m

Det här är Planetary Resources planer

För er som missade presskonferensen

Pryl / Övrigt

Nyligen avslutade Planetary Resources sin presskonferens i Seattle. Där framkom det lite tydligare vad företaget strävar efter att göra. De är ytters medvetna om att riskerna är stora, men de potentiella vinsterna är enorma. Både för företaget och för mänsklighetens utveckling mot en rymdfarande civilisation. Det var en inspirerad styrelse som presenterade företagets planer för presskåren som samlats på plats. Under läs mer finns en mer ingående beskrivning av vad de tänker göra.

Det är en rejäl knuff för mänskligheten i riktning mot att bli ordentligt rymdutforskande och rymdfarande. Det känns verkligen som att bevittna hur historia skrivs framför ögonen.

Planetary Resources ska under de kommande två åren skicka upp sin första generation rymdsonder Arkyd-100 serien som egentligen är ett teleskop. Teleskopen kommer skickas upp som last med andra uppskjutningar för att hålla nere kostnaderna. Då behöver inte Planetary Resources satsa extra kraft på att utveckla uppskjutningsfordon. Det finns det andra som är bra på, menar de. De vill dessutom göra teleskopet tillgängligt för allmänheten att använda och studera rymden med.

Teleskopets uppgift de kommande åren är att hitta och identifiera asteroider nära jorden som är intressanta för utvinning. Arkyd-100 har ingen egen framdrivning utan kommer enbart ligga i jordens omloppsbana. Detta kan sökande kan pågå i fem år eller mer för att hitta rätt urval.

Därefter tänker de skicka upp nästa generation, Arkyd-200, som med egen framdrivning kan möta upp intressanta asteroider för att undersöka och fotografera deras yta. Sonderna är avsedda att arbeta i grupp och kan på detta sätt snabbt ge Planetary Resources information om flera asteroider nära jorden.

Den tredje generationens Arkyd-farkost, 300-serien, ska med hjälp av avancerade mätinstrument undersöka asteroidernas sammansättning och vilka material som kan hämtas. Viktig information som asteroidens form, rotation, densitet och inre sammansättning kommer skickas tillbaka i förberedelsen för den verkliga utvinningen av material som vatten och/eller metaller. Arkyd-300 är designad för att kunna ta sig längre ut i rymden än sina föregångare, dessutom kommer den arbeta i svärm för att dela upp arbetet och riskerna mellan flera enheter.

Den efterföljande utvinningen kommer först och främst vara riktad mot att hitta vatten. Att ha tillgång till vatten i rymden är nyckeln till vidare rymdutforskning. Vatten är livsnödvändigt och kan omvandlas till bränsle till rymdfarkoster. Dyrbara metaller är givetvis en prioritet men vatten är i relation till metallerna ovärderligt för rymdutforskningen. Dock finns det inga direkta planer på att låta människor göra det tunga gruvarbetet, kostnaden och risken är för stor. De satsar på robotar hela vägen.

Det här är uppenbart inget projekt med omedelbar vinst eller avkastning, utan en satsning över flera decennier och på mänsklighetens utveckling. Detta påpekades bland annat av Eric Anderson, medgrundare och styrelseledamot i Planetary Resources. Just nu är de inne i jakten på världens absolut bästa ingenjörer för att ta nästa steg i sin utveckling.

Läs mer
Dreamhack Summer 2018 är slut
Verkar ha varit en lyckad tillställning 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu får saudiska kvinnor köra bil själva
Landet blir lite mer modernt 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Vinnie Paul
Panteras andre grundare har knallat vidare 
30.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
MediaMarkt lanserar ehandels-leverans på en halvtimma
Om du hämtar i butik 
42.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Piratar man spel kan man bli bannad från online-spel på Switch
Nintendo vill att vi köper deras spel 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Paul McCartney sjunger lite karaoke i bilen
Med James Corden 
46.1°
+
Roger Åberg
0
Youtube börjar med betalt medlemsskap
Går i Twitchs fotspår 
16.2°
+
André Stray
0
Nintendo hyllar cross-play i ny reklamfilm
Det är roligare att göra saker tillsammans! 
49.4°
+
André Stray
0
Ozark återvänder 31 augusti
Andra säsongen är snart här! 
59.5°
+
André Stray
0
Gorillan Koko har dött
Vila i frid! 
10.4°
+
Roger Åberg
0
Adam Savage hänger med Onewheel
Bygger egen elbräda 
41.6°
+
André Stray
0
Första recensionerna av Audi Q8 är här
Bör Mercedes GLE Coupé och BMW X6 oroa sig? 
29.6°
+
Bobby Green
0
Trailer för Welcome to Marwen
Steve Carell leker med dockor 
46.3°
+
André Stray
0
Google fixar bättre kontohantering i Android
På tiden! 
42.0°
+
André Stray
0
USA:s regering ogillar Googles samarbete med Huawei
Anses vara risk mot nationell säkerhet 
21.5°
+
André Stray
0
Bose släpper lurar du ska sova med
Byssan lull... 
50.2°
+
Roger Åberg
0
Fox godkänner Disneys bud på 71,3 miljarder dollar
Disney kommer äga nästan hela Marvel-universumet 
31.0°
+
André Stray
0