Forskare har lyckats med tankeläsning

Foto: digitalbob8
Pryl / Övrigt

Massa nya experiment har lett till att forskare har med hjälp av en dator nu lyckats genomföra tankeläsning. Datorn kan återskapa hjärnans signaler till de ord som testpersonerna tänker på. Det betyder att människor som inte kan prata genom datorn kan generera en röst genom att bara tänka i meningar.

Robert Knight som jobbar på Helen Wills Neuroscience Institute vid University of California säger så här:

"Potentially, the technique could be used to develop an implantable prosthetic device to aid speaking, and for some patients that would be wonderful. Perhaps in 10 years it will be as common as grandmother getting a new hip."
15 personer deltog i experimentet där den övre delen av deras skalle togs bort (som tur var detta redan planerat då patienterna låg inne för operation som krävde ingreppet) och elektroder sattes på hjärnans yta. Patienterna fick sedan ett par serier med ord uppspelade för dem under fem till tio minuter samtidigt som deras hjärnaktivitet spelades in. Sedan användes mjukvara för att avkoda hjärnans signaler och rekonstruera orden.

Och även om det här fungerar så måste man som sagt få åtkomst till att lägga elektroder på hjärnan, något som inte alltid går när man vill läsa någons tankar. Men i framtiden kanske det kommer ett smartare system och då går ingen säker. Alla kommer att vilja veta vad du tänker på. Lite läskigt att man inte ens ska kunna få ha sina tankar i fred när man tänker efter.

via Gizmodo www.plosbiology.org +

Facebook jobbar på universella Windows 10-appar

Mobil / Microsoft

Facebook och Microsoft har inte haft världens bästa relation. Speciellt när det kommer till appar till Windows Phone. Till exempel så finns den officiella Instagram-appen endast tillgänglig till Windows Phone-telefoner i betaversion och du kan fortfarande inte ladda upp videor i appen. Men i och med Windows 10 verkar Facebook vara lite mer med i matchen och under Microsofts konferens igår fick vi reda på att Facebook kommer leverera universella appar till Windows 10-enheter.

Apparna som kommer vara användbara på samtliga Windows 10-enheter är Facebook, Facebook Messenger och Instagram och troligtvis kommer dessa appar att släppas i samma veva som Windows 10 Mobile börjar rulla ut.

Rykte Apple släpper 21,5 tums iMac med 4K-skärm

Mac / iMac

9to5Mac rapporterar att Apple antagligen kommer att visa upp en ny iMac med en 21,5 tum stor 4K-skärm nästa vecka och som eventuellt även kommer att börja säljas redan då.

Den nya modellen sägs se ut som den nuvarande 21,5tums-modellen med de stora skillnaderna är bättre grafikkort samt skärmen som kommer att ha en upplösning på 4096x2304 pixlar. Den kommer sannolikt även att levereras med Apples senaste version av OS X, El Capitan.

Det finns inga uppgifter om vad den nya modellen kommer att kosta men den lär sannolikt bli något dyrare än den nuvarande som startar på 12.300 kronor.

9to5mac.com +

BMW presenterar M4 GTS

Bil / BMW

I augusti fick vi se den som koncept och nu är den här på riktigt - BMW M4 GTS. Det här är bilen för sig som vill köra bana och den kommer utrustad med ordentliga skalstolar i kolfiber, halvbur och diverse aerodynamiska prylar som ska hjälpa dig att kunna köra fort. De 500 hästarna under huven hjälper garanterat också till. Det räckte för 7:28 runt Ringen i alla fall - vilket är samma tid som både McLaren MP4-12C och Porsche Carrera GT har.

Om vi börjar med utsidan så kan vi bland bilderna se att bilen är utrustad med en justerbar splitter fram som kan sticka fram hakan och bättra på aerodynamiken när det behövs. Luften som träffar bilen guidas via den under hela karossen och ut genom diffusorn bak. En rejäl vinge på bakluckan ser till att hålla baken nere så gott det går. Den aggressiva huven avslöjar också att det kan finnas något mumsigt där under, och visst stämmer det. Maskinen är i grunden samma raka sexa på 3.0 liter med dubbelturbo som i vanliga M4 men tack vare den nya vatteninsprutningen har effekten kunnat tryckas upp till 500 hästar jämt mot tidigare 430. Vridet har även det ökat från 550 till 600 Nm. 0-100 km/h ska gå på 3.8 sekunder och toppfarten anges till 305 km/h. Gällande vatteninsprutningen så fungerar den på så vis att den duschar insuget så att tempen på luften som går igenom förbränningskammaren kan bli lägre, detta i sin tur gör att man har kunnat skruva upp laddtrycket en del utan att något tar skada. I bagagen ligger därför en vattentank som då och då behöver fyllas på, var femte tankning säger BMW. Kör man på bana gäller det dock varje gång du tankar. Skulle vattnet ta slut exploderar inte motorn för det, utan då finns det ett säkerhetssystem som automatiskt skruvar ner laddtrycket till snällare nivåer. Keramiska bromsar med sexkolvsok fram är standard och vikten på bilen anges till 1 510 kilo.

Insidan bjuder som vi kan se på mockamys lite här och var, fyrpunktsbälte för den som vill sitta riktigt still och ett par kramgoa stolar som vill hålla fast dig. Dessa och halvburen är tillval, men de kostar inget extra. Baksätena har naturligtvis kastats ut och istället finner man där nu en brandsläckare.

M4 GTS är en specialversion och kommer därför endast att säljas i ett begränsat antal exemplar - i detta fall 700 stycken. Vad den kommer att kosta är oklart för tillfället.

via Autoevolution www.m-power.com +

Microsoft visar upp Forge för Halo 5

Spel / Microsoft

Forge introducerades i och med Halo 3 och är ett spelläge där användare själva kan göra förändringar på spelets kartor och dela med sig av sina ändringar. Nu har Microsoft presenterat Forge för Halo 5 och det kommer att vara ett riktigt kraftfullt verktyg där ändringar som tidigare tog lång tid ska kunna genomföras på några minuter. Bland annat innehåller det över 1600 objekt.

I videon ovan får vi se lite av verktyget och höra vad några spelare som fått testa det på förhand tycker. Forge kommer inte att släppas tillsammans med spelet den 27 oktober utan anländer senare i december.

www.allgamesbeta.com +

Sony gör kamerautvecklingen till ett separat företag

Mobil / Sony

Sony meddelar nu att företaget kommer genomgå en rekonstruktion och lyfta ur kamerasensorutvecklingen från Devices-delen av företaget och i stället placera utvecklingen under ett helt nytt företag vid namn Sony Semoconductor Solutions.

Anledningen till denna nya uppdelning är bland annat att det ska bli lättare för Sony att se vilka divisioner av företaget som går bra.
To ensure clearly attributable accountability and responsibility from the perspective of shareholders, management policies with an emphasis on sustainable profit generation, and the acceleration of decision-making processes and reinforcement of business competitiveness.

www.theverge.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen