Väktarrobot som körde över barns fot tas ur tjänst

Nu ska man utreda vad som faktiskt hände

Igår berättade vi om att en av Knightscopes K5-robotar hade kört över foten på ett 16 månader gammalt barn och idag meddelade ledningen för köpcentrumet där det skedde att roboten nu tas ur tjänst medan man utreder händelsen.

Knightscope ber även om ursäkt för händelsen och företagets chef säger i ett uttalande:
"Our primary mission is to serve the public’s overall safety, and we take any circumstance that would compromise that mission very seriously."
K5-robotarna är försedda med över 30 stycken sensorer och dessa har registrerat händelsen. Knightscopes beskrivning av händelsen skiljer sig dock något från mamman till det inblandade barnet. Enligt Knighscope ska barnet ha sprungit baklänges in i roboten och det var då barnet föll och senare fick sin fot överkörd.

gizmodo.com +

Nest släpper nya övervakningskameran Outdoor Cam

Övervakningskamera som kan hantera regn och rusk

Nest har släppt en ny övervakningskamera som gör det lättare för användaren att se vad som händer utanför sitt boende. Kameran fungerar som sitt syskon, som för övrigt numera heter Indoor Cam, och strömmar video till din telefon via appen och skickar aviseringar till luren när potentiellt ovälkomna gäster dyker upp på dina ägor.

Outdoor Cam fångar 1080p-video och har ett synfält på 130 grader. Enheten är även utrustad med mikrofon och högtalare och via appen kan du ta ett allvarligt snack med personen framför kameran.

Kameran kommer kosta lika mycket som inomhusversionen, det vill säga 199 dollar. Kameran går att förboka nu via företagets hemsida och kommer skeppas i oktober.

theverge.com +

HyperLoop One stämda av en av sina grundare

Storbråk inom framtidens transportföretag

Det har blossat upp ett ordentligt bråk på Hyperloop One, ett av två företag som planerar att bygga framtidens transportmedel Hyperloop.

En av företagets grundare, Brogan BamBrogan som inte längre arbetar kvar inom företaget, anklagar ledningen för företaget för ekonomiska oegentligheter och fysiska hot. Bland annat ska säkerhetschefen för Hyperloop One, en person som även är bror till en annan av grundarna, lagt en hängsnara på BamBrogans kontorsstol efter det att BamBrogan uteblivit från ett möte med en rysk investerare.

Vidare ska det ha enligt stämningen förekommit en hel del oegentligheter inom företaget som ledningen stått bakom och det ska även ha förekommit hot mot flera andra anställda.

En av Hyperloop Ones advokater har kommenterat stämningen och bestrider alla anklagelser och säger bland annat:
"The claims are pure nonsense and will be met with a swift and potent legal response. Frivolous lawsuits like this one have become all too common against start-ups that achieve breakthrough success. The lawsuit filed today by these disgruntled ex-employees is almost a cliche. It is also a measure of Hyperloop's success."

BamBrogan, hängsnaran och säkerhetschefen
theverge.com +

PneuHound är robotarnas motsvarighet till chihuahuor

Liten robothund

Från Hosoda Lab på japanska Osaka University kommer den här lilla robotskapelsen som väl närmaste påminner om en chihuahua eller annan valfri mindre hund.

Den kallas för PneuHound och drivs av tryckluft. Så istället för att använda sig av elektriska motorer, som de flesta andra robotar använder för att förflytta sig, använder PneuHound tryckluftsfyllda kolvar för att förflytta sig.

Detta innebär att robothunden får ett något ryckigt, men rätt så sött, förflyttningsmönster.

gizmodo.com +

XYZprinting släpper 3D-skrivarpenna

da Vinci 3D Pen låter dig rita i luften

XYZprinting fortsätter göra 3D-utskrifter mer lättillgängliga. Det taiwanesiska företaget har nu släppt en 3D-skrivarpenna vid namn da Vinci 3D Pen som använder PLA-plast, som för övrigt finns i 11 olika färger, för att skapa diverse alster i tre dimensioner.

För några år sedan släpptes 3D-skrivarpennan 3Doodler, men till skillnad från XYZprintings da Vinci 3D Pen låg prislappen på runt tusenlappen medan da Vinci 3D Pen endast kostar kring 50 dollar.

XYZprinting da Vinci 3D Pen går att köpa nu via amerikanska Amazon och svenska elektronikbutiker kommer troligtvis börja sälja pennan inom kort.

via Techcrunch us.xyzprinting.com +

Roboten DURUS går som en människa

En huvudlös människa

Det amerikanska universitet Georgia Tech har utvecklat en robot som man kallar för DURUS som kan gå precis som en människa.

Skillnaden mellan DURUS och till exempel Atlas är att DURUS gångstil mer efterliknar en människas då den vid varje steg sätter ner hälen först, precis som en människa. Atlas å sin sida har en gångstil där den sätter ner hela foten vid varje steg.

Enligt forskarna på Georgia Tech ska DURUS gångstil göra att den drar mindre energi än till exempel Atlas vilket givetvis kan vara bra då batteriet oftast är den svagaste länken i robotar och många andra maskiner.

spectrum.ieee.org +

Hasselblad och DJI släpper drönarkombo

Börjar sälja DJI M600 med Hasselblad A5D

I slutet av förra året köpte DJI in sig i det svenska kameraföretaget Hasselblad och nu verkar det som att deras första gemensamma produkt är på ingång. På Hasselblads hemsida har gänget lagt upp ett paket med kameran A5D tillsammans med en DJI Matrice M600 samt ett stycke Ronin-MX-gimbal.

Troligtvis kommer detta drönarpaket endast vara intressant för proffsfotografer och filmskapare då prislappen för hela paketet kommer ligga på en bit över 10 000 dollar då endast drönaren och gimbal-enheten tillsammans kostar 6 000 dollar. Hasselblad och DJi har dock ännu inte spikat priset eller när paketet kommer bli tillgängligt. Förhoppningsvis kommer företagen även släppa drönarpaket med lite mer humana prissättningar i framtiden.

via The Verge hasselblad.com +