San Francisco och Oakland stämmer oljeföretag
För att de medvetet bidragit till klimatförändringar 
49.3°
+
Emmy Zettergren
0
Det gömda spelet på Switch är en hyllning till Satoru Iwata
Fint 
43.2°
+
Frode Wikesjö
0
Chris Forsberg sladdar på en bilskrot
Med en ganska vass Nissan 370Z 
81kg
+
Bobby Green
Kontrollcentret i iOS 11 stänger inte av Bluetooth eller Wifi
It's a feature 
13.8°
+
André Stray
0
Äntligen är det dags för inspelning av Avatar 2
Drar igång nästa vecka 
47.8°
+
Emmy Zettergren
0
80-talsreferenserna i Stranger Things
Det finns ett par 
116kg
+
Bobby Green

Världen kan få en global digitalskatt

Om EU-kommissionen får som den vill

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

En global skatt på den digitala ekonomin samt på digitala företag som Google Amazon och Facebook. Det är ett nytt förslag från EU-kommissionen. Anledningen är att EU anser att företagen ska betala rättvis skatt där de faktiskt har vinster, vilket inte alltid är där de befinner sig fysiskt.

Exakt hur skatten skulle kunna utformas är inte klart. Det ska finnas flera olika alternativ och frågan ska diskuteras vidare av EU:s finansministrar vid ett möte i december. Skulle en global skatt inte gå igenom vill EU införa en för endast EU.

San Francisco och Oakland stämmer oljeföretag

För att de medvetet bidragit till klimatförändringar

Foto: Pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Stigande havsnivåer är något som många kuststäder kommer att få hantera i takt med att klimatförändringarna accelererar. Två av dessa är San Francisco och Oakland som nu tillsammans stämmer några av världens största oljebolag. Anledningen är att de anser att företagen fortsatt med sina verksamheter trots att de är medvetna om att fossila bränslen bidrar till uppvärmningen.

Det de två ständerna vill är att företagen ska betala flera miljarder dollar i skadestånd för den skada deras verksamhet har åsamkat i världen. Så här säger domaren Dennis Herrera från San Francisco:

“The bill has come due. It’s time for these companies to take responsibility.”

Liknande försök att ställa företag ansvariga har gjorts tidigare, dock med dåligt resultat. Men Sean Hecht, som är ansvarig vid Emmett Institute on Climate Change and the Environment i Kalifornien, säger att läget håller på att ändras. I och med att Trumpadministrationen inte har stort fokus på klimatfrågar räknar han med att stämningsansökningarna kommer att öka samt att fler kommer att lyckas med att stämma företag.

DiCaprio donerar 160 miljoner kronor till miljöorganisationer

Hjälte!

Foto: U.S. Department of State / Wikimedia
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Vi vet sedan tidigare att Leonardo DiCaprio värnar om miljön och klimatet. Bland annat gav han så sent som förra året ut dokumentärfilmen Before the flood i hopp om att upplysa människor om hur vår livsstil påverkar klimatet.

Nu har han bevisat sitt engagemang igen genom att donera 160 miljoner kronor till 100 miljöorganisationer som jobbar för klimatet och för bevarande av hotade djurarter och urinvånares rättigheter.

Under en miljökonferens i USA ska DiCaprio ha sagt att människor är medvetet passiva och dåligt informerade.

– Det finns en medveten okunskap och passivitet på en häpnadsväckande nivå hos de människor som borde göra allt för att skydda alla levande varelser på planeten.

Japan satsar på lokala självförsörjande elnät

Minskar energiberoendet från stora kraftverk

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Efter jordbävningen och tsunamin i Japan år 2011 skedde en förändring i landet. När det stora kärnkraftverket Fukushima drabbades hårt insåg man hur sårbart energisystemet var.

En av städerna som drabbades hårt var Higashi Matsushima som förlorade tre fjärdedelar av de 40.000 invånarnas hus samt 1100 invånare. Efter katastrofen vände de sig till regeringen för att få hjälp att bygga upp staden. Men istället för att åter igen göra sig beroende av elnätet satsades det hårt på lokala självförsörjande eller fristående elnät, så kallade mikronät. Initiativet har sedan spridit sig över landet.

Fördelen med mikronät är att de inte blir lika sårbara vid just naturkatastrofer. Dessutom är de uppbyggda av fossilfria alternativ som sol- och vindkraft. I Higashi Matsushima har man exempelvis byggt upp ett system där energin lagras i batterier och där staden kan klara sig utan det nationella elnätet i tre dagar. Nu satsar flera företag på den nya mikrobaserade energistrukturen med uppbyggnad av energisystem i flera städer i landet.

Enligt den ideella organisationen Svensk Elstandard är det inte bara i Japan som det byggs fristående elnät. Satsningar sker även i andra delar av världen där det finns en önskan om att kunna koppla bort det nationella elnätet vid katastrofer. Det används också i fattiga länder, liksom i Afrika, för att få till lokal energiförsörjning.

  tack Björn Claesson reuters.com +

Professor vill att vi ska kunna vadda när hunden är sjuk

Vård av sjukt djur

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Per Jensen som är professor i etologi vid Linköpings Universitet anser att vi borde kunna få ersättning när vi stannar hemma från jobbet för att vårda våra husdjur.

Tanken är alltså att man, precis som man idag kan "vabba" (vård av sjukt barn), borde kunna "vadda" (vård av sjukt djur) när våra husdjur inte mår som de ska. Anledningen till detta är att en studie från Kent State University i Ohio där det visade sig att ägare till sjuka djur hade högre nivåer av stress, depression och ångest, jämfört med de som hade friska djur.

Till SVT säger Jensen:
"Husdjur kan fungera som terapi med stora samhällsvinster men den här forskningen visar att det också blir allvarligt när djuren blir sjuka. En praktisk aspekt av det är att samhället kan behöva fundera på olika stöd för dessa djurägare."