m
r
Om man kör på någon och smiter fångar tomten en
Rättvisa skipad! 
57.4°
+
Roger Åberg
0
Apple Music satsar mer på konsertvideos
Exklusiva spelningar med Noel Gallagher och Sam Smith på gång 
31.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
99kg
+
Bobby Green

Sonos Playbase är perfekt - för en del

Alternativ lösning för dig som inte hänger upp tvn på väggen

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Hemmabio

Sonos har ett tag nu haft en soundbar, eller ljudlimpa som det så fint heter på svenska, men nu har man även släppt en ljudplatta. Eller vad man nu ska kalla det. Playbase heter den i alla fall. Enkelt uttryckt är det en låda som du ställer under din tv. Är din tv av en mindre modell så placerar man fötterna på den, är TVn större så placerar man den mellan fötterna. Utrymmet behöver vara minst 58 millimeter för att det ska fungera, min Philips-TV fungerar inte eftersom den har en ful logga som hänger ner som en läpp.

Anledningen till formatet är att de allra flesta inte hänger upp sin tv på väggen och att då placera en ljudlimpa blir lite konstigt. För användaren är formatet superenkelt, man slänger bara upp den på mediabänken, ställer tvn på den, stoppar in en sladd och kör.

Man har jobbat hårt på att få Playbase så anonym som möjligt, något som jag gillar. Man ser knappt att det är en högtalare och i rätt miljö så försvinner den helt.

De flesta andra ljudlimpor brister på en sak och det är basen. Därför behöver man en subwoofer och oftast får man med det på köpet. Dessa är i dag oftast trådlösa och är bara att gömma någon annanstans i lägenheten. Men en sak mindre är alltid bättre imho, för Playbase klarar sig alldeles utmärkt på egen hand, både när det kommer till att spela musik och agera fusksurroundsystem.

Att basen finns i samma paket gör mig också glad eftersom basen kommer från samma ställe som diskanten. Ljudet blir mindre utspritt vilket är speciellt härligt när man kolla på annat än storfilmer. Känslan blir skönare och naturligare när man kollar på exempelvis nyheterna.

I grunden är Playbase ett fusksurroundsystem som genom ett antal högtalare som riktar sig åt lite olika håll ger en känsla av surround. Man kan koppla in ytterligare två högtalare för att ha som bakhögtalare, i det här fallet två Play:1 från Sonos, men de kostar 2200 kronor styck och det gör att prislappen drar iväg rejält. Man kan även koppla in Sonos subwoofer, men den kostar 7500 kronor och då börjar det bli rejält dyrt.

För Playbase är relativt dyr i sig själv. Ljudplattan kostar 7500 kronor och jag skulle nog säga att funderar du på att bygga ut för att få ett riktigt fett ljudsystem och verkligen njuta av filmljudet så bör du fundera på något annat. Totalt blir det ju nästan 20.000 kronor med alla delar och då känns det som att fusk inte ska finnas med i bilden...

Så du som funderar på en Playbase ska vara i kategorin personer som i dag har sunkigt ljud eller inget ljud alls inkopplat till din tv och vill komma upp på en rimlig nivå.

För en rimlig nivå kommer man verkligen upp till. Surroundkänslan är väl inte som på bio, men fullt duglig för de allra flesta filmer, de allra flesta personer och de allra flesta rum. Framförallt tycker jag att den presterar bra när det kommer till allt det där andra som man tittar på, mer vanlig TV och serier.

Man kopplar in tvn via en optisk kabel, HDMI finns inte att se så långt ögat kan nå vilket är något som gjort många ledsna. Jag hade nog föredragit att man haft den möjligheten också.

En sak som hade blivit enklare då är styrningen av volymen. Playbase har en IR-mottagare, så om din tv har en fjärr med IR så är livet gott. Min Philips-tv har en blåtandsfjärr vilket är trevligt som tusan men inte i kombination med Sonosen. Har du den uppsättningen så är det in i Sonos-appen som man får bege sig för att höja och sänka.

Som tur är för mig så kollar jag uteslutande på saker via min Apple TV och den fjärren har IR och kan styra Sonosen.

En bonus i sammanhanget är att Playbase levererar en riktigt bra upplevelse när det kommer till musik. Det är ju en gren som de flesta ljudlimpor inte alls är speciellt bra på. Systemet har allt en vanlig Sonos-högtalare har, man kan spela musik från Sonos-appen eller Spotify Connect. Bluetooth finns dock inte.

Högtalaren känner av att det är musik på intågande och ställer om ljudbilden. Visst är inte känslan 100 procent stereo men det är helt klart good enough. Ljudet är väldigt Sonosiskt, jag har aldrig blivit tokkär i detta men om du gillar hur en Play:5:a låter i dag så kommer du att gilla denna.

Playbase räcker gott och väl till för ett rätt stort rum, både när det gäller musik och film. Så om du är på jakt efter en pryl som ska lösa musikbiten i vardagsrummet och dessutom gör din tv- och film-upplevelse bättre är det här ett all-in-one-package som gör ditt liv bättre på ett enkelt sätt. Och tänker man kostnad för film- och musiksystem så är 7500 kronor inte så blodigt längre.

Om du dessutom har Sonosprylar hemma är Playbase så klart ännu intressantare. Men jag skulle nog rekommendera denna även till dem som inte ännu harfallit för hela Sonos-multiroom-prylen.

Så. Om du har 7500 kronor över, en tv som står på en mediamöbel, tycker att optisk ingång duger, vill ha bättre ljud när du kollar på serier och filmer och kanske inte har något vettigt ljudsystem i vardagsrummet i dag så är det bara att slå till.

Jag tror att marknaden som passar in på ovanstående beskrivning är relativt stor, men det här är verkligen inte en produkt för alla. Passar den så passar den helt enkelt.

Läs mer
Om man kör på någon och smiter fångar tomten en
Rättvisa skipad! 
57.4°
+
Roger Åberg
0
Apple Music satsar mer på konsertvideos
Exklusiva spelningar med Noel Gallagher och Sam Smith på gång 
31.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
FBI ska sälja sina bitcoins
Lagens långa arm cashar in 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Renault släpper Star Wars-modell av Zoe
En hyllning till Han Solo 
26.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen
Håll koll på Viktigt Meddelande till Allmänheten 
62.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Norge stängt ner FM-nätet
Första landet i världen som gör det 
21.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu börjar vi bädda in information från Wikipedia
Mer kunskap åt folket 
62.5°
+
Roger Åberg
0
Tysta autospelande video med Google Chrome
Ny funktion i senaste betaversionen 
45.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gymnasieelever får privata duschar
För de som vill byta om lite mera privat 
50.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
George Clooney gör tv-serie om Watergate
Kommer att visas på Netflix 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi använder allt mer sömnmedel
Har vi svårare för att somna nu för tiden? 
32.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
I Norge bygger man skilsmässolägenheter
För att barnen ska få det mindre stökigt 
54.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Spoiler!
Disney släpper minispelet Porg Invasion
Star Wars-spel på Facebook 
34.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Energidrycker kan få lagstadgad åldergräns
Livsmedelsverket ska utreda 
61.3°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 får en egen OpenSSH-app
Slipp installera Putty 
57.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Källa på Postnord: Personal länsar paket
Grejer skickas inte tillbaka till Kina 
-2.7°
+
Bobby Green
0
Alphabet bygger laserinternet i Indien
Varför lägga kablar när man kan skjuta laserstrålar 
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
31.5°
+
Roger Åberg
0