m

Sonos Beam är perfekt för det lilla vardagsrummet

Vi har testat Sonos Beam

Pryl / Feature

Att hitta rätt soundbar till TV:n som passar hemmet rent fysiskt och ljudmässigt kan vara rätt problematiskt. Jag har tidigare kört JBL Bar 5.1 som levererat en ordentlig ljudbild med rejält tung bas, men egentligen är den lite overkill för mitt lilla vardagsrum. Sedan ett par veckor har vi fått möjlighet att testa Sonos Beam och kort sagt kan den lilla soundbaren vara perfekt för mig. Och troligtvis många andra som lever kompakt.

Sonos Beam är en rätt liten pjäs. Med en bredd på 65 cm och en höjd på 7 cm ser Beam varken för blaffig ut eller tar upp allt för mycket utrymme framför TV:n. Storleken är alldeles lagom, helt enkelt.

Att rigga Beam är busenkelt och tar bara några sekunder. Du behöver bara koppla in ström och koppla in den medföljande HDMI-kabeln i valfri HDMI ARC-ingång på din TV. Har TV:n inte någon ARC-funktionalitet, som låter dig kontrollera högtalaren via den vanliga fjärrkontrollen, så får du använda den medföljande donglen som låter dig koppla in din optiska kabel i HDMI-porten på högtalaren. Sedan använder du Sonos-appen för att koppla upp enheten mot nätverket och appen gör ett bra jobb att hålla dig i handen hela vägen till mållinjen.

När det är gjort har du möjlighet att lägga till fler Sonos-högtalare, eller subwoofer, du skulle vilja att Beam ska synka med för bättre surround-ljud samt justera diverse ljudinställningar. Kör du iOS har du även möjlighet att använda TruePlay som automatiskt anpassar ljudet via din telefon.

Sonos-appen levererar även lite smidiga funktioner till högtalaren som nattläge och talförstärkning. Nattläget kan du aktivera för att sänka basen och höga ljud samtidigt som talet förstärks en aning. Talförstärkningen höjer endast talet. Detta funkar riktigt bra och speciellt nattläget är väldigt användbart, speciellt om dina grannar är känsliga för dunkadunka.

Sonos Beam är som sagt en liten pjäs, men levererar verkligen på ljudfronten. Enheten är utrustad med 4 dynamiska element samt en diskant placerad precis i mitten bakom Sonos-loggan. Dessa jobbar tillsammans för att skapa en bred ljudbild när du kollar på film och lyssnar du på musik så lär du njuta av varenda ton högtalaren levererar. Högtalaren har inga som helst problem att fylla min lilla lägenhet med ljud, men om Beam placeras i ett större rum så kommer det troligtvis bli en aningen sämre upplevelse. Jag önskar dock att det hade varit lite mer bang i basen, men det är verkligen ingen dealbreaker för mig.

Precis som Sonos andra högtalare går det att använda smarta röstassistenter med Beam. Mer specifikt har enheten stör för Amazon Alexa och under vårt möte med Sonos fick vi reda på att Google Assistant-stöd var på ingång, men det kommer ske senare i år. Att aktivera Amazon Alexa på Beam är rätt simpelt. Du behöver bara ljuga i inställningarna och säga att högtalaren befinner sig i USA. Därefter får du möjlighet att aktivera Alexa i röstassistentmenyn. Med Alexa kan du göra allt du vanligtvis kan göra med Alexa, men assistenten är rätt användbar att använda för att kontrollera högtalaren. Bland annat kan du justera volymen via Alexa samt sätta på din TV. Använder du en Fire TV, eller annan streamingsticka från Amazon, så kan du givetvis använda röstassistenten för att sätta på filmer eller serier via Amazon Prime Video.

Sonos Beam är en riktigt trevlig högtalare som är en fröjd att använda. Den är enkel att installera och levererar ett riktigt bra ljud med tanke på storleken. Givetvis går det att få betydligt bättre ljud med ett maffigare surround-system, men har du ett litet vardagsrum så är Beam betydligt mer behändigare på flera olika sätt än ett ordentligt ljudsystem. Letar du efter en mångsidig soundbar till din TV så rekommenderar jag verkligen Beam.

Som vanligt: Har ni några frågor om enheten så är det bara att plita ner dem i kommentarerna så svarar vi under kvällen.

Sonos Beam kommer släppas 17 juli och priset kommer ligga på 4699 kronor.

Läs mer
Företag på Nya Zeeland har testat 4-dagarsvecka
Ansåg att det var en succé 
58.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Booking.com fällda i Patent- och Marknadsdomstolen
Ska inte blanda sig i hotells prissättningar 
54.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Link kommer till Mario Kart 8 Deluxe
Från Zelda - Breath of the Wild 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google Pay verkar vara på ingång i Sverige
Ännu en betallösning! 
44.2°
+
André Stray
0
Nu lämnar den siste Siri-grundaren Apple
Hejdå Tom Gruber 
41.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Politiker kritiska till affären mellan Telia och Bonnier
Socialdemokrater och Moderater är båda kritiska 
45.0°
+
Roger Åberg
0
Ordentlig trailer för Nightflyers
George RR Martins nya sci-fi-serie 
43.0°
+
André Stray
0
Nu kan du lukta cannabis utan att använda det
Cannabis-baserad parfym lanserad 
24.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsofts senaste kvartal gick bra
Surface, Azure och Xbox går finemang 
42.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Andra säsongen av Iron Fist släpps 7 september
Här är en teasertrailer för den 
33.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon fixar AR-funktion för att hitta skruvar
Slipp leta själv 
46.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Trump dissar EU:s rekordböter mot Google
Var väl inte helt oväntat 
19.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Telia köper Bonnier Broadcasting
TV4 får ny ägare 
20.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Diamanter inte så ovanliga som man trott
Finns biljontals ton under våra fötter 
50.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Guerilla Games expanderar
Vill få ut spel snabbare 
47.4°
+
André Stray
0
Sony visar upp ny teknik för portabla projektorer
Fixar HD-upplösning på de flesta ytor 
45.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Första cannabis-företaget noteras på NASDAQ-börsen
Tilray värderas till 150 miljoner dollar 
46.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Netflix uppdaterar gränssnittet för sina tv-appar
Blir lite enklare att få en överblick 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Forskare och företag i gemensamt upprop mot mördarrobotar
Artificiell intelligens ska inte användas till dödliga vapen 
50.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nyupptäckt hajart får namn efter "Shark Lady"
Säg hej till Squalus clarkae 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Roblox uppger att hacker låg bakom gängvåldtäkt i barnspelet
Hacker gav sin spelare nya förmågor 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0