Facebook köper rättigheterna till Skam
Den amerikanska versionen lär bli lättillgänglig 
31.5°
+
André Stray
0
Rykte Northvolts batterifabrik etableras i både Skellefteå och Västerås
Tillverkning i Skellefteå och utveckling i Västerås 
46.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Två Omega Speedmaster 2915-1 på auktion
Den ena hittades på en vind! 
84kg
+
Roger Åberg

Allt du behöver veta om USB 3.0

Bra mycket snabbare framför allt

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Övrigt

USB Implementers Forum är nu till 90% klara med den kommande USB-standarden USB 3.0 som även kallats USB Superspeed och Maximum PC har tittat lite närmare på specifikationerna, kablarna och kontakterna.

Det intressantaste är väl att 3.0 kommer att vara kombatibelt med dagens 2.0, skrivhastigheten har höjts tiofalt till att klara av överföringshastigheter på 4,8Gbps och kablarna ska vara något tjockare än dagens. De ska även klara av att ladda upp flera USB-kompatibla apparater snabbare samt slösa mindre på energi.

USB Implementers Forum tror att specifikationerna ska vara helt klara till kvartal fyra i år och att leverantörer kommer att börja implementera USB 3.0 i sina produkter till sommaren nästa år. Dock så tror man att det dröjer till 2010 eller slutet av 2009 innan vi konsumenter kan börja njuta av USB 3.0.

RSS 9 kommentarer till artikeln
dougie
Är det fortfarande så att USB bara har halv duplex? Full hastighet endast åt ett håll i taget - data på båda håll drar ner överföringshastigheten.
Firewire har väl mig veterligen full duplex och borde därför vara överlägset.

*edit* Halv duplex igen - tyvärr...
av dougie, tisdag 19 augusti 2008 kl 11:49
Slackerbitch
dougie:
Det är betydligt dyrare att implementera Firewire än USB (även utöver lic.-kostnader) så det beror givetvis mycket på behov.
av Slackerbitch, tisdag 19 augusti 2008 kl 13:05
Wille Wilhelmsson
Hmm, det blev fel, zamboni. Tack för uppmärksamheten! fixat! :)
av Wille Wilhelmsson, tisdag 19 augusti 2008 kl 14:32
Press play on tape
dougie, Från artikeln...
"With USB 3.0, two new lanes will be dedicated to transmit data, while another pair will handle receiving data. This not only accounts for the significant speed boost, but also allows USB 3.0 to both read and write at the same time from your portable storage device. In the old spec, the pair of lanes used for data transfer weren’t split between send and receive – they only could handle traffic in one direction."
av Press play on tape, tisdag 19 augusti 2008 kl 16:15
pnilz
Har USB 3 fått DMA stöd än då?
av pnilz, tisdag 19 augusti 2008 kl 16:52
Wille Wilhelmsson
DMA som i Direct Memory Access eller vad tänker du på pnilz?
av Wille Wilhelmsson, tisdag 19 augusti 2008 kl 18:01
Artic Fox
Prismässigt kan den ju inte vara oändligt dyr. Läskigt om det skulle bli lika dyra som de nya full hd hdmi kablarna. (brr)
av Artic Fox, tisdag 19 augusti 2008 kl 21:40
dougie
press play on tape:
"These collectively use half-duplex differential signaling to combat the effects of electromagnetic noise..."
Ska ju villigt erkänna att jag inte orkade läsa wikisidan ordentligt. Men det du har citerat handlar väl snarare om att det i de tidigare specarna inte var möjligt att skicka data åt två håll samtidigt.
och där trillade polletten ner - *skäms på mig* - det jag egentligen menade var ju inte om usb 3 kan skicka data åt båda hållen utan om det går att göra det med full hastighet åt båda hållen simultant. både usb 1 och 2 fungerar ju att skicka i båda riktningarna samtidigt men med försämrad hastighet.
Äsch - det blev kladdigt detta. :) Hoppas du förstår vad jag menar.
av dougie, tisdag 19 augusti 2008 kl 22:49
p2d
Undrar hur den ställer sig till FW 800.

Gjorde förövrigt ett litet test för några dagarsedan bara för skoj skull med en Lacie D2 Quad disk som har USB, FW400 och FW800. Kommer inte ihåg exakt resultat men FW400 var något snabbare än USB och FW800 var nästan dubbelt så snabbt. Programet jag provade med var xbench
av p2d, tisdag 19 augusti 2008 kl 23:38
Kommentera artikeln