Indien stoppar försäljning av 800.000 bilar
Är inte miljövänliga nog 
60.2°
+
Emmy Zettergren
0
Colin Furze bygger världens snabbaste radiobil
The Stig sätter rekord med den 
46.5°
+
Roger Åberg
0
En kortfilm om en resa till Arktis
Material från Testeds äventyr 
89kg
+
Bobby Green
Ny trailer för sjunde säsongen av Game of Thrones
Folk som går 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPad 5 är i princip en iPad Air
iFixit har plockat isär "nya" iPaden 
26.8°
+
Roger Åberg
0
Arkitekt vill bygga u-formad skyskrapa
Det här är förslaget Big Bend 
128kg
+
Bobby Green

Indien stoppar försäljning av 800.000 bilar

Är inte miljövänliga nog

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

En av de mest förorenade städerna i världen är New Delhi i Indien. Staden var faktiskt klassad som den absolut mest förorenade staden år 2014. Men det vill ansvariga i landet försöka göra något åt.

Nu har Indiens högsta domstol stoppat försäljningen av 800.000 bilar för att de inte lever upp till de nya utsläppsstandarder som ska börja gälla i landet 1 april. Enligt domstolens uttalande väger folkhälsan högre än de kommersiella intressena hos tillverkare. Tillverkarna i sin tur anser att de borde få längre tid på sig att anpassa sig till de nya utsläppskraven.

capitalfm.co.ke +

Plankton sprider sig under isen i Arktis

På grund av det varmare klimatet

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Det forskas mycket kring våra pooler just nu med anledning av klimatförändringarna. Nu har forskare löst ytterligare ett mysterium som de tidigare inte förstått sig på. Det handlar om att Arktis blir allt grönare och mörkare.

Att isen smälter i rasande takt på Arktis vet vi. Men det pågår även saker under isen som inte tidigare studerats närmare. Det handlar om plankton som börjat växa under isen. Anledningen är att isen blivit så pass tunn att ljuset nu kan tränga igenom den och absorberas av vattnet. Det har också skapat en miljö där mikroskopiskt små plankton, så kallade Fytoplankton, kan frodas. Och de sprider sig snabbt.

Fytoplankton flyter vanligtvis i övre vattenlager i hav och sjöar. Att de nu börjat ta sig ner under isen oroar forskare. De är rädda att dessa plankton, som är föda till flera djur i haven, kommer att bli svårare att nå för de djur som inte kan komma in så långt under isen. Det handlar med andra ord om en rubbning i näringskedjan som kan komma att påverka djur på flera olika stadier. Konsekvenserna kan även sprida sig i resten av världen eftersom kretsloppen på vår jord hänger ihop, enligt forskarna.

sciencealert.com +

Massivt solkraftverk ska byggas i Australien

Med 1,1 miljoner batterier

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Australien är ju ett land där solen skiner en hel del så att bygga upp solkraftverk där är väl rätt så uppenbart. Så ett gäng investerare har bestämt sig för att bygga ett massivt solkraftverk i Riverland-regionen i Australien. Med hjälp av en stor mängd batterier som lagrar energin ska det även bli ett av världens mest effektiva.

Bygget ska kosta runt en miljard dollar och förväntas vara igång mot slutet av året. Solkraftverket kommer bestå av 3,4 miljoner solpaneler, som kan producera 330 MW, och 1,1 miljoner batterier, som kan lagra upp till 100 MW. Det är just batterierna som gör att detta kommer bli ett av de mer effektiva solkraftverken i världen.

theguardian.com +

Kina har registrerat över 14 miljoner nya invånare

Som tidigare inte fanns i systemen

Foto: Roger Åberg
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Kina är ett av de länder med klart störst folkmängd, över 1.3 miljarder människor. Men antalet människor är fler än de som är registrerade i systemen. Under de senaste fyra åren har Kina registrerat ytterligare 14,35 miljoner människor, det vill säga nästan 1.5 Sverige sett till befolkning, som tidigare inte fanns i de officiella registren.

En av anledningarna till att människorna inte tidigare registrerats är att de undanhållits systemen medvetet på grund av den regel som sa att familjer bara fick skaffa ett barn. Den upphävdes år 2015 efter att ha gällt i nästan 40 år och det är nu tillåtet att ha två barn.

År 2010 uppskattade man via folkräkning att ungefär 13 miljoner individer inte var registrerade. Men studier indikerar att det snarare rör sig om 25 miljoner. Många av de icke registrerade är kvinnor och flickor eftersom det främst är barn av manligt kön som registrerats i familjer där fler än ett barn fötts.

De som inte är officiellt registrerade i Kina har ingen rätt till sjukvård och utbildning.

mashable.com +

En titt på Skånetrafikens nya biljettsystem

Sydsvenskan spanar in framtiden för Skånes kollektivtrafik

En buss i Lund
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Skånetrafiken är trafikhuvudman för kollektivtrafiken inom Skåne län och de håller på att göra om hela sitt biljettsystem igen. Bland annat så kommer man slopa det här med de 200 zonerna i länet och istället erbjuda endast tre biljettyper för resor inom Skåne.

Istället för den stora mängden av olika zoner kommer man nu sälja biljetter för tre zoner och de är liten, mellan och stor. Den lilla zonen har en radie på åtta kilometer medan mellan har en på 35 kilometer. Den stora zonen ska täcka hela Skåne. Zonerna kan köpas som enkelbiljett eller en dygnsbiljett och de kan även köpas som periodkort där exempelvis ett mellanzonkort kostar 930 kronor i månaden.

Kostnaden för detta nya biljettsystem kommer landa på ungefär 23 miljoner kronor men när allt ska vara klart vid 2020, inklusive biljettautomater och fler funktioner, väntas notan landa på 220 miljoner. Det nuvarande Jojokort-systemet kommer hänga kvar parallellt fram till slutet av 2019. man kommer dock fortfarande kunna köpa biljetter via kreditkort i framtiden.

Den nya appen smygsläpptes tidigare i veckan till både Android och iOS. Värt att nämna är att man inte kan köpa biljetter till Köpenhamn eller orter utanför Skånelän med appen ännu. Men förhandlingarna kring detta pågår och beräknas vara klara innan årets slut.

Folket från Sydsvenskan fick nyligen chansen att titta på det nya biljettsystemet och dess tillhörande app. Så är man nyfiken på hur det ser ut så kan man göra det i klippet nedan.

  tack Håkan sydsvenskan.se +