Conan spelar Arms med Will Arnett
Spelfeber 
42.2°
+
Frode Wikesjö
Michel Ancel visar upp Beyond Good & Evil 2
Eller tekniken som ska driva spelet 
49.1°
+
Frode Wikesjö
Die Antwoord släpper bisarr kortfilm
Jack Black är med! 
118kg
+
Bobby Green
Angela Merkel inviger årets Gamescom
Gamermakt 
55.9°
+
Emmy Zettergren
0
Valve visar upp sina Knuckles
De nya kontrollerna till HTC Vive 
49.5°
+
Emmy Zettergren
0
Världsrekord i att hoppa hopprep
Skolbarn i Japan sätter rekord 
138kg
+
Bobby Green

Permafrosten i Arktis tinar snabbare än väntat

Fler tråkiga nyheter för klimatet

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Att permafrosten i Arktis börjar tina har redan dokumenterats. Men forskare från Stockholms universitet konstaterar nu att permafrosten tinar mycket snabbare än man tidigare trott.

Det handlar om permafrost på havsbotten där forskarna undersökt sediment i Östsibiriska havet. Det nya sedimentet har sedan jämförts med 30 år gammalt sediment och jämförelsen visar att havsbotten nu tinar ungefär 14 centimeter varje år. Forskarna kan dock inte avgöra om det gäller hela området, ett område som är många gånger större än Sverige, eller om det endast gäller utvalda områden. Anledningen är att antalet borrningar är begränsade.

Problemet med tinande permafrost är dock att den kan leda till att den mycket mer kraftiga växthusgasen Metan, som är fångad i permafrosten, också tinar vilket skulle skynda på den globala uppvärmningen. Det säger professor Örjan Gustafsson i en intervju med Vetenskapsradion.

– Det finns en risk att systemet med fruset kol runt Arktis tinas upp och aktiveras så att det leder till sådana halter av koldioxid och metan i atmosfären att det får en förstärkande effekt på den pågående klimatuppvärmningen, konstaterar professor Örjan Gustafsson som är en av författarna bakom studien.

I dag invigs avsaltningsanläggningen på Öland

Smaka avsaltat vatten

Foto: Borgholm energi
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

För någon vecka sedan stod den nybyggda avsaltningsanläggningen på Öland klar. I dag ska den invigas offentligt av kung Carl XVI Gustaf. Allmänheten är också välkommen för att bland annat provsmaka vattnet. Anläggningen kommer att producera ungefär 3000 kubikmeter vatten varje dygn. Det räcker till att förse 30 procent av norra Öland med vatten under högsäsongen.

Beslutet om att en anläggning skulle byggas togs så sent som för ett år sedan. Med andra ord har anläggningen kommit på plats väldigt snabbt. Öland har dock länge haft problem med vattenförsörjningen och har fått transportera dit vatten när det varit som värst. Även Gotland har stora problem med vattennivåerna och stora delar av Sverige har i år lägre vattennivåer än vanligt.

Svensk polis får snart söka fingeravtryck i USA

När de ska utreda brott

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Svenska polisen kommer snart att kunna samarbeta närmare med FBI. Regeringen har nämligen beslutat att polisen får lov att ingå avtal med den federala myndigheten i USA när det gäller att söka efter fingeravtryck i varandras register vid brottsutredningar. Tidigare har det krävts en förfrågan från svenska polisen till USA, en process som tagit upp emot två veckor vid varje förfrågning.

Avtalet gäller åt båda hållen vilket innebär att FBI på samma sätt får göra sökningar efter fingeravtryck i våra register. Sökningar får göras om det gäller brott som kan ge straff på minst ett års fängelse.

Från Sveriges sida kommer vi att dela med oss av 165.000 fingeravtryck från personer som antingen är dömda eller brottsmisstänkta. Det är ganska lite i jämförelse med USA som kan erbjuda 100 miljoner fingeravtryck.

Fingeravtrycksfrågan är inte ny utan har diskuterats och utretts sedan år 2011. Anledningen till att man avvaktat med att ge större friheter för utbyte är att det är en känslig fråga när det gäller integriteten. Enligt en intervju med Sveriges Radio säger dock Inrikesminister Anders Ygneman (s) att utbytet kommer att göras utan att den personliga integriteten hamnar i fara.

– Jag tror det handlar om att biometrisk information uppfattas som känslig och att det är angeläget att man har bra regler som reglerar utbytet av biometrisk information och har långtgående dataskydd och integritetsskydd.

Fortsatt vattenbrist i Sverige

Trots en del regn den senaste månaden

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Förra månaden rapporterade vi att grundvattennivåerna i Sverige låg under eller mycket under de normala i nästan hela Sverige. Detta på grund av ett par år av lite nederbörd och den torra våren. Sedan dess har det regnat en del men trots det så står grundvattnet mycket under det normala för årstiden i stora delar av landet.

Hydrogeologen Emil Vikberg säger till TT att vi lär få vänta till hösten innan vi kan se någon en återhämtning.

I delar av landet ser det dock bra ut, bland annat i norra Norrland och längs Västkusten. Där är vattennivåerna nämligen mer normala.

Flyg i USA inställda på grund av värmebölja

Temperaturer nära 50 grader

Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Västra USA är just nu drabbad av en värmebölja som i Las Vegas och Phoenix drivit upp temperaturerna på mellan 45-48 grader. Den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Las Vegas är 47 grader och nu beräknas temperaturen ligga på just 47 grader under tre dagar. I Phoenix beräknas temperaturen i dag att uppnå 48 grader.

Det här har gjort att ungefär 50 flygturer i Phoenix ställts in eftersom vissa av flygplanen inte klarar av värmen. Främst är det de mindre flygplanen som inte klarar av den heta luften då varmare luft är tunnare än kall luft. Det innebär att flygplanen behöver mer fart för att kunna starta vilket i sin tur innebär längre startsträcka.

Men det är inte bara flygplanen som är drabbade. Värmen har också orsakat flera bränder samtidigt som elektriciteten slagits ut i Kalifornien. Anledningen är bland annat att allt fler använder fläktar i värmen vilket belastar elnätet.