m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
TV-team hittade Porsche 911 nummer 57
Har nu renoverats till toppskick 
43.0°
+
Roger Åberg
0
Kina bygger upp enorm DNA-databas
Ska registrera alla i en hel region 
30.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vladimir Cauchemar rockar loss med flöjten
Det svänger ju 
82kg
+
Bobby Green

Det här är Planetary Resources planer

För er som missade presskonferensen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Nyligen avslutade Planetary Resources sin presskonferens i Seattle. Där framkom det lite tydligare vad företaget strävar efter att göra. De är ytters medvetna om att riskerna är stora, men de potentiella vinsterna är enorma. Både för företaget och för mänsklighetens utveckling mot en rymdfarande civilisation. Det var en inspirerad styrelse som presenterade företagets planer för presskåren som samlats på plats. Under läs mer finns en mer ingående beskrivning av vad de tänker göra.

Det är en rejäl knuff för mänskligheten i riktning mot att bli ordentligt rymdutforskande och rymdfarande. Det känns verkligen som att bevittna hur historia skrivs framför ögonen.

Planetary Resources ska under de kommande två åren skicka upp sin första generation rymdsonder Arkyd-100 serien som egentligen är ett teleskop. Teleskopen kommer skickas upp som last med andra uppskjutningar för att hålla nere kostnaderna. Då behöver inte Planetary Resources satsa extra kraft på att utveckla uppskjutningsfordon. Det finns det andra som är bra på, menar de. De vill dessutom göra teleskopet tillgängligt för allmänheten att använda och studera rymden med.

Teleskopets uppgift de kommande åren är att hitta och identifiera asteroider nära jorden som är intressanta för utvinning. Arkyd-100 har ingen egen framdrivning utan kommer enbart ligga i jordens omloppsbana. Detta kan sökande kan pågå i fem år eller mer för att hitta rätt urval.

Därefter tänker de skicka upp nästa generation, Arkyd-200, som med egen framdrivning kan möta upp intressanta asteroider för att undersöka och fotografera deras yta. Sonderna är avsedda att arbeta i grupp och kan på detta sätt snabbt ge Planetary Resources information om flera asteroider nära jorden.

Den tredje generationens Arkyd-farkost, 300-serien, ska med hjälp av avancerade mätinstrument undersöka asteroidernas sammansättning och vilka material som kan hämtas. Viktig information som asteroidens form, rotation, densitet och inre sammansättning kommer skickas tillbaka i förberedelsen för den verkliga utvinningen av material som vatten och/eller metaller. Arkyd-300 är designad för att kunna ta sig längre ut i rymden än sina föregångare, dessutom kommer den arbeta i svärm för att dela upp arbetet och riskerna mellan flera enheter.

Den efterföljande utvinningen kommer först och främst vara riktad mot att hitta vatten. Att ha tillgång till vatten i rymden är nyckeln till vidare rymdutforskning. Vatten är livsnödvändigt och kan omvandlas till bränsle till rymdfarkoster. Dyrbara metaller är givetvis en prioritet men vatten är i relation till metallerna ovärderligt för rymdutforskningen. Dock finns det inga direkta planer på att låta människor göra det tunga gruvarbetet, kostnaden och risken är för stor. De satsar på robotar hela vägen.

Det här är uppenbart inget projekt med omedelbar vinst eller avkastning, utan en satsning över flera decennier och på mänsklighetens utveckling. Detta påpekades bland annat av Eric Anderson, medgrundare och styrelseledamot i Planetary Resources. Just nu är de inne i jakten på världens absolut bästa ingenjörer för att ta nästa steg i sin utveckling.

Läs mer
TV-team hittade Porsche 911 nummer 57
Har nu renoverats till toppskick 
42.9°
+
Roger Åberg
0
Kina bygger upp enorm DNA-databas
Ska registrera alla i en hel region 
30.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sverige en av lanseringsmarknaderna för Polestar 1
Showroom öppnar 2019 
46.1°
+
Bobby Green
0
Norge avkriminaliserar narkotikabruk
Ska satsa på vård istället 
73.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spotify tycker att Apple missbrukar sin ställning med App Store
Tar för mycket pengar 
62.0°
+
Roger Åberg
0
Nu får vi jobba längre innan pensionen
66 är det nya 65 tydligen 
24.5°
+
Roger Åberg
0
Det är inte alltid lätt att komma in på PSN
Den ultimata utmaningen? 
44.3°
+
Roger Åberg
0
16-åring kommer in på Harvard
Blir tokigt glad! 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Ajit Pai försöker lugna oss med bisarr video
Ok? 
1.7°
+
Roger Åberg
0
Woody Harrelson kan hoppa på Venom-filmen
Börjar bli rätt stjärnspäckat 
45.5°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.0°
+
Roger Åberg
0