RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
42.5°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
44.7°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
91kg
+
Roger Åberg

Vi ljuger oftare när vi SMS:ar

Det visar en ny undersökning

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

En ny undersökning gjord av University of British Columbia visar att vi oftare ljuger när vi skickar SMS än när vi pratar ansikte mot ansikte med någon. Det kanske inte är så konstigt då det är lite lättare att dra iväg några rader än att behöva se någon i ögonen när man ljuger.

Undersökningen gjordes med hjälp av 140 stycken studenter som delades in i par och som sedan deltog i ett slags rollspel. Den ena studenten spelade en börsmäklare medan den andra spelade köpare. Börsmäklaren blev tillsagd att aktien de skulle försöka sälja skulle förlora 50% av sitt värde på en vecka och att de skulle få en bonus om de sålde så mycket de kunde till köparen av denna usla aktie.

Kontentan blev att de som spelade börsmäklare ljög mer om aktien när de sålde den via SMS än när de talade ansikte mot ansikte med köparen eller via video eller telefon. I ett SMS är det lätt att verka cool eller oberörd, men desto svårare i verkligheten.

En annan sak som undersökningen visade var att personer blev mer upprörda över att ha blivit lurade via SMS än när de blev lurade i ett riktigt samtal.

Nu är det här ju ett påhittat scenario och 140 stycken personer representerar ju inte alla människor i världen som SMS:ar, men jag tror ändå att det är så här för de flesta. En vit lögn har ju aldrig skadat någon...

Hur ofta brukar du ljuga i textmeddelanden?