m

Ljudvapen orsakade antagligen inte diplomaters hjärnskador

Fortsatt mysterium hur de egentligen skadades

Havanna, Kuba
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Konflikter

Amerikanska läkare har nu publicerat en rapport där man försöker att förklara hur de mystiska hjärnskador som drabbade ett antal amerikanska diplomater på Kuba under förra året har uppstått.

När skadorna först upptäcktes spekulerades det som att de skulle ha orsakats av något slags soniskt vapen men det anser läkarna är mindre troligt och en av rapportens författare, Dr. Douglas Smith, säger i ett uttalande:
"We actually don't think it was the audible sound that was the problem. We think the audible sound was a consequence of the exposure"
Läkarna verkar dock inte ha kunnat fastställa hur diplomaternas skador på hjärnan uppstått.Man verkar enbart kunna konstatera att skadorna påminner om en hjärnskakning som verkar ha utlösts på något annat sätt än en fysisk huvudskada, den vanligaste orsaken till hjärnskakningar. En av läkarna bakom rapporten skriver:
"If you took any one of these patients and put them into a brain injury clinic, and you didn't know their background, you would think that they had a traumatic brain injury from being in a car accident or a blast in the military.
It's like a concussion without a concussion."

Skottland vill förbjuda sugrör i plast

Vill ha ett slut på engångsprodukter i plast

OBS! Bilden är ett montage
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Skottland vill göra det förbjudet att sälja sugrör av plast från och med 2019 som en del i deras kamp mot miljöfarliga engångsprodukter av plast.

Skottland har redan förbjudit försäljningen av bomullspinnar (tops) med plast vilket ska vara en av de vanligast förekommande skräpprodukterna på de skotska stränderna skriver The Independent. Den skotska allmänheten verkar vara med på tåget och deras oro för plastprodukters skador på det marina livet sägs ha ökat efter det att BBC:s naturprogram Blue Planet II ska ha tagit upp frågan i ett av seriens avsnitt.

Bland andra länder och ställen som har eller kommer att förbjuda sugrör i plast hittas Kanada, Taiwan samt den amerikanska delstaten Hawaii.

Försäljningen på Finlands systembolag minskade i januari

Efter lagändring vid årsskiftet

Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Vid årsskiftet ändrade Finland sin alkohollag och detta innebar att försäljningen på Alko, Finlands motsvarighet till Systembolaget, sjönk med 7,5 procent under januari månad.

Vid årsskiftet blev det tillåtet för mataffärer i Finland att sälja alkoholdrycker som hade en alkoholhalt på max 5,5%. Tidigare gick denna gräns vid 4,7% vilket innebar att "vanliga" starköl redan gick att köpa i finländska mataffärer. I och med höjningen till 5,5% kunde dock mataffärerna även att börja sälja den lite starkare så kallade alko-läsken och det är detta som man tror har gjort att försäljningen på Alko minskade under januari.

Det finns än så länge inga uppgifter om hur mycket alkoholförsäljningen i de finska mataffärerna har ökat sedan lagändringen genomfördes vid årsskiftet.

Undervattenstunnel länkar ihop Tallinn med Helsingfors

Blir världens längsta

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Japanska Seikan Tunnel och Channel Tunnel som länkar ihop Frankrike med Storbritannien får inom några år se sig slagna som världens längsta undervattenstunnlar. Den titeln planerar nämligen FinEst Link att ta över när tunneln mellan Tallinn och Helsingfors är klar. Den blir då längst i världen med sina nio mil.

Bygget är planerat att starta 2025 och kostnaden för projektet beräknas till 16 miljarder euro. Tunneln kommer att ta 15 år att få klar och när den väl är det ska man med tåg kunna resa mellan destinationerna på bara 30 minuter. Man räknar med att 72 stycken höghastighetståg kommer att passera varje dag och att 23 miljoner resenärer kommer att åka med varje år.

Miljöpartiet vill att fossila bränslen ska sluta säljas 2030

Rimligt mål?

Foto: Miljöpartiet de gröna
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

PÅ DN Debatt skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin i dag om en klimatfärdplan med 142 åtgärder. Tre punkter ur planen vill man speciellt trycka på och de är...

- Klimateffekten av vår konsumtion måste begränsas
- Ekonomin måste klimatsäkras
- Fossila drivmedel måste få ett slutdatum

Om det senaste skriver man...

"Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030. Det blir ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska vårt importberoende av länder med fossil energiproduktion. För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas. Investeringar för både elektrifiering och produktion av förnybara drivmedel kommer gynna både miljön och ekonomin."

3 miljoner prickar blev till porträtt
Tog 300 timmar att göra 
136kg
+
Bobby Green
Happy Meal ska bli mer hälsosam
McDonald's förändrar barnmenyn 
172kg
+
Bobby Green
Bre olivolja på mackan
Nytt från Zeta 
189kg
+
Bobby Green
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
103.4°
+
Roger Åberg
0