Fiskare hittar simmande leguan
Sex kilometer från land! 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Kevin Smith donerar pengar från Miramax-filmer till välgörenhet
Women in Film får all framtida kosing 
43.9°
+
André Stray
0
Animerat på nakna kroppar
Avtryck som ger intryck 
79kg
+
Bobby Green

Eu får gemensam patentlag

Ett patent för hela EU

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Igår så kom EU överens om en ny patentlag som kommer att träda i kraft 2014. Den nya lagen kommer att innebära ett par stora förändringar. Först och främst så kommer man endast att behöva söka en gång för att få patent i hela EU istället för som det är nu att du behöver söka i varje enskilt land. Detta gäller förstås även om man ska försvara sitt patent eller liknande rättegångar som vi ser mellan Samsung och Apple i olika länder. I framtiden så kommer det att vara ett domslut som gäller för alla länder i EU istället för att Samsung kan vinna i Storbritannien och Apple i Nederländerna.

Detta gäller dock ej två länder som inte vill vara med på det hela och därför valde att rösta ned förslaget. Dessa länder är Spanien samt Italien och anledningen till att de inte vill vara med är att i de nya reglerna så behöver patenten endast finns på språken engelska, tyska och franska (Patentverket kommer att finnas i Paris med filialer i München och London). De tycker att detta diskriminerar deras språk vilket alltså inte de andra europeiska länderna med egna språk tycker.

En annan nyhet är att det kommer att vara enklare och billigare att söka patent, det kommer i framtiden endast att kosta 5 000 euro istället för 36 000 euro. Detta kan ses som både bra och dåligt då det innebär att det är lättare för smarta hemmauppfinnare att ta patent på sina uppfinningar men att det även betyder att det blir sjukt billigt för större företag att ta patent på allt möjligt smått. Det blir alltså lite av en dröm för så kallade patenttroll.

En annan nackdel är att vi kanske kommer att få se fler mjukvarupatent och liknande galenskap som vi idag ser i USA. Detta då dagens European Patent Office redan har varit ganska snäll mot mjukvarupatent.