m

Vi har testat Apple Airpods

Perfekta, förutom det där med ljudet

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Hörlurar

För tio år sedan, eller när det nu var, sprang det runt folk på stan med blåtandssnäckor i öronen. De hade svinstora mobiltelefoner och verkade alla väldigt, väldigt viktiga. Även om det nog alltid varit väldigt töntigt att ha en sån där snäcka i örat så var det nog där någonstans som man började drömma om att kunna ha bra hörlurar som helt saknade sladd.

För några år sedan kom de första vettiga små blåtandslurarna. De satt fortfarande ihop med sladd och hade ett biffigt batteripaket som hängde runt halsen på ett eller annat sätt. Så trådlöst, men ändå inte med andra ord.

Sakta men säkert har vi börjat gå mot äkta trådlösa och små lurar, där det faktiskt inte finns några sladdar alls. Och det är en fantastisk värld. Att ha små och lätta lurar i öronen som knappt märks och helt slippa sladdar är verkligen inget annat än fantastiskt.

Det finns några få alternativ på marknaden i dag där Bragi kanske är de som är mest kända. På pappret en bra produkt men i verkligheten med massor med fel. Det är en riktigt vidrig upplevelse att koppla dem till telefonen (varför ska man ens blåtanskoppla en produkt två gånger?) och ljudet började förlora kontakten så fort telefonen åkte ner i byxorna.

In med Airpods. Apple har verkligen, verkligen lyckats göra den första upplevelsen fantastisk. Man öppnar bara den lilla asken i närheten av en iPhone och klickar på connect. Färdigt. Lurarna är nu kopplade till din iPhone och även din Mac.

Den "magiska" kopplingen sägs bero på Apples nya W1-chip. Så magiskt är det kanske inte dock, precis som inloggningar till WIFI-nät länge har delats mellan ens Apple-prylar så delas blåtandskopplingen, något som borde kunna göras med andra prylar också. Hur som helst, det bara fungerar.

Nu är lurarna redo att användas och man tar upp dem ur den lilla lådan och in i öronen. Om man har använt Apples lurar tidigare är det ingen överraskning här. För mig sitter de bra, inte påträngande men inte supertight heller. Jag känner inte att jag är rädd att tappa dem, men allas öron är olika. De är förvånansvärt lätta vilket är superskönt.

När man sätter på musiken så påminns man om en annan sak. De är precis som Apples vanliga lurar. Och det är inte en bra sak. Apples Earpods har funnits sedan iPhone 5 släpptes och de var inte superimponerande då och är det inte nu heller. Ljud från omvärlden läcker inte bara in, det stoppas inte alls. Om det är tyst omkring en och man kan ha låg volym funkar lurarna helt ok, men så fort omvärlden kommer och stör måste man höja och ljudet blir direkt sämre. Speciellt kraftfullt är det inte heller.

Så ljudet är en klar nackdel. Utseendet är också en nackdel. För att få plats med mikrofon men troligen framförallt antenner så ser lurarna ut som de vanliga lurarna men utan sladd och sticker ner från öronen. Det är helt ok när de har sladd, men ser bara konstigt ut utan sladd. Det ser dumt ut helt enkelt. Folk tittar på mig, om det är för att de känner igen de nya lurarna eller om det är för att jag ser ut som en idiot är oklart. Jag är van att se ut som en idiot så det är något jag kan leva med.

Tekniskt är det dock finfint eftersom det gör att räckvidden på lurarna är amazing. Jag kan röra mig uppskattningsvis 20 meter från min arbetsplats innan kopplingen börjar brytas. Med tanke på storleken är det fantastiskt.

När man har lyssnat klart stoppar man ner lurarna i din lilla lådan. Det gör man dels för att man annars hade tappat bort dem, men också för att de då laddas. Batteritiden ska vara fem timmar, men eftersom man har dem i fodralet hela tiden är de alltid fulladdade. Fodralet ska ha batteri för 24 timmar, jag uppskattar att man behöver ladda fodralet en gång i veckan. Enda gången jag kan se batteritiden som ett problem är på långa flygningar eller om man vill ha dem i hela dagen. Enligt Apple ska man få tre timmars lyssningstid på en kvarts laddning, så med en paus då och då kanske det löser sig också.

Om man vill koppla sina Airpods till något som inte är en iPhone eller en mac så är det bara att öppna fodralet, klicka på knappen och synka dem som vilken blåtandspryl som helst. Växlingarna mellan olika enheter är inte alltid supersmidig, andra som Bose kan verkligen användas med två prylar samtidigt och spela ljud från den enhet som låter. Airpods fungerar lite mer manuellt här tyvärr.

Så, är det här något som man ska köpa? Om du kan leva med ljudet från Apples lurar och har längtat efter en trådlös upplevelse är svaret solklart ja. Om du är van vid lite bättre ljud och framförallt om du vill ha lurar som stänger ute omvärlden så får du dock vänta lite.

Klart är att framtiden typ är här. Airpods kostar 1795 kronor.

Läs mer
Netflix beställer tredje säsong av Travelers
Börjar spelas in i mars 
44.7°
+
André Stray
0
Tjäna 2 miljoner kronor på att hitta buggar i processorer
Microsoft pröjsar den som hittar nästa Spectre-bugg 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Star Wars: Battlefront 2 skrotar uppgradering via lådor
Bra där! 
51.1°
+
André Stray
0
Ny trailer för Avengers: Infinity War
Peppen! 
47.9°
+
André Stray
0
Bali stänger ner internet ett dygn
Ska fira tyst nyår 
66.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mercedes-AMG Project One ute i det fria
Ser rätt så maffig ut 
41.2°
+
Bobby Green
0
PayPal kan dela din information med över 600 andra företag
Kolla in vilka det är 
11.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är nyllet på nya Ford Mustang Shelby GT500
Ser arg ut 
41.5°
+
Bobby Green
0
Videogamedunkey gömmer ballonger i Super Mario Odyssey
Fuck you, Bowser! 
42.2°
+
André Stray
0
Alla galaxer roterar i samma hastighet
Ett varv tar cirka 1 miljard år 
47.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rihanna kritiserar Snapchat för misshandels-annons
Lär antagligen inte göra tjänsten mer populär 
26.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spotify till börsen 3 april
Snart kan "alla" äga Spotify 
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kolla in Stephen Hawking's Favorite Places
Dokumentär i tre delar 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Honda har trimmat sin galna åkgräsklippare
Toppar nu 215 km/h 
45.1°
+
Bobby Green
0
Tjej som sköt ihjäl sin kille på YouTube får fängelse
"Kul" grej slutade med dråp 
51.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny trailer för Ready Player One
Äntra Oasis 28 mars 
41.7°
+
André Stray
0
Danny Boyle ska regissera Bond 25
Kan bli rätt intressant! 
45.3°
+
André Stray
0
Audis eldrivna sedan heter e-Tron GT
Börjar tillverkas 2020 
41.2°
+
Bobby Green
0
Sony släpper MP-CD1 nästa månad
Projektor i fickformat 
45.0°
+
André Stray
0
Teasertrailer för Shadow of the Tomb Raider
Kommer 14 september till PS4, Xbox One och PC 
42.3°
+
André Stray
0
Husqvarnas gräsklippare får stöd för Alexa
"Alexa, try not to run the kids over" 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0