m
r

Överenskommelse om fiskestopp i Norra ishavet

Länder förbinder sig att inte fiska där på 16 år

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

EU och ytterligare nio länder har kommit överens om att inte tillåta något kommersiellt fiske i Norra Ishavet, även kallad Arktiska Oceanen, i minst 16 år.

Anledningen till detta är för att forskare ska kunna få tid på sig att studera hur fiske och global uppvärmning kan komma att påverka fiskbeståndet och annat marint liv i det cirka 2,8 miljoner kvadratkilometer stora området.

Efter det att de 16 åren gått kommer avtalet att förnyas automatiskt var femte år om inget av de länder som nu undertecknat överenskommelsen motsätter sig det.

  tack Berra sciencemag.org +

EU pekar ut 17 länder som skatteparadis

Dessa hamnar nu på EU:s svarta lista

Panama City
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

EU:s finansministrar enades idag om att 17 stycken länder utanför EU ska betraktas som så kallade skatteparadis då de inte anses vara samarbetsvilliga när det kommer till skattefusk och komplicerad skatteplanering.

De 17 länder som nu hamnar på EU:s svarta lista är Amerikanska Samoa, Bahrain, Barbados, Förenade Arabemiraten, Grenada, Guam, Macao, Marshallöarna, Mongoliet, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Sydkorea, Trinidad och Tobago samt Tunisien. Det ska även finnas en "grå" lista med ytterligare 47 stycken länder som har uppgett för EU att de kommer att ändra sina skatteregler men att de behöver mer tid på sig.

Det finns inga EU-länder på listan även om vissa bedömare anser att länder som till exempel Malta, Nederländerna och Irland borde hamna på listan. Enligt Sveriges finansminister Magdalena Andersson kommer dock dessa länder att få påtryckningar från EU genom EU:s "uppförandekod" skriver DN.

Ryssland portas från OS

Rena ryska idrottare får delta under neutral flagg

Foto: Kremlin
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

IOK beslutade idag att Ryssland portas från nästa års vinster-os i Sydkoreanska Pyeongchang på grund av den statsstödda dopingen som Ryssland sannolikt har pysslat med under många års tid. Det handlar framför allt om "den systematiska manipuleringen av antidopningsregler i Ryssland" i Sotji-OS 2014 skriver IOK.

IOK-ordföranden Thomas Bach sa under en presskonferens idag:
"Den ryska statsstödda dopningen är en attack utan dess like på den olympiska rörelsen och idrottens integritet."
Ryska idrottsutövare som vill delta i Vinter-OS kommer att få möjlighet att göra detta under den olympiska flaggan. Förutom att Ryssland inte får delta som nation så kommer ingen från det ryska idrottsministeriet att få ackreditering till mästerskapet och diverse andra ryska tjänstemän som ansetts ha haft med dopingen att göra får diverse andra straff. Sist men inte minst så döms även Ryssland till böter på motsvarande 125 miljoner svenska kronor.

Ryssland har redan meddelat att de kommer att överklaga IOK:s dom till Idrottens skiljedomstol (Cas). Samtidigt ställer sig många ryska förbundskaptener mycket kritiska till IOK:s beslut. Det statliga ryska tv-bolaget VGTRK har även meddelat att Vinter-OS inte kommer att visas i rysk tv.

Nordeas VD dissar bitcoin

Men hyllar blockkedjan

Casper von Koskull
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Kryptovalutan bitcoin har ömsom hyllats, ömsom dissats, utav bankchefer och andra finansiella tungviktare sedan dess värdeökning började göra valutan allt mer populär på marknaden.

Någon som inte gillar bitcoin är Nordeas VD Casper von Koskull uppger han i en intervju med Bloomberg News som han gav i samband med att Nordea lanserade blockkedjeplattformen We.Trade som vi skrev om tidigare idag. Von Koskull menar att bitcoin baseras helt på spekulation och undrar varför valutan ens är tillåten:
"Om du på något sätt tillåter den att leva utan kontroller, så givet de miljarder vi lägger på finansiella regleringar som ett finansiellt system tycker jag att det är lite av ett skämt att låta något som bitcoin leva… jag förstår det inte - det är absurt."
Von Koskull jämför även bitcoin med den så kallade "Tulpanmanin" i Holland på 1600-talet. Tulpanmanin räknas som en av världens första finansbubblor och den bröt ut på grund av att värdet på tulpanlökar ökade explosionsartat under en period för att sedan helt krascha vilket ruinerade många som varit inblandade i tulpanhandeln.

Polis har stängt ner ett av världens äldsta botnätverk

Internationell polis slog till mot "Andromeda"

Inte Andromeda i artikeln
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Polis i Tyskland, USA och Vitryssland har de senaste dagarna samarbetat om att stänga ner malwaret "Andromeda", även kallat för "Gamarue", meddelar den europeiska polismyndigheten Europol.

Andromeda var ett av de äldsta aktiva malwaren på nätet skriver nyhetsbyrån Reuters och totalt tror man att cirka 2 miljoner datorer runt omkring i världen var infekterade med Andromeda. Personen eller personerna bakom Andromeda har med hjälp av botnätet som malwaret skapade kunnat sprida trojaner, spion-bottar, ddos-bottar, virus och annat via de datorer som kontrollerats. Detta misstänks personerna bakom Andromeda ha gjort mot betalning.

En person har än så länge gripits i Vitryssland och där ska även en del datorutrustning ha tagits i beslag.

Koskenkorva lanserar premiumvodka
Tar dig till den finska naturen 
135kg
+
Bobby Green
Tempura-restaurang med Michelinstjärna
Den enda i USA 
103kg
+
Bobby Green
Så här låter realistiska filmdialoger
Intressant som alltid från Nerdwriter1 
125kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.7°
+
Roger Åberg
0