m

Vi har testat Apple Airpods

Perfekta, förutom det där med ljudet

Pryl / Hörlurar

För tio år sedan, eller när det nu var, sprang det runt folk på stan med blåtandssnäckor i öronen. De hade svinstora mobiltelefoner och verkade alla väldigt, väldigt viktiga. Även om det nog alltid varit väldigt töntigt att ha en sån där snäcka i örat så var det nog där någonstans som man började drömma om att kunna ha bra hörlurar som helt saknade sladd.

För några år sedan kom de första vettiga små blåtandslurarna. De satt fortfarande ihop med sladd och hade ett biffigt batteripaket som hängde runt halsen på ett eller annat sätt. Så trådlöst, men ändå inte med andra ord.

Sakta men säkert har vi börjat gå mot äkta trådlösa och små lurar, där det faktiskt inte finns några sladdar alls. Och det är en fantastisk värld. Att ha små och lätta lurar i öronen som knappt märks och helt slippa sladdar är verkligen inget annat än fantastiskt.

Det finns några få alternativ på marknaden i dag där Bragi kanske är de som är mest kända. På pappret en bra produkt men i verkligheten med massor med fel. Det är en riktigt vidrig upplevelse att koppla dem till telefonen (varför ska man ens blåtanskoppla en produkt två gånger?) och ljudet började förlora kontakten så fort telefonen åkte ner i byxorna.

In med Airpods. Apple har verkligen, verkligen lyckats göra den första upplevelsen fantastisk. Man öppnar bara den lilla asken i närheten av en iPhone och klickar på connect. Färdigt. Lurarna är nu kopplade till din iPhone och även din Mac.

Den "magiska" kopplingen sägs bero på Apples nya W1-chip. Så magiskt är det kanske inte dock, precis som inloggningar till WIFI-nät länge har delats mellan ens Apple-prylar så delas blåtandskopplingen, något som borde kunna göras med andra prylar också. Hur som helst, det bara fungerar.

Nu är lurarna redo att användas och man tar upp dem ur den lilla lådan och in i öronen. Om man har använt Apples lurar tidigare är det ingen överraskning här. För mig sitter de bra, inte påträngande men inte supertight heller. Jag känner inte att jag är rädd att tappa dem, men allas öron är olika. De är förvånansvärt lätta vilket är superskönt.

När man sätter på musiken så påminns man om en annan sak. De är precis som Apples vanliga lurar. Och det är inte en bra sak. Apples Earpods har funnits sedan iPhone 5 släpptes och de var inte superimponerande då och är det inte nu heller. Ljud från omvärlden läcker inte bara in, det stoppas inte alls. Om det är tyst omkring en och man kan ha låg volym funkar lurarna helt ok, men så fort omvärlden kommer och stör måste man höja och ljudet blir direkt sämre. Speciellt kraftfullt är det inte heller.

Så ljudet är en klar nackdel. Utseendet är också en nackdel. För att få plats med mikrofon men troligen framförallt antenner så ser lurarna ut som de vanliga lurarna men utan sladd och sticker ner från öronen. Det är helt ok när de har sladd, men ser bara konstigt ut utan sladd. Det ser dumt ut helt enkelt. Folk tittar på mig, om det är för att de känner igen de nya lurarna eller om det är för att jag ser ut som en idiot är oklart. Jag är van att se ut som en idiot så det är något jag kan leva med.

Tekniskt är det dock finfint eftersom det gör att räckvidden på lurarna är amazing. Jag kan röra mig uppskattningsvis 20 meter från min arbetsplats innan kopplingen börjar brytas. Med tanke på storleken är det fantastiskt.

När man har lyssnat klart stoppar man ner lurarna i din lilla lådan. Det gör man dels för att man annars hade tappat bort dem, men också för att de då laddas. Batteritiden ska vara fem timmar, men eftersom man har dem i fodralet hela tiden är de alltid fulladdade. Fodralet ska ha batteri för 24 timmar, jag uppskattar att man behöver ladda fodralet en gång i veckan. Enda gången jag kan se batteritiden som ett problem är på långa flygningar eller om man vill ha dem i hela dagen. Enligt Apple ska man få tre timmars lyssningstid på en kvarts laddning, så med en paus då och då kanske det löser sig också.

