Forskare har lyckats med tankeläsning

Foto: digitalbob8
Pryl / Övrigt

Massa nya experiment har lett till att forskare har med hjälp av en dator nu lyckats genomföra tankeläsning. Datorn kan återskapa hjärnans signaler till de ord som testpersonerna tänker på. Det betyder att människor som inte kan prata genom datorn kan generera en röst genom att bara tänka i meningar.

Robert Knight som jobbar på Helen Wills Neuroscience Institute vid University of California säger så här:

"Potentially, the technique could be used to develop an implantable prosthetic device to aid speaking, and for some patients that would be wonderful. Perhaps in 10 years it will be as common as grandmother getting a new hip."
15 personer deltog i experimentet där den övre delen av deras skalle togs bort (som tur var detta redan planerat då patienterna låg inne för operation som krävde ingreppet) och elektroder sattes på hjärnans yta. Patienterna fick sedan ett par serier med ord uppspelade för dem under fem till tio minuter samtidigt som deras hjärnaktivitet spelades in. Sedan användes mjukvara för att avkoda hjärnans signaler och rekonstruera orden.

Och även om det här fungerar så måste man som sagt få åtkomst till att lägga elektroder på hjärnan, något som inte alltid går när man vill läsa någons tankar. Men i framtiden kanske det kommer ett smartare system och då går ingen säker. Alla kommer att vilja veta vad du tänker på. Lite läskigt att man inte ens ska kunna få ha sina tankar i fred när man tänker efter.

via Gizmodo www.plosbiology.org +

Ärlig trailer för GTA V Online

Spel / Multiplattform

Igår publicerade vi våra spelintryck från GTA V för PC. Men vi snackade inte så mycket om onlineläget. Därför bjuder vi nu på den här ärliga trailern som visar precis hur det fungerar. Typ.

youtube.com +

AdFilter är en adblocker som visar bättre reklam

Webb / Verktyg

AdFilter är en webbläsarplugin som fungerar ungefär som en vanlig adblocker med det lilla undantaget att den inte tar bort reklamklipp på YouTube utan istället ersätter dessa med reklamklipp som den anser är bättre.

Huruvida en reklamfilm är bra eller inte är givetvis högst individuellt men AdFilter kommer hur som helst visa reklamfilmer som vunnit pris i den prestigefyllda reklamtävlingen D&D Awards, och det är även dem som tagit fram pluginen.

AdFilter finns som plugin/extension till webbläsarna Firefox samt Chrome och hittas gratis på länken nedan.

via TheNextWeb www.dandad.org +

Mixfader nu uppe på Kickstarter

Pryl / Mojänger

Tidigare i år skrev vi om en liten trådlös crossfader-enhet vid namn Mixfader som kan kopplas till din iPad. Nu har Mixfader dykt upp på Kickstarter och skaparna Edjing behöver din hjälp för att den lilla crossfadern ska bli verklighet. Gänget behöver samla in 50 000 euro innan 1 juli och om de lyckas få in kosingen kommer Mixfader att släppas till de som förbokat i november i år.

Är du väldigt sugen på en Mixfader så kan du förboka en via Kickstarter för 49 euro om du är riktigt snabb och lyckas norpa någon från den första satsen som släpps. Annars kommer de kosta 89 euro.

www.kickstarter.com +

Leica M Monochrom kan förstöra dina bilder

Foto / Övrigt

Om du har införskaffat en ny Leica M Monochrom och dessutom använder Photos eller Aparture för att redigera dina bilder ska du se upp. Det har nämligen kommit rapporter om problem när DNG-bilder importeras från kameran. I vissa fall har programmen kraschat och i andra har bilder som laddats in i biblioteket tidigare förstörts eller försvunnit helt. JPG-bilder ska dock fungera och problemen har främst uppkommit för de som använder OS X Yosemite 10.10.3 eller 10.10.4.

Leica är medvetna om problemet och meddelar sina kunder att de bör använda andra redigeringsprogram tills de har löst situationen.

www.kamerabild.se +

Rykte Läckt information om Microsoft Lumia 940 och 940 XL

Inte Lumia 940 eller 940 XL, utan Lumia 930.
Mobil / Microsoft

Microsoft har tidigare sagt att de inte tänker släppa någon ny flaggskeppslur förrän Windows 10 Mobile släpps, vilket förhoppningsvis sker innan årets slut. Nu har det läckt lite information som pekar på att Microsoft tänker släppa två nya telefoner vid namn Lumia 940 och Lumia 940 XL.

Som namnen avslöjar så är det två telefoner i två olika storlekar det handlar om. 940 kommer ha en displaystorlek på 5,2 tum och XL-versionen kommer ha en 5,7 tum stor display. Upplösningen på båda kommer vara 2560 x 1440 pixlar, vilket i folkmun kallas för QHD eller Quad HD. Sedan kommer telefonerna ha 3GB ram, 32GB lagring, en kamera på baksidan med 20 megapixlars upplösning. Sedan kommer 940 ha ett batteri på 3 000 mAh och XL ett på 3 300 mAh.

Enligt Pocketnow kommer Lumia 940 XL köra den sexkärniga systemkretsen Snapdragon 808 från Qualcomm, så vi får se om även 940 kommer att köra samma systemkrets.

Telefonerna kommer, som sagt, troligtvis att släppas i samband med släppet av mobilversionen av Windows 10, vilket lär ske senare i år. Och vi lär få reda på mer om de kommande topptelefonerna ju närmare releasen vi kommer.

pocketnow.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen