Indiska floder klassas som levande varelser

Får samma rättigheter som en människa

Floden Ganges
Foto: Davi1974d
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Högsta domstolen i den indiska delstaten Uttarakhand har beslutat att de båda floderna Ganges och Yamuna ska betraktas som levande varelser och ges samma rättigheter som människor.

De både floderna anses vara heliga av miljontals hinduer i Indien och att klassa dem som levande varelser gör att man bättre kan skydda dem från förorening och annat för att bevara dem inför framtiden. Ganges räknas idag som en av världens mest förorenade floder. Advokaten MC Pant som argumenterade för flodernas räkning säger:
"Det här kommer att skydda floderna, som nu har alla de konstitutionella och lagstadgade rättigheter som mänskliga varelser, inklusive rätten att leva."
Miljöorganisationer applåderar domstolens beslut men varnar samtidigt för eventuellt överoptimism för bevarandet av floderna.

dn.se +

Norge vill bygga en tunnel för båtar

För i Norge älskar man tunnlar

Foto: Kystverket/Snøhetta
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Norge planerar att bygga en båttunnel genom halvön Stad som skulle göra resan mellan Moldefjorden och Kjödepolen säkrare då fartyg inte behöver runda halvön där det ofta kan vara besvärliga farvatten för båtar.

Om bygget blir av så kommer Stad Ship Tunnel bli 1,7 kilometer lång, 37 meter hög, 13 meter djup och 26,2 meter bred. Att man väljer att bygga en tunnel istället för en kanal beror på att den högsta punkten på halvön som man måste passera är 300 meter hög vilket jag antar gör att det inte ansågs lönt att bygga en kanal. Det är den norska designbyrån Snöhetta som tagit fram förslag på hur tunneln skulle kunna se ut från utsidan som ni kan kolla in i bildspelet nedan.

Stad Ship Tunnel beräknas kosta cirka 2,3 miljarder norska kronor att bygga. Det motsvarar ungefär 2,4 miljarder svenska kronor.

newatlas.com +

Bill Gates rikast i världen

Allt är som vanligt

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Microsoftgrundaren Bill Gates fortsätter att abonnera på förstaplatsen över världens rikaste människor och toppar för fjärde året i rad Forbes lista över sådana.

Enligt Forbes har Gates en förmögenhet på cirka 86 miljarder dollar vilket motsvarar ungefär 756 miljarder svenska kronor. Tvåa på listan är Berkshire Hathaways chef Warren Buffet vars förmögenhet ska uppgå till cirka 75,6 miljarder dollar. Andra personer på topp-tio-listan inkluderar Amazons grundare Jeff Bezos på tredjeplats, Facebooks grundare Mark Zuckerberg på en femteplats samt Oracles grundare Larry Ellison på sjunde plats.

Vidare rapporterar Forbes att antalet dollarmiljardärer har ökat med 233 stycken det senast året vilket gör att det nu är 2043 personer i världen som har en förmögenhet på över en miljard dollar. Dessa lite mer än 2000 personer har en gemensam förmögenhet på 7,67 biljoner dollar.

forbes.com/billionaires/list/#version +

Förbud för elektronikprylar på vissa plan som flyger till USA

Påverkar flygbolag som flyger från Mellanöstern och Afrika

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Enligt flera medier så kommer det inom kort bli förbjudet för passagerare att ta med sig elektronikprylar på flygplan som tillhör flygbolag som flyger från vissa länder i Mellanöstern och Afrika till USA.

Förbudet innebär att passagerare inte får ta med sig grejer som latops, tablets, kameror och handhållna spelkonsoler i kabinen utan dessa måste istället transporteras i det incheckade bagaget. Mobiltelefoner och medicinsk utrustning kommer fortsatt vara tillåtet att ta med sig i kabinen för passagerarna på de berörda flighterna.

Exakt vilka flygbolag eller länder som berörs finns det för tillfället inga uppgifter om men det jordanska flygbolaget Royal Jordanian gick tidigare idag ut med ett meddelande på Twitter som sa att förbudet berör deras flygningar från Jordanien. Enligt tweeten skulle förbudet börja gälla redan i morgon 21 mars. Den tweeten är raderad nu men den bifogade bilden hittas nedan.

money.cnn.com +

Stockholm ligger bra till bland världens startup-städer

Tar plats på topplista

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Enligt rapporten Global Startup Ecosystem Report and Ranking 2017 som tagits fram av Startup Genome så verkar Stockholm vara en bra stad att bedriva startup-verksamhet i.

Stockholm är en ny stad i rapportens topp-20-lista där Stockholm placerar sig som 14:e stad vilket gör den till fjärde bästa startup-staden i Europa efter London, Berlin och Paris. Städerna bedöms utifrån olika kategorier som till exempel hur lätt det är för ett företag att hitta kapital och hur lätt det är att hitta kvalificerad arbetskraft i den aktuella staden. JF Gauthier som är VD på Startup Genome säger om Stockholm:
"Clearly they have special skills at scaling startups, and we have to say they do so at an amazing rate considering the small size of its ecosystem. Lean and mean they are. Its startups reported challenges with getting access to talent with startup experience, but that’s an issue that can come with fast ecosystem growth."
Det är tredje året Startup Genome genomför Global Startup Ecosystem Report and Ranking och för att färdigställa sin rapport har man undersökt runt 10.000 startup-företag samt 300 partnerföretag. Ni hittar hela topplistan över världens 20 bästa startup-städer nedan.

thenextweb.com +
Häng med och vrakdyk på Titanic
Kostar som väntat en slant 
102kg
+
Bobby Green
Konsekvenserna av dålig typografi
Har förstört många saker 
134kg
+
Bobby Green
Domino's hyllar Ferris Bueller's Day Off
Gör kopia på klassisk scen 
106kg
+
Bobby Green