174 klimatprojekt får stöttning av Naturvårdsverket

Fokus på transporter

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Klimatklivet är ett initiativ där olika klimatprojekt i Sverige kan få hjälp med finansiering från Naturvårdsverket. Nu har 174 nya projekt tilldelats stöd på sammanlagt 342 miljoner kronor, och en hel del fokus ligger på transporter.

Bland annat handlar det om ett projekt i Kumla där man flyttar sina godstransporter från vägar till järnvägar. I Jönköping har ett cykelprojekt fått stöd där ett nytt cykelgarage byggts för att underlätta för de som väljer att ta cykel istället för bil. Ett tredje projekt handlar om att göra flytande bränsle av restprodukter från skogsbruk.

Stora satsningar görs också på utbyggnad av biogasstationer där det ska uppföras 30 nya tankställen i Sverige. Dessutom genomförs 23 investeringar i nybyggnation och utbyggnad av biogasproduktion.

Dödliga värmeböljor finns i 30 procent av världen

Kan öka till 74 procent

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Värmeböljor i världen blir allt vanligare. Enligt forskare lär de även bli mer frekventa i framtiden och mer utbredda.

En ny studie visar att dödliga värmeböljor som pågår i minst 20 dagar äger rum i 30 procent av världen. Fortsätter växthusutsläppen att öka kan värmeböljornas utbredning i värsta fall öka till 74 procent år 2100.

Forskarna som genomfört studien tittade på artiklar som publicerats mellan år 1980 och 2014. Enligt artiklarna ägde närmare 800 dödliga värmeböljor rum i 36 länder under perioden. Exempelvis dog närmare 5000 personer i Paris år 2003 och över 10.000 personer i Moskva år 2010 av värme.

För att ta reda på hur det kan komma att se ut i framtiden applicerade de rapporteringen om värmeböljor på den data som finns i dag om klimatförändringarna och de ökade temperaturerna i världen. I de bästa scenarierna som de fick fram beräknas 48 procent av världen uppleva dödliga värmeböljor år 2100.

Forskarna har också släppt en hemsida där man kan se hur utbredningen av drabbade områden kan komma att se ut framöver.

Tjeckien säger nej till sänkt digitalmoms

Party foul

Foto: geralt
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Tidigare i år så meddelade regeringen att momsen på digitala tidningar, böcker och tidskrifter skulle sänkas så snart som möjligt. Man ville att momsen skulle sänkas från 25 till sex procent och därmed ligga i linje med momssatsen för de tryckta motsvarigheterna.

I fredags samlades EU:s finans- och finansmarknadsministrar i Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofinrådet) i Luxemburg för att diskutera frågan om sänkning av just digitalmomsen. Om ett beslut kring skattefrågor ska tas gäller det att alla medlemsstater kommer överens. Det visade sig att alla inte var överens då Tjeckien sa nej till en sänkning. Detta innebär att man skjuter upp frågan och att momsen, för tillfället, stannar där den är.

Kerstin Neld, som är VD på Sveriges Tidskrifter, är väl inte helt oväntat besviken över beslutet och till Dagens Media sa hon det här:

– Tjeckien använder det här som ett utspel för att annat momsbeslut som de vill få till. Det är såklart demokratiskt att alla måste vara överens, men det är samtidigt frustrerande att ett enda land kan sätta stopp för en förändring som det finns ett oerhört stort engagemang för i EU:s medlemsländer, bland annat hos oss i Sverige.

Det är oklart när frågan tas upp igen men kommande rådsmöte sker mellan den 11 och 24 juli.

Riksdagen har klubbat igenom nya klimatlagen

Nollutsläpp innan år 2045

Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

I februari i år lade regeringen fram förslag på en ny klimatlag. I den står det bland annat att Sverige ska ha nått nollutsläpp senast år 2045. I torsdags antogs den nya lagen i Riksdagen.

Den nya lagen träder i kraft 1 januari 2018. En av grunderna i lagen är att sittande regeringar med jämna mellanrum måste göra en klimatredovisning där arbetet med klimatet presenteras. Första redovisningen sker under hösten 2018 medan den första handlingsplanen ska presenteras år 2019.

Samtidigt antogs i Riksdagen flera delmål för år 2030 och år 2040. Regeringen har också inlett ett arbete med att inrätta ett klimatråd som ska fungera som stöd för politikerna. Klimatrådet ska vara oberoende och utvärdera huruvida den sittande regeringens politik är förenlig med klimatmålen.

USA ska sluta lägga tid på Y2K-buggen

Varför man nu har hållit på med det

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

USA ska effektivisera sina federala myndigheter och därför har man identifierat runt 50 stycken olika sysslor som anses onödiga och kommer spara myndigheterna tusentals mantimmar om året när de skrotas.

Sju av de identifierade sysslorna handlar om den så kallade Y2K-buggen som en del trodde skulle få världens datornätverk att rasa ihop vid millenieskiftet. Så blev som bekant inte fallet och många verkar idag betrakta Y2K som en bluff. Exakt varför amerikanska myndigheter har fortsatt att lägga tid på ett problem som löstes för 17 år sedan verkar det inte finnas någon direkt bra förklaring till. Antagligen är det som Mick Mulvaney från Vita Huset säger:
"We’re looking for stuff everyone agrees is a complete waste of time.
Many agencies have forgotten how to deregulate. It’s been so long since somebody asked them to look backwards."

Y2K-buggen handlade om att en del datorprogram lagrade årtal med två siffror vilket kunde lett till att programmen inte skulle veta skillnaden på 1900 och 2000. Detta fixade dock de flesta i god tid innan millennieskiftet och mig veterligen drabbades inte världen av några större datorhaverier när klockan slog 00:00 1 januari år 2000.

Filippo och hans Alfa Romeo Giulia GTA
En bil att försvinna bort i 
106kg
+
Bobby Green
Så polerar du en rostig kniv
Om du inte vill köpa en ny 
190kg
+
Bobby Green
Renovering av en klassisk leksaksbil
Hot Wheels från 1968 får nytt liv 
108kg
+
Bobby Green