Bakverk gjorda på insekter

Pryl / Pryl

Tydligen ska det vara ganska mycket protein i en gräshoppa. Är man i Thailand är det inget konstigt att stoppa i sig dessa kryp men vi här i Sverige är lite mer restriktiva. Nu har ett gäng i Nederländerna släppt en kokbok där alla recept innehåller kryp, insekter och annat som vi anser vara lite halvläbbigt.

I boken finns förutom bakverk även recept på maträtter som pizza och annat vi är vana vid. En Hawaii med lysmaskar någon?

gizmodo.com +

NASA mailade en hylsnyckel till ISS

Barry "Butch" Wilmore
Foto: NASA
Vetenskap / Rymden

För ett tag sedan fick den internationella rymdstationen ISS en 3D-skrivare installerad och nu har man även för första gången mailat något från jorden som man skrivit ut med sin 3D-skrivare.

Det handlar om en hylsnyckel som astronauten Barry "Butch" Wilmore behövde så då tog NASA helt enkelt fram en sådan 3D-ritning i ett CAD-program som man sedan mailade upp till rymdstationen och där skrev Butch ut den i skrivaren som är byggd av det amerikanska företaget "Made in Space". Det var när grundaren av Made in Space, Mike Chen, lyssnade på radiosändningar från ISS som han hörde att Butch behövde en hylsnyckel och beslöt sig då för att fixa en sådan.
"We had overheard ISS Commander Barry Wilmore (who goes by "Butch") mention over the radio that he needed one, so we designed one in CAD and sent it up to him faster than a rocket ever could have. This is the first time we've ever "emailed" hardware to space.
Because it's a lot faster to send digital data (which can travel at the speed of light) to space than it is to send physical objects (which involves waiting months to years for a rocket), it makes more sense to 3D-print things in space, when we can, instead of launching them."

Besättningen ombord på ISS har tidigare skrivit ut diverse grejer med sin 3D-skrivare men de ritningarna fraktades det med en rymdraket och detta var alltså första gången man mailade en 3D-ritning till rymdtationen men det är sannolikt inte den sista gången.

medium.com +

Spelintryck Förhandstestet av Halo 5-betan är i full gång

Spel / Microsoft

Under helgen har vi fått möjlighet att hänga på förhandstestet av betan för onlineläget i Halo 5: Guardians och jag passade på att göra en video för att visa lite av upplägget.

Förhoppningsvis kommer vi att kunna köra fler egna videosekvenser från spel framöver och tycker ni att det är ett kul upplägg lovar jag att skaffa bättre mikrofon i framtiden. Enjoy!

youtube.com +

Ditt år på Facebook

Webb / Facebook

Facebook har även i år en "Your year in review"-funktion med vilken man kan generera en slags samlingssida över lite vad man har varit med om under året på Facebook.

Genom att hoppa vidare på länken nedan så skapas en sida där Facebook visar vad den trott varit viktigast varje månad under året för sina användare. Är man inte nöjd med resultatet så går det att ändra och lägga till andra grejer som man gillar bättre.

Vill man så kan man givetvis dela med sig av sin årssida till vänner och andra.

www.facebook.com +

Google stämmer Mississippis chefsjurist

Webb / Google

I några av mailen som läckt från Sony-hacket framkom det att några amerikanska filmbolag med upphovsrättsorganisationen MPAA i spetsen tillsammans med delstaten Mississippis chefsjurist Jim Hood konspirerat mot Google för att få dem att censurera sina sökresultat.

Detta ledde till att Google, eller "Goliath" som filmbolagen benämnde företaget i den läckta epostkonversationen, hamnade i en öppen konflikt med MPAA och de båda utdelade några verbala smockor mot varandra förra veckan. Nu tar Google det hela ett steg längre och stämmer Jim Hood då man anser att han försöker censurera Google genom att tvinga dem att blockera sökresultat från vissa sajter. I sin stämning skriver Google bland annat:
"We regret having to take this matter to court and we are doing so only after years of efforts to explain both the merits of our position and the extensive steps we've taken on our platforms."
Google antyder även att man kan komma att vidta rättsliga åtgärder mot MPAA och dess advokatbyrå Jenner & Block i framtiden skriver The Verge.

www.theverge.com +

Nu kan alla starta sitt "eget" The Pirate Bay

Webb / Övrigt

Efter det att The Pirate Bay stängdes ner efter en razzia mot ett svenskt internetföretag i Stockholmsområdet för ett tag sedan har diverse kloner av sajten dykt upp var av den mest kända antagligen är isoHunts "Old Pirate Bay" som lanserades bara några dagar efter det att originalet stängdes ner.

I ett tidigare uttalande har en av personerna bakom TPB uttalat sig och sagt att han hoppades att nedstängningen av TPB skulle leda till att det skapades tusentals TPB-kloner och nu har isoHunt släppt kod samt instruktioner på hur man enklast skapar sin egen klon. isoHunt säger till TorrentFreak:
"We, the team that brought you Isohunt.to and oldpiratebay.org are bringing you the next step in torrent evolution. Open Pirate Bay source code.
We want to change the torrent landscape which has been frozen for 10 years. We need to push it ahead.
The Open Pirate Bay source code will give absolutely anyone with minimal knowledge of how the Internet and websites work and some basic hosting, the opportunity to create a pirate bay copy on his own domain."

Huruvida ThePirateBay.se någonsin återuppstår är fortfarande oklart men man har nu i alla fall riktat om sin domän till en fungerade server men i dagsläget finns där bara piratflaggan som syns på skärmdumpen ovan.

Vi bör påpeka att man antagligen begår brott mot upphovsrätten om man väljer att starta sin egen TPB-klon och gör denna publik.

openbay.isohunt.to +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen