San Francisco och Oakland stämmer oljeföretag
För att de medvetet bidragit till klimatförändringar 
49.3°
+
Emmy Zettergren
0
Det gömda spelet på Switch är en hyllning till Satoru Iwata
Fint 
43.2°
+
Frode Wikesjö
0
Chris Forsberg sladdar på en bilskrot
Med en ganska vass Nissan 370Z 
81kg
+
Bobby Green
Kontrollcentret i iOS 11 stänger inte av Bluetooth eller Wifi
It's a feature 
13.9°
+
André Stray
Äntligen är det dags för inspelning av Avatar 2
Drar igång nästa vecka 
47.8°
+
Emmy Zettergren
80-talsreferenserna i Stranger Things
Det finns ett par 
116kg
+
Bobby Green

Bose presenterar SoundSport Free

Kastar sig in i true wireless-matchen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Hörlurar

Bose presenterade inte bara en ny version av QuietComfort 35 under dagen, utan även ett par nya pluggar som du ska kunna använda när du tränar. De nya hörlurarna heter SoundSport Free och är ett par true wireless-lurar, det vill sig två helt fristående pluggar som du fäster i öronen utan att tramsa med kablar.

Hörlurarna kan hantera både vatten och svett och batteritiden ligger på 5 timmar. I fodralet hålls lurarna fast med magneter och där kan lurarna laddas två gånger, vilket betyder att du totalt har 15 timmars användning på en laddning.

Bose har slängt med lite smart mjukvara som "find my buds" som låter dig snabbt se var lurarna befann sig senast innan de stängdes av, vilket borde hjälpa dig hålla reda på pluggarna.

Bose SoundSport Free släpps i början av oktober och priset i USA ligger på 249 dollar. Förhoppningsvis dyker de upp i svenska butiker då också. Lurarna kommer för övrigt i helsvart och en lite sportigare variant som är blå/gul/vit.

Bose presenterar QuietComfort 35 II

Med dedikerad Google Assistant-knapp

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Hörlurar

Bose själva råkade nyligen läcka sina nya hörlurar QuietComfort 35 II som kommer med en dedikerad Google Assistant-knapp. Nu har hörlurarna presenterats officiellt och det är inte bara den nya Assistant-knappen som är den enda nyheten, utan Bose har äntligen slängt in möjligheten att justera brusreduceringen. Mer specifikt välja mellan lägena high, low och off.

Assistant-knappen gör vad den förväntas göra. Klickar du på den så kommer Google Assistant aktiveras på telefonen lurarna är kopplade till och sedan är det bara att ställa valfri fråga till assistenten eller be den att berätta när nästa möte är.

Hörlurarna släpps idag i USA, Kanada, Australien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Priset ligger på 349 dollar. Huruvida lurarna kommer släppas i Sverige är för tillfället okänt. Google har en tendens att skita fullständigt i vårt avlånga land när det kommer till produkter förutom Chromecast, men eftersom det är ett par Bose-lurar så hoppas jag att de ser till att vi kommer kunna lägga vantarna på QuietComfort 35 II.

Uppdaterad:
Justerbar brusreducering är ingen direkt nyhet utan lades till i QuietComfort 35 via en mjukvaruuppdatering. Men QC35 II skeppas med denna funktion.

Apple TV 4K kan vara starten på bättre upplösning

Har Apple makten att få fart på 4K-revolutionen?

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Mediaspelare

Jag tror inget videoskifte har gått så fort som det till 4K. Redan för två år sedan kostade en 4K-tv rimliga pengar och våra mobiler har både filmat i 4K och klarat av att, typ iaf, visa 4K på små skärmar ett tag nu. Så vi filmar i 4K och vi har 4K-tvs hemma men få tittar faktiskt på 4K på de där grymma tv-apparaterna. Det vi filmar med våra grymma kameror postas oftast i allt annat än 4K och ska vi strömma till tvn sker det sällan, om ens någonsin, i 4K.

Samma sak gäller med material från alla strömningstjänster, det har helt enkelt inte funnits speciellt mycket 4K-material. Och vanlig linjär-tv ska vi inte tala om, leverantörer som Com Hem har fortfarande kanaler med SD-upplösning i sitt utbud. Skämmes!

Om man har velat få sitt eget eller andras 4K-innehåll till sin tv har det inte funnits speciellt många alternativ. Jag har en Chromecast Ultra som jag köpte för att 4K-snuska (alltså inte kolla på snusk, njuta av pixlar), men den har ärligt talat inte används speciellt mycket.

