Kevin Smith donerar pengar från Miramax-filmer till välgörenhet
Women in Film får all framtida kosing 
42.6°
+
André Stray
0
Baby hör sin mamma för första gången
Gölligt! 
52.4°
+
Roger Åberg
0
Animerat på nakna kroppar
Avtryck som ger intryck 
77kg
+
Bobby Green

Snart kan ISS få en Robot-avatar

Tar över de farligaste sysslorna på rymdstationen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Som kanske kan tänkas innebär underhållet av en rymdstation en del mindre trevliga och rentav farliga sysslor. Bland de farligaste sysslorna är den yttre inspektionen av rymdstationen för att upptäcka skador på skrovet och kopplingar eller reparation av solpanelerna. Ungefär det mesta som innebär att lämna tryggheten inne i stationen.

För att göra dessa sysslor säkrare för den mänskliga besättningen har den fjärrstyrda roboten SAR-400 utvecklats. Roboten är skapad av ryska ingenjörer i Stjärnstaden. Roboten är fullständigt fjärrkontrollerad och kan inte utföra några uppgifter på egen hand. Den fungerar med andra ord som en riktigt avancerad marionett. Den är dessutom galet lik sin amerikanska motsvarighet Robonaut 2.

Teknikern som styr roboten gör det med hjälp av en Heads Up Display-hjälm, väst och handskar med haptisk återkoppling. Tanken är att roboten ska styras från jorden och minska riskerna med skötseln av rymdstationen.

Roboten har inga ben, utan monteras på stationens kran och kan på så vis hissas runt säkert på utsidan. På ISS hoppas man få upp en robot någon gång under de kommande två åren.