Nu är övervakningsroboten K5 snart redo för marknaden

Pryl / Robotar

För ungefär ett år sedan visade det amerikanska företaget Knightscope upp sin autonoma övervakningsrobot K5 och strax kommer de första exemplaren att rulla ut på marknaden.

Tanken med K5 är att den ska hjälpa till med säkerhet och övervakning i köpcentrum, skolor och andra liknande platser. K5 är försedd med fyra stycken kameror, mikrofoner, gps, wifi, radar samt diverse sensorer som kan upptäcka bränder, översvämningar och liknande.

Det är fortfarande oklart vad en K5 kommer att kosta men förra året sa man att driftskostnaden för en K5 låg på 6,25 dollar i timman vilket är en dollar lägre än den lagstadgade minimilönen i USA. Något som sägs göra fackförbund inom säkerhetsbranschen lite oroade då det kan leda till mindre jobb för deras medlemmar.

via Engadget knightscope.com +

Leksak hjälper barn att att programmera

Pryl / Övrigt

Kickstarter-projektet Dynepod är en leksak som ska göra det enkelt för barn att programmera. Det är ett litet 25-pixlig block som man kan programmera lite hur man vill. Man kan låta den känna av rörelser, känna av en annan Dynepod, använda ihop med appar samt låta den integrera med utvalda leksaker och mycket mer. Till en början kommer en Dynepod att kosta 79 dollar och börjar att levereras i juni nästa år.

www.engadget.com +

SanDisk iXpand

Pryl / Övrigt

Minnestillverkaren SanDisk har tagit fram ett USB-minne som dels går att koppla in i datorn via en traditionell USB-ingång men det går även att koppla in iXpand i en iPhone eller iPad via minnets lightning-kontakt.

Via den tillhörande appen ska det gå att skicka foton mellan iXpand och iPhone/iPad men det ska även gå att spela upp AVI- samt WMV-filer utan att först behöva konvertera dessa.

SanDisk iXpand finns i storlekarna 16GB, 32GB samt 64GB och de kommer att kosta 60, 80 respektive 120 dollar styck.


gizmodo.com +

Volvo lanserar nytt med Google Cardboard

Bil / Volvo

Volvo har tagit fram en Android-app där användare kan kolla in nya Volvo XC90 i virtuell verklighet med hjälp av Googles VR-tillbehör Google Cardboard.

Både appen, som hittas här på Google Play, och Google Cardboard ska vara gratis men man säger att man har ett begränsat lager av Google Cardboard. Appen ska dock gå att använda även om man inte har Google Cardboard men då går man givetvis miste av lite av VR-funktionaliteten.

VR-versionen av nya Volvo XC90 kommer att kicka igång den 18:e november på länken nedan. Man skriver att det hela ska fungera bäst på " iPhone 5 & above, Samsung Galaxy S4 & above, Samsung Galaxy Nexus, Google Nexus 4 & above, and Moto X" men jag är tveksam till hur bra det faktiskt är på iPhone med tanke på att appen endast finns till Android.

www.volvocars.com +

DJ-CD-spelaren utan CD-spelare

Pryl / Mediaspelare

När CDn tog över i DJ-båset anpassade Pioneer sig och släppte CDJ -1000 och nu känns, verkligen, inte CD-skivan så aktuell längre så då släpper Pioneer en version utan CD-spelare. Istället är det digitala filer från antingen hårddisk, USB-minne eller tablet som gäller.

Filerna hittar man via skärmen på spelaren och sedan är nog det mesta sig likt om man är vad vid den gamla. Datorn behöver inte vara inkopplad fysiskt utan det går utmärkt med WIFI.

Sent i november kommer denna i butik och prislappen ska hamna på 1200 dollar.

pioneerdj.com +

Drönaren som är gjord av svampar

Pryl / Robotar

NASA har en avdelning som heter Ames som har forskat fram en nedbrytbar drönare. Tanken är att den ska kunna flyga in på ställen som man inte har access till landvägen (oftast fiendeland) och om den kraschar så ska den brytas ner.

Själva drönarkroppen är gjord av svampar och ytan på kroppen skyddas av bakterier. Kretskorten är skrivna med bläck av silvernanopartiklar som ska gå att bryta ner.

Men än så länge finns det delar som är omöjliga att göra miljövänliga, framförallt är det batteriet som är den stora boven.

www.newscientist.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen