WWF utser fyra svenska företag till Climate Solver 2017

Företag som gör bra grejer för miljön

Foto: WWF
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Världsnaturfonden WWF har utsett sex stycken nordiska företag till så kallade Climate Solver då de i sin verksamhet kan bidra till att hjälpa till i omställningen till 100 procent förnybar energi skriver DI Digtial.

De fyra svenska företagen är:
* Swedish Algae Factory som har utvecklat ett material utvunnet från alger som kan öka effektiviteten på solceller.
* Greater Than har tagit fram en bilförsäkring som baseras på hur föraren framför sitt fordon, något som kan vara bra för miljön om bilkörningen leder till mindre utsläpp.
* Formconsult som har utveckalt en metod att tillverka betong så att cementen i denna minskar med 20 procent.
* Scandinavian Water Technology har utvecklat ett filter som gör att man kan tvätta kläder utan att använda kemikalier och varmvatten.

Företagen som nu uppmärksammas av WWF kommer att få bara med i det globala nätverket WWF Climate Solvers. Nätverket består av ett hundratal företag och målet är att företagen genom nätverket ska kunnas kopplas ihop med potentiella kunder och riskkapitalister.

Koder till flygbolags cockpit-dörrar postade på nätet

Någon på United Airlines klantade sig

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Wall Street Journal rapporterar att en flygvärdinna på det amerikanska flygbolaget United Airlines av misstag har postat de koder som behövs för att låsa upp dörrarna till cockpiten på United Airlines flygplan på nätet.

En talesperson på United Continental, företaget som äger United Airlines, säger i ett email:
"We have learned that some cockpit door access information may have been made public. The safety of our customers and crew is our top priority and United utilizes a number of measures to keep our flight decks secure beyond door access information. In the interim this protocol ensures our cockpits remain secure. We are working to resolve this issue as soon as possible."
Problemet med de läckta koderna ska dock ha blivit fixade innan läckan kom till allmänhetens kännedom vilket jag antar innebär att koderna till dörrarna nu är ändrade.

Nordkorea har släppt video på sitt senaste missiltest

Har en räckvidd på 400 mil

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Konflikter

Nordkoreanska medier har nu visat upp en video där man kan se hur det såg ut när Nordkorea genomförde sitt senaste missiltest i förrgår.

Missilen kallas för Hwasong-12 och visades upp för första gången under en militärparad i landets huvudstad Pyongyang 15 april i år. Hwasong-12 ska ha en räckvidd på runt 400 mil men när man testade den så föll den ner i Japanska Havet cirka 80 mil från avfyrningsplatsen.

Hwasong-12 ska vara den missilen ur Nordkoreas missilarsenal som har längst räckvidd men den kan dock ändå inte hota Hawaii och USA dit det är runt 750 mil från Nordkorea.

Allt färre bankkontor i Sverige

Har minskat med åtta procent på ett år

Ett av Nordeas kontor i Umeå
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Nedläggningen av bankkontor runt om i Sverige fortsätter och nu finns det sammanlagt 1514 bankkontor visar ny statistik från Bankföreningen.

Det är en minskning med åtta procent sen för bara ett år sedan och siffran kan även jämföras med 2013 då det fanns 1822 bankkontor i Sverige. Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen, säger att minskningen av antalet bankkontor antagligen beror på att allt färre besöker dessa då allt fler väljer att betala räkningar och hantera andra bankärenden via nätet. En annan anledning kan vara att bankerna valt att slå ihop flera mindre bankkontor till ett stort på flera orter säger Hansing till DN.

Skulle minskningen av antalet bankkontor fortsätta i samma takt som hittills kommer det bara att finnas cirka 500 bankkontor kvar om fem år skriver DN. Hur ofta besöker du ett bankkontor? Svara gärna på vår enkät nedan.

Fängelse och villkorlig dom för ansvariga bakom Swefilmer

Fulstreamingtjänsten som stängde ner 2015

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Förra veckan dömdes två män till fängelse för att drivit fulstreamingtjänsten Dreamfilm och idag var det dags för männen som drev den liknande sidan Swefilmer att få sin dom av tingsrätten.

I det här fallet döms en av de ansvariga till tre års fängelse för upphovsrättsbrott och penningtvätt medan den andra personen som ansågs ligga bakom tjänsten döms för upphovsrättsbrott till villkorlig dom samt samhällstjänst skriver DN.

Filmbolaget Nordisk Film hade även begärt 10 miljoner i skadestånd för en Johan Falk-film som de ansåg att Swefilmer hade spridit men detta krav ogillades av tingsrätten i Varberg.

Ny show med Pistvakt och Pjäx Pistols i höst
På Kajskjul 8 i Göteborg 
136kg
+
Bobby Green
Bill Harrahs legendariska Ferrari till salu
Så magiskt vacker att man blir tårögd 
188kg
+
Bobby Green
Nederländernas kung har jobbat som pilot i 21 år
Som en kul hobby 
246kg
+
Bobby Green