m
CarPlay vs Android Auto - vilket system är bäst?
Har det hänt något på ett år? 
41.2°
+
Roger Åberg
0
Håll koll på (amerikanska) Netflix
Underbar tjänst som Netflix borde ha byggt 
58.7°
+
Roger Åberg
0
Underbar tur på puder
Åh, lyxen! 
161kg
+
Roger Åberg
Flygplan landar med sidvindar på 110 km/h
Glad över att vara på marken i dag 
61.6°
+
Roger Åberg
0
Upp mot 40.000 kunder har påverkats av OnePlus-läcka
Kortbetalning fortsätter vara nedstängd 
30.3°
+
André Stray
0
Se Seattle växa och utvecklas
Det här hände på tre år 
112kg
+
Bobby Green

Antal anmälda brott ligger i princip still

En minimal ökning på 0,25 procent

Även på fjället finns det bovar
Foto: Polisen
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Brott

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har publicerat de preliminära siffrorna för hur det såg ut på brottsfronten förra året. Överlag kan man väl säga att läget är stabilt även om en minskning i antal brott helt klart vore trevligt.

Totalt sett anmäldes det knappt 1,51 miljoner brott. Ner på siffran så anmäldes det 4010 fler brott än förra året, en ökning med 0,25 procent. Brott mot person ökar, stöld- och tillgreppsbrott och skadegörelsebrott minskar.

Tittar man på enskilda brottstyper så ökar trafikolycka , datorbedrägeri, innehav av narkotika och annan skadegörelse (ej klotter mest. Skadegörelse mot stat, kommun, landsting (ej klotter), övrigt klotter och bedrägeri med hjälp av bluffaktura minskar.

287.000 brott mot person anmäldes, en ökning med 12.300 brott. I princip hela den ökningen beror på att en ny brottstyp inom kategorin infördes 1 juli 2016, "olovlig identitetsanvändning". 10.200 brott inom den brottstypen anmäldes 2016, 2017 var siffran 27.600. Tar man bort denna brottstyp från kategorin så minskade alltså antalet brott mot person med 5100 brott.

Misshandelsbrotten minskar. Totalt med 5 procent (till 83.400). Så här ser det ut mer nedbrutet:
- Misshandelsbrott mot män över 18 år minskade med 9 procent till 35.700.
- Misshandelsbrott mot kvinnor över 18 år minskade med 4 procent till 28.800.
- Misshandelsbrott mot barn under 18 år minskade med 1 procent till 23.300.

Antalet anmälda våldtäkter ökade dock med 10 procent till 7230, anmälningar om sexuellt tvång och utnyttjande ökade med 7 procent till 1330 och anmälningar sexuellt ofredande ökade med 3 procent till 10.800 brott. Om anledningen är #metoo eller om faktiskt skedda brott har ökat går inte BRÅ närmare in på. Klart är att antalet våldtäktsanmälningar mellan 2012 och 2016 låg mellan 5830 och 6620 och att siffran för 2017 alltså är en rejäl ökning.

4200 (58 procent) av de anmälda våldtäkterna var mot person 18 år eller äldre. 95 procent mot kvinnor, 5 procent mot män.
3020 (42 procent) av de anmälda våldtäkterna var mot person yngre än 18 år. 88 procent mot kvinnor, 12 procent mot män.

486.000 stöld- och tillgreppsbrott anmäldes under året. Det är en minskning med 3 procent. Fick- och butiksstölder minskade. Inbrott i lägenheter ökade medan inbrotten i villor minskade. Personrån ökade med 4 procent till 6190, butiksrån minskade med 13 procent till 727. Bankrån från 13 till 11 brott.

Det här är alltså preliminär statistik (slutlig presenteras 27 mars) av anmälda brott. Hur många av de anmälda brotten som faktiskt var ett brott och hur många brott som aldrig anmäldes säger så klart den här statistiken om.

I den nu presenterade statistiken ingår inte konstaterade fall av dödligt våld.

Uppdaterad Postnord och Tullverket föreslår nytt system för Kina-paket

Extra avgift plus moms ska läggas till

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Ekonomi

Det senaste året har det skett ett rejält uppsving när det kommer till beställningar från Kina via butiker som Alibaba, Ali Express och Wish. Postnord har som känt gnällt en hel del på den stora ökningen och nu har gänget snackat ihop sig med Tullverket för att komma med en lösning på problemet. Lösningen föreslås komma i form av en avgift per paket samt moms-pålägg. Avgiften ska ligga på 125 kronor per paket, oavsett vad paketet innehåller, samt måste momsen på 25 procent betalas.

Thomas Backteman, kommunikationschef på Posten, säger att detta inte bara kommer göra Kina-beställningar dyrare, men det kommer generera en hel del pengar. Till Breakit.se säger Thomas detta:
-Om vi säger att 120.000 paket om dagen omfattas av nya avgifter så kan man ju snabbt räkna ut att det handlar om betydande inkomster.

Utöver dyrare paket så kommer denna ändring göra att leveranstiden kommer bli längre då det ändrar sättet Postnord hanterar paket.

Tullverket meddelar att de vill ha återrapportering 1 mars, så vi har fortfarande ett par månader kvar att beställa diverse produkter från Kina innan det blir dyrare.

Uppdatering:
I en intervju med Ehandel berättar Thomas Backteman att avgiften på 125 kronor ännu inte är spikad. Det kommer komma en avgift på varje paket, men hur mycket avgiften kommer ligga på är i dagsläget okänt.

  tack alla som tipsat breakit.se +

Efter varning om missiler vill man onanera

Visar statistik från snusksite

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Snusksiten Pornhub är bra på att släppa massor med konstig statistik. Nu har man släppt lite statistik hur folk surfade på deras sida innan, under och efter det falska larmet om inkommande missiler i lördags. Innan var allt som vanligt men när larmet gick släppte, så småningom, de allra flesta men inte alla vad de höll på med.

Direkt efter larmet slog trafiken däremot i taket och var ett tag 48 procent högre än normalt. Folk verkar alltså ha blivit lite uppspelta och behövde tänka på något annat.

(Länken nedan är sfw).

  tack Almdudler pornhub.com +

Strömavbrott hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kämpa!

Kungsbroplan
Foto: I99pema
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Vid halv fem i dag drabbades 107 kunder till Ellevio av strömavbrott runt Kungsbroplan i Stockholm. En av dem var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och de ska ha ett reservaggregat, men detta gick inte igång. Vilket är lite ironiskt.

– Det är mycket allvarligt att reservkraften inte går igång, den ska fungera och det får helt enkelt inte ske att reservkraften inte startar, säger Mats Ekström, säkerhetschef på MSB till DN.

Enligt Mats Ekström så förde man över verksamheten från Stockholm till Karlstad.

– Vi har verksamheten speglad i Karlstad och beredskapspersonal som täcker upp, säger han.

Men det är så klart ändå väldigt allvarligt att en myndighet inte klarar av ett strömavbrott. MDB ska utreda varför reservaggregatet inte startade.

Nord- och Sydkorea marscherar tillsammans

Inviger OS nästa månad

"Har ni hört det senaste?"
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Politik

Den 9 februari sker OS-invigningen i Sydkorea. Nu har hemmalandet och Nordkorea beslutat att de tillsammans kommer att marschera in under festligheterna, något de senast gjorde 2006. Nordkorea kommer att skicka över en hejarklack bestående av inte mindre än 230 stycken personer till spelen. Klacken kommer att heja på konståkningsparet Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik som är de enda två idrottare som hittills har kvalificerat sig. De båda länderna kommer även att ställa upp med ett gemensamt lag i damhockey.