Uppdaterat Det blir svårare att tatuera sig i Japan

Bara utbildade läkare får arbeta som tatuerare

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

CNN rapporterar att det antagligen kommer att bli svårare att bli tatuerad i Japan i framtiden då det för tillfället ser ut som om bara utbildade läkare kommer att få tatuera människor i landet framöver.

Anledningen till detta är att en japansk tatuerare har blivit dömd till böter då han ansågs ha genomfört medicinska ingrepp utan att ha en läkarlicens när han tatuerade. Det innebär att i stort sett alla japanska tatuerare, förutom de som har läkarlicens vilket antagligen är få, bryter mot lagen när de tatuerar människor.

Tatueraren som dömdes i japansk domstol skulle ursprungligen betala 300.000 yen, motsvarande cirka 22.000 svenska kronor, i böter men denna summa halverades senare.

Uppdaterat
Se gärna utvalda kommentaren nedan för att få lite mer information om vad som faktiskt verkar gälla i praktiken (tack Magnus)

Kolla in världens första flytande vindkraftpark

Är det här framtiden?

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Världens första flytande vindkraftspark tornar nu upp sig utanför Skottland. Projektet kallas Hywind och bakom det står norska Statoil.

Vindturbiner i vattnet är inget nytt. Däremot har de varit placerade nära kusten eftersom de måste förankras vid botten. Att man nu lyckats få ut turbinerna på mer öppet hav innebär en stor skillnad för framtidens vindenergi. Dels för att det nu finns mer yta att utnyttja, dels för att det blåser mer ute på öppet vatten.

Det ska bli intressant att se hur utvecklingen fortsätter efter det här. Ovan kan ni kolla in en film som visar parken och hur den byggdes.

Det ska bli enklare att avlyssna misstänkta personer

Polisen kunna avlyssna allt en person gör

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Regeringens utredning gällande hemlig dataavläsning har nu fått ett tilläggsdirektiv där att man vill vidga lagstiftningen kring hemlig dataavläsning rapporterar DN.

Anledningen till detta är att man anser att det idag är allt för lätt för kriminella, eller de som misstänks vara kriminella, att undvika avlyssning då denna alltid knyts till ett telefonnumer eller specifik epost-adress. Det nya tillägget innebär att man vill kunna få rätt att avlyssna allting en misstänkt pysslar med. Avlyssnings-beslutet ska med andra ord knytas till en specifik person och inte som idag till ett telefonnummer och/eller en epost-adress. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger:
"Individerna i de här miljöerna blir mer förslagna och försöker hitta alla sätt för att undgå upptäckt. Att vi har effektiva hemliga tvångsmedel blir ännu viktigare i en miljö där vi har svårare att få vittnen att träda fram och berätta vad som hänt."
Utredningen om hemlig dataavläsning ska överlämna sitt betänkande den 13 november och det nya tilläggsdirektivet ska redovisas 13 april 2018.


Spotify större än Bonnier

Största mediabolaget i Sverige

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Medier

Bonnier har länge, varit det största mediebolaget i Sverige, men nu har man fått se sig slagen. Men det är ingen klassisk motståndare som slagit Bonnier på fingrarna utan en, nåja, nykomling: Spotify.

Siffrorna är från 2016 och det är väl ingen vild gissning att Spotify kommer att öka försprånget under 2017. Enligt Myndigheten för press, radio och TV så omsatte Spotify 27,8 miljarder kronor, Bonnier 25,6 miljarder kronor och trean MTG 17,3 miljarder kronor.

Public Service omsatte 8,5 miljarder, Com Hem 5,7 miljarder, Shibsted Sverige 4,3 miljarder och Stampen 3,6 miljarder. Värt att notera kan vara att Spotify är de enda på toppen som gör förlust förutom Discovery Networks.

Fotnot: Feber ägs av Bonnier.

Regeringen vill bygga nio nya städer och stadsdelar

Hotar biologiska mångfalden enligt kritiker

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

För att råda bot på bostadsbristen vill regeringen att det ska byggas nio nya städer och stadsdelar. Områdena som är aktuella är bland annat Haninge, Uppsala, Nynäshamn, Gävle, Härryda och Knivsta. Sammanlagt ska de nya städerna och stadsdelarna erbjuda 100.000 bostäder.

Men enligt kritiker hotas den biologiska mångfalden av nybyggena. Michael Nilsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Härryda i Västra Götaland, anser exempelvis att den helt nya staden som planeras där ligger för nära områdets sjö. Det säger han till vetenskapsradion.

– Vi pratar om grön infrastruktur och att man ska beakta det vid byggnationen, men det väger inte lika mycket som den här exploateringen.

Enligt Naturskyddsföreningen har flera av de tilltänkta områdena högt naturvärde och de är rädda att processen med att godkänna byggnationerna kommer att vara för snabb och att man inte kommer att hinna utreda hur naturen påverkas. Enligt regeringens samordnare Johan Edstav kommer dock planeringen att göras med ett helhetsperspektiv som inkluderar mark- och kulturvärden.

Visa
Här vill regeringen bygga nytt
Landvetter södra i Härryda kommun (10 000 bostäder)
Segersäng i Nynäshams kommun (7-10 000 bostäder)
Hemfosa i Haninge kommun (12 000 bostäder)
Alsike i Knivsta kommun (10 000 bostäder)
Nydal i Knivsta kommun (12 000 bostäder)
Bergbrunna och Södra staden i Uppsala kommun (33 000 bostäder)
"Nysala" i Uppsala och Knivsta kommuner (20 000 bostäder
Näringen i Gävle kommun (4-6 000 bostäder)
Carpool Karaoke med Linkin Park
Spelades in en vecka innan Chester dog 
125kg
+
Bobby Green
Öl bryggd på färsk ananas
Nytt från Brutal Brewing 
109kg
+
Bobby Green
Jimmy KImmel intervjuar David Letterman
Hur går det för pensionären? 
106kg
+
Bobby Green