsta transistor

Vetenskap / Forskning

Ett gäng forskare har lyckats knåpa ihop en extremt liten transistor som är endast en molekyl stor. Transistorn består av en kopparftalocyanin molekyl, ett dussin indiumatomer samt bärarmaterial av indiumarsenid. Till skillnad från vanliga transistorer som reglerar ström genom att modulera spänningen, så kan molekyltransistorn reglera strömmen genom att ändra avstånd mellan atomerna.

Forskarna lyckades ta fram denna transistor i ett utrymme i nästan total vakuum med en temperatur strax ovanför den absoluta nollpunkten, så troligtvis kommer vi inte få se dessa transistorer på marknaden typ någonsin.

Mer information om molekyltransistorn hittar ni via länken här nere till vänster.

via Engadget spectrum.ieee.org +

Apple och Nike löser konsumentgrupptalan i USA

Pryl / Business

Nike och Apple har sedan en tid tillbaka varit inblandad i en tvist i USA då Nikes aktivitetsarmband Nike+ FuelBand visat felaktiga biometriska uppgifter.

Att även Apple är inblandad i denna tvist beror på att grupptalan som lämnades in ansåg att även Apple hade ansvar för detta då man marknadsfördes Nike+ FuelBand till iPhone. Nu är dock tvisten avgjord och domstolen ansåg att Nike hade lämnat felaktiga uppgifter om FuelBand men Apple ansågs ej ha något ansvar för detta.

Nu kommer Nike få betala sammanlagt 2,4 miljoner dollar i skadestånd till de amerikanska konsumenter som köpt Nike+ FuelBand mellan januari 2012 och juni 2015. Nike slutade tillverka hårdvaran till Nike+ FuelBand förra året och fokuserar nu enbart på mjukvaran.

venturebeat.com +

Samsung släpper skärm med inbyggd trådlös laddare

Pryl / Pryl

Trådlös laddning är det bästa som hänt världen sedan skivat bröd. Samsung hoppade på trådlösa laddnings-tåget med Galaxy S6 och S6 Edge där funktionen byggdes in i telefonerna. Företaget fortsätter satsa på trådlös laddning och har nu visat upp en ny datorskärm som låter dig ladda din telefon endast genom att lägga luren på skärmens fot.

Modellen heter SE370 och kommer finnas i två storlekar; 23,6 och 27 tum. SE370 är utrustad med ett stycke QI-laddare, vilket betyder att du kan ladda majoriteten av de telefoner som går att ladda trådlöst. Utöver det så är skärmen en PLS-display, Samsungs variant av IPS, och kör Full HD-upplösning.

Samsung har inte berättat när skärmen kommer att släppas eller vad den kommer att kosta. Men förhoppningsvis dyker den upp på marknaden innan årets slut och har en relativt human prislapp.

Här under ser ni lite mer specifikationer om SE370 och ovan ser ni en video från Samsung om den nya skärmen.

venturebeat.com +
Panel Type: PLS
Resolution: 1920×1080
Response Time: 4ms
Brightness: 250 cd/m2 for 23.6-inch and 300 cd/m2 for 27-inch
Contrast Ratio: 1000:1 (typical)
Viewing Angle (H/V): 178°/178°
Color: White High Glossy
Interface: 1 HDMI(1.4), 1 DP(1.2), 1 D-Sub
OS Compatibility: Windows (including Windows 10), Mac
Essential Features: Wireless Charging, Eco Saving Plus, Magic Bright, Magic Upscale, Game Mode, Eye Saver Mode, Flicker Free, FreeSync, Image Size

Drönare kraschar in i en av världens högsta byggnader

Pryl / Drönare

Det är inte bara Stockholm som har problem när det gäller okontrollerade drönarflygningar i städer och i det här inslaget får vi kolla in när en hobbydrönare smäller rakt in i Taipei 101, en av världens högsta skyskrapor.

Ingen människa skadades i olyckan och byggnaden ska enbart ha fått mindre skador men trots det kan den kinesiske turisten som styrde in drönaren i högskrapan dömas till böter på motsvarande över 400.000 svenska kronor.

Taiwan saknar specifika lagar som reglerar drönarflyg men efter den här senaste olyckan, det har varit tre drönarincidenter runt Taipei 101 den senaste månaden, så kräver nu allmänhet och myndigheter lagar på området.

en.yibada.com +

Kan en drönare döda dig?

Pryl / Drönare

Hemmadrönare i form av quadro- och hexacoptrar i varierande storlek har blivit allt populärare det senaste året och det har säkert inneburit en del personskador. Personligen fick jag en liten Parrot Bebop inkörd i halsen när vi testade den här på kontoret.

I klippet ovan testar Adam Savage från Mythbusters hur mycket skada rotorerna från en drönare kan göra på en kyckling och det är som synes en hel del.

feeds.gawker.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen