Forskare återskapar en 700 år gammal människas ansikte
Verkar ha sett helt normal ut 
45.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kortfilm En fikitiv resa över Mars
Ihopklippt av 33.000 bilder 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Noisy bryter ner Kanye Wests låt Famous
Pusslar ihop alla delar 
80kg
+
Bobby Green
Snubbe hackar sin bil så att den kan spela Mario Kart
Bör endast spelas när bilen står stilla 
50.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Norrmän slutade lyssna på radio när FM-bandet stängdes ner
13,5 procents lyssnarbortfall 
55.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nördiga tiki-muggar
Exotiska drinkar i snygg förpackning 
136kg
+
Roger Åberg

Norrmän slutade lyssna på radio när FM-bandet stängdes ner

13,5 procents lyssnarbortfall

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Det har nu snart gått tre månader sedan Norge stängde av radiosändningar via FM-bandet i Nordlands-regionen och inte helt oväntat har radiolyssnandet bland de boende där minskat sedan dess.

Den norska sajten Radionytt skriver till exempel att radiolyssnandet har fallit från 74% till 64% i Nordland vilket innebär en nedgång med 13,5%. Vidare uppger en av tre boende i Nordland att de inte har införskaffat någon radiomottagare som kan ta emot radiosändningar via DAB-nätet.

I en undersökning så säger även tre av fyra tillfrågade i Nordland att DAB-sändningarna har sämre täckning än vad FM-sändningarna hade. På det hela låter det med andra ord som om vi här i Sverige bör behålla våra FM-sändningar tillsvidare.

via radiomagonline.com radionytt.no +

Forskare har hittat 7000 underjordiska gasbubblor

Kan spricka och släppa ut metan

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

När världen egentligen skulle behöva lite fler goda nyheter kommer ytterligare en som inte känns speciellt upplyftande. Forskare har nämligen hittat runt 7000 underjordiska gasbubblor i Sibirien. Flera av gasbubblorna är fyllda med metangas, och flera av dem är redo att spricka.

Det var när en stor krater år 2014 dök upp som forskare började titta närmare på vad som hade skapat kratern. År 2015 lades teorier fram om att det handlade om metangasbubblor som helt enkelt exploderat och fått marken att implodera. De här bubblorna är från början så kallade pingos vilket egentligen är en kulle av jordtäckt is. En pingo, som betyder litet berg, kan bli upp emot 70 meter hög och 600 i diameter och i isen finns i flera fall metangas. Främst förekommer de i Arktis och subarktis.

Det som nu verkar hända är att de här kullarna tillsammans med permafrosten tinas upp på grund av den ökade temperaturen i världen vilket gör att metangasen släpps fri och bildar gasbubblor. När trycket blir för stort kan bubblorna explodera och bilda en krater. Att det finns mängder med sådana här pingos och bubblor har nu bekräftats via satellitbilder och att de exploderar eller imploderar syns också då kratrar helt enkelt uppstått där pingos tidigare legat. Men forskare är inte helt säkra vad som egentligen pågår och vidare forskning krävs.

Det är dock inte endast i pingos det finns fångad metangas. I normalfall sipprar metangas från tinad permafrost upp i atmosfären, men i vissa fall blir gasen fångad i fickor under jorden. Det finns därför områden där man kan se gasen röra sig under marken eftersom den helt enkelt gungar när man går eller trycker på den. Ett exempel kan ni se nedan.

Att pingos nu verkar vara på väg att släppa ut metangas är problematiskt på flera sätt. Dels kan det vara farligt att vara nära bubblorna eftersom gasen är väldigt explosiv. Dels är metangas en mycket starkare växthusgas än koldioxiden vilket innebär att klimatförändringarna kan accelerera om mycket metangas når upp i atmosfären.

inverse.com +

Extrema klimatfenomen väntas fortsätta under 2017

Och klimatet ändras allt snabbare

Foto: pexels
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Vi har redan rapporterat om att 2016 blev det varmaste året i moden tid. Men 2016 var även ett år för många andra obehagliga rekord klimatmässigt sett med extrem torka, avsmältande isar, höjda vattennivåer och uppvärmda hav. De temperaturer som uppmättes under förra året beräknas vara det högsta på 100.000 år. Vad gäller halterna av koldioxid i luften beräknas det vara fyra miljoner år sedan halterna var lika höga. De extrema klimatfenomenen väntas också fortsätta under år 2017. Det meddelar Meteorologiska världsorganisationen WMO i sin årliga klimatrapport.

