Företag vill lansera eldrivna passagerarflygplan inom tio år

Ska flyga mellan London och Paris

Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Företaget Wright Electric vill att vi ska kunna flyga i eldrivna passagerarflygplan inom tio år. Under tisdagen presenterade de sin idé under en demodag för nya startupföretag i Silicon Valley. Främst handlar det om att få in de elektroniskt drivna flygplanen på kortare flygrutter där det är praktiskt möjligt att använda elektricitet. Bland annat angavs sträckan London -Paris som exempel. 30 procent av alla flygningar är också under 480 kilometer långa vilket gör rutterna till potentiellt bra elektriskt drivna sträckor.

Planerna på lansering inom tio år är ambitiösa och beroende av hur utvecklingen av batterier kommer att fortskrida. Flygexperten Graham Warwick som var på plats var också skeptisk till idén just på grund av att teknologin för batterierna inte är tillräckligt bra ännu, och inte kommer att vara det på länge än. Dessutom måste säkerhetsaspekten vägas in där det inte finns regler kring flygningar med elektroniska flygplan.

Wright Electric anser dock att det finns stora möjligheter att lyckas med konceptet och ska ha inlett samarbeten bland med företaget Chip Yates som stått bakom den längsta elektriskt drivna flygningen på 1600 kilometer. De ska även eventuellt ha ett samarbete på gång med budgetflygföretaget EasyJet.

mashable.com +

Sveriges alkoholpreferenser för 2016

Systembolagets statistik visualiserad

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

"Visualisering av Sveriges alkoholpreferenser 2016" är ett interaktivt diagram som visar vad och hur mycket vi köpte av olika drycker på systembolaget förra året.

Man kan man välja en eller flera dryckessorter och sedan få dessa utritade i ett diagram där man kan välja att visa dryckerna efter pris eller "Alkohol per krona" (APK). Varje punkt i diagrammet representerar en dryck och för man markören över en sådan får man information om namn, dryckessort, pris samt hur många flaskor eller burkar som sålts av drycken.

Daniel som tagit fram diagrammet utifrån Systembolagets statistik för 2016 skriver:
"Slutsatserna får ni dra själva men billigt säljer bra, och alkohol är inget undantag."

granstubbe.github.io +

Djurpark sågar av sina noshörningars horn

För att inte tjuvjägare ska döda dem

Foto: Simona Jirickova / ZOO Dvur Kralové
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

En djurpark i Tjeckien har börjat såga av hornen från sina noshörningar efter det att en noshörning blev dödad av tjuvjägare på en djurpark i Frankrike för två veckor sedan.

Premysl Rabas från djurparken som ligger i staden Dvur Kralove nad Labem säger:
"The risk that the rhinos currently face not only in the wild but even in zoos is too high and the safety of the animals is our first concern.
The dehorned rhino is definitely a better option than the dead rhino."

De avsågade hornen kommer tillsvidare att förvaras på en hemlig plats utanför djurparken och planen är att man sedan ska elda upp hornen offentligt.

yahoo.com +

Snart börjar polisen testa elchockvapen

400 poliser ska testa under nästa år

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Det har i över tio års tid diskuterats huruvida den svenska polisen ska få använda elchockvapen i sin tjänsteutövning och nu verkar det som om man ska börja testa detta i några utvalda polisdistrikt under nästa år.

Det handlar om en försöksgrupp på 800 poliser där 400 av dem kommer att förses med elchockpistoler medan de resterande 400 kommer att fungera som en kontrollgrupp när man senare ska utvärdera testet. Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande för Polisförbundet, välkomnar att testverksamheten men säger till Polistidningen:
" Det här är ju något vi på förbundet har jobbat för i tio år och alla de här svaren man söker genom testverksamheten finns redan i undersökningar från de länder som använder elchockvapen så varför ska man uppfinna hjulet igen?"
Förra gången frågan om polisen skulle få använda elchockvapen var 2007 men då avslogs förslaget med motiveringen att det inte skulle minska antalet skjutningar och att det skulle bli för dyrt. Då uppskattades det kosta 90 miljoner kronor att förse en del av poliskåren med elchockvapen.

via expressen.se polistidningen.se +

Storbritannien inför förbud för elektronikprylar på vissa flyg

Kanada kan följa efter

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Konflikter

Efter det att USA igår införde ett förbud för passagerare att ha med sig elektronikprylar i kabinen på vissa flygplan från Afrika och Mellanöstern verkar Storbritannien nu har följt efter.

Storbritannien har dock inte infört helt identiska regler som de USA satte upp för ett antal flygbolag igår. För Storbritanniens del är det förbjudet att ta med sig elektronikprylar i kabinen som är större än 16,0 x 9,3 x 1,5cm på flygplan. Förbudet gäller vissa flygplan som flyger till Storbritannien från Turkiet, Libanon, Egypten, Saudiarabien, Jordanien samt Tunisien.

Samtidigt säger Kanadas transportminister Marc Garneau att de analyserar information de mottagit från USA och att även de funderar på att införa ett partiellt förbud för elektronikprylar i kabinen på vissa flygplan.

Enligt CNN så har amerikanska säkerhetskällor fått indikationer på att al Qaida på arabiska halvön utvecklat teknik för att gömma explosivt material i elektroniska prylars batterier.

news.vice.com +
Annorlunda vas för långa blommor
Smart eller bara vackert? 
157kg
+
Roger Åberg
Nu kan du köpa en Simpons-cykel
En snygg sådan! 
108kg
+
Roger Åberg
Reynolds och Gyllenhaal svarar på frågor
Det här googlar folk om skådespelarna 
156kg
+
Bobby Green