Sårbarhet hittad i omvandlare till smarta solpaneler

Skulle kunna användas för att stänga ner elnät

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Smarta hemmet

En nederländsk säkerhetsforskare säger sig ha hittat en sårbarhet i omvandlare till solcellspaneler som i värsta fall skulle kunna användas av obehöriga för att effektivt stänga ner elförsörjningen från dessa.

Forskaren Willem Westerhof uppger att sårbarheten hittas i strömomvandlare som är kopplade till internet. Dessa omvandlare konverterar likström till växelström och enligt Westerhof skulle obehöriga kunna ta kontroll över dessa omvandlare via internet för att sedan stänga av dem.

Omvandlarna tillverkas av det marknadsledande tyska företaget SMA och Westerhof ska ha rapporterat sårbarheten till företaget i slutet av förra året. Dock så verkar inte så mycket ha hänt sedan dess och därför släpper Westerhof nu sina upptäckter publikt. Den nederländska tidningen Volkskrant har skrivit ett längre reportage om sårbarheten i SMA:s omvandlare och till dem säger SMA att sårbarheten bara berör en mindre del av deras produktutbud och att man arbetar på att åtgärda problemet.

På sajten Horus Scenario, döpt efter den egyptiske guden vars ena öga ska ha varit solen, där Westerhof beskriver sårbarheten i SMA:s omvandlare skriver han:
"In the worst case scenario, a 3 hour power outage across Europe, somewhere mid day on June is estimated to cause +/- 4.5 billion euros of damage. We should also consider the impact it may have on human lives, as previous outages are known to cause problems which sometimes end fatally."

LEGO ska släppa Voltron-byggsats

Tufft

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / LEGO

För ungefär ett år sedan så skickades det in ett förslag om ett Voltron-bygge i LEGO via LEGO Ideas. Nu har den danska leksakstillverkarn bestämt sig för att gå vidare med förslaget efter det fått mer än 10 000 röster från fans.

Nu ska LEGO själva förbättra de initiala byggsatserna lite och någon gång under 2018 är det tänkt att de ska släppas till allmänheten.

Klocka visar tiden med skeva ansikten

Rätt kuslig

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Klockor

Här är en väggklocka från det japanska designföretaget We+ som använder sig av ansikten för att visa tiden.

Det är ansiktenas ögon som visar var tim-visaren respektive minut-visaren pekar. Sekunderna representeras genom att ansiktena kluckar i takt med dessa. Det hela leder till att personerna på urtavlan oftast ser kusligt skeva ut vilket ni kan kolla in i klippet nedan.

We+ kallar klockan för Patience men det finns inga uppgifter om vad den kostar.

Disney bygger Star Wars-upplevelse i VR med tillhörande lukt

Star Wars: Secrets of the Empire öppnar i slutet av året

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Disney kommer att bygga upp en VR-upplevelse som man kallar för Star Wars: Secrets of the Empire där det ska vara möjligt att både känna på saker, få haptisk feedback genom kroppen och lukta på saker.

Det handlar med andra ord om lite mer avancerad VR-upplevelse än de man kan ta del av hemma i vardagsrummet. Disney har tagit hjälp av företaget The Void för att skapa Star Wars: Secrets of the Empire. VR-upplevelsen kommer att byggas upp på Disneys anläggningar Disneyland Resort samt Walt Disney World Resort och ha ett dedikerat rum där man kan utforska upplevelsen på egen hand eller med sina vänner.

De båda Star Wars: Secrets of the Empire-upplevelserna kommer att öppna till årets julsäsong. I klippet nedan kan ni kolla ni en trailer för The Void:s VR-upplevelse Ghostbusters: Dimensions.

Fitbit-chef lovar att deras smartwatch släpps innan jul

Mycket hänger på klockan

Fitbit Charge 2
Foto: André Stray
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Bärbarheter

Nyligen släppte Fitbit sin kvartalsrapport för årets andra kvartal och det är inte precis några lysande siffror för företaget. Under andra kvartalet drog företaget in 353 miljoner dollar i intäkter, vilket är en rejäl dipp jämfört med samma period förra året då Fitbit fick ihop 546 miljoner dollar.

I samma veva som Fitbit levererade sin kvartalsrapport berättade Fitbit-chefen James Park att företagets smarta klocka kommer släppas innan jul och att den förhoppningsvis kommer rätta upp den svajiga ekonomin.

Om kända regissörer gjorde matfilmer
Michael Bay spränger ihop lite våfflor 
111kg
+
Roger Åberg
Jamie Oliver lagar en carbonara
Mumma 
125kg
+
Frode Wikesjö
New York-poliser på motorcykelutbildning
Kanske skulle byta till smidigare hojar? 
119kg
+
Bobby Green