Mannen bakom den trådlösa fjärren död

Pryl / Övrigt

Eugene Polley började sin karriär redan 1935 vid Zenith Radio Corporation och 1955 presenterade han världens första trådlösa fjärrkontroll, "Flash-Matic". I söndags avled Eugene 96 år gammal av naturliga orsaker.

Fjärren gjorde det möjligt att byta kanal utan att behöva resa sig ur soffan eller krångla med sladdfjärr, en revolution alltså. Den använde sig av en blixtlampa i fjärren och var extremt känslig för hur man vinklade den mot TV:n. Eugene hade innan denna tagit fram en annan fjärrkontroll med sladd kopplad till TV:n, "Lazy Bones", och den här nya var alltså ytterligare ett steg framåt. Men Eugene gjorde mer än detta, om vilket ni kan läsa mer om på länken nedan.

Som några läsare har påpekat så var idén kring fjärrkontroller inte ny då Nikola Tesla hade patent på det redan 1898.

gizmodo.com +

IFA 2015 Wacom presenterar Bamboo Spark

Pryl / Övrigt

Wacom har presenterat en Bamboo Spark på IFA-mässan och det är något som man kallar för en "smart folio" vilket är en slags kombination av en traditionell bläckpenna och en digital stylus.

Det gör att det man tecknar ner på ett vanligt A5-papper både finns kvar fysiskt på pappret men även går att föra över digitalt till en tablet om man skulle vilja använda det nedtecknade där på något sätt.

Wacom Bamboo Spark kommer i tre olika utförande vilka kommer att kosta 160 euro styck. Här nedan kan ni kolla in en video på hur Wacom tänker sig att man ska använda Bamboo Spark.

www.wacom.com +

Nu är Spheros BB-8-robot här

Pryl / Robotar

Vi är nog många som ser fram emot nästa Star Wars-film "The Force Awakens" och personligen är jag mest sugen på att kolla in den nya roboten BB-8 och nu har Sphero släppt en radiostyrd version av den rullande roboten.

Den radiostyrda leksaksversionen av BB-8 är framtagen i ett samarbete med Disney och Sphero, ett företag som sedan tidigare gjort sig kända för sina rullande radiostyrda bollar, och man styr den via sin mobil. Vi vet att det finns en app för att styra BB-8 till iOS men det är oklart om det även finns en app till Android, men så är antagligen fallet. Roboten styrs via Bluetooth, har en trådlös laddningsstation och på en laddning ska man kunna rulla runt i cirka en timma.

Spheros BB-8-robot släpps imorgon på den amerikanska marknaden och kommer att kosta 150 dollar. I klippet ovan hittas en introduktionsfilm på BB-8 från Sphero och nedan hittas ett kort klipp där Gizmodo testkör den.

www.sphero.com +

Airbnb lanserar app till Apple Watch

Mac / Apple Watch

Bostadsuthyrningstjänsten Airbnb uppdaterade idag sin app till iOS så att denna nu är kompatibel med Apple Watch.

Med appen kan uthyraren svara direkt på bokningsförfrågningar via Apple Watch och det går även att svara på meddelande från den som hyr bostaden, antingen via Apple Watch röstfunktion eller via ett antal fördefinierade svar. Man kan även lägga till sina egna fördefinierade svar, till exempel om man har tröttnat på att få frågan "Vad är lösenordet till wifit" eller andra liknande frågor som uthyrare antagligen ofta får.

Den uppdaterade versionen av Airbnbs app hittas gratis på App Store på länken nedan.

itunes.apple.com +

Nu kan Google ge dig förslag på lite mer grejer

Webb / Google

Google har implementerat en ny funktion på sin sökmotor som säkert kan slå ihjäl lite tid om man känner för lite tidsfördriv.

Skriver man in "fun facts" i sökrutan så får man ovanför sökresultatet upp lite halvudda fakta om något som man kanske inte kände till sedan tidigare. Vill man ha mer roliga fakta är det bara att trycka på knappen under faktarutan och då laddas sidan om med en ny faktaruta. Det går även att skriva in "i'm feeling curious" och då får man reda på lite andra saker.

Man måste skriva "fun facts" eller "i'm feeling curious" för att det ska fungera och, än så länge, går det inte att bara skriva "roliga fakta" eller "jag känner mig nyfiken".


searchengineland.com +

Två tidningar i Norrbotten blir av med sina fotografer

Foto: Pexels
Foto / Övrigt

Totalt 18 personer har fått gå från Norrbottens media på grund av neddragningar och där ingår samtliga sex fotografer på NSD och Norrbottens-Kuriren. Tanken är nu att alla som jobbar redaktionellt ska fota själva. Det säger Erik Ranängen, vd för Norrbottens media, till svt.se.

– På nätet är det lite andra kvaliteter som efterfrågas. Snabbhet kanske mer än den klassiska fotografiska bildkvaliteten.

– Vi kommer att lösa det genom att alla redaktionella medarbetare ska fotografera själva och vi kommer att köpa in frilansfoto när vi behöver den kvaliteten. Så vi kommer att ha foto kvar, säger Erik Ranängen, vd för Norrbottens media.

Det är vikande ekonomi för både annonser och prenumerationer som ligger bakom neddragningarna och totalt har 23 tjänster försvunnit från Norrbottens media på ett år.

www.svt.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen