Kakadua skäller på hundar
Voof! 
51.0°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
43.5°
+
Emmy Zettergren
0
Färgglada skor för skolstarten
Från Adidas och Sneakersnstuff 
83kg
+
Bobby Green

Vi har testat augmented reality på iOS 11

Det här kommer att bli fett

AR-appen Cubit
Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Feature

Det jag personligen mest sett fram emot med Apples nysläppta operativsystem iOS 11 var att testa augmented reality på "riktigt" med hjälp av appar som utvecklats med Apples AR-plattform ARKit.

Det har tidigare snackats en del om AR på mobiler i samband med spel som till exempel Pokémon Go men AR-upplevelser utvecklade med ARKit tar AR i mobilen till en helt ny nivå. Det finns i dagsläget inte så jättemycket ARKit-utvecklade appar som jag har hittat men jag har i alla fall testat tre olika appar i lite olika kategorier.

Cubit – AR Measuring Toolbox
Cubit är en AR-app som är tänkt att användas när man vill mäta hur stora ytor är . Den använder sig av ARKits funktioner för att hålla koll på var i rummet telefonen befinner sig och var objektet man vill ta mått på befinner sig.

Appen trivs bäst i bra ljusförhållanden och verkar även mäta mer exakt ju närmare man befinner sig objektet man vill ta mått på. Appen ska även bli mer exakt ju mer den lär sig om miljön den befinner sig i. I de tre exemplen ovan så var de korrekta måtten: 15,9 cm, 174 cm samt 19,5 cm.

Cubit – AR Measuring Toolbox hittas på App Store för tia.Splitter Critters
Splitter Critters är ett AR-baserat spel där man ska hjälpa en liten alien hem till sitt rymdskepp genom en bana. Man leder utomjordingen rätt genom att skiva skärmbilden i två delar och flytta miljöerna så att vägen blir hinderfri.

Spelet ger en uppfattning om hur AR fungerar men är egentligen ett ganska dåligt AR-exempel då det baseras på ett 2D-dimensionerat spel. Detta gör att man spelar spelet i något som ser ut som en liten kartong. Man kan givetvis, precis som är tanken med AR, gå runt spelbanan men då spelet är i "kartongen" är det egentligen bara rakt framifrån man kan spela det.

AR kommer nog att bli stort inom mobilspelsbranschen men jag hoppas att det kommer att användas på ett lite mer spännande sätt än vad det gör i Splitter Critters.

Splitter Critters hittas på App Store för 40 spänn.Night Sky
Med appen Night Sky har man tidigare kunnat kolla in himlakroppar och stjärnkonstellationer som finns ovanför våra huvuden men nu har man även implementerat ett AR-läge.

I AR-läget kan användaren gå runt i ett rum och utforskar solen och planeterna i vårt solsystem. Här ovan har jag till exempel lagt in solsystemet runt vår skrivbords-ö på kontoret och uppe till höger ser ni Roger. Det går även att slå på ett läge som visar appens vanliga vy i ett AR-läge men det är inte jättegivande.

Night Sky är gratis i App Store men för att kunna utnyttja AR-funktionerna krävs ett abonnemang som är gratis under en testmånad och därefter kostar 2 dollar i månaden.

Sammanfattning
Efter att ha testat några AR-appar på iOS 11 så ser jag helt klart potentialen med dessa även om jag hoppas att det dyker upp lite roligare grejer än de jag testat idag framöver. Hur som helst, det här kommer nog att bli grymt. Fixar Apple även ett AR-headset framöver så kan det nog bli riktigt roligt.

För att köra AR-appar utvecklade med ARKit krävs det att man kör iOS 11 på en iPhone 6S eller senare iPhones, iPad Pro eller iPads från 2017. Har ni testat några roliga AR-appar till iOS 11? Kommentarerna står till ert förfogande.

Läs mer
Kakadua skäller på hundar
Voof! 
51.0°
+
Roger Åberg
0
Bygg ditt eget Nerf-gevär
För mindre än en hundring 
34.9°
+
Roger Åberg
0
Snubbe bygger egen Switch-klon
Emulerar flera system 
43.5°
+
Emmy Zettergren
0
Kylo Ren "kväver" snubbe på New York Comic Con
Snyggt skämt 
58.4°
+
Emmy Zettergren
0
Windows 10 Creators Update gör det svårare att fuska i spel
Microsoft smyger ut funktionen TruePlay 
49.8°
+
Emmy Zettergren
0
Seven-Eleven börjar med ellastbilar
Från Mitsubishi Fuso 
51.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
400 okända forntida monument hittade i Saudiarabien
Tusentals år gamla 
50.5°
+
Emmy Zettergren
0
Microsoft nu värt över 600 miljarder dollar igen
Som på den gamla goda tiden! 
50.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi har fått vår första artikel raderad från Googles sökindex
Därför skriver vi om den igen 
56.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
FAA vill ha förbud mot datorer i incheckat bagage på flyg
"No laptop for you!" 
28.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Polestar 1 kan kosta upp till 1,5 miljon kronor!
Ingen svensson-kärra det här inte 
21.9°
+
Roger Åberg
0
Järnhalten i sjöar ökar kraftigt i Europa
Binder miljögifter i vattnet 
30.8°
+
Emmy Zettergren
0