Idag börjar rättegången mot Swefilmer
Första gången frågan om fulstreaming prövas i Sverige 
28.7°
+
André Stray
0
Mark Hamill läser ännu ett inlägg från Trump som Jokern
The Trumpster återvänder! 
47.8°
+
André Stray
0
Happy Socks och Billionaire Boys Club
Ny kollektion med strumpor och kalsonger 
81kg
+
Bobby Green
Facebook implementerar filter för falska nyheter
I Tyskland 
49.9°
+
Frode Wikesjö
0
Bill Nye besöker skapelsemytmuseet i Ark Encounter
Är inte helt imponerad 
46.6°
+
Frode Wikesjö
0
Funkar det att bo i ett förråd?
Den här killen testade  
115kg
+
Bobby Green

Idag börjar rättegången mot Swefilmer

Första gången frågan om fulstreaming prövas i Sverige

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Efter många om och men har rättegången mot Swefilmer, och de två personerna som misstänkts administrerat och drivit streamingsidan, dragit igång. Rättegången har skjutits fram då åklagarsidan velat vänta på att en liknande fråga ska ha tagits upp i EU-domstolen, som för övrigt ledde till att fulstreamingsidor ansågs vara lagliga så länge det inte var några pengar inblandade. Enligt Rättighetsalliansen ska de två misstänkta ha dragit in 14 miljoner kronor på sin verksamhet.

Henrik Pontén från Rättighetsalliansen säger detta om Swefilmer-målet:
Swefilmer är ett typiskt exempel på hur piratdelning se ut i dag: helt kommersiell, välorganiserat och man lägger ner stora insatser på att dölja sig. Det gäller framför allt huvudmannen.

Åklagare Anna Ginner berättar för IDG att målet är intressant då Swefilmer-strukturen påminner om organiserad brottslighet:
Jag tycker att det som är intressant för svensk domstol är att fallet har så tydliga drag av organiserad brottslighet mot vad vi har sett tidigare. Det är väl bara Dreamfilm där vi har sett det, och där är rättegången först senare i år. Förverksyrkan står också i direkt relation till att Swefilmer drivits som ett vinstdrivande företag

idg.se +

Ingen mördades i El Salvador i onsdags

Första dagen utan mord på två år

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

El Salvador är hårt drabbade av konflikter mellan olika gäng och mordfrekvensen, 2015 toppade man statistiken i världen med 104 mord per 100.000 invånare. Förra året var det "bara" 81,2 mord per 100.000 invånare. Som ni förstår sker mord dagligen, men onsdagen var alltså helt fri från mord. Det är första gången sedan 22 januari 2015 som det händer, alltså nästan två år sedan.

Dagar utan mord är väldigt sällsynta, förutom i onsdags och den där januaridagen 2015 skedde det en gång under 2013 och två gånger under 2012.

theguardian.com +

Onani under arbetstid kan leda till högre fokus

Kanske dags att införa runkpolicy på jobbet?

En person som jobbar hårt och kanske behöver ta en onanipaus.
Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Huruvida det är accepterat att dra en onanisession under arbetstid kanske inte är någonting som kommer upp på måndagsmöten runt om i världen, men det kanske borde tas upp lite oftare. I en undersökning av Guyfi som gjordes i New York visade att 40 procent av arbetarna som de frågade ut tar en liten självbefläckande paus under sina arbetspass.

Brittiska Metro har tagit ett snack med Dr. Cliff Arnall, psykolog och livscoach, om hur det skulle vara om anställda fick ta en och annan onanipaus under sina arbetspass. Arnall menar att en sådan paus skulle gynna arbetet då den anställde skulle ta sig ur den potentiella tristessen som kan uppstå under arbetspass och göra så att en fokuserar bättre på jobbet:

I would expect a masturbation policy to result in more focus, less aggression, higher productivity, and more smiling. Certainly taking a masturbation break for boredom or an escape would increase work focus.

metro.co.uk +

Bedrägerier, misshandel och våldtäkter ökade 2016

Stölder och narkotikabrott minskar

Foto: Polisen
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

BRÅ har presenterat preliminär statistik över anmälda brott för förra året. Totalt sett ligger antalet anmälda brott still, 1,5 miljoner brott anmäldes under året. Statistiken man nu presenterar innehåller alla anmälda brott och kan skilja sig mot antalet faktiska brott.

Tittar man närmare så ser man att olika kategorier av brott ökar och minskar. Bedrägerier som datorbedrägerier och bidragsbrott samt brott mot person som misshandel och olaga hot är de anmälda brott som ökar mest i antal.

275.000 brott mot person anmäldes vilket är en ökning med sju procent. Misshandelsbrott ökade med fyra procent till 88.000 brott men det ser lite olika ut om man bryter ner dessa siffror. Misshandel mot man över 18 år ökade med en procent, misshandel mot kvinna över 18 år var oförändrad och misshandel mot barn 0-17 år ökade med hela 14 procent.

Grov kvinnofridskränkning ökade med två procent, grov fridskränkning med elva procent, antalet våldtäkter med 13 procent (till 6560 brott) och sexuellt ofredande med 20 procent (till 10.500 brott). Anmälda olaga hot ökade med fem procent till 54.200 medan anmälda ofredanden minskade med två procent till 55.400 brott.

På den positiva sidan ser vi en minskning av stöld- och tillgreppsbrott med fem procent till 503.000 brott. Bostadsinbrotten minskade med fyra procent där framförallt villainbrotten minskade (ner sex procent). Antalet bilbrott minskade också med sex procent.

Men all stöld minskar inte, butiksrån ökade med tre procent till 838 anmälda brott, personråd ligger dock still med 5940 anmälda brott. Bankrån verkar inte alls vara hett längre och minskade från 23 till 13, troligen för att hanteringen av kontanter stadigt minskar.

Statistiken är alltså från BRÅ och är preliminär. Den slutliga statistiken presenteras 30 mars.

bra.se +

EU sätter ner foten mot riktad reklam

Anser att användare ska godkänna om de vill ha sådan reklam

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

EU-kommissionen har tagit fram ett nytt förslag som kan sätta käppar i hjulet för flertalet internetjättar som Apple, Google och Facebook. Förslaget handlar om platsbaserad riktad reklam och kommissionen anser att sådan reklam ska vara avstängd och att användare vill ha riktad reklam så ska de vara tvungna att aktivera sådan reklam själva.

Andrus Ansip, vice ordförande i kommissionen, menar att grundinställningarna i applikationer och hemsidor ska enligt förslaget vara nej till spårning samt cookies:
Det är upp till folket inom EU att säga ja eller nej

dagensmedia.se +

Ryssland funderar på ett totalförbud på cigaretter

För folk födda efter 2015

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

En studie från Världshälsoorganisationen (WHO) menar att rökning kostar den globala ekonomin mer än nio tusen miljarder kronor varje år. Kostnaderna som rapporten räknat med kommer från tokabsrelaterade dödstal, sjukvårdskostnader och förluster i produktivitet,

Studien gjordes i samarbete med Nationella cancerinstitutet i USA presenterar och i den kan man även läsa att vid 2030 kommer två miljoner fler människor dö under ett år, jämfört med i dag. Mer än 80 procent av dessa tobaksrelaterade dödsfall kommer enligt rapporten ske i låg- och medelinkomst-länder.

Studien skriver även att det totala antalet rökare ökar vilket då innebär att kostnaderna väntas fortsätta öka i framtiden.

Ett av länderna där antalet rökare är störst per capita är Ryssland och för att hantera det så överväger nu Rysslands regering att införa ett förbud på cigaretter. Detta kommer gälla folk som är födda efter 2015 vilket då skulle innebära att när dessa bebisar blir 18 år inte kommer kunna gå in i någon affär för att köpa cigg.

Kritiker menar att detta förbud skulle bara leda till att den svarta marknaden kommer öka men det kommer vi ju inte få svar på förrän 2033. Kanske kommer kidsen bara sajbervejpa då ändå så förbudet kanske inte har någon större betydelse så långt in i framtiden.

Förutom detta potentiella totalförbud så planerar den ryska regeringen att få ner rökandet generellt i landet med 25 procent vid 2025 genom diverse kampanjer och initiativ.

gizmodo.com +

Växtlighet frodas i Australiens öken

Efter kraftigt hällregn

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

En stor del av Australien, speciellt landets mitt, är täckt av varm och torr öken med ytterst lite grönska. Men växtlighet har en förmåga att ta för sig när tillfälle erbjuds.

Den här videon visar hur grönska har börjat spira i den röda öknen efter ett riktigt kraftigt hällregn.

mashable.com +