Snow Removal 700 ska rädda oss från inställda tåg

Pryl / Pryl

Snön och vintern är här. Härligt. Förutom att göra snöänglar, bygga snögubbar och skotta loss bilen åker vi även tåg under vintern. Och det brukar gå så där faktiskt. Snön är ett stort problem på spåren men det hoppas Trafikverket att man ska få bukt med tack vare den nya snösmältaren Snow Removal 700.

Den enorma maskinen har utvecklats i samarbete med Railcare och ska se till att bangårdar i Stockholmsområdet hålls rena från snön. Den fanns i Stockholm redan förra året men eftersom det var för lite snö då skeppas den istället till Norrland där den ska ha fungerat bra.

Stora borstar i fronten skopar upp snön in i en snöslunga, som i sin tur tar den till en förbränningskammare där den smälts ner. Vattnet som uppstår samlas sedan i en tankvagn och töms till slut ut i avloppssystemet. Snömonstret mäter 60 meter på längden.

Som sagt så är denna maskin anpassad för att härja omkring inne på bangårdar och i depåer och inte ute på de öppna spåren. Där jobbar man fortfarande med andra sorters snöröjningsmaskiner.

Vad tror ni? Kommer denna vinter att göra kaoz med tågtrafiken?

www.nyteknik.se +

Vi har spelat Disney Infinity 2.0

Spel / Spel

Kärnan i ett barnspel är att det ska vara enkelt att manövrera. Det ska finnas lättförståelig handling och enkla instruktioner. Disney Infinity 2.0 levde inte upp till dessa simpla krav. Tvärtom så kändes det bökigt och komplicerat att hålla koll på allt.

Konceptet är det inget fel på, det påminner väldigt mycket om Skylanders. Likheterna är att du sätter olika gubbar på en platta och ser dem komma till liv på tv-rutan. I Disney Infinity får du också med små discs som innehåller ett speciellt äventyr. Jag fick testa ett äventyr ur Lilo och Stitch samt ett från Modig.

Det tråkiga är att det bara går att använda vissa gubbar till respektive världar. Det går inte att blanda karaktärer från The Avengers på ett äventyr från Modig till exempel. Då behövs en vanlig Disney-karaktär. Sånt här irriterar mig ordentligt som förälder. För det första behöver jag förklara för min åttaårige son att han måste ha en viss gubbe för att spela, en gubbe som vi inte äger. Det leder till att han känner sig begränsad. För det andra känner jag ett behov att köpa fler gubbar så att han ska kunna härja fritt och få användning av spelet jag precis köpt till familjen.

Det hade varit mycket roligare och bättre om alla figurer till spelet kunde härja fritt i alla spelvärldar och spellägen.

När jag och sonen äntligen lyckades hitta en värld där två karaktärer ur samma filmserie kunde vistas var det dags att testa spelets lokala co-op. Det gick inte så bra då spelet kraschade båda gångerna vi skulle spela ihop. Vi övergav tanken och fortsatte istället till kampanjen för att slutföra uppdragen som fanns tillgängliga. Här gick det betydligt bättre men tyvärr var spelkontrollen så seg att jag hade svårt att pricka in slagen med min karaktär Black Widow. Min son däremot hade kul som Thor och slog allt och alla som han fick syn på, inklusive mig.

Efter en stund av samma typ av spelupplägg tröttnade vi och begav oss till något som heter Toy-Box. Det här var det bästa med Disney Infinity 2.0. Det finns ett flertal världar att välja mellan, lite som mallar nästan. Väl inne i världarna så gäller det att bygga upp den som du själv önskar. Lägga till hus, folk, vägar, racingbanor med mera. Fanns en hel del att välja mellan och med det här hade vi som roligast. Det enda negativa är att det är begränsat. Du måste spela allt det andra tråkiga för att få mer saker att välja mellan när du bygger upp din värld.

Med andra ord, det går inte att komma runt det här med att köpa fler gubbar och discs. Även om Skylandes bygger på samma koncept så skiljer det sig ganska mycket mellan de två spelen just på den här fronten. I Skylanders behöver vi inte köpa så mycket extra av allt för att får spela de flesta spellägen. Däremot är det roligare med många gubbar och fällor. Man kan samla på sig fiender och får mer variation i spelandet.

Spelfigurerna som vi hunnit testa i Disney Infinity 2.0 är bland annat Hiro och roboten Baymax från Big Hero Six-filmen samt Jasmine, Green Goblin, Yondu, Black Widow, Thor, Iron Man och Ronan. Av dessa var Green Goblin, Iron Man och Thor roligast att spela med då de var lättast att styra. Svårast och sämst var Black Widow då hon mestadels använder sig av ett skjutvapen som var svårt att sikta med. Jasmine kastar iväg små flygande mattor mot sina fiender. Vi hade problem att sikta mattorna så att fienderna tog skada så därför får inte Jasmnie heller godkänt som en rolig karaktär att spela med.

Jag rekommenderar inte Disney Infinity 2.0 till varken vuxna eller barn. Om barnen är något mindre och vill spela så köp Skylanders istället. Om barnen är lite äldre så rekommenderar jag spel som Little Big Planet, LEGO-spelen eller Minecraft. Disney Intinity åker på en räkmacka med sina populära karaktärer ur filmer och serier, kanske lika bra det för spelet i sig håller inte måttet.

youtube.com +

Hur man gjorde TARS och CASE

Film / Övrigt

Ett lite längre klipp där man får se hur man skapade de tuffa robotarna TARS och CASE i science fiction-filmen Interstellar.

www.youtube.com +

Rykte Läckta bilder på LG G4

Android / LG

Här har vi några bilder på vad som påstås vara LGs nästa flaggskepstelefon, LG G4. Bilderna kommer från en XDA-utvecklare som kallar sig s3rv1cet3ch och som påstår att detta är G4an. Till skillnad från föregångaren har denna lur en lite mer fyrkantig kamerasensor och en rektangulär strömknapp. Bilderna antyder även att telefonenen kommer med Android Lollipop och har en Snapdragon 610.

Om detta verkligen är G4an eller en bluff återstår att se när LG offentliggör luren mot slutet av nästa månad.

www.androidcentral.com +

Ny trailer för Dirty Bomb

Spel / PC

Det kommande FPS-liret Dirty Bomb är i en pågående stängd beta och därmed har också en ny trailer letat sig ut på nätet.

Tanken är att spelet ska släppas till Windows PC i sommar och det är free to play. Dock finns det möjlighet att köpa till extra innehåll och just nu kan man exempelvis få tillgång till betan om man köper spelets Merc Starter Pack.

Bonusklipp nedan.

dirtybomb.nexon.net +

Drömvägen som inte leder någonstans

Bil / Övrigt

Visst vore det härligt om det fanns en vägsträcka med skarpa kurvor, långa raksträckor och asfalt som inte är infekterad av potthål och liknande? Och som bara var byggd för nöjes skull? Det finns, och den ligger i Förenade Arabemiraten såklart. Vägbiten som är 3.5 mil kallas för Jebel Jais och går upp för landets högsta berg, Jabal Al Jais. Vägen kostade 81 miljoner dollar att bygga och sägs vara en dröm att köra på, och efter att ha sett den här videon från Jaguar ser det onekligen ut som att det stämmer. Vägen går upp till toppen på det 1 930 meter höga berget, men väl där finns inte så mycket mer än utsikten. Det finns inga toaletter, bensinstationer eller matställen längs med vägen.

Som om inte detta vore nog finns det ytterligare en kurvig väg i landet, som går upp för berget Jebel Hafeet.

jalopnik.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen