Obama sänker Chelsea Mannings straff
Släpps nu till våren istället för 2045 
50.4°
+
Frode Wikesjö
0
Charles Martinet pratar om hur det är att vara Mario
Wa-ha! 
43.5°
+
André Stray
0
Den sista discokulstillverkaren i USA
Yo Yo har hållit på i över 50 år 
104kg
+
Bobby Green
Popcorn poppas i slow motion
Fint! 
42.5°
+
André Stray
0
Google Maps börjar visa parkeringstillgänglighet
Testas hos vissa användare  
49.1°
+
André Stray
0
Nu finns Fernet som öl
Ultimate kombo? 
108kg
+
Bobby Green

Obama sänker Chelsea Mannings straff

Släpps nu till våren istället för 2045

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Den amerikanska presidenten Barack Obama har sänkt straffet för Chelsea Manning som läckte en massa grejer till WikiLeaks för ett antal år sedan. Mannings fängelsestraff har nu kortats ner ordentligt och hon kommer nu släppas ut den 17 maj istället för någon gång under 2045.

Nu återstår det att se om Julian Assange går med på att utlämnad till USA då WikiLeaks förra veckan nämnde att han skulle gå med på att göra det om Obama kortade ner Mannings fängelsestraff.

nytimes.com +

Anonymous hotar med att avslöja Trumps Rysslandkoppling

Säger att Trump har kopplingar till organiserad brottslighet

Donald Trump
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Anonymous slängde precis en känga mot Trump via Twitter. Hackernätverket skrev att de sitter på information om att Trump har direkta kopplingar till organiserad brottslighet, pengartvättare och barnhandlare och att Anonymous kommer släppa denna information. Anonymous levererar ingen information som backar upp deras uttalande, så det råder lite oklarheter om detta stämmer eller ej.
Bonusvideo nedan.

metro.co.uk +

Kina stoppar byggandet av 85 kolkraftverk

Men kommer fortfarande att fortsätta bygga ut

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Att Kina är ett av de länder som behöver styra upp sin miljö akut är väl ingen nyhet. Nu verkar det smått akuta läget ha gjort att energimyndigheten gjort att man stoppat 85 planerade kolkraftverk som antingen håller på och byggas eller som skulle byggas.

Det låter ju härligt men Kina satsar fortfarande på kolkraft. Den tidigare planen var att bygga kraftverk som med hjälp av kol kunde producera 1100 GW, en betydande ökning av dagens kapacitet på 920 GW. Med de 85 kolkraftverk som man nu stoppat så hade man kommit upp till 1250 GW.

Samma myndighet samtidigt 3,2 biljoner kronor på förnybar energi, en satsning som ska skapa 13 miljoner arbetstillfällen.

independent.co.uk +

Mängden flytande is i världen är rekordlåg

Lågt på både Arktis och Antarktis

Foto: NASA
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Vi satte många för planeten dåliga rekord under 2016. Flera månader rankades exempelvis som de varmaste som dokumenterats i modern tid. Nu kommer information om ett nytt jobbigt rekord. Mängden flytande is som finns vid våra två pooler är rekordlåg och man har uppmätt den lägsta mängden is sedan övervakning med satelliter inleddes under år 1970.

Anledningen till att isen minskat på Arktis i år beror mycket på den globala uppvärmningen i stort, men även på extrema väderfenomen som i sin tur också orsakats av den globala uppvärmningen. Varför isen minskat på Antarktis vet man inte. Det går inte att utesluta att det handlar om normala avvikelser och forskare tror bland annat att svagare vindar är en bidragande orsak. Faktum är att istäcket på Antarktis ökat sedan år 1979. Forskare räknar dock med att isen även där kommer att påverkas av den globala uppvärmningen i framtiden även om den bestående minskningen inte påbörjats ännu.

Men oavsett bidrar minskningen på de båda poolerna till att den sammanlagda massan är rekordlåg. Enligt forskares rekonstruktioner verkar också mängden is vara den lägsta på tusentals år.

newscientist.com +

Idag börjar rättegången mot Swefilmer

Första gången frågan om fulstreaming prövas i Sverige

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Efter många om och men har rättegången mot Swefilmer, och de två personerna som misstänkts administrerat och drivit streamingsidan, dragit igång. Rättegången har skjutits fram då försvarssidan velat vänta på att en liknande fråga ska ha tagits upp i EU-domstolen, som för övrigt ledde till att fulstreamingsidor ansågs vara lagliga så länge det inte var några pengar inblandade. Enligt Rättighetsalliansen ska de två misstänkta ha dragit in 14 miljoner kronor på sin verksamhet.

Henrik Pontén från Rättighetsalliansen säger detta om Swefilmer-målet:
Swefilmer är ett typiskt exempel på hur piratdelning se ut i dag: helt kommersiell, välorganiserat och man lägger ner stora insatser på att dölja sig. Det gäller framför allt huvudmannen.

Åklagare Anna Ginner berättar för IDG att målet är intressant då Swefilmer-strukturen påminner om organiserad brottslighet:
Jag tycker att det som är intressant för svensk domstol är att fallet har så tydliga drag av organiserad brottslighet mot vad vi har sett tidigare. Det är väl bara Dreamfilm där vi har sett det, och där är rättegången först senare i år. Förverksyrkan står också i direkt relation till att Swefilmer drivits som ett vinstdrivande företag

idg.se +

Ingen mördades i El Salvador i onsdags

Första dagen utan mord på två år

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

El Salvador är hårt drabbade av konflikter mellan olika gäng och mordfrekvensen, 2015 toppade man statistiken i världen med 104 mord per 100.000 invånare. Förra året var det "bara" 81,2 mord per 100.000 invånare. Som ni förstår sker mord dagligen, men onsdagen var alltså helt fri från mord. Det är första gången sedan 22 januari 2015 som det händer, alltså nästan två år sedan.

Dagar utan mord är väldigt sällsynta, förutom i onsdags och den där januaridagen 2015 skedde det en gång under 2013 och två gånger under 2012.

theguardian.com +

Onani under arbetstid kan leda till högre fokus

Kanske dags att införa runkpolicy på jobbet?

En person som jobbar hårt och kanske behöver ta en onanipaus.
Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Huruvida det är accepterat att dra en onanisession under arbetstid kanske inte är någonting som kommer upp på måndagsmöten runt om i världen, men det kanske borde tas upp lite oftare. I en undersökning av Guyfi som gjordes i New York visade att 40 procent av arbetarna som de frågade ut tar en liten självbefläckande paus under sina arbetspass.

Brittiska Metro har tagit ett snack med Dr. Cliff Arnall, psykolog och livscoach, om hur det skulle vara om anställda fick ta en och annan onanipaus under sina arbetspass. Arnall menar att en sådan paus skulle gynna arbetet då den anställde skulle ta sig ur den potentiella tristessen som kan uppstå under arbetspass och göra så att en fokuserar bättre på jobbet:

I would expect a masturbation policy to result in more focus, less aggression, higher productivity, and more smiling. Certainly taking a masturbation break for boredom or an escape would increase work focus.

metro.co.uk +