Gör 3D-modeller av ditt Minecraft-bygge

Pryl / Mojänger

Utvecklare Eric Haines har tagit fram 3D-modelleringsprogrammet Mineways vilket konverterar en byggnad i till exempel Minecraft till en så kallad VRML-fil som kan användas för att printa ut ett objekt i en 3D-skrivare.

Genom att importera en del av sin Minecraft-värld till Mineways kan man välja ut den byggnaden man vill exportera och detta resulterar i två filer som man sedan kan skicka till 3D-tjänsten Shapeways som skriver ut din byggnad till varierande kostnad beroende på storlek och komplexitet.

Modellen av eiffeltornet som syns i videon ovan är till exempel cirka 15 centimeter hög och kostade cirka 25 dollar att skriva ut på Shapeways.

realtimerendering.com +

Microsoft släpper Surface Dock

PC / Hårdvara

Sitter du på en Surface Pro 3, eller planerar att plocka upp en Surface Pro 4 vid release, och vill ha lite extra portar till datorn som ethernet, USB och Displayport? Då kanske Surface Dock är någonting för dig. Surface Dock är utrustad med 4 USB 3-portar, 2 Mini Displayport, 1 ethernetport samt en 3,5mm-ljudingång. Klumpen koppas till din Surface-enhet via en Surface Connect-kabel.

Enheten visades upp under gårdagens event och kommer börja säljas i USA i samband med Surface Pro 4-releasen 26 oktober och kommer att kosta 199 dollar. Troligtvis kommer Surface Dock kosta runt 2000 kronor när den släpps i Sverige. Surface Dock är kompatibel med Surface Pro 4, Surface Pro 3 och Surface Book.

www.microsoftstore.com +

Nu kommer DriveNow till Stockholm

Bil / Övrigt

Jag är lite kär i konceptet carsharing, där man registrerar sig på en tjänst och sedan hittar och låser upp en bil på gatan som man sedan också lämnar på gatan när man är färdig med den. Fördelarna är många, förutom det att man slipper äga en bil då. Man kan hämta bilen där man är och lämna den dit man ska (inom ett speciellt område) och man betalar bara per minut utan månadskostnader.

Sedan i vintras har Car2Go funnits här i Sverige och de har nu 250 små Smart-bilar utspridda över stan. När jag har använt dem har de oftast funnits relativt nära och förutom något strul med appen och att bilen någon gång har stått i radioskugga har det fungerat lysande. Att ta bilen till Bromma eller Arlanda är också billigt och väldigt smidigt. Fördelen och nackdelen med Car2Go är Smartbilarna, de är lätta att parkera men nackdelen är att man bara får plats med två personer.

Nu kommer DriveNow som är ett samarbete mellan BMW, som äger Mini, och hyrfirman SIXT. Med början 20 oktober kommer de att ställa upp 260 bilar över stan och här är det Mini Cooper (150 stycken), BMW 118d (60 stycken) och BMW 218d (50 stycken) som gäller. Även om det inte är några Volvo XC90 så är de här bilarna betydligt större än Smartarna och framförallt så får man med sig tre personer vilket är trevligt för oss som har familj och gillar att köra runt på kompisar.

Sättet som man använder tjänsten är mycket likt Car2Go. Man registrerar sig, matar in sin körkortsinfo (man behöver inte gå och registrera sig fysiskt) och ett VISA-kort. Sedan ska det bara vara att köra. Man bokar bil i appen, låser upp bilen med appen (eller ett kort man får hem i lådan) och sedan är det bara att köra iväg.

En skön funktion är att man ska kunna mata in destinationsadress i appen och så ligger den klar i navigatorn (som finns i alla bilar) när man kommer fram.

Car2Go kostar 4 kronor per minut och DriveNow kostar 4.50 kronor per minut, samma pris gäller för alla bilar oavsett modell just nu. DriveNow har inga tim eller dagspriser som det ser ut nu. Står bilen still och är låst (men inte utloggad) kostar det 2.50 kronor per minut.

För oss användare är fler konkurrenter bara bra och antalet tillgängliga bilar att hyra kommer nu att dubbleras. Eftersom det inte kostar någon månadsavgift finns det inget som hindrar oss användare att vara registrerade på alla tjänster och ta den bil som är närmast och som passar ens behov bäst.

Man kan redan nu registrera sig om man vill och just nu är det gratis och man får 20 minuter gratis, sedan kommer det att kosta 260 kronor att registrera sig.

de.drive-now.com +

Hur man stänger av den automatiska nedladdningen

Spel / Sony

I går överraskades vissa PlayStation 4-ägare med att de hade Destiny: The Taken King liggandes på startmenyn även om de inte ägde det. Om man tryckte på spelet så togs man till spelets produktsida i PlayStation-affären så man teoretiskt skulle kunna köpa det.

Detta är en ny funktion som Sony implementerade för ett tag sedan man nu börjat användas. Systemet försöker nämligen reda ut vilket eller vilka spel ägaren till konsolen gillar och laddar ner dessa i bakgrunden så de är redo att spelas om användaren nu skulle vilja betala för spelet.

Denna funktion är på via automatik sedan firmware 1.75 och om man inte vill ha det på så kan man stänga av det genom att gå till Settings > System > Automatic Downloads > Featured Content.

www.polygon.com +

Vi har känt på nya iPhone 6s och 6s Plus

iPhone / Hårdvara

Rosa guld och ett litet S på baksidan, det är nästan de enda nyheterna med iPhone 6s och 6s Plus om man ser telefonen från utsidan men på insidan har det som bekant hänt en del. Vi har lekt med telefonerna i några timmar nu och här kommer några första tankar om dem.

- 3D touch är verkligen fantastiskt. På Apple Watch är tryckandet på skärmen verkligen bara ett steg men på telefonerna känns det betydligt mer sömlöst. Det gör dels att du kan göra olika saker beroende på hur hårt du trycker men det ger också skön feedback på att något är på väg att hända, något som inte är helt oviktigt. Bara efter några timmar har känslan "hur har jag kunnat leva utan det här" redan infunnit sig. Förutom Apples egna appar är det bara Instagram som har stöd för tekniken så det kommer att ta ett tag innan det fungerar överallt, men det känns i alla fall som att Apple har gjort så att utvecklarna tvingas använda det på samma sätt som Apple och det är bra för oss användare.

- Touch ID är verkligen snabbare och det är så klart väldigt skönt.

- Mer minne! Äntligen! Så skönt att kunna hoppa mellan både två och tre appar och att de fortfarande hålls i minnet på telefonen. Varför tog detta så lång tid Apple? Varför?

Har du några frågor? Ställ dem bland kommentarerna så ska jag försöka svara på dem så gott det går!

P3 Spel släpper ytterligare en specialpodd

Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio
Spel / Sony

Tidigare har P3 Spel släppt specialpoddar om StarCraft 2 och Counter-Strike. Nu är det dags igen och den här gången är det Dota 2 som gäller där programledare är Angelica Norgren tillsammans med en av världens främsta Dota 2-spelare Joakim "Akke" Akterhall.

Tanken med podden är att den ska vara till för både de som är nybörjare och de som är inbitna spelare sedan tidigare och bland annat kommer den att under tio avsnitt bjuda på intervjuer med esportprofiler, kommentatorer och proffs.

Premiären sker i dag klockan 15.00 och podden släpps sedan varje onsdag i tio avsnitt.

sverigesradio.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen