NailO är en trackpad för tummen

Pryl / Bärbarheter

Här är en ball liten mojäng som forskare på det amerikanska universitetet MIT tagit fram.

Det handlar om den minimala trackpaden NailO som användaren ska placera på sin tumnagel och det är sannolikt världens minsta trackpad. Trackpaden kommunicerar via Bluetooth och ska kunna kommunicera både med mobiler, tablets och datorer.

I sina tester har MIT lyckats använda fem olika gester med 92-procentig noggrannhet. Då man sannolikt skulle råka röra NailO omedvetet har forskarna även föreslagit att den i framtiden ska aktiveras genom att hålla på den en längre stund.

När eller om vi får se NailO på marknaden framgår inte.

via CNET newsoffice.mit.edu +

Makerbot visar upp Shape Maker

Pryl / 3D-skrivare

Makerbot vill göra det lite lättare för oss att skriva ut våra egna alster. Tidigare har du varit tvungen att antingen rita någonting i 3d-program, eller ladda ner modeller från sajter som Thingverse, men med Makerbot nya Shape Maker-funktion behöver du bara dra några streck på ett papper och sen ta kort på ditt alster med iPaden för att få fram en 3d-modell. I appen kan du justera verkets storlek och tjocklek och sedan är klicka på print och därefter kommer ditt alster att skrivas ut på din Makerbot-skrivare.

Funktionen kommer att dyka upp i Makerbots iPad-app inom en snar framtid och Shape Maker är troligtvis det lättaste sättet att använda en 3d-printer för att skriva ut dina verk. Så om du har skjutit på köpet av en 3d-skrivare från Makerbot så är det kanske dags att ta en titt på utbudet igen.

via Gizmodo www.makerbot.com +

Sony lanserar sin Ultra Short Throw-projektor i Sverige

Pryl / Hemmabio

Sony meddelade idag att man kommer att lansera sin projektor LSPX-W1S i Sverige och resten av Europa nu i sommar.

Sony visade upp sin 4K-projektor med så kallat "ultra short throw", det vill säga att man kan ställa projektorn nästan intill väggen, redan på CES-mässan i januari 2014 men nu verkar det som om den äntligen letat sig hit till våra breddgrader. Projektorn använder sig av laser för att projicera bilden som man kan välja att ha mellan 66 till 147 tum stor.

Rekommenderat pris för LSPX-W1S ligger på runt 50.000 dollar vilket motsvarar ungefär 430.000 kronor. Här nedan kan ni kolla in en kort introduktionsfilm till projektorn.

via Cision www.pro.sony.eu +

Robot träffar kaskelot

Pryl / Robotar

Här är ett kort klipp när den fjärrstyrda undervattensroboten Hercules stöter på en kaskelot på cirka 600 meters djup någonstans i mexikanska golfen.

Hercules tillhör forskningsexpeditionen Nautilus som utforskar världens oceaner och man säger själva om mötet med kaskeloten:
"The whale circled Hercules several times and gave our cameras the chance to capture some incredible footage of this beautiful creature. Encounters between sperm whales and ROVs are incredibly rare."

www.nautiluslive.org +

Intervju med Erno Rubik

Pryl / Pryl

1974 skapade den ungerske skulptören och arkitekten Erno Rubik det legendariska 3-dimensionella mekaniska pusslet Rubiks kub. För ungefär ett år sedan så firade man pusslets 40-årsjubileum med bland annat en intervju med Rubik.

Denna längre intervju kan man nu beskåda i klippet ovan.

www.tested.com +

Adam Savage bygger Cyloner

Pryl / Övrigt

Klipp där Mythbusters-profilen Adam Savage bygger modeller från science fiction-serien Battlstar Galactica. Till sin hjälp har han skådespelaren Aaron Douglas som bekant spelade Chief Galen Tyrol i nyversionen av serien.

www.tested.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen