m

Spelintryck Legion kan vara