m

Spelintryck Legion kan vara räddningen för World of Warcraft

Är spelets mest intressanta expansion

Spel / PC

Ända sedan World of Warcraft släpptes den där februaridagen år 2005 har det legat ett magiskt skimmer över spelet. Det var precis vad jag hade längtat efter och tillsammans med mina vänner sjönk vi djupt in i spelets berättelse och uppdrag. Allt handlade om WoW. När vi inte spelade så pratade vi om spelet. Sju dagar i veckan var vi där, i princip utan undantag.

Sedan dess har mycket förändrats. Vissa saker till det bättre och andra till det sämre. Men oavsett vad man tycker om förändringarna är det ett faktum att miljoner spelare har flytt spelet i takt med att expansionerna blivit fler. Många som var med från början tycker att det har förändrats för mycket. Andra, liksom jag, har inte tid längre eller har helt enkelt tappat intresset. Men de expansioner som släppts har också en gemensam nämnare. De har en tendens att locka tillbaka gamla fans till spelet, om än oftast för en begränsad tid. Nysläppta Legion är inget undantag. Frågan är bara hur länge fansen tänker stanna den här gången. Och för första gången på länge känns det som om intresset för att stanna är stort.

Mina intryck av expansionen kan ni läsa nedan.

För min del har de senaste expansionerna främst handlat om att få ta del av mer handling och att utforska nya områden i Azeroth. Att raida eller bättra på mina karaktärers yrken, som låg i fokus under de första åren, har helt enkelt den senaste tiden allt mer hamnat i skymundan. Jag tror också att många är som jag och det märks att Blizzard tror det också. I Legion belönar nämligen Blizzard allt mer tydligt de som främst spelar för berättelsens skull.

Även om de redan i tidigare expansioner gradvis gjort handligen allt lättare att följa gör Legion att World of Warcraft känns mer inbjudande än på länge. Konversationerna är allt som oftast upplästa av röstskådespelare vilket gör enormt mycket för känslan. Blizzard har även lagt stort fokus på att låta varje klass utforska sin egen berättelse parallellt med den gemensamma handlingen vilket gör att jag för första gången är sugen på att faktiskt spela alla klasser. Intresset för min primära klass har också ökat och jag vill veta mer om den. Dessutom är valfriheten större än någonsin när det kommer till att genomföra uppdrag där spelare på ett helt annat sätt än tidigare kan välja i vilken ordning de vill ta sig an berättelsen. Även introduktionen av World Quest erbjuder en välkommen förändring av spelets upplägg.

För första gången på länge känns det också riktigt intressant att spela både Horde och Alliance parallellt. Tidigare har jag valt en sida som gällt för expansionen och sedan hållit mig till den. För trots att de båda lägren egentligen borde samarbeta för att ta itu med hotet från Burning Legion har de svårt att överbrygga den långa konflikten dem emellan. Därför blir det också riktigt spännande att följa båda sidornas handlande där de ömsom samarbetar och ömsom motarbetar varandra. En annan tilldragande kraft i expansionen är de nya områdena som är riktigt bra designade, vackra och en fröjd att utforska.

Men det är inte bara handlingen och de nya områdena som gör att Legion känns fräscht och som en av de bästa expansionerna på länge. Jag gillar också de nya klassinriktade vapnen, Artifact Weapons, som blir starkare under spelets gång i takt med att du ökar nivå och som kan modifieras både vad gäller utseende och förmågor. Med andra ord kompenserar Blizzard nu en del för att de den senaste tiden i allt större utsträckning har strömlinjeformat klassernas förmågor. Det är också lättare än någonsin tidigare att komma in i spelet. Förutom att nya spelare direkt kan skapa en karaktär på nivå 100 erbjuds också introducerande klassuppdrag för de som vill prova på nya klasser.

Det är dock inte första gången Blizzard ger sig på att introducera större förändringar. Förra expansionen, Warlords, dominerades exempelvis av spelarnas garnisoner som innebar att man spenderade en massa tid på att leta material för att sedan kunna uppgradera olika byggnader i sin personliga garnison. Spelare kunde också därifrån skicka ut följeslagare på olika uppdrag för att i gengäld få erfarenhetspoäng eller resurser. Men resultatet blev att många hängde just i garnisonerna istället för att vara ute och utforska omvärlden eller socialisera med andra spelare. De nya klasshallarna som nu introducerats i Legion, och i princip ersätter garnisonerna, är mycket smartare eftersom de delas av flera spelare som tillhör samma klass. Det bidrar också till att det blir lättare att umgås med andra. Den här gången har Blizzard också kopplat på mobilen och erbjuder nu spelare möjligheten att även skicka ut sina följeslagare via appen WoW Legion Companion. Mycket mer logiskt om du frågar mig eftersom det är ett perfekt tidsfördriv för dödtiden mellan två spelsessioner.

Själv har jag fortfarande mycket kvar att upptäcka och göra i Legion eftersom jag leker med tre karaktärer parallellt. Anledningen är att jag försöker uppleva berättelsen från olika perspektiv samtidigt som jag vill testa den nya hjälteklassen Demon Hunter. För ja, att få veta mer om Illidari och Illidans öde är riktigt fascinerande. Mer fascinerande än själva klassen i sig som inte riktigt passar min spelstil men som kan vara perfekt för den som gillar att tanka eller göra skada på nära håll. Demon Hunters spelar också en väldigt central roll i berättelsen och det är helt klart värt att uppleva deras sida av konflikten oavsett om man gillar klassen eller inte.

Om de nya förändringarna som präglar expansionen kommer att få fansen att stanna kvar i Azeroth den här gången är för tidigt att säga. Och frågan är om vi någonsin får veta. Blizzard har nämligen sedan en tid tillbaka slutat redovisa hur många som spelar spelet. Men om de får till Legions raider, dungeons och PvP-system lika bra som de lyckats med uppdragen och resan upp till nivå 110 så har expansionen god potential att bli början till en nystart för World of Warcraft.

Läs mer
Ny lag mot "fake news" i Egypten
Kan sätta bloggare och journalister i fängelse 
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mikrotransaktioner nu borta i Middle-Earth: Shadow of War
Grattis världen! 
41.0°
+
André Stray
0
Enorm staty på Jeff Goldblum har dykt upp i London
För att fira att Jurassic Park fyller 25 år 
46.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ingen vidare fästingsommar i år
Det kan vi tacka värmen för 
50.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google lägger ny kabel mellan USA och Europa
Dunant-kabeln ska gå mellan Virginia och Frankrike 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Saudiarabien förbjuder 47 datorspel efter två självmord
Ungdomar sägs ha deltagit i en självmordsutmaning 
27.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
EU bötfäller Google med 4,3 miljarder euro
Måste sluta tvinga på leverantörer sina Android-appar 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Fem stjärnor till Volvo XC40 av Euro NCAP
En av de säkraste bilarna någonsin 
52.2°
+
Bobby Green
0
DriveNow stänger ner i Stockholm
För litet intresse för hyrbilstjänst 
30.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Walmart sägs vara sugna på att starta en streamingtjänst
Vill konkurrera ännu mer med Amazon? 
34.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Rolls-Royce bygger "kackerlacks-robotar"
Ska användas för att laga flygplansmotorer 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Lego-version av James Bonds Aston Martin DB5
Har fungerande katapultstol 
41.3°
+
Bobby Green
0
Blizzard slopar licenskostnad i World of Warcraft
Få tillgång till allt med månadskostnaden 
46.8°
+
André Stray
0
Google ryktas få rekordhöga böter av EU
4,3 miljarder euro i böter för Android-appar 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Elon Musk ber om ursäkt för pedofil-tweet
Var väl på tiden 
42.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Snubbe gick timtals för att inte missa första dagen på jobbet
Fick sen en fin present av chefen 
58.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uppdaterade Audi TT läcker
Läcker? 
32.1°
+
Bobby Green
0
Trailer för Robin Hood
Stråtrövare gör comeback 
31.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Amazon gör tv-serien Tales from the Loop
Scifi-serie baserad på Simon Stålenhags konst 
59.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ecuador funderar på att kicka ut Assange från sin ambassad
Har man börjat tröttna på WikiLeaks-grundaren? 
50.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sean Penn gör astronaut-dramat The First
TV-serie som har premiär i höst 
41.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
8bitdo släpper kit för att göra gamla handkontroller trådlösa
Klipp sladden! 
44.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Skogsbrand gör så att radiosändningar i Jämtland avbryts
Även SVT:s sändningar drabbade 
24.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft och Walmart inleder samarbete
För att ta upp kampen mot Amazon 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google inleder samarbete med FN
Ska förse FN och andra med klimatdata 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tinder testar Bitmoji
Skicka karikatyr av dig själv i stället för bild 
32.5°
+
André Stray
0
Vacker kortfilm om Mauritania Railway
Här kör ett tre kilometer långt tåg 
42.8°
+
Bobby Green
0
Okej att lägga ut 3D-ritningar på pistoler i USA
3D-skrivarföretag vinner tvist 
24.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Världens äldsta bröd hittat i Jordanien
Bakades för 14.500 år sedan 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0