Enligt rapporten förändras nu klimatet i allt snabbare takt. Mest oroande är uppvärmningen av havet som bland annat gör att havet får svårare att ta hand om överskottsenergi från växthuseffekten samtidigt som vattennivåerna stiger. Forskare pekar också på problemen med att den förändrade temperaturen av havet leder till att undervattenströmmarna i havet förändras vilket i sin tur påverkar vädret globalt. Exempelvis har Nordafrika och Mellanöstern genomgått en ovanligt sval vinter medan det i USA och Kanada varit värmebölja. Det varmare vattnet påverkar också korallerna som utsätts för blekning. På flera håll har stora korallrev gått förlorade på grund av värmen. Just i dag presenteras rapporten för UN-medlemmar och klimatexperter i New York som en del av World Meteorological Day.

Något som oroar är också det faktum att vi nu är inne på okänd mark vad gäller klimatförändringar. Forskare vet inte exakt vad som kommer att hända och i vilken takt det kommer att ske. WMO:s forskningsschef David Carson säger att klimatförändringarna nu sker på så många platser på jorden att våra kunskaper inte räcker till.

svt.se +

Kvinna som tog emot felswishade pengar åtalas

För att hon behöll pengarna

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

En kvinna från Småland åtalas nu för olovligt förfarande efter det att hon vägrat betala tillbaka 2.000 kronor till en person som hade använt betaltjänsten Swish men råkat skicka pengarna till fel nummer.

Händelsen utspelades för cirka ett år sedan och mannen som swishade pengarna till kvinnan hade missat att notera mottagarnamnet på den som han trodde han swishade pengarna till. Mannen ska när han insett sitt misstag försökt att kontakta kvinnan både via telefon och mejl men detta är inget som kvinnan i Småland säger sig ha något minne av.

Kvinnan förnekar att hon har gjort något brottsligt och ska nu ha betalat tillbaka de 2.000 felskickade kronorna samt en extra "ränta" på 50 kronor. Trots detta så kommer kvinnan nu att åtalas skriver DI Digital.

digital.di.se +

Koalor brukar inte dricka vatten

Men tvingas nu göra det på grund av klimatförändringarna

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Visste ni att koalor inte brukar dricka vatten? Istället får de i sig vätskan via de eukalyptusblad som de älskar att äta. Men när nu klimatförändringarna driver upp temperaturen och bidrar till minskad nederbörd har koalorna svårare att få i sig vätska eftersom bladen torkar ut. Det här har lett till att koalor i Australien nu söker sig till vattendrag för att släcka törsten, något som innebär att de samtidigt utsätter sig för fara från olika rovdjur.

År 2009 dog 25 procent av koalapopulationen ut i området Gunnedah som är koalornas huvudsäte i Australien. Anledningen var en kraftig värmebölja som bidrog till uttorkning, brist på naturliga uppehållsplatser samt sjukdomen klamydia som enligt forskare är kopplade till vattenbristen.

Under 2015 tog Australienska bonden Robert Frend saken i egna händer och kontaktade universitetet i Sidney för att be dem hjälpa honom rädda koalorna. Han lanserade ett projekt där vattenstationer sattes upp i träden i närheten av där koalorna befinner sig. Ovanför stationerna placerades även kameror så att koalornas beteende kunde studeras. Det visade sig också att koalorna använde sig av stationerna.

"I'd always believed that koalas get all their moisture from the leaves. I mean, they have been living here since the 1970's without any water supplementation. There might have been the odd dam around about but to see them in this area where there just isn't any water was certainly a shock and an eye-opener."

Sedan år 2012 är koalan klassad som en sårbar art och The Australian Koala Foundation uppskattar att det finns mindre än 100.000 koalor kvar, kanske så lite som 43.000.

theweathernetwork.com +