Om man vill koppla sina Airpods till något som inte är en iPhone eller en mac så är det bara att öppna fodralet, klicka på knappen och synka dem som vilken blåtandspryl som helst. Växlingarna mellan olika enheter är inte alltid supersmidig, andra som Bose kan verkligen användas med två prylar samtidigt och spela ljud från den enhet som låter. Airpods fungerar lite mer manuellt här tyvärr.

Så, är det här något som man ska köpa? Om du kan leva med ljudet från Apples lurar och har längtat efter en trådlös upplevelse är svaret solklart ja. Om du är van vid lite bättre ljud och framförallt om du vill ha lurar som stänger ute omvärlden så får du dock vänta lite.

Klart är att framtiden typ är här. Airpods kostar 1795 kronor.

Läs mer
Telenor lanserar tv-tjänst för mobilen
Påverkar inte surfpotten 
30.1°
+
Roger Åberg
0
Apple börjar dela positionsdata med SOS-operatörer
Kan rädda liv 
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
VAR hjälpte till att fixa svensk seger i VM-premiären
Nu är Fotbolls-VM igång på riktigt! 
44.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
McDonalds Sverige börjar testa sugrör i papper till hösten
Kan bli standard nästa år 
54.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sveriges tåg går långsammare idag än för 15 år sedan
Börjar bli trångt på spåren 
19.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
ICA fimpar engångsgrillar på grund av brandrisken
Tillfälligt försäljnings-stopp 
56.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Large Hadron Collider ska uppgraderas
För 8,5 miljarder kronor 
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Dr. Alban gör inofficiell uppföljare till Tio små moppepojkar
Reklamfilm för elmopeder 
44.7°
+
Bobby Green
0
VAR-systemet avgjorde straffbedömning i VM
Första gången någonsin i ett fotbolls-vm 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Falsk jordbävning efter Mexikos mål mot Tyskland i VM
Bra drag i Mexico City igår 
46.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Audis vd gripen
Misstänks för bedrägeri 
48.9°
+
Bobby Green
0
Sällsynt McLaren F1 LM till salu
En av endast två stycken tillverkade 
42.1°
+
Bobby Green
0
Ta en titt på invigningen av Dreamhack Summer 2018
Pompa och ståt! 
45.6°
+
André Stray
0
Telefonen som har 93,8 procent skärm!
Oppo Find X presenteras i morgon 
44.6°
+
Roger Åberg
0
World of Warcraft Classic baseras på Patch 1.12
Är den bästa representationen av Vanilla-WOW 
45.2°
+
André Stray
0
Mercedes-AMG GLE 63 välter i rondell
Ny Vältklasse? 
45.0°
+
Bobby Green
0
Nu kan även båten parkera själv
Volvo Penta presenterar världsnyhet 
47.3°
+
Roger Åberg
0
Regeringens rökningsförbud skjuts upp
EU-kommissionen har synpunkter  
16.8°
+
Bobby Green
0
Nya Audi A1 läcker ut
Läcker? 
41.2°
+
Bobby Green
0
Så här borde man se 3D Touch
Fixa detta Apple! 
49.9°
+
Roger Åberg
0
Första Model 3 med dubbla motorer har rullat av bandet
Snabbare och med fyrhjulsdrift 
44.3°
+
Roger Åberg
0
Vulkan har förvandlat ö på Hawaii till helvetet
Lava-flod flyter över ön 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Portugal legaliserar marijuana
För medicinskt bruk 
68.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kinas Queqiao-satellit framme vid månen
Skickar hem fin bild på jorden 
50.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Marques Brownlee kollar in Vivo NEX
Telefonen med (nästan) bara skärm 
46.0°
+
Roger Åberg
0