Blir Japan först med rymdhiss?

Foto: Michael Evans
Pryl / Övrigt

Ett japanskt byggföretag som heter Obiyashi, säger sig vilja och planerar bygga en rymdhiss som ska vara klar till 2050. Den ska kunna skicka upp hissen och 30 personer till en terminal på 36 000 kilometers höjd. Det framgår inte var i Japan den kan komma att byggas, eller om de har fått bygglov. Konstruktionen ska bestå i nanorör (carbon nanotubes) som är upp till 20 gånger starkare än stål.

En talesperson på Obiyashi säger att de inte kan uppskatta vad projektet kommer kosta, men att de tänker jobba framåt mot målet. Troligen kommer det bli löjligt om inte astronomiskt dyrt. I värsta fall är det bara ett trick för att få lite uppmärksamhet. Jag blir dessutom orolig för hur känslig hissen blir för jordbävningar.

gizmodo.com +

Forskare kan återskapa aromer från avlidna människor

Vetenskap / Forskning

Katia Apalategui heter kvinnan vars mor hade problem med att släppa taget om sin avlidne make. Katias mamma hade sparat det örngott som hennes man använde så att hon kunde lukta på det i tid och otid för att ta sig tillbaka till en lite mer kärleksfull tid. Katia fick en snilleblixt och kom på att det måste finnas något sätt att utvinna aromer från en persons kläder och göra dofterna lättillgängliga i typ en parfymflaska.

Apalategui vände sig till ett gäng smarta människor på diverse universitet för att hitta någon som skulle kunna gå vidare med hennes vision. Till slut hittade hon Havres universitet i Frankrike som forskat i aromutvinning sedan en tid tillbaka. Geraldine Savary, som jobbar på Havres universistet, berättar att de kan ta en persons kläder och extrahera personens aromer och sedan göra en parfym som luktar som personen. På bara fyra dagar.

Katia Apalategui son tycker att det hela låter som en succéprodukt och planerar att börja sälja denna produkt redan i september i år. Priset för denna specialparfym kommer enligt honom att ligga på 560 euro.

Det hela låter kanske lite väl obehagligt, men det finns säkert ett gäng som skulle vilja minnas sina nära och kära och har 6 000 kr som ligger och skräpar på kontot.

Ovan kan ni se en trailer till Perfume: Story of a Murderer som handlar om en rätt oskön snubbe som också vill utvinna dofter från personer.

gizmodo.com +

Microsoft fick ställa in Halo-turnering

Spel / Microsoft

Problemen med onlineläget för Halo: The Master Chief Collection fortsätter och de har nu lett till att Microsoft tvingats ställa in sin Halo-turnering Halo Championship Series Cup 1.

Turneringen skulle hållas via Xbox Live men på grund av utbredda problem med att gå med i lag online fick Microsoft ge upp.

Tanken var att turneringen skulle ha ägt rum i nu i helgen med 3000 dollar i prispotten.

Medan vi ändå snackar Halo kan vi meddela att Microsoft kommer att släppa en specialgjord Xbox One med Halo 5-tema . Nyheten är inte speciellt förvånande med tanke på att det exempelvis släppts speciella Xbox One-versioner med tema från både Halo 4 och The Master Chief Collection.

www.gamespot.com +

Hund leker med gungställning

Video / Djur

Liam Terry blickade ut över sina ägor och såg sin grannes hund leka med en gungställning och valde att fånga ögonblicket med sin mobiltelefon.

youtube.com +

Lek med bildeffekter direkt i webbläsaren

Foto / Bildbehandling

Om du gillar att testa olika effekter på dina bilder kan du kolla in hemsidan Mosh som är skapad av utvecklaren Felix Turner. Det är en webbapplikation som låter dig leka med olika glitch-effekter så som "dålig bild på teven" och "RGB Shift" men även med vanliga inställningar för kontrast och mättnad.

Ladda upp en bild och addera effekter eller ta ett kort direkt med webbkameran. Riktigt underhållande.

via Petapixel getmosh.io +

Tigrar badar för första gången

Video / Djur

Klipp från Safe Haven Rescue Zoo vilket ett ställe där man tar hand om vanvårdade djur. Här får man se när de räddade tigrarna Carli och Lily får ta sig ett bad för första gången i sina liv.

www.ifaw.org +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen