RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
42.5°
+
Roger Åberg
0
Spotify större än Bonnier
Största mediabolaget i Sverige 
44.7°
+
Roger Åberg
0
En lite vuxnare chokladkalender
Från Chokladfabriken 
91kg
+
Roger Åberg

Studier av fladdermöss kan ge bättre flygande robotar

Forskare vill kopiera de effektiva vingslagen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Ett forskarlag i USA, vid Brown Universitetet upptäckte vid studier av fladdermöss och deras vingslag ett sätt att ge mer lyftkraft vid flygning. Hemligheten är fladdermössens särskilda rörelsemönster. Genom att dra ihop sina fingrar när de drar upp vingarna, slipper fladdermöss onödigt luftmotstånd. Det är ett sätt för fladdermöss att kompensera för de stora vingarnas luftmotstånd.

För att få reda på hur fladdermössen sparar energi studerades 27 fladdermöss av 6 olika arter. Deras flygmönster spelades in med höghastighetskameror. Dessutom användes markörer, likt motioncapture, för att fånga vingslagens frekvens, rörelserna i vingar och fingrar och hur vingarnas massa fördelades i varje vingslag. Här till höger kan ni se en video av en av fladdermössen, filmad i 1000 fps.

Forskningen, som sponsras av USAs luftvapen, ska förhoppningsvis kunna kopiera rörelsemönstret och använda det i mini-drönare.

Dessa mini-drönare, eller micro air vehicles (MAV), ska fungera som spionplan fast istället för propellrar kommer de ha flaxande vingar. Det USA:s försvar verkar ha en del förhoppningar på tekniken.