Kaffekapslar lär skada miljön

Foto: Tom Andre Skarning
Pryl / Övrigt

Dricker du kaffe från en kapselmaskin? Du är inte ensam, många har gått och skaffat sig en sådan liten styggelse. (min personliga åsikt) Trenden har varit tydlig, varje hem-butik med självaktning säljer drygt fyra olika märken av kapselbryggare.

I USA har de märkt av trenden på ett annat sätt. Där börjar de använda kapslarna fylla soptipparna. De är nämligen sjukt svåra att återvinna. Folien och plasten är så starkt ihoplimmade att det inte går att källsortera materialen. Kanske värt att tänka på, förutom att kaffet inte blir så himla gott heller.
Efter hoppet kan ni se det amerikanska nyhetsinslaget från CNBC.

gizmodo.com +
Läs mer...

Level 5 ska utannonsera nytt spel på E3

Spel / Sony

Om ni gillar spel från Level 5 så som Dark Cloud, Dragon Quest VIII och IX, Professor Layton, Ni no Kuni och Yokai Watch så ska ni hålla koll under E3. Spelutvecklarna meddelar att de kommer att utannonsera ett nytt spel och det verkar inte var någon remake eller något litet tilltag. För att använda deras egna ord kommer det att vara "episkt och större än White Knight Chronicles", även det ett av deras tidigare spel.

Att bero på E3 så har registreringen för mässan redan öppnat. Nu börjar förberedelserna.

gamingbolt.com +

Därför spiller du enklare ut kaffe än öl

Vetenskap / Experiment

Forskare på amerikanska Princeton University har undersökt varför det är enklare att spilla ut till exempel kaffe än öl och kommit fram till att det har med skummet som ofta uppkommer när man häller upp en öl att göra.

Skummet som bildas när man häller upp en öl dämpar vätskans effekt att förflytta sig utanför behållaren vilket ni kan kolla in i klippet ovan. Det räcker med så lite som tre millimeter skum för att vätskans bromseffekt ska ta vid och har man tre centimeter skum i glaset så ska vätskan hålla sig nästan helt still. Forskarna säger:
"A lot of coffee and beer drinkers have experienced that the presence of foam reduces the sloshing and spilling of their beverage. Our study has shown that you only need a few layers of bubbles to damp sloshing significantly.
Vidare säger man att fick idén till att undersöka det här efter en pubrunda. Kanske inte helt oväntat.

via Gizmodo www.newscientist.com +

Bastryck skakar sönder bil

Bil / Övrigt

Bilar med mycket stereo i har man ju sett förut, och att en och annan vindruta har poppat är inget nytt. Jag har dock aldrig sett en bil skaka så här mycket på grund av bastrycket - kolla bara på den där dörren!

www.zercustoms.com +

Intel talar om krympning i processteknik

PC / Övrigt

Intel har följt sin tick-tock strategi ganska noga och har lanserat en ny processorgeneration i mer än fem år då man gått över till en ny produktionsteknik regelbundet, fram tills nu med 14 nm Broadwell.

Broadwell lanseras för dyra ultratunna bärbara datorer och Intel säger att det ska släppas omkring 70 datorer i år. Skylake är det "tock" som kommer under 2015 och är andra generationens 14 nm-processorer. Under 2016 så planerar Intel att gå ner till 10 nm med Cannonlake

Intel var lite sena med 14 nm men konkurrenterna ligger ändå ganska långt efter. AMD sitter fast med 28 nm och hoppas kunna gå ner till 20 nm under nästa år. Apple och ARM ligger i nuläget på 20 nm.

Framöver så finns 7 nm i planerna men det kommer inte att ske förrän omkring 2018 i bästa fall och vi får se om Intel kan hålla sin tidsplanering med 10 nm till 2016.

www.fudzilla.com +

Så här fungerar pekskärmar

Pryl / Övrigt

Här visar Greg Foot från Head Squeeze hur pekskärmarna som de flesta av oss antagligen använder minst en gång i timman fungerar.

via Gizmodo youtube.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen