I dag invigs avsaltningsanläggningen på Öland

Smaka avsaltat vatten

Foto: Borgholm energi
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

För någon vecka sedan stod den nybyggda avsaltningsanläggningen på Öland klar. I dag ska den invigas offentligt av kung Carl XVI Gustaf. Allmänheten är också välkommen för att bland annat provsmaka vattnet. Anläggningen kommer att producera ungefär 3000 kubikmeter vatten varje dygn. Det räcker till att förse 30 procent av norra Öland med vatten under högsäsongen.

Beslutet om att en anläggning skulle byggas togs så sent som för ett år sedan. Med andra ord har anläggningen kommit på plats väldigt snabbt. Öland har dock länge haft problem med vattenförsörjningen och har fått transportera dit vatten när det varit som värst. Även Gotland har stora problem med vattennivåerna och stora delar av Sverige har i år lägre vattennivåer än vanligt.

Svensk polis får snart söka fingeravtryck i USA

När de ska utreda brott

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Svenska polisen kommer snart att kunna samarbeta närmare med FBI. Regeringen har nämligen beslutat att polisen får lov att ingå avtal med den federala myndigheten i USA när det gäller att söka efter fingeravtryck i varandras register vid brottsutredningar. Tidigare har det krävts en förfrågan från svenska polisen till USA, en process som tagit upp emot två veckor vid varje förfrågning.

Avtalet gäller åt båda hållen vilket innebär att FBI på samma sätt får göra sökningar efter fingeravtryck i våra register. Sökningar får göras om det gäller brott som kan ge straff på minst ett års fängelse.

Från Sveriges sida kommer vi att dela med oss av 165.000 fingeravtryck från personer som antingen är dömda eller brottsmisstänkta. Det är ganska lite i jämförelse med USA som kan erbjuda 100 miljoner fingeravtryck.

Fingeravtrycksfrågan är inte ny utan har diskuterats och utretts sedan år 2011. Anledningen till att man avvaktat med att ge större friheter för utbyte är att det är en känslig fråga när det gäller integriteten. Enligt en intervju med Sveriges Radio säger dock Inrikesminister Anders Ygneman (s) att utbytet kommer att göras utan att den personliga integriteten hamnar i fara.

– Jag tror det handlar om att biometrisk information uppfattas som känslig och att det är angeläget att man har bra regler som reglerar utbytet av biometrisk information och har långtgående dataskydd och integritetsskydd.

Fortsatt vattenbrist i Sverige

Trots en del regn den senaste månaden

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Förra månaden rapporterade vi att grundvattennivåerna i Sverige låg under eller mycket under de normala i nästan hela Sverige. Detta på grund av ett par år av lite nederbörd och den torra våren. Sedan dess har det regnat en del men trots det så står grundvattnet mycket under det normala för årstiden i stora delar av landet.

Hydrogeologen Emil Vikberg säger till TT att vi lär få vänta till hösten innan vi kan se någon en återhämtning.

I delar av landet ser det dock bra ut, bland annat i norra Norrland och längs Västkusten. Där är vattennivåerna nämligen mer normala.

Flyg i USA inställda på grund av värmebölja

Temperaturer nära 50 grader

Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Västra USA är just nu drabbad av en värmebölja som i Las Vegas och Phoenix drivit upp temperaturerna på mellan 45-48 grader. Den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Las Vegas är 47 grader och nu beräknas temperaturen ligga på just 47 grader under tre dagar. I Phoenix beräknas temperaturen i dag att uppnå 48 grader.

Det här har gjort att ungefär 50 flygturer i Phoenix ställts in eftersom vissa av flygplanen inte klarar av värmen. Främst är det de mindre flygplanen som inte klarar av den heta luften då varmare luft är tunnare än kall luft. Det innebär att flygplanen behöver mer fart för att kunna starta vilket i sin tur innebär längre startsträcka.

Men det är inte bara flygplanen som är drabbade. Värmen har också orsakat flera bränder samtidigt som elektriciteten slagits ut i Kalifornien. Anledningen är bland annat att allt fler använder fläktar i värmen vilket belastar elnätet.

Företag betalar en miljon dollar för att återfå sin data

Kanske den högsta lösensumman som betalats ut för ransomware

Foto: HypnoArt
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Det sydkoreanska webbhotellet Nayana har uppget att man kommer att betala 397,6 bitcoins, motsvarande lite över en miljon dollar eller närmare tio miljoner svenska kronor, för att återfå sina kunders data efter en ransomware-attack mot företaget.

Nayana har attackerats med ransomwaret Erebus vilket smittat 153 av företagets linux-servrar och krypterat data för 3400 kunder till företaget. För att dessa kunder nu ska kunna komma åt sin data, jag antar att det primärt handlar om data relaterat till deras webbplatser, så måste Nayana hosta upp lösensumman.

Skulle Nayana betala lösensumma för att kunna låsa upp sina kunders filer så är det den högsta kända summan någon har betalat efter att ha blivit attackerade av ransomware skriver Gizmodo. Det får dock tilläggas att de flesta sådana här uppgörelser oftast inte blir offentligt kända då de drabbade företagen inte vill drabbas av den dåliga publicitet som oftast drabbar dem om dataintrång som dessa blir kända.

Dave Grohls dotter får lira med bandet
Inför 20 000 personer 
182kg
+
Bobby Green
Så här ofta ska du onanera
För att undvika prostatacancer 
222kg
+
Bobby Green
Jägarna kommer som TV-serie
Rolf Lassgård jagar bus i Norrbotten 
108kg
+
Bobby Green