Forskare har lyckats med tankeläsning

Foto: digitalbob8
Pryl / Övrigt

Massa nya experiment har lett till att forskare har med hjälp av en dator nu lyckats genomföra tankeläsning. Datorn kan återskapa hjärnans signaler till de ord som testpersonerna tänker på. Det betyder att människor som inte kan prata genom datorn kan generera en röst genom att bara tänka i meningar.

Robert Knight som jobbar på Helen Wills Neuroscience Institute vid University of California säger så här:

"Potentially, the technique could be used to develop an implantable prosthetic device to aid speaking, and for some patients that would be wonderful. Perhaps in 10 years it will be as common as grandmother getting a new hip."
15 personer deltog i experimentet där den övre delen av deras skalle togs bort (som tur var detta redan planerat då patienterna låg inne för operation som krävde ingreppet) och elektroder sattes på hjärnans yta. Patienterna fick sedan ett par serier med ord uppspelade för dem under fem till tio minuter samtidigt som deras hjärnaktivitet spelades in. Sedan användes mjukvara för att avkoda hjärnans signaler och rekonstruera orden.

Och även om det här fungerar så måste man som sagt få åtkomst till att lägga elektroder på hjärnan, något som inte alltid går när man vill läsa någons tankar. Men i framtiden kanske det kommer ett smartare system och då går ingen säker. Alla kommer att vilja veta vad du tänker på. Lite läskigt att man inte ens ska kunna få ha sina tankar i fred när man tänker efter.

via Gizmodo www.plosbiology.org +

Snubbe bygger egen version av BB-8 från Star Wars

Pryl / Robotar

James Bruton, killen bakom Youtubekanalen XRobots, har sedan en tid tillbaka jobbat med att bygga ihop en egen version av robotbollen BB-8 från den kommande Star Wars-rullen. James har nu lagt upp den andra delen i BB-8-serien på sin kanal.

Första delen, samt ett bonus Stjärnornas krig-byggeklipp, hittar ni här under.

youtube.com +

FloNew låter dig flyga drönare till flygfyrer

Pryl / Drönare

Under helgen gick Techcrunch Disrupt Hackathon-event i New York av stapeln och ett gäng olika nya appar och program visades upp. Ett av dessa var FloNew som med hjälp av utplacerade flygfyrer, eller beacons, gör att du kan flyga med till exempel en Parrot Minidrone Rolling Spider till en sådan utan att behöva kontrollera själva drönaren.

Koden till denna app finns tillgänglig på Github, länk hittar ni här: FloNew på Github, och om ni vill testa appen eller bara titta på källkoden så kan ni hoppa över dit.

I videon här nere kan ni se när en av skaparna berättar lite om FloNew. Tyvärr får vi inte se systemet in action på grund av tekniska bekymmer, men det låter i alla fall bra.

techcrunch.com +

NASA bygger hybriddrönare

Pryl / Drönare

När NASA inte skickar ut folk och satelliter i rymden så utvecklas det också en hel del andra saker som kan göra livet lättare för folk runt om i världen. NASA:s flygavdelning har byggt ihop en batteridriven drönare som har 10 rotorer på vingarna som gör att flygplanet kan lyfta utan någon startsträcka. Väl i luften kan vingarna vridas och planet kan flyga iväg som ett helt vanligt flygplan.

Drönaren har fått namnet Greased Lightning, efter bilen i Grease troligtvis, men har kodnamnet GL-10. I videon ovan kan ni se när hybridplanet testflygs.

via Engadget www.nasa.gov +

Samsung och Samsonite ska ta fram smarta resväskor

Pryl / Mojänger

Brittiska Daily Mail rapporterar att Samsung och väskföretaget Samsonite har börjat samarbeta om att ta fram smarta resväskor som antagligen resenärer, flygbolag och andra inte tappar bort riktigt lika enkelt som nu för tiden.

Väskorna kommer att vara försedda med GPS och via en app kan väskans ägare få meddelande om när väskan förflyttar sig som till exempel den gör när den är på väg från flygplanet till bagagebandet. Skulle väskan inte kommit med det aktuella planet så visas givetvis även detta och det blir antagligen enkelt att se exakt var väskan kommit på villovägar. Väskorna ska även kunna meddela ägaren om någon öppnar dem under färdens gång.

En talesperson för Samsonite säger att man även kollar på att ta fram självgående resväskor som rullar efter sin ägare men att den tekniken i dagsläget är för otymplig och tung för att kunna användas i en kommersiell produkt. Något annat man kollar på är ett system som gör att resväskan vet vad den väger och var den är på väg så att man slipper checka in väskan utan bara lägger den på ett bagageband när man checkar in.

www.dailymail.co.uk +

Nu kan du se The Last of Us som en filmatiserad serie

Spel / Sony

Hyllade spelet The Last of Us är fullt med djupa, jobbiga och fina ögonblick. Ett spel med mycket känsla och en stark berättelse. Men det är inte alla som har nerver eller ork nog att spela igenom spelets konfrontationer med obehagliga mutanter och ilskna överlevare och för dessa kan den här nya serien vara perfekt.

Det är ett fan som har gjort en filmatisering av spelets ungefär 14 timmar långa berättelse där en del gameplay har plockats bort liksom menyer och irriterande information vilket gör det hela mer som en lång film eller serie än ett spel. Än så länge har han lagt över 150 timmar på redigeringen med sex avsnitt släppta och ett kvar. Det första avsnittet kan ni se ovan medan resterande finns via länken nedan. Och givetvis är serien full av spoilers.

via re/code www.youtube.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen