OnePlus 5T är en förvånansvärt trevlig uppgradering
Svårt att motivera köp av annan Android 
46.0°
+
André Stray
0

Nu kan man testa Blizzard World i Overwatch

Finns på spelets testserver

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Multiplattform

Under BlizzCon meddelade Blizzard att den nya kartan Blizzard World ska släppas till Overwatch. Nu finns den tillgänglig på spelets PTR-servrar för de som är sugna på att testa innan lansering.

Kartan är en hyllning till Warcraft, StarCraft och Diablo.

Kan loot-lådor i spel likställas med lotterier?

Det beror på värdet

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Bransch

Efter kontroversen med Battlefront 2 har loot-lådornas vara eller icke vara hamnat i fokus. Och många har ställt sig frågan om de till och med kan likställas med lotterier och att datorspelbolagen därmed borde ha tillstånd att bedriva lotteriverksamhet.

Nu har Lotteriinspektionen lämnat ett uttalande baserad på lotterilagen, och det korta svaret är att allt beror på vilket värde belöningen i spelet har.

För att det ska kunna kallas lotteri måste det handla om lotteri om pengar eller pengars värde. Det innebär att om man i spel kan få saker på grund av slumpartade mekanismer måste det man vinner kunna säljas eller köpas för pengar eller pengars värde utanför spelet för att det ska klassas som lotteri. Dessutom måste spelet enligt svenska lotterilagen vara anordnat i Sverige.

Så vad innebär det här då? Jo, att loot-lådor som erbjuder slumpartade vinster kan klassas som lotteri om det exempelvis går att sälja sakerna till andra användare för riktiga pengar, eller virtuella pengar som kan växlas in till riktiga pengar.

För Battlefront 2 innebär reglerna att det inte är ett lotteri i spelet. Men tittar man på spel som Counter-Strike: Global Offensive hamnar man närmare ett riktigt lotteri. Dock tillkommer den där regeln om att det även måste vara anordnat i Sverige. Så risken att något spelbolag faktiskt skulle åka dit för att de brutit mot lotterilagen är med andra ord liten. Frågan är dock inte solklar överallt i världen. I Belgien undersöker de just nu om loot-lådor strider mot deras lagar.

Nedan kan ni se ett fiktivt exempel från Lotteriinspektionen.

Eva har ett användarkonto på dataspelsplattformen Gaming. Genom Gaming-plattformen kan hon spela olika dataspel. I Gaming-plattformen finns även möjligheten att växla in verkliga pengar mot Gaming-mynt som man kan använda för att köpa virtuella föremål med olika värden i dataspelen. I ett av dessa dataspel deltar Eva i ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp varvid hon vinner ett virtuellt föremål. Det virtuella föremålet säljer hon till en annan användare på Gaming-plattformen i utbyte mot Gaming-mynt. Gaming-mynten växlar hon sedan in mot verkliga pengar som Gaming-plattformen sätter in på hennes bankkonto.

I exemplet ovan har Eva, på Gaming-plattformen, deltagit i ett lotteri enligt lotterilagen. För det första beror detta på att hon vunnit något pga. slumpen. För det andra beror detta på att vinsten i slutändan visat sig ha ett ekonomiskt värde i den verkliga världen då hon sålt sin vinst och försäljningen har resulterat i att hon fått in verkliga pengar på sitt bankkonto.

I nästa steg bedöms om Gaming-plattformen anordnar lotteriet i Sverige. Så kan vara fallet om den som driver Gaming-plattformen (t.ex. ett aktiebolag) bedriver sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Om den som driver Gaming-plattformen anses anordna lotteriet i Sverige så omfattas arrangemanget av lotterilagen och då är det förbjudet att anordna det utan tillstånd.

Läs mer
  tack Martin Johansson lotteriinspektionen.se +

Brütal Legend gratis på Humble Store

Gratis är gott!

Visa inte Spel-artiklar
Spel / PC

Gillar du Heavy Metal, Jack Black, Tim Schafer och roliga spel? Då borde du definitivt ta en titt på Brütal Legend. I spelet spelar du en roadie vid namn Eddie Riggs som kastas till en metal-inspirerad värld där han måste döda demoner och stoppa ärkeskurken Doviculus för att rädda mänskligheten.

Känner du inte för att betala för detta lir? Då har vi ännu godare nyheter då PC-versionen för tillfället är gratis på Humble Store och länk till spelets sida har ni här nere till vänster.

Nu börjar Black Friday-reorna ramla in

Fynda massor med spel

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Multiplattform

Black Friday börjar visserligen inte förrän på fredag, men vissa har redan tjuvstartat sina reor. Några som lagt upp sina erbjudanden är Microsoft, Sony och EA. Dessutom förväntas rean på Steam starta i morgon.

Spel som Lord of the Fallen, The Witcher III, Halo Wars 2, Destiny 2, Assassin's Creed Origins, Battlefield 1, FIFA 18, Final Fantasy XV, NieR, Nioh och Uncharted 4 går att köpa till nedsatta priser. Länkar till onlineaffärer som har eller antagligen kommer att ha Black Friday-rea samt sidor man kan hålla koll på hittar ni nedan.

Gillar ni Brütal Legends är det för övrigt just nu helt gratis via Humble Bundle.

Läs mer

Analytiker anser att spelare överreagerar med Battlefront 2

Tycker att spelare borde betala mer för underhållningen

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Bransch

Evan Wingren är finansiell analytiker på KeyBanc Capital Markets och har lite åsikter när det kommer till priser på spel. Mer specifikt skrev Evan ett brev till sina klienter i samband med EA:s Battlefront 2-skitstorm och berättade att han tycker att spelare och spelmedia överreagerar ordentligt när det kommer till Battlefront 2-kostnaderna. I brevet skrev Wingren bland annat detta:
Gamers aren't overcharged, they're undercharged (and we're gamers) ... This saga has been a perfect storm for overreaction as it involves EA, Star Wars, Reddit, and certain purist gaming journalists/outlets who dislike MTX (Micro-transactions).

I sitt brev trycker Evan på poängen att spel är fortfarande det mediet som ger oss mest underhållning per krona och speldistributörer borde utan problem kunna höja priserna:
If you take a step back and look at the data, an hour of videogame content is still one of the cheapest forms of entertainment. Quantitative analysis shows that videogame publishers are actually charging gamers at a relatively inexpensive rate, and should probably raise prices.

Cool James and Black Teacher - Dr. Feelgood
Fredagsklassikern 
116kg
+
Bobby Green
Klassisk Formel 1-bil på Tremolastrasse
Härlig väg i Schweiziska alperna 
130kg
+
Bobby Green
Skolexperiment blev snygg kortfilm
Järnpulver + magnet = sant 
110kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
37.3°
+
Roger Åberg
0