m

Apple TV 4K kan vara starten på bättre upplösning

Har Apple makten att få fart på 4K-revolutionen?

Pryl / Mediaspelare

Jag tror inget videoskifte har gått så fort som det till 4K. Redan för två år sedan kostade en 4K-tv rimliga pengar och våra mobiler har både filmat i 4K och klarat av att, typ iaf, visa 4K på små skärmar ett tag nu. Så vi filmar i 4K och vi har 4K-tvs hemma men få tittar faktiskt på 4K på de där grymma tv-apparaterna. Det vi filmar med våra grymma kameror postas oftast i allt annat än 4K och ska vi strömma till tvn sker det sällan, om ens någonsin, i 4K.

Samma sak gäller med material från alla strömningstjänster, det har helt enkelt inte funnits speciellt mycket 4K-material. Och vanlig linjär-tv ska vi inte tala om, leverantörer som Com Hem har fortfarande kanaler med SD-upplösning i sitt utbud. Skämmes!

Om man har velat få sitt eget eller andras 4K-innehåll till sin tv har det inte funnits speciellt många alternativ. Jag har en Chromecast Ultra som jag köpte för att 4K-snuska (alltså inte kolla på snusk, njuta av pixlar), men den har ärligt talat inte används speciellt mycket.

Varför då kan man fråga sig. Anledningen är enkel, Apple TV passar mitt sätt att konsumera media bättre än Chromecast. Jag gillar det där momentet när man inte riktigt vet vad man ska kolla på och när man sitter där med fjärren i soffan. Jag kollar aldrig någonsin på linjär-tv så det är min retro-tid. Och helt ärligt så har min tv varit riktigt, riktigt bra på att skala upp HD. Det har så klart inte blivit som 4K men tillräckligt ok för att duga för lilla mig.

Så när nu Apple, äntligen, har släppt en Apple TV med stöd för 4K och HDR, vad är då skillnaden? I upplevelsen är skillnaden inte så gigantisk. Visst ser det bättre ut och de nya skärmsläckarna är superfina. Man ser mängder med detaljer och det är väl fint. Men när man slår på 4K-material är skillnaden inte revolutionerande. Jag har ju haft den där tidigare med min Chromecast.

Större aha-upplevelse upplever jag faktiskt med gränssnittet. Alla texter är numera supercrispa, alla tumnaglar är superskarpa oavsett om de är pluttiga och hela upplevelsen är betydligt snyggare. Det trevliga är att det verkar vara så över hela gränssnittet oavsett om apparna har anpassats eller inte. Eller så här, inga appar har anpassats men de ser ändå snygga ut. Till och med en app som ExpressenTV är rätt fin.

Jag laddade ner ett random spel och även här är upplevelsen bättre. Visst är 3D-grafiken fortfarande kass men all text och all annan grafik ser riktigt trevligt ut. Det är inte speciellt vanligt att såna här nyheter bara fungerar.

Värre är det när man försöker leta efter 4K-innehåll. Jag har haft en specialversion av Netflix med 4K-innehåll och det finns en hel del. De flesta av Netflix egna originalserier finns och fler blir det. Jag har inte fått det bekräftat av Apple, men det känns som att Youtube-appen redan levererar 4K-innehåll. Det borde inte vara så, men det ser i alla fall riktigt bra ut. Ett bevis för att uppskalningen fungerar om inte annat. Om det bara finns HD-innehåll så skalar Apple TVn alltså upp innehållet vilket behövs, den skickar ju 4K-signal till tvn oavsett så ska det se bra ut måste Apple TVn sköta detta, vilket den gör med bravur.

Så är Apple TV 4K något fantastiskt? Njae, snarare ett stort, fett "äntligen!". Eller kanske "varför tog det sån tid?". Däremot kan Apples makt göra att fler börjar leverera innehåll i 4K. Kanske till och med HBO Nordic? Det kanske blir den stora revolutionen med den här lilla manicken.

Nya Apple TV 4K har en annan viktig nyhet: HDR-stöd. Dock har min TV inte stöd för HDR så därför har jag hoppat över den rätt stora detaljen. Men jag har provtittat på lite innehåll och det ser inte dåligt ut om man säger så. Mycket av det innehåll som kommer att finnas i 4K från start, bland annat det från Apples filmtjänst, kommer att stöd för HDR också.

På tal om det, Apple kommer inte att ta extra för 4K-versionerna av filmerna man säljer. Har du tidigare köpt en HD-version av en film uppdateras den automatiskt till 4K.

