Storbritannien utlyser nyval

Som ska ske under sommaren

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Den brittiska premiärministern Theresa May meddelade i dag hon utlyser ett nyval för Storbritannien den 8 juni. Enligt May så har hon och hennes parti levererat stabilitet efter kaoset som rådde förra årets Brexit-val. Men hon menar att det nu behövs ett nyval eftersom andra partier är emot regeringens Brexitplaner och att oppositionen därmed försvagar regeringens förhandlingsposition med EU.

Så genom ett nyval skulle de då kunna få en större majoritet som, enligt henne, ska ge landet starkare ledarskap och garantera stabilitet för de kommande åren inför EU-utträdet.

Det var tidigare tänkt att landet inte skulle hålla något nyval förrän 2020 men enligt May är detta nu det enda sättet för regeringen att garantera stabilitet samt trygghet och förväntar sig därav få befolkningens stöd för de beslut de måste fatta genom det här valet.

Om nu den brittiska befolkningen hänger på May och company återstår att se den 9 juni. Underhuset ska i alla fall rösta om nyvalet under morgondagen.

variety.com +

Hans Rosling får FN:s Befolkningspris 2017

Får priset postumt

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Den svenske forskaren och folkbildaren Hans Rosling som dog tidigare i år belönas nu med FN:s så kallade Befolkningspris postumt.

Priset delas ut av FN:s befolkningsfond UNFPA och Rosling får dela på priset med Nigerbaserade samhällsorganisationen Association des chefs traditionnels du Niger (ACTN). I sin motivering till varför Rosling får priset skriver UNFPA:
"Dr Rosling, som avled tidigare i år, hade arbetat med befolkningsfrågor i över 30 år. Bland hans bidrag fanns kreativa presentationer inom global hälsa och fattigdom, illustrerade med visualiseringsverktyg som tagits fram genom hans icke-vinstdrivande organisation. I rollen som författare av flera publikationer gav han ofta gratisföreläsningar för att utbilda och väcka uppmärksamhet kring frågor om global hälsa."
Hans Rosling dog i februari av cancer. Han blev 68 år gammal.

expressen.se +

72 procent av kvinnliga skribenter har utsatts för hot

Under de senaste tolv månaderna

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Medier

Det visar en ny studie, som är gjord på uppdrag av branschorganisationen TU och nätverket Klara K, visar att 72 procent av kvinnliga ledarskribenter, chefredaktörer, krönikörer samt kommentatorer verksamma vid TU-anslutna medier har utsatts för hot eller trakasserier under de senaste tolv månaderna. Undersökningen visar att 72 procent av de tillfrågade från landets 163 dagstidningar har utsatts för hot eller trakasserier under de senaste tolv månaderna. Hoten som flest upplevt är hot om trakasserier på arbetsplatsen, hot om trakasserier i privatlivet och hot om sexuellt våld.

22 procent av de tillfrågade säger även att man avstått från att bevaka eller rapportera om vissa ämnen på grund av hoten och var tredje frågad person har funderat på att sluta med journalistiken helt till följd av alla de trakasserier de utsätts för i jobbet. Runt hälften av de utsatta säger även att hoten samt trakasserierna har lett till personlig rädsla och oro.

TU menar nu att det är viktigt att regeringen följer de uppmaningar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen presenterade i sin rapport om mediernas säkerhet. Förutom det anser de även att de ska avsätta reella resurser för att bland annat se över hot och trakasserier mot medier, men också arbeta fram skyddsstrategier för journalister.

dagensmedia.se +

Sömnen för små barn störs av mycket skärmtid

Ut och lek istället

Att leka med en nalle är bättre än att leka med en nalle
Foto: Pexels
Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Övrigt

Enligt en ny studie störs sömnen hos små barn om de har för mycket skärmtid. Det gäller både tevetittande och tid framför exempelvis surfplattor och telefoner. Ju mer tid barnen spenderar framför skärmar desto mindre sover de. Dessutom sover de mer orolig.

I studien, som publicerats i brittiska Scientific Reports, fick föräldrar till 700 barn mellan åldern sex månader och tre år ange hur mycket tid barnen spenderar framför skärmar samt hur mycket de sover. Exakt vad det är som stör sömnen gick man dock inte in på i studien.

sverigesradio.se +

Kazakstan ska byta alfabet

Från kyrylliska till det latinska

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Kazakstans president Nursultan Nazarbayev skriver i en krönika i tidningen Egemen Kazakhstan att det centralasiatiska landet ska byta alfabet från det kyrylliska till det latinska till 2025.

Kazakstan använde det arabiska alfabetet fram tills 1929, därefter det latinska till 1940 för att därefter övergå till det kyrylliska alfabetet när man var en del av Sovjetunionen. Kazakiska tillhör de turkiska språken som bland annat används i Turkiet, Azerbaijan samt Uzbekistan. I dessa länder använder man det latinska alfabetet.

Både kazakiska och ryska är officiella språk i Kazakstan. Ryska behärskas av cirka 95% av landets befolkning medan kazakiska endast behärskas av cirka 65% av befolkningen.

  tack Petter via dw.com eurasianet.org +
IKEA funderar på att öppna restauranger
Utanför varuhusen alltså 
180kg
+
Roger Åberg
Ny posterbox med bilder på 16 Saabar
Släpps i sommar 
146kg
+
Roger Åberg
Nike uppdaterar klassikern Air Sock Racer
Var banbrytande när den kom 
106kg
+
Bobby Green