USA vann över Japan i världens första jätterobot-fajt
MegaBots besegrade Suidobashi  
30.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
EA stänger Visceral Games
Studion bakom Dead Space finns snart inte mer 
30.5°
+
Frode Wikesjö
0
Jim Jefferies till Sverige!
Biljetterna tar slut snabbt 
80kg
+
Roger Åberg

Tunnelbaneträngsel kan minska med skärmar på perrongen

Ska upplysa om var det finns plats i vagnarna

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

En forskare på KTH har studerat trängseln i Stockholms tunnelbana och hittat ett ganska så effektivt sätt att mildra denna något genom att använda sig av skärmar på perrongen som kan upplysa resenärerna om vilka vagnar som är fulla och i vilka det finns plats.

I de nya tunnebanetågen av den typen som syns på bilden ovan finns det sensorer som känner av hur tungt lastade de är. Med hjälp av den informationen kunde forskaren visa på bildskärmar på perrongen hur mycket ledig plats det fanns i respektive vagn. Forskaren Yizhou Zhang skriver i ett pressmeddelande:
"De studier jag har gjort berättar att 25 procent av resenärerna ändrar sitt beteende efter att de har sett och hört information om hur trängseln ser ut i inkommande tunnelbanetåg."
Enligt Zang så ökade antalet resenärer i tågens sista vagnar med 8% medan de minskade med 4% i mittenvagnen och vagnen längst fram under hans studie, vilken var en del av hans examensarbete på KTH.

Förutom det så tillkom en positiv effekt genom att det gick snabbare för resenärer att stiga på och kliva av tunnelbanetågen vilket gjorde att trafiken flöt smidigare.