Kontanter blir irrelevanta 2023

Då vill inte handeln längre ta emot dem enligt ny studie

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Två forskare på KTH och Handelshögskolan slår i en kommande studie fast att Sverige kommer att ha fasat ut kontanter som betalningsmedel 24 mars 2023.

Forskarna tror att det datumet kommer kostnaden för att hantera kontanter ha ökat och det tillsammans med konsumenters minskade vilja att använda kontanter leder helt enkelt till kontanter kommer att anses som irrelevanta då. Enligt en enkät som forskarna gjort bland Sveriges handlare så tror hälften av dessa att det kommer att ha slutat med kontanthantering åtminstone 2025 skriver Computer Sweden.

Idag tar 97 procent av alla handlare emot kontant betalning men endast 18 procent av konsumenterna betalar kontant. Detta tyder på att det är konsumenterna snarare än handlarna som driver på utvecklingen mot det kontantlösa samhället. Exakt vilket klockslag 24 mars 2023 som kontanter blir irrrelevanta har inte forskarna lyckats räkna ut.

Nu kommer vinterkräksjukan

Brace yourself!

Foto: Free Photos
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Enligt Folkhälsomyndigheten är årets vinterkräksjuka på gång - och den kan bli den tuffaste på flera år. De första rapporterna om sjukan är få men de är här, det visar myndighetens första rapport för säsongen.

- Det är såhär det brukar se ut precis i början. Enligt webbsökningskurvan som vi använder oss av för att titta på hur spridningen ser ut i samhället så har de tidigare säsongerna dragit igång på riktigt runt vecka 45-48, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till TT.

Så nu gäller det alltså att börja skydda sig. Om du som de flesta måste träffa folk gäller det att tvätta händerna ofta och noga. Är man sjuk ska man absolut inte ge sig ut bland folk och vara hemma tills man är riktigt frisk.

Snart slutfluget för AirBerlin

Sista planet landar 28 oktober

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Det var tidigare i sommar som en av Air Berlins ägare Etihad tröttnade på att stoppa in pengar i bolaget. Då började resan mot slutet och konkursen. Nu ser det ut att vara satt ett datum: 28 oktober landar sista kärran. Då är det slut för Air Berlin som bolag men planen lär fortsätta flyga.

Lufthansa och EasyJet är båda i diskussioner om att köpa delar av bolagets tillgångar, främst planen. De samtalen väntas avslutas 12 oktober och det är inte helt otroligt att bolagen kommer att fortsätta köra på några av de linjer som Air Berlin har kört och där man kan se att det är lönsamt att fortsätta köra. Eftersom det tar lite tid att måla om ett flygplan är det inte helt otroligt att du kommer att se AirBerlin-flyg i luften även efter 28 oktober.

EU gjorde razzior mot europeiska banker

För att dessa kanske hindrar fintech-företag

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

EU-kommissionen har meddelat att man förra veckan genomförde en rad razzior mot en del icke namngivna banker i en del icke namngivna EU-länder.

Anledningen till detta ska ha varit att man ville undersöka om bankerna förhindrade eller gjorde det svårt för startup-företag inom fintech-branschen att få tillgång till bankkundernas uppgifter trots att kunderna gett tillåtelse till detta. EU-kommissionen skriver dock att man än så länge inte har bedömt någon bank att vara skyldig till otillåten konkurrens.
"Unannounced inspections are a preliminary step into suspected anti-competitive practices. The fact that the Commission carries out such inspections does not mean that the companies or their associations are guilty of anti-competitive behaviour nor does it prejudge the outcome of the investigation. The Commission respects the rights of defence, in particular the right of companies to be heard in antitrust proceedings."
Att traditionella banker helst inte vill lämna över sina kunders bankinformation till andra företag beror givetvis på att bankerna ser att det kan leda till en framtida förlorad inkomstkälla då givetvis även de traditonella bankerna satsar på fintech (financial technology).

Microsoft-grundare ska jaga tjuvfiskare

Paul Allen satsar 40 miljoner dollar för att bygga övervakningssystem

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Paul Allen som en gång i tiden drog igång Microsoft tillsammans med Bill Gates fortsätter sin kamp för att värna om världens natur och hans senaste projekt handlar om att upptäcka och jaga tjuvfiskare på världens hav.

För att åstadkomma detta har man tagit fram ett övervakningssystem som kallas för SkyLight som bland annat använder sig av satellitbilder för att upptäckta olagligt tjuvfiske. Förutom det så används information från fartygs körjournaler och från hamnar runt om i världen och på detta applicerar man sedan maskinlärning som försöker utröna vilka fartyg som eventuellt ägnar sig åt tjuvfiske.

Totalt har Paul Allen satsat 40 miljoner på att utveckla SkyLight och tanken är att länder, myndigheter och organisationer ska kunna hyra in sig på systemet för hitta tjuvfiskare. Avgifterna för detta ska sedan gå till att förbättra systemet.

World Wildlife Foundation uppskattar att tjuvfiske står för 20 procent av världens årliga fiskproduktion och att detta uppskattas vara värt runt 23,5 miljarder dollar.

Mikkeller gör Twin Peaks-öl
David Lynch har varit delaktig i hela processen 
113kg
+
Bobby Green
Ny specialversion av Omega Speedmaster
Uppmärksammar blindhet 
114kg
+
Bobby Green
Så bygger man ett Flipperspel
Består av 3 500 stycken delar 
125kg
+
Bobby Green