Prylspaning på CES, del 2

Pryl / TV

En stor trend man ser på CES-mässan är som jag tidigare skrev är att det finns smarta armband och klockor överallt. Det brukar betyda att vi kommer att se lika många prylar i den kategorin även i butik under året som kommer. En annan sak som vi utan tvekan kommer att få se mer av under 2014 är 4K eller Ultra HD som vissa väljer att kalla det.

Varje TV-tillverkare på hela mässan har flera TV-apparater med 4K-upplösning, allt från billiga apparater till skärmar som kostar många hundra tusen kronor. 4K ser fantastiskt bra ut och jag kan knappt vänta tills det blir standard, något som borde ske omgående om man litar på vad mässan ger för intryck.

Dock kan jag inte annat än undra över content då vi i Sverige knappt har HD-kanaler att titta på. Men å andra sidan, vem tittar på vanlig TV? Det är därför jag kan tycka att mässans största nyhet är att Netflix börjar streama i 4K samt att de från och med nu kommer att producera alla sina egna serier i den upplösningen. Jag vågar mig på en liten spådom om framtiden nu och säger att 2014 kommer att bli Netflix år för just nu gör de allt rätt. Nu väntar vi bara på att TV- och filmbolagen låter Netflix släppa nya serier worldwide och snabbt.

Nu tillbaka till TV-apparaterna. Som sagt så kommer det en uppsjö av 4K-apparater nu och om man är en sådan som gillar att köpa top of the line-prylar så kommer man utan tvekan köpa en 4K-TV om man köper ny TV i år för allas topmodeller har 4K-paneler i sig. Och som det står skrivet ovan så hittar man även TV-apparater för så lite som 10 000 kronor med 4K-paneler och om jag får ge ett tips så är det att köpa en 4K-TV om man ska köpa ny TV för så småning om kommer det bara finnas sådana och då vill man inte sitta där med en fullhd-tv för när/om materialet kommer så är det en stor bildskillnad.

De som gillar att visa bilder på sina TV-apparater bör verkligen köpa en 4K-apparat och efter att ha testat att spela på en 4K-skärm så vill jag knappt dra igång ett spel på TV:n hemma nu.

Men, och det är ett stort men, hur häftigt det än ser ut här så är ju materialet här noga utvalt och vi har just nu väldigt lite koll på om vi kan utnyttja en 4K-TV i hemmet de närmaste åren.

Sedan har vi som rubriken antyder så visar även flera tillverkare upp apparater med ännu högre upplösning men dessa är inte något som kommer att nå marknaden i år.

Fabriksåterställning funkar inte alltid på androidtelefoner

Android / Mjukvara

Forskare på Cambridge University har upptäckt att fabriksåterställningen i miljontals androidtelefoner inte fungerar som den ska och att det i många fall ska gå att återskapa den raderade datan, något som givetvis inte ska vara möjligt efter en fabriksåterställning.

Forskar ha undersökt telefoner som kört Android 2.3 till 4.3 och i många av fallen kunde man återskapa datan både från telefonens interna lagringsminne men även från telefonens SD-kort som synes i tabellen nedan. Enligt forskarna ska detta även ha lyckats även om telefonen lagrar datan krypterad.

Enligt forskarna så borde det att gå att återskapa datan från telefonens internlagring på runt 500 miljoner mobiler runt om i världen och från mobiltelefonens minneskort ska det gå att återskapa datan på runt 630 miljoner androidmobiler efter en fabriksåterställning.


www.itnews.com.au +

Elon Musk startar skola för SpaceX-anställdas ungar

Samhälle / Utbildning

Elon Musk ansåg att hans 5 ungar inte lärde sig rätt saker i skolan. Och eftersom Elon Musk är Elon Musk så löste han problemet genom att starta en skola vid namn Ad Astra. I en intervju på kinesiska Beijing Television, som ni för övrigt kan se i sin helhet ovan, säger Musk detta:
They weren't doing the things I thought should be done, I thought, well, let's see what we can do. Maybe creating a school would be better

På skolan går det för tillfället 14 elever, varav 5 är Elons ungar och resten är barn vars föräldrar jobbar på Musk-ägda SpaceX. Till skillnad från andra skolor där eleverna får lära sig om diverse verktyg som kan användas för att lösa problem, så får eleverna på Ad Astra fokusera på problemlösning, vilket Elon anser vara en betydligt bättre väg att gå.

Under hösten kommer Ad Astra växa från 14 till 20 elever. Och med tanke på hur det går för Elons andra företag så kommer skolor runt om i världen börja anamma Ad Astra-systemet inom kort.

www.theverge.com +

Skriv var du vill med pennan Phree

Pryl / Mojänger

Phree är en ny typ av uppkopplad stylus/penna med vilken användaren kan skriva sitt meddelande praktiskt taget på vilken yta som helst och sedan automatiskt få detta skickat till telefon, dator, tv, tablet eller något annat kompatibelt med Bluetooth-uppkoppling.

Det går även att skicka text direkt till pennans lilla skärm och där kan användare läsa och svara på till exempel SMS. Sist men inte minst så går det även att koppla Phree till en mobiltelefon och låta pennan fungera som ett headset till mobilen.

Gänget bakom Phree har med 32 dagar kvar av sin Kickstarterkampanj redan dragit in fem gånger mer än de 100.000 dollars man ansåg sig behöva för att kunna lansera produkten. Runt 200 dollar tros en Phree kosta när den släpps i butik.

www.kickstarter.com +

Instagram börjar skicka ut highlight-mail

Mobil / Mjukvara

Instagram har börjat skicka ut mail till några av tjänstens användare med highlights från månaden som gått, vilket kan vara bra om man inte vill hänga på Instagram dagarna i ända för att få reda på vad som händer på det sociala nätverket.

Syftet med mailet är troligtvis att Instagram vill att du ska börja använda appen och tjänsten oftare, men då detta gör det lättare för dig att hålla koll på highlights på Instagram utan att öppna appen så blir det lite motsatt effekt. Hur som helst. Bli inte förvånade om ni får mail från Instagram med inlägg från tjänsten.

techcrunch.com +

Retrominiräknare till Apple Watch

Mac / Apple Watch

iOS-appen Geek Watch har uppdaterats med stöd för Apple Watch vilket gör att man nu kan få en miniräknare med retroutseende direkt på armen.

Utseendemässigt är Geek Watch nästa identisk med utseendet på de miniräknareklockor som bland annat Casio tog fram och som var populära på 70- och 80-talet och som gjorde en liten comeback på 2000-talet.

Geek Watch hittas i App Store för nio kronor på länken nedan. I klippet nedan kan ni kolla in hur appen ser ut i en iPhone.

via TechCrunch itunes.apple.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen