Ansvariga utgivare ska slippa ansvar för gamla webbartiklar

Föreslagen grundlagsändring på ingång

Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Regeringen har klubbat igenom ett nytt förslag som innebär att ansvariga utgivare på nätet inte längre ska behöva ta ansvar för gamla artiklar. Sajter ska enligt förslaget få två veckor på sig att ändra innehållet i publicerade artiklar som legat ute längre än ett år.

Anledningen till förslaget är att webbartiklar på många sajter ligger kvar väldigt länge. Det innebär problem när en ny ansvarig utgivare utses eftersom personen då blir ansvarig även för gammalt innehåll.

Mårten Schultz som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet anser dock att lagändringen underlättar för hatsajter som kan sprida sitt budskap fritt i två veckor. Det säger han i en intervju med DN.

– Det här är ju en storvinst för nazist- och extremsajter som valt att inordna sig i det särskilda grundlagsskyddet. Genom att antingen gömma brottsliga texter på sajten ett år, eller genom att ställa in så att det inte går att se när texten publiceras eller genom att antedatera den, så kommer de kunna undgå ansvar för brott.

För att få igenom förslaget krävs ändring av grundlagen för medier som består av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Tanken är att ändringen ska träda i kraft 1 januari 2019.

Forskare ska undersöka permafrostens metan

Vill lära sig om dess ursprung

Foto: Pexels
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

För bara några dagar sedan berättade vi om att permafrosten tinar snabbare än väntat. En oro är att upptiningen ska leda till stora utsläpp av den starka växthusgasen metan.

Nu undersöker svenska och ryska forskare metanets ursprung för att kunna bilda sig en uppfattning om hur utsläppen kan komma att se ut framöver. Det gör de genom att plocka upp metan från havet, rena det från andra gaser och sedan förvandlar det till koldioxid för att kunna studera isotopsammansättningen av kolatomerna. Det finns nämligen olika förlopp av metangasutsläpp som sker olika snabbt beroende på dess ursprung.

Det handlar om tre olika källor som metanet kan komma ifrån. Det första är metan som är frusen i permafrosten, även kallad metanhydrat. När permafrosten tinar så tinar även metanet och börjar frigöras. Det andra är metan som kommer från nedbrytningen av växter, en långsam process som även leder till långsamma utsläpp. Den sista källan handlar om metanreservoarer eller metanbubblor som finns ungefär 1000 meter under havsbotten. När permafrosten tinar kan det bildas sprickor som gör att gasen kan sippra upp. Det är också den här sista källan som oroar forskare mest eftersom den kan ge ett snabbt utsläppsförlopp. Enligt Örjan Gustafsson som är professor i biokemi vid Stockholms universitet bidrar samtliga tre källor till metanutsläppen, men hur mycket som kommer från varje källa vill han inte avslöja ännu då studien ännu inte är publicerad.

Metangas stannar i atmosfären i ungefär nio år. Men det är osäkert hur mycket av metangasen som faktiskt når eller kommer att nå atmosfären.

Vita huset förbjuder ljud- och bildupptagning

Under vissa presskonferenser

Visa inte Foto-artiklar
Foto / Övrigt

Den senaste tiden har journalister som vill delta på presskonferenser i Vita huset vid flera tillfällen fått lämna kameror, och annan teknik som kan ta upp ljud eller bild, utanför pressrummet. Tilltaget upprör inte helt oväntat journalisterna som har till uppgift att bevaka presskonferenserna.

En av de journalister som pratat mycket om förbudet är Jim Acosta, reporter vid CNN. På Twitter lade han även upp en bild som visar att mediejätten skickat en tecknare till den senaste presskonferensen där förbudet rådde. Även den presskonferens som ska äga rum senare i dag ska enligt Acosta ha ljud- och bildförbud.

I videon ovan kan ni se när Jim Acosta diskuterar förbudet och vad syftet är. En av spekulationerna handlar om att Vita huset inte vill att undvikande svar på frågor ska dokumenteras, spridas och sparas för eftervärlden.

Om Sverige hade haft samma valkretssystem som Storbritannien

Då hade Riksdagen sett ut så här

Foto: Johan Lindberg
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Olika länder har olika sätt att rösta fram sina politiska representanter och de flesta har skapats för väldigt många år sedan. Hur väl de fungerar är så klart något som går att diskutera, klart är i alla fall att inget system är perfekt och de olika systemen är alla mer eller mindre orättvisa.

Det var ju nyligen val i Storbritannien och de har ju ett lite annorlunda system än vi här i Sverige. Landet är uppdelat i mindre valkretsar och den som vinner valkretsen får skicka en gubbe eller gumma som får bestämma över landet. I samband med valet gjorde SVT en förenklad valsimulator där man kunde jämföra Sveriges och Storbritanniens system och se hur utgången hade blivit om vi bytt system med varandra.

Nu har en kille som heter Johan Lindberg gjort det hela lite noggrannare där man också, typ, kan se hur det ser ut över landet. Eftersom varje gubbe och gumma som skickas till Riksdagen i den här versionen kommer från ett distrikt med ungefär lika stor folkmängd blir kartan lite konstig, det bor ju fler i storstäderna än i Norrbotten till exempel. I SVTs version var en kommun en valkrets och Sveriges kommuner har ju långt från lika många invånare.

Resultatet är hur som helst intressant och resultatet blir lite annorlunda än mot SVTs.
I SVTs version fick S 296 mandat, M 50 mandat och SD 2 mandat.
I Johans version fick S 254 mandat, M 93 mandat och SD och V ett varsitt.
I valet 2014 fick S 113 mandat, M 84 mandat, SD 49 mandat, MP 25 mandat, V 21 mandat, L 19 mandat och KD 16 mandat.

Kuriosa är att Sverige typ hade ett liknande system innan den allmänna rösträtten blev verklighet.
Mer om det och massa annat på länken nedan.

Danmark och Sverige utreder tunnel mellan länderna

Komplement till Öresundsbron

Öresundsbron kan få en tunnelkompis
Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

En tunnel mellan Danmark och Sverige kan bli verklighet i framtiden. I så fall är det en förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg som är aktuell.

Sedan hösten 2016 har det utretts hur pass bra kapacitet Öresundsbron, som redan förbinder länderna, har inför framtiden. Utredningen kom fram till att kapaciteten är god och tillräcklig i ytterligare 30 år. Däremot kom man även fram till att en kompletterande tunnel ändå är intressant eftersom den kan erbjuda vinster vad gäller restider, är mer miljövänlig och dessutom kan bidra till att nyttor för näringslivet, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden ökar.

Nu kommer Danmark och Sverige att gemensamt driva vidare utredningen för att ta reda på hur och om en tunnel skulle kunna bli verklighet.

Hyperlapse genom Prag
Vacker stad 
101kg
+
Bobby Green
Die Antwoord släpper bisarr kortfilm
Jack Black är med! 
134kg
+
Bobby Green
Världsrekord i att hoppa hopprep
Skolbarn i Japan sätter rekord 
151kg
+
Bobby Green