Varför då kan man fråga sig. Anledningen är enkel, Apple TV passar mitt sätt att konsumera media bättre än Chromecast. Jag gillar det där momentet när man inte riktigt vet vad man ska kolla på och när man sitter där med fjärren i soffan. Jag kollar aldrig någonsin på linjär-tv så det är min retro-tid. Och helt ärligt så har min tv varit riktigt, riktigt bra på att skala upp HD. Det har så klart inte blivit som 4K men tillräckligt ok för att duga för lilla mig.

Så när nu Apple, äntligen, har släppt en Apple TV med stöd för 4K och HDR, vad är då skillnaden? I upplevelsen är skillnaden inte så gigantisk. Visst ser det bättre ut och de nya skärmsläckarna är superfina. Man ser mängder med detaljer och det är väl fint. Men när man slår på 4K-material är skillnaden inte revolutionerande. Jag har ju haft den där tidigare med min Chromecast.Större aha-upplevelse upplever jag faktiskt med gränssnittet. Alla texter är numera supercrispa, alla tumnaglar är superskarpa oavsett om de är pluttiga och hela upplevelsen är betydligt snyggare. Det trevliga är att det verkar vara så över hela gränssnittet oavsett om apparna har anpassats eller inte. Eller så här, inga appar har anpassats men de ser ändå snygga ut. Till och med en app som ExpressenTV är rätt fin.Jag laddade ner ett random spel och även här är upplevelsen bättre. Visst är 3D-grafiken fortfarande kass men all text och all annan grafik ser riktigt trevligt ut. Det är inte speciellt vanligt att såna här nyheter bara fungerar.

Värre är det när man försöker leta efter 4K-innehåll. Jag har haft en specialversion av Netflix med 4K-innehåll och det finns en hel del. De flesta av Netflix egna originalserier finns och fler blir det. Jag har inte fått det bekräftat av Apple, men det känns som att Youtube-appen redan levererar 4K-innehåll. Det borde inte vara så, men det ser i alla fall riktigt bra ut. Ett bevis för att uppskalningen fungerar om inte annat. Om det bara finns HD-innehåll så skalar Apple TVn alltså upp innehållet vilket behövs, den skickar ju 4K-signal till tvn oavsett så ska det se bra ut måste Apple TVn sköta detta, vilket den gör med bravur.

Så är Apple TV 4K något fantastiskt? Njae, snarare ett stort, fett "äntligen!". Eller kanske "varför tog det sån tid?". Däremot kan Apples makt göra att fler börjar leverera innehåll i 4K. Kanske till och med HBO Nordic? Det kanske blir den stora revolutionen med den här lilla manicken.

Nya Apple TV 4K har en annan viktig nyhet: HDR-stöd. Dock har min TV inte stöd för HDR så därför har jag hoppat över den rätt stora detaljen. Men jag har provtittat på lite innehåll och det ser inte dåligt ut om man säger så. Mycket av det innehåll som kommer att finnas i 4K från start, bland annat det från Apples filmtjänst, kommer att stöd för HDR också.

På tal om det, Apple kommer inte att ta extra för 4K-versionerna av filmerna man säljer. Har du tidigare köpt en HD-version av en film uppdateras den automatiskt till 4K.En nyhet som kommer under hösten är att TV-appen kommer till Sverige. Den kommer till Apple TV, iPhone och iPad och verkar rätt smart för den som använder flera playtjänster eftersom man kan samla innehållet i en app. Appen håller reda på att det kommit nya serier i de appar man har installerade, eller att det har kommit nya avsnitt i serier man gillar. Men denna kommer alltså senare under hösten.Själva hårdvaran då? Den ser exakt likadan ut som HD-versionen förutom en liten vit ring runt meny-knappen. Den gör det faktiskt enklare att snabbt hålla fjärren åt rätt håll. Men jag använder oftast den nya fjärren som finns i kontrollcentret på iOS 11. En sak skiljer sig förresten, man måste köpa sig en ny HDMI-sladd om man ska kunna dra nytta av alla HDR-flådigheter. Apple har inte gjort en egen ny utan rekommenderar istället en ny från Belkin.

Apple TV 4K kostar 1995 kronor med 32 GB och 2195 kronor med 64 GB. För en gångs skull tar Apple inte tusentals kronor för större versionen, så slå till på den. Gamla versionen utan 4K och HDR kostar 1695 kronor. Köp inte den, för allt i världen, även om du inte har en 4K-tv. Köp en 4K-tv istället!

Om du har en Apple TV i dag, ska du uppgradera? Ja, om du har en annan tv eller annan medmänniska som kan ha nytta av din nuvarande Apple TV. Eller om du kan få den såld.

Läs mer

Bild på nya Google Daydream View läcker

Nya headsetet kommer kosta 99 dollar

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Virtuell verklighet

Droid Life har inte bara lyckats lägga vantarna på bilder på ny hårdvara, utan även tillbehör. Enligt Droid Life kommer Google presentera en ny version av VR-headsetet Daydream View i samband med hårdvarupresentationen 4 oktober. Den nya versionen kommer med ett nytt material. Den tidigare hade ett hölje av grövre tyg medan den här versionen verkar vara omlindad med någon sorts mjukare nylon.

Prislappen sägs vara högre den här gången. 99 dollar för att vara exakt, 20 dollar mer än föregångaren. Förhoppningsvis betyder prishöjningen att det kan dyka upp en och annan nyhet i headsetet.

Hur som helst. 4 oktober visas headsetet upp tillsammans med en mobil eller två.

Testat Stuart Cam HD

En webbkamera som ser ut som en Minion

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Feature

Att ha en webbkamera igång när man inte är hemma kan ju vara bra ifall någon skulle få för sig att bryta sin in i huset. Jag har under någon månads tid haft kameran Stuart Cam HD från Tend. Kameran ser vid första ögonkastet ut som en Dumma mej-leksak vilket gör att den är relativt enkel att dölja i ett barnrum, men i ett seriösare vardagsrum sticker den ju ut lite. Även om kameran kallas för HD så ligger upplösningen endast på 1280x720 vilket väl kanske är ok för kamerans pris (runt 699 kronor) men det gör att ansikten längre bort från ibland kan vara svåra att identifiera.

Webbkameror har tidigare ofta varit ett mindre helvete att konfigurera, men den processen har på senare år blivit avsevärt mycket enklare med hjälp av appar. Så är fallet även med denna kamera som man enkelt sätter igång med hjälp av en tillhörande app. Via appen kan man så klart även titta på kameraströmmen något man också kan göra via en speciell webbplats. Appen begränsar dock möjligheten att göra något eget med kameran. Det hade till exempel varit trevligt om det fanns möjlighet att koppla den direkt till en egen FTP-server eller egen mail- eller molntjänst för att spara lagrade videoklipp. Nu måst man gå via kamerans egna tjänst som så klart kostar lite pengar varje månad. Tjänsten erbjuder dock gratis lagring i 24 timmar.Kameran stödjer mörkerseende vilket kan aktiveras automatiskt när det blir lite mörkare ute. När detta händer så brukar kameran dock tolka det som att något rör sig och lagrar därmed ett videoklipp. Detta kan ibland resultera i att man har en massa videoklipp sparade där det inte händer något på dagar när ljuset skiftar ofta. Detta hände dock inte lika ofta när man satte ner rörelsesensorn på kameran till den lägsta känsligheten.

Den har även tvåvägsröstkommunikation och då kameran ser ut som en Minion har den en funktion som gör att man kan prata med Minion-röst, något som barnen så klart tyckte var rätt så skoj. Dock fungerade det inte helt perfekt då ljudet klipptes bort ibland men det är ju ändå mest bara en kul grej med mycket begränsad användning så det är inte hela världen kanske. Man kan såklart även prata med normal röst om man vill säga något som personen som filmas faktiskt kan förstå.

En annan rolig grej är att kameran och tillhörande mjukvara kan, med hjälp av smart teknik för husdjursigenkänning, summera de olika ögonblick som ett husdjur gör under dagen. Mjukvaran samlar sedan detta i en musikvideo. Men då min hund gick bort under sommaren (RIP Ein!) testade jag aldrig denna funktion.

Var Stuart Cam HD hamnar i folks liv är kanske svårt att sätta fingret på då folks vilja att ha en Minon framme ju skiljer sig rätt så mycket från person till person. Men även om priset för kameran inte ligger allt för högt men så får man inte glömma bort att det tillkommer en eventuell månadskostnad om man nu vill lagra sina videoklipp i molnet i mer än 24 timmar. Så om man bara vill ha en enkel kamera som ser ut som en Minion samt håller koll på situationen hemma så är detta ju ett acceptabelt alternativ.

Läs mer