m

Netgear Nighthawk X 10 är ett riktigt monster

En router på speed

Pryl / Pryl

Redan vid öppnandet av kartongen inser man att Nighthawk X 10, även kallad R9000, spelar boll på en annan nivå än den Asus AC66U som stått och stånkat i garderoben ett tag nu. Det här rymdskeppsliknande monstret har allt det senaste man kan önska sig av en router och lite till. Så låt oss titta lite närmare på varför den är så grym och varför långt från alla lär investera i den.

I grund och botten är det en tre-bands-router med stöd för upp till 800Mbps på 2,4Ghz, 1 700 Mbps på 5Ghz och hisnande 4 600Mbps på 60Ghz-bandet. Hastigheten vid 60Ghz kommer dock med en hake; avståndet. Är det längre än tio meter mellan den uppkopplade enheten och routern, eller om sikten är skymd, tappar enheten kontakten direkt. För att få ut full effekt måste routern stå bara någon centimeter från enheten. Dessutom måste enheten ha stöd för 802.11ad, en wifi-standard som än så länge endast finns i ett begränsat antal enheter på marknaden. För att testa hastigheten fick vi därför låna hem en Acer Travelmate som är en av få datorer med stöd för just 11.ad och testerna bekräftade vikten av det korta avståndet. För att få ut full kräm stod routern precis bredvid datorn och det räckte med att vi flyttade den någon meter för att hastigheten skulle minska.

Ett par andra intressanta detaljer Nighthawken erbjuder, utöver den fina hastigheten, är att den är utrustad med sex ethernet-portar istället för det mer traditionella antalet på fyra. Två av dem kan dessutom kombineras vilket resulterar i en 2Gbps-koppling. Skulle inte det vara snabbt nog för din påkostade server där hemma så är routern även utrustad med en 10Gbps SFP+ port. Den har även två USB 3.0-portar för den som vill plugga in lagringsenheter direkt i routern och kan även tack vare MU-MIMO-tekniken strömma till flera enheter samtidigt.

Routern har även stöd för att på egen hand agera Plex-server vilket innebär att du kan strömma media direkt från routern till dina andra enheter, både lokalt på nätverket och över internet. Med routern medföljer dessutom tre gratismånader på just Plex, men efter det får man betala abonnemangskostnaden själv. För att strömma innehåll behövs dock fortfarande någonstans att lagra materialet eftersom routern inte har stöd för det. Däremot behövs inte längre en NAS eller någon annan enhet för att transcoda materialet. Det löser Nighthawken själv. En vanlig USB funkar faktiskt i all sin enkelhet, eller en extern hårddisk. Men här får man tänka på vilken prestanda lagringsenheterna erbjuder eftersom det påverkar överföringshastigheten.

Utseendet då? Jo, routern har rätt många led-lampor och lyser upp likt en mindre julgran när allt används. Netgear har dock tänkt på det faktum att kanske inte alla kunder gillar julgranskänslan och därför finns alternativet att stänga av dem. Den är också rejält stor och är försedd med fyra stora antenner på ovansidan som kan både fällas ner och vinklas. Allt sammantaget är det ett rejält och påkostat bygge som gärna vill ha en plats centralt i vardagsrummet eller vart man nu brukar kika på filmer och annat strömmat innehåll. I alla fall om höga hastigheter är prioriterat. Vi har den dock just nu placerad i ena hörnet av huset i en garderob och att surfa på 2,4Ghz- och 5Ghz-banden är inga problem trots så väl väggar som långa avstånd. Faktum är att den utan problem klarar en räckvidd på 20-25 meter inkluderat fem väggar.

Eftersom det är en trippelbandsrouter kan man dessutom låta en laptop eller teve använda sig av 60Ghz-bandet medan de andra enheterna använder sig av 2,4Ghz och 5Ghz. De flesta lär dock som sagt inte utnyttja 60Ghz initialt eftersom 802.11ad inte har slagit igenom än (vid skrivandets tidpunkt).

Så vilka är routern då till för? Just nu skulle jag säga företag och lite mer avancerade nätverksanvändare som har högra krav på hastigheten. Användare som är dedikerade till VR och gaming som även har datorer med stöd för 10G SFP+-kort är också en potentiell målgrupp. Routern är dessutom utrustad med en fyrkärnig processor på 1,7 GHz vilket kommer väl till hands när man vill strömma i 4K eller köra just VR. För den vanliga konsumenten som bara vill ha bra wifi hemma är det dock än så länge en alldeles för dyr leksak då priset ligger på runt 5000 kronor. I takt med att fler enheter utrustas med 802.11ad kan den säkerligen bli mer intressant även för den vanliga konsumenten, speciellt om den placeras centralt i hemmet. Men än så länge är vi inte där.

Är ni intresserade av lite mer konkreta siffror på hastigheter kan ni också kolla in testet från hothardware.com.

Läs mer
Volvo flyttar produktion från Kina till Europa
För att runda USA:s strafftullar 
43.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
VR-företag skapar standarden VirtualLink
Allt ska gå via USB-C 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Enorm guldskatt hittad i skeppsvrak
Kan vara värd 1150 miljarder kronor 
51.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rotem UAS är en kamikaze-drönare
Kan spana och döda 
30.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny lag mot "fake news" i Egypten
Kan sätta bloggare och journalister i fängelse 
24.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trailer för Overlord
Krigsfilm producerad av J.J. Abrams 
42.3°
+
André Stray
0
Mikrotransaktioner nu borta i Middle-Earth: Shadow of War
Grattis världen! 
46.1°
+
André Stray
0
Enorm staty på Jeff Goldblum har dykt upp i London
För att fira att Jurassic Park fyller 25 år 
52.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ingen vidare fästingsommar i år
Det kan vi tacka värmen för 
57.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google lägger ny kabel mellan USA och Europa
Dunant-kabeln ska gå mellan Virginia och Frankrike 
46.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Saudiarabien förbjuder 47 datorspel efter två självmord
Ungdomar sägs ha deltagit i en självmordsutmaning 
23.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
EU bötfäller Google med 4,3 miljarder euro
Måste sluta tvinga på leverantörer sina Android-appar 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fem stjärnor till Volvo XC40 av Euro NCAP
En av de säkraste bilarna någonsin 
56.3°
+
Bobby Green
0
DriveNow stänger ner i Stockholm
För litet intresse för hyrbilstjänst 
28.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Walmart sägs vara sugna på att starta en streamingtjänst
Vill konkurrera ännu mer med Amazon? 
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rolls-Royce bygger "kackerlacks-robotar"
Ska användas för att laga flygplansmotorer 
44.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix gör Fast.com lite matigare
Lägger till uppladdningshastighet och latency 
41.7°
+
André Stray
0
Lego-version av James Bonds Aston Martin DB5
Har fungerande katapultstol 
42.2°
+
Bobby Green
0
Blizzard slopar licenskostnad i World of Warcraft
Få tillgång till allt med månadskostnaden 
48.3°
+
André Stray
0
Elon Musk ber om ursäkt för pedofil-tweet
Var väl på tiden 
44.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe gick timtals för att inte missa första dagen på jobbet
Fick sen en fin present av chefen 
62.7°
+
Wille Wilhelmsson
0