En nyhet som kommer under hösten är att TV-appen kommer till Sverige. Den kommer till Apple TV, iPhone och iPad och verkar rätt smart för den som använder flera playtjänster eftersom man kan samla innehållet i en app. Appen håller reda på att det kommit nya serier i de appar man har installerade, eller att det har kommit nya avsnitt i serier man gillar. Men denna kommer alltså senare under hösten.

Själva hårdvaran då? Den ser exakt likadan ut som HD-versionen förutom en liten vit ring runt meny-knappen. Den gör det faktiskt enklare att snabbt hålla fjärren åt rätt håll. Men jag använder oftast den nya fjärren som finns i kontrollcentret på iOS 11. En sak skiljer sig förresten, man måste köpa sig en ny HDMI-sladd om man ska kunna dra nytta av alla HDR-flådigheter. Apple har inte gjort en egen ny utan rekommenderar istället en ny från Belkin.

Apple TV 4K kostar 1995 kronor med 32 GB och 2195 kronor med 64 GB. För en gångs skull tar Apple inte tusentals kronor för större versionen, så slå till på den. Gamla versionen utan 4K och HDR kostar 1695 kronor. Köp inte den, för allt i världen, även om du inte har en 4K-tv. Köp en 4K-tv istället!

Om du har en Apple TV i dag, ska du uppgradera? Ja, om du har en annan tv eller annan medmänniska som kan ha nytta av din nuvarande Apple TV. Eller om du kan få den såld.

Läs mer
Det ska göras sex stycken filmer om grottbarnen i Thailand
Stort intresse för händelsen 
9.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
SDCC2018 Trailer till Shazam
Ännu en DC-hjälte dyker upp på vita duken 
43.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nintendo stämmer ROM-tjänster
Tjänster som distribuerar ROM:s till emulatorer 
27.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Så här har du aldrig tidigare sett Saturnus måne Titan
13 år av data i en bild 
41.8°
+
Roger Åberg
0
SDCC2018 Ny trailer för Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Premiär i november 
42.9°
+
Roger Åberg
0
Man ska köra sin Lamborghini, inte stå på den
Det klarar den tydligen inte 
28.2°
+
Roger Åberg
0
SDCC2018 Ordentlig trailer för Glass
Har premiär i januari 
51.0°
+
André Stray
0
Disney avbryter samarbete med James Gunn
På grund av skämtinlägg på Twitter 
1.6°
+
André Stray
0
Nu finns det 487 stycken elbilstillverkare i Kina
Det är ett gäng det 
45.0°
+
Bobby Green
0
Enorm dammstorm täcker hela Mars
NASA visar före- och efter-bilder 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Telemark blir ingen OS-sport
Norge besvikna 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Företag på Nya Zeeland har testat 4-dagarsvecka
Ansåg att det var en succé 
73.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Booking.com fällda i Patent- och Marknadsdomstolen
Ska inte blanda sig i hotells prissättningar 
60.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Link kommer till Mario Kart 8 Deluxe
Från Zelda - Breath of the Wild 
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google Pay verkar vara på ingång i Sverige
Ännu en betallösning! 
47.7°
+
André Stray
0
Google, Facebook, Microsoft och Twitter i stort samarbete
Ska bli enklare att flytta data mellan plattformar 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu lämnar den siste Siri-grundaren Apple
Hejdå Tom Gruber 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Politiker kritiska till affären mellan Telia och Bonnier
Socialdemokrater och Moderater är båda kritiska 
45.8°
+
Roger Åberg
0
Ordentlig trailer för Nightflyers
George RR Martins nya sci-fi-serie 
44.8°
+
André Stray
0
Ny bepansrad dinosaurie-art hittad i USA
Säg hej till Akainacephalus johnsoni 
41.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu kan du lukta cannabis utan att använda det
Cannabis-baserad parfym lanserad 
22.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsofts senaste kvartal gick bra
Surface, Azure och Xbox går finemang 
43.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Andra säsongen av Iron Fist släpps 7 september
Här är en teasertrailer för den 
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon fixar AR-funktion för att hitta skruvar
Slipp leta själv 
47.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trump dissar EU:s rekordböter mot Google
Var väl inte helt oväntat 
17.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Telia köper Bonnier Broadcasting
TV4 får ny ägare 
19.3°
+
Wille Wilhelmsson
0