m

Sonos Playbase är perfekt - för en del

Alternativ lösning för dig som inte hänger upp tvn på väggen

Pryl / Hemmabio

Sonos har ett tag nu haft en soundbar, eller ljudlimpa som det så fint heter på svenska, men nu har man även släppt en ljudplatta. Eller vad man nu ska kalla det. Playbase heter den i alla fall. Enkelt uttryckt är det en låda som du ställer under din tv. Är din tv av en mindre modell så placerar man fötterna på den, är TVn större så placerar man den mellan fötterna. Utrymmet behöver vara minst 58 millimeter för att det ska fungera, min Philips-TV fungerar inte eftersom den har en ful logga som hänger ner som en läpp.

Anledningen till formatet är att de allra flesta inte hänger upp sin tv på väggen och att då placera en ljudlimpa blir lite konstigt. För användaren är formatet superenkelt, man slänger bara upp den på mediabänken, ställer tvn på den, stoppar in en sladd och kör.

Man har jobbat hårt på att få Playbase så anonym som möjligt, något som jag gillar. Man ser knappt att det är en högtalare och i rätt miljö så försvinner den helt.

De flesta andra ljudlimpor brister på en sak och det är basen. Därför behöver man en subwoofer och oftast får man med det på köpet. Dessa är i dag oftast trådlösa och är bara att gömma någon annanstans i lägenheten. Men en sak mindre är alltid bättre imho, för Playbase klarar sig alldeles utmärkt på egen hand, både när det kommer till att spela musik och agera fusksurroundsystem.

Att basen finns i samma paket gör mig också glad eftersom basen kommer från samma ställe som diskanten. Ljudet blir mindre utspritt vilket är speciellt härligt när man kolla på annat än storfilmer. Känslan blir skönare och naturligare när man kollar på exempelvis nyheterna.

I grunden är Playbase ett fusksurroundsystem som genom ett antal högtalare som riktar sig åt lite olika håll ger en känsla av surround. Man kan koppla in ytterligare två högtalare för att ha som bakhögtalare, i det här fallet två Play:1 från Sonos, men de kostar 2200 kronor styck och det gör att prislappen drar iväg rejält. Man kan även koppla in Sonos subwoofer, men den kostar 7500 kronor och då börjar det bli rejält dyrt.

För Playbase är relativt dyr i sig själv. Ljudplattan kostar 7500 kronor och jag skulle nog säga att funderar du på att bygga ut för att få ett riktigt fett ljudsystem och verkligen njuta av filmljudet så bör du fundera på något annat. Totalt blir det ju nästan 20.000 kronor med alla delar och då känns det som att fusk inte ska finnas med i bilden...

Så du som funderar på en Playbase ska vara i kategorin personer som i dag har sunkigt ljud eller inget ljud alls inkopplat till din tv och vill komma upp på en rimlig nivå.

För en rimlig nivå kommer man verkligen upp till. Surroundkänslan är väl inte som på bio, men fullt duglig för de allra flesta filmer, de allra flesta personer och de allra flesta rum. Framförallt tycker jag att den presterar bra när det kommer till allt det där andra som man tittar på, mer vanlig TV och serier.

Man kopplar in tvn via en optisk kabel, HDMI finns inte att se så långt ögat kan nå vilket är något som gjort många ledsna. Jag hade nog föredragit att man haft den möjligheten också.

En sak som hade blivit enklare då är styrningen av volymen. Playbase har en IR-mottagare, så om din tv har en fjärr med IR så är livet gott. Min Philips-tv har en blåtandsfjärr vilket är trevligt som tusan men inte i kombination med Sonosen. Har du den uppsättningen så är det in i Sonos-appen som man får bege sig för att höja och sänka.

Som tur är för mig så kollar jag uteslutande på saker via min Apple TV och den fjärren har IR och kan styra Sonosen.

En bonus i sammanhanget är att Playbase levererar en riktigt bra upplevelse när det kommer till musik. Det är ju en gren som de flesta ljudlimpor inte alls är speciellt bra på. Systemet har allt en vanlig Sonos-högtalare har, man kan spela musik från Sonos-appen eller Spotify Connect. Bluetooth finns dock inte.

Högtalaren känner av att det är musik på intågande och ställer om ljudbilden. Visst är inte känslan 100 procent stereo men det är helt klart good enough. Ljudet är väldigt Sonosiskt, jag har aldrig blivit tokkär i detta men om du gillar hur en Play:5:a låter i dag så kommer du att gilla denna.

Playbase räcker gott och väl till för ett rätt stort rum, både när det gäller musik och film. Så om du är på jakt efter en pryl som ska lösa musikbiten i vardagsrummet och dessutom gör din tv- och film-upplevelse bättre är det här ett all-in-one-package som gör ditt liv bättre på ett enkelt sätt. Och tänker man kostnad för film- och musiksystem så är 7500 kronor inte så blodigt längre.

Om du dessutom har Sonosprylar hemma är Playbase så klart ännu intressantare. Men jag skulle nog rekommendera denna även till dem som inte ännu harfallit för hela Sonos-multiroom-prylen.

Så. Om du har 7500 kronor över, en tv som står på en mediamöbel, tycker att optisk ingång duger, vill ha bättre ljud när du kollar på serier och filmer och kanske inte har något vettigt ljudsystem i vardagsrummet i dag så är det bara att slå till.

Jag tror att marknaden som passar in på ovanstående beskrivning är relativt stor, men det här är verkligen inte en produkt för alla. Passar den så passar den helt enkelt.

Läs mer
Officiell trailer för Cobra Kai
Karate Kid-sagan fortsätter 
41.0°
+
Roger Åberg
0
Twitters VD tror att bitcoin blir enda valutan i framtiden
Om cirka tio år kanske 
29.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Zuckerberg kommenterat Facebooks dataskandal
Vill reda ut vad som gick fel 
28.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Dagens Industri push-failar
Skickade ut meddelande om "terror överallt" som pushnotis 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Anställda på Porsche får bonus på 9.656 euro
2017 var företagets mest framgångsrika år hittills 
63.6°
+
Bobby Green
0
YR och Netatmo samarbetar för bättre väderprognoser
Kommer börja använda användardata  
45.1°
+
André Stray
0
Kina-paketen har minskat drastiskt
Sedan PostNord införde avgifter på dessa 
46.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hasse Aro återvänder till Efterlyst och TV3
Lämnar TV4 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
OnePlus 6 kan bli en dyrare historia
749 dollar enligt nytt rykte  
21.0°
+
André Stray
0
Jeep visar sju stycken koncept
Framtagna för Easter Jeep Safari 
42.8°
+
Bobby Green
0
Vivendi backar med Ubisoft-köp
Ska sälja alla sina Ubisoft-aktier 
45.7°
+
André Stray
0
San Francisco förbjuder pälsförsäljning
Blir första större staden i USA som gör det 
77.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Stephen Hawkings sista vila blir i Westminster Abbey
I närheten av Darwin och Newton 
66.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Whatsapp-grundare ställer sig bakom #deletefacebook
Brian Acton tycker att det är dags 
56.8°
+
André Stray
0
Kommer Assassin's Creed resa till Grekland?
Rykten pekar på det 
45.0°
+
André Stray
0