OnePlus 5T är en förvånansvärt trevlig uppgradering
Svårt att motivera köp av annan Android 
45.3°
+
André Stray
0
Belgien tycker att lootboxes är lotteri
Spelande och gamblande hör inte ihop 
55.7°
+
Roger Åberg
0
Hackare fick tag på info om 57 miljoner Uber-användare
Uber höll tyst om saken 
32.5°
+
Roger Åberg
0
Thomas Skoglund för Peak Performance
Tolkar höstens kollektioner 
79kg
+
Bobby Green
Facebook fixar bättre bilder i Messenger
4096x4096 är klart bättre 
48.7°
+
Roger Åberg
0
Google vet var din telefon är även när positioneringen är avstängd
Android har skickat användares positionering i smyg i nästan ett år 
-21.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Freddie Mercurys röst är den bästa inom rock
Polyphonic berättar varför 
193kg
+
Bobby Green

Nordkoreansk soldats flykt fångad på film

Dramatiska bilder från flykt till Sydkorea

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Konflikter

Här är lite dramatiska bilder från när en nordkoreansk soldat flydde över gränsen till grannlandet Sydkorea 13 november i år.

Soldaten påbörjade sin flykt genom att köra en jeep mot gränsen till Sydkorea men körde ner i diket bara meter från den sydkoreanska gränsen. Då fortsatte han sin flykt till fots med skjutande nordkoreanska soldater i hasorna och till slut lyckades han ta sig över gränsen.

Den flyende soldaten ska ha träffats av minst fyra skott från sina efterföljare och sägs ha blivit allvarligt skadad. Efter operationer i Sydkorea så uppger dock läkarna att han kommer att överleva men att det kan dröja länge innan han blir återställd.

Kina vill skapa konstgjord skog i Tibet

Riskerar dock att bli en dyr satsning

Inte en skog i Tibet
Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Kina har planer på att plantera en konstgjord skog i trakterna runt den tibetanska staden Nagqu uppger South China Morning Post.

Anledningen till detta sägs vara att inflyttade soldater och andra Han-kineser saknar träd från sin hemmiljö i andra delar av Kina. På grund av klimatet och höjden i Tibet så kan inte träd växa där naturligt så därför planerar Kina att fixa detta på konstgjort sätt. Tanken är att energi från solcellspaneler ska värma upp permafrosten i Tibet så att det går att plantera träd även där.

Kritiker till projektet anser att det kommer att bli världens dyraste träd man planterar och en del är även oroliga för att vattenresurserna i området kan komma att påverkas negativt om dessa ska användas för att bevattna en konstgjord skog.

Är det bäst för miljön att handla online eller i butik?

Det är inte helt solklart

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Shoppa online eller shoppa i butik. Vad är egentligen bäst om man vill tänka på miljön? Svaret är inte helt solklart och forskning pågår.

För sju år sedan meddelade Naturvårdsverket i en rapport att näthandeln var bra för miljön, under förutsättning att lastbilarna som transporterar är ordentligt fullastade och att leveranser sker på ett miljöeffektivt sätt. I rapporten kunde man läsa att energibesparingen blir 5-7 procent om tio procent av alla dagligvaror köps på nätet. Skulle 50 procent av handeln ske på nätet skulle energibesparingen bli runt 30 procent.

Sedan dess har mycket hänt. Näthandeln har ökat kraftigt och allt fler handlar exempelvis även mat över nätet. Men nya studier på miljöpåverkan verkar lysa med sin frånvaro. Däremot utreder just nu VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut hur den ökade näthandeln av just mat påverkar miljön. För effekten är inte given. Medan vi inte åker till affären för att handla mat kan det innebära att vi använder bilen till andra saker istället och att vinningen av näthandeln äts upp. Rapporten ska vara klar nästa år.

Så hur ska vi som konsumenter agera då? Jo, videon ovan visar hur vi som kunder kan tänka när vi shoppar online - speciellt nu när Black Friday-erbjudanden hägrar överallt. Det är Vox som står bakom videon som fokuserar på hur man som konsument kan tänka när det gäller leveranser. Enligt systemen i USA innebär val av snabbare leverans oftast större miljöpåverkan eftersom det innebär att lastbilar inte lastas fulla och att beställningar kan komma att delas upp i två leveranser om inte varorna finns på lager. Det kan med andra ord vara värt att fundera även här i Sverige på hur viktigt det är att sakerna kommer så snabbt som möjligt. Kanske kan det vara bättre för miljön att vänta några dagar på leveransen, speciellt om det innebär att varor skickas tillsammans.

I videon påpekar de även att det vore bra om nätföretag faktiskt markerar det fraktalternativ som är mest miljövänligt eftersom det skulle underlätta för konsumenterna att ta miljömässiga beslut.

Andra tips är givetvis att försöka handla så mycket digitala varor som möjligt istället för fysiska eftersom man då spar in på både produktion- och transportkostnaderna.

Läs mer

Brister i över tusen samhällsviktiga it-system

Kan vara sårbara för datorintrång

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Sveriges Radios Ekot har kartlagt it-system runt om på Sveriges myndigheter, kommuner och företags it-system och uppger att man hittat tusentals system som ska vara mer eller mindre öppna för obehöriga.

Det handlar bland annat om cirka tusen samhällsviktiga system som används för att kontrollera avlopp, fastigheter och infrastruktur som saknar säkerhet. Ekot ger en del exempel på system som räknas som osäkra:
"Vi hittar allvarliga säkerhetsbrister som går att utnyttja för att exempelvis ta över och påverka systemen. Till exempel en av Agas tankstationer för fordonsgas, vattenpumpar i avloppssystemet i Älvdalen, på Öckerö och i Falkenberg, ett brandlarmssystem i Sollentuna, kommunikationstjänster på Göteborg-Landvetter och Malmö airport flygplats samt ett vattenreningsverk i Eksjö."
Totalt har Ekot kategoriserat över 7000 system hos Sveriges myndigheter, kommuner och företag som ska ha säkerhetsbrister.

  tack kakis sverigesradio.se +

IKEA:s svar på rekordpris för Da Vinci-tavla

"Köp en ny ram vetja!"

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

IKEA har som vana att ofta blanda in aktuella händelser och skoja till det lite i sin reklam och nu har man tagit fram en ny sådan reklamkampanj som svar på förra veckans rekordauktion av en tavla som målats av Leonardo Da Vinci.

Tavlan Salvator Mundi såldes förra veckan för 450 miljoner dollar på auktionshuset Christies i New York. Det är det dyraste som någonsin har betalats för en tavla och mer än dubbelt så mycket som den tidigare rekordtavlan såldes för.

IKEA verkar dock tycka att köparen av Salvator Mundi bör förse konstverket med en ny ram och rekommenderar därför ramen "Virserum" i guldfärg för cirka 10 dollar.