Kakadua skäller på hundar
Voof! 
45.5°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
42.1°
+
Emmy Zettergren
0
Binging with Babish lär dig göra sås
Sås är bäst! 
83kg
+
Bobby Green

Det här är Planetary Resources planer

För er som missade presskonferensen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Nyligen avslutade Planetary Resources sin presskonferens i Seattle. Där framkom det lite tydligare vad företaget strävar efter att göra. De är ytters medvetna om att riskerna är stora, men de potentiella vinsterna är enorma. Både för företaget och för mänsklighetens utveckling mot en rymdfarande civilisation. Det var en inspirerad styrelse som presenterade företagets planer för presskåren som samlats på plats. Under läs mer finns en mer ingående beskrivning av vad de tänker göra.

Det är en rejäl knuff för mänskligheten i riktning mot att bli ordentligt rymdutforskande och rymdfarande. Det känns verkligen som att bevittna hur historia skrivs framför ögonen.

Planetary Resources ska under de kommande två åren skicka upp sin första generation rymdsonder Arkyd-100 serien som egentligen är ett teleskop. Teleskopen kommer skickas upp som last med andra uppskjutningar för att hålla nere kostnaderna. Då behöver inte Planetary Resources satsa extra kraft på att utveckla uppskjutningsfordon. Det finns det andra som är bra på, menar de. De vill dessutom göra teleskopet tillgängligt för allmänheten att använda och studera rymden med.

Teleskopets uppgift de kommande åren är att hitta och identifiera asteroider nära jorden som är intressanta för utvinning. Arkyd-100 har ingen egen framdrivning utan kommer enbart ligga i jordens omloppsbana. Detta kan sökande kan pågå i fem år eller mer för att hitta rätt urval.

Därefter tänker de skicka upp nästa generation, Arkyd-200, som med egen framdrivning kan möta upp intressanta asteroider för att undersöka och fotografera deras yta. Sonderna är avsedda att arbeta i grupp och kan på detta sätt snabbt ge Planetary Resources information om flera asteroider nära jorden.

Den tredje generationens Arkyd-farkost, 300-serien, ska med hjälp av avancerade mätinstrument undersöka asteroidernas sammansättning och vilka material som kan hämtas. Viktig information som asteroidens form, rotation, densitet och inre sammansättning kommer skickas tillbaka i förberedelsen för den verkliga utvinningen av material som vatten och/eller metaller. Arkyd-300 är designad för att kunna ta sig längre ut i rymden än sina föregångare, dessutom kommer den arbeta i svärm för att dela upp arbetet och riskerna mellan flera enheter.

Den efterföljande utvinningen kommer först och främst vara riktad mot att hitta vatten. Att ha tillgång till vatten i rymden är nyckeln till vidare rymdutforskning. Vatten är livsnödvändigt och kan omvandlas till bränsle till rymdfarkoster. Dyrbara metaller är givetvis en prioritet men vatten är i relation till metallerna ovärderligt för rymdutforskningen. Dock finns det inga direkta planer på att låta människor göra det tunga gruvarbetet, kostnaden och risken är för stor. De satsar på robotar hela vägen.

Det här är uppenbart inget projekt med omedelbar vinst eller avkastning, utan en satsning över flera decennier och på mänsklighetens utveckling. Detta påpekades bland annat av Eric Anderson, medgrundare och styrelseledamot i Planetary Resources. Just nu är de inne i jakten på världens absolut bästa ingenjörer för att ta nästa steg i sin utveckling.

Läs mer
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
45.5°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
42.1°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
55.6°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
47.9°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
48.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
49.6°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
48.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
55.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
28.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
23.2°
+
Roger Åberg
0
Järnhalten i sjöar ökar kraftigt i Europa
Binder miljögifter i vattnet 
31.6°
+
Emmy Zettergren
0