m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Svensken Johan Eriksson visar sin bil för Jay Leno
En klassisk Dodge Charger med Viper-motor 
41.1°
+
Bobby Green
0
Spoiler!
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Gräddlikör med smak av Cognac
Den första på svenska marknaden 
91kg
+
Bobby Green

Nu kan kubanerna köpa PC lagligt

Snart kanske de till och med kan surfa på nätet

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

Det har hänt en del på Kuba sen den gamle diktatorn Fidel Castro lämnade över makten till sin bror Raul Castro.

För ett tag sedan blev det möjligt för kubanerna att köpa mobiltelefoner och i dagarna har de även fått möjlighet att köpa datorer. Datorerna som erbjuds är väl knappast något som vi här i Sverige skulle gråta oss blodiga över då det handlar om stationära PC-maskiner med CRT-skärm och 512MB RAM. Dock får man väl se det hela som ett steg i rätt riktning.

Datorn kostar 780 dollar vilket får ses i relation till att kubanarna har cirka 4 500 dollar per capita i BNP (Sverige har 34 735 dollar per capita i BNP (2006)).

Än så länge har dock inte kubanerna fri tillgång till Internet.

RSS 16 kommentarer till artikeln
Pontus
dubbelpost?
av Pontus, måndag 05 maj 2008 kl 11:46
Wille Wilhelmsson
Japp, missade att PC-feber hade skrivit om den med... Jaja...
av Wille Wilhelmsson, måndag 05 maj 2008 kl 12:23
acrylamid
Fast en stor anledning till varför kubanerna inte har fri tillgång till Internet är för att Kuba bara har en satelit-mottagning eftersom de inte får tillgång till Atlanten-kabeln. (pga. av USA-embargot)

Du har lite samma situation i mellanöstern där Israel har en egen kabel eftersom Arab-stateterna vägrar dela med sig. Skillnaden är att Israel har cash och det har inte Kuba.

Det är ju tack vare Venzuela som Kuba nu kunnat börja lätta på restriktionerna. Innan Sovjetsfall så var många teknikprylar lagliga men när oljetillgångarna stryptes efter sovjetfallet så var man tvungen att ransonera elen. Venzuela säljer alltså olja till Kuba idag.
av acrylamid, måndag 05 maj 2008 kl 12:23
Cure
acrylamid: Jag trodde att anledningen till att Kuba ligger på en teknologisk 1700-tals nivå, berodde på att landet styrdes/styrs av en galen diktator, som lät ta de demokratiska rättigheterna från folket och effektivt förhindrar den normala teknologiska utvecklingen som kapitalismen i många fall står för.

När du skriver verkar det nästan som du lägger skulden på USA, som naturligtvis inte vill föra handel med en galen diktator.


av Cure, måndag 05 maj 2008 kl 13:11
Håkan
En annan anledning är väl också att Kuba inte har så stor tillgång till el, så dom använder elen till viktigare saker före nöje.

Sen är det löjligt av USA att ha blockad mot Kuba..
Let Kuba alone!! *gråter*
av Håkan, måndag 05 maj 2008 kl 14:06
hyde
Det är absolut inte löjligt av USA.
av hyde, måndag 05 maj 2008 kl 14:20
Wille Wilhelmsson
Jag tycker inte att vi ska bli allt för politiska här men angående embargot så kan jag tycka att det är lite småsint av USA att fortsätta att upprätthålla det. Bägge länderna hade tjänat att avbryta det. Främst Kuba givetvis.

Det är ju ändå så att Kina håller på och blir en av USA:s absolut största handelspartners, om de inte redan är det, och de är väl inte så hemskt mycket mindre diktatoriska än Kuba (imho).

Men som jag skriver ovan. Ett steg i rätt riktning för kubanerna och det kommer förhoppningsvis komma fler.
av Wille Wilhelmsson, måndag 05 maj 2008 kl 14:31
Cure
Kina är ljusår före Kubas sett ur en ren demokratisk synvinkel.

Dessutom beror den begränsade internet accessen på att Kuba tillåter bara staten att tillhandahålla internet-access. Denna access licenseras ut till ett fåtal internetcaféer (ej hushåll). Naturligtvis för att kunna censurera ut all Castro- och Kuba-kritisk information.

Att Kuba tillåter tortyr, fängslar journalister och övervakar (och censurerar vid behov) _all_ tillgänglig information (oavsett medium), gör naturligtvis inte saken bättre.

Idag tycker man att demokrati borde vara något självklart.

Naturligtvis tjänar inte USA, som land/stat, någonting på att handelsembargot, utan vill bara markera tydligt (utan krig denna gång) att diktaturer är fel. Konstigt att andra länder inte tar efter.

av Cure, måndag 05 maj 2008 kl 15:00
Wille Wilhelmsson
"Kina är ljusår före Kubas sett ur en ren demokratisk synvinkel. "
Sen när då? Senast jag kollade efter så var det ingen demokrati i Kina...

"Att Kuba tillåter tortyr, fängslar journalister och övervakar (och censurerar vid behov) _all_ tillgänglig information (oavsett medium), gör naturligtvis inte saken bättre. "
Hmm, jag hade för mig att Kina gjorde samma sak?

"utan vill bara markera tydligt (utan krig denna gång) att diktaturer är fel."
Men man fortsätter alltså att handla med Kina?

Vill som sagt inte att det här ska bli en allt för stor sak här på Prylfeber då det finns bättre ställen att ta den här diskussionen men då jag har bott i USA och rest en del både på Kuba och i Kina så tycker jag mig åtminstone ha så pass mycket kunskap om det hela att jag kan uttala mig.


av Wille Wilhelmsson, måndag 05 maj 2008 kl 15:13
Cure
Ja. Men för att Kina är dålig på mänskliga rättigheter hjälper ju knappast människorna som lever i Castros totala makt.

Naturligtvis har inte USA (eller något annat land) tillräckligt stark ekonomi för att hålla Asien utanför export/import. Jag antar att man får väl välja de fighter som man anser sig vinna (utan att riskera för mycket egna skador). Något annat hade väl varit vansinne.

Orättvisst...? Jo. Dubbelmoral? Kanske det. Men det hindrar ju inte faktum att Kuba är en hemsk och förtryckande diktatur.
av Cure, måndag 05 maj 2008 kl 15:23
Cure
Dessutom är det väl jättebra att ta politiska diskussioner i forum där de normalt inte tar rum. Svenskarna har ju i allmänhet ingen kontakt alls med utrikespolitik.
av Cure, måndag 05 maj 2008 kl 15:24
Wille Wilhelmsson
Vad jag egentligen vill komma fram till är att handelsembargot på inget som helst sätt skadar Kubas maktelit då de får tillräckligt med deg från oss europeiska och kinesiska turister samt från vänstater som exempelvis Venezuela.

De som i dagsläget drabbas är Kubas befolkning och jag tror att en normaliserad relation mellan USA och Kuba skulle leda till att Kubas befolkning skulle kunna åtnjuta en betydligt högre levnadsstandard på ganska så kort sikt.

Men, men, det känns som om det kan vara på gång i och med Fidels avgång. Det beror väl antagligen på vilket block som kommer att styra USA de närmaste åren.
av Wille Wilhelmsson, måndag 05 maj 2008 kl 15:34
Cure
Jag tycker det är förståeligt att USA inte vill stödja en vapen-galen diktator (och fd general) ekonomiskt sett.

Jag tycker däremot att det är konstigt att folk är så villiga att ställa sig negativa till USA - att de motsätter sig hellre USAs handelsbeslut än Kubas vansinniga diktatorskap.

Men som du säger. Turisterna kan själva hålla Kubas maktelit vid liv. Räcker inte det som argument för att inte semestra på Kuba? ;)
av Cure, måndag 05 maj 2008 kl 15:52
Wille Wilhelmsson
Som jag ser det som handlar det inte om att "stödja" en diktator utan snarare om att "hjälpa" en befolkning. Självklart måste Kuba göra någon slags eftergift för ett eventuellt lyftande av embargot. USA lär och kan inte göra något ensidigt men många bäckar små som de säger. Titta bara på Kinas utveckling som du själv till och med nästan definierar som en demokrati lite längre upp på den här sidan...

Kuba är inte och kommer aldrig att kunna bli ett hot mot USA på något sätt. Det vet alla. För 50 år sedan såg det lite annorlunda ut men i dagsläget är Kuba ett lika stort hot mot USA som Jamaica är.

Förhoppningsvis kommer även en del av turisternas pengar även befolkningen till godo. Eller jo, det vet jag till och med att det gör.
av Wille Wilhelmsson, måndag 05 maj 2008 kl 16:21
Olpa
Det är ju bl.a. ex-USA-presidenter som Jimmy Carter som erkänner att handelsembargot mot Kuba snarare hindrar den demokratiska och materiella utvecklingen där än hjälper. Generellt gäller att embargon sällan varit effektiva medel för att uppnå målen utan oftast drabbar fel människor (befolkningen snarare än makteliten som ser till att sko sig ändå). I fallet Kuba är detta extra tydligt.

Ett exempel är ju atlantkabeln som det talas om i kommentarerna här, men det finns många fler. Embargot är klassat som brott mot internationell lag av FN (säger wikipedia) och har bevisligen inte hjälpt ett skvatt med att få bort Castro från makten sen 1962 då det infördes.

Det kanske, sådär 46 år senare, är dags att pröva något annat för att hjälpa demokratin på Kuba?

OnT: Det är ju lätt att häva restriktioner som denna när det i praktiken inte innebär någon skillnad (ingen har råd), men visst är det ett principiellt viktigt steg!
av Olpa, måndag 05 maj 2008 kl 18:25
doktorjens
Lite fakta om verkligheten bakom förändringarna.
av doktorjens, onsdag 07 maj 2008 kl 14:22
Kommentera artikelnSvensken Johan Eriksson visar sin bil för Jay Leno
En klassisk Dodge Charger med Viper-motor 
41.1°
+
Bobby Green
0
Snubbe är på bilutställning och dissar allt
Många sjuka bilar här 
33.2°
+
Bobby Green
0
Spoiler!
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Grim Fandango Remastered gratis på GOG.com
Ett av världens bästa spel för noll pengar! 
46.4°
+
André Stray
0
Så här är det att flyga första klass med eget rum
Hmm, duger för mig! 
34.3°
+
Roger Åberg
0
Kod förhindrar rattsurfande
Ger sajter en fartspärr 
47.8°
+
Bobby Green
0
Nintendo har krängt 10 miljoner Switch
Bra där! 
46.8°
+
André Stray
0
Trump vill sätta människor på månen
Som ska bygga en bas där 
47.9°
+
Roger Åberg
0
Utrotningshotad Goeldisapa född
Både föräldrar och unge mår bra 
49.6°
+
Bobby Green
0
Pepsi har beställt 100 stycken Tesla Semi
Kommer att frakta både läsk OCH chips 
53.6°
+
Bobby Green
0
Volvo XC60 årets bil i Japan
Honda N-box tog kei car-klassen 
54.2°
+
Roger Åberg
0
Snart kommer man kunna förköpa appar i App Store
Äntligen! 
28.7°
+
Roger Åberg
0
Synaptics massproducerar Clear ID FS9500
Kan läsa fingeravtryck bakom display 
47.8°
+
André Stray
0
Så snabbt brinner en uttorkad julgran
Se till att vattna! 
45.6°
+
Roger Åberg
0
Nästa Battlefield-spel ryktas bli Bad Company 3
Bästa EA-nyheten på år! 
53.7°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.8°
+
Roger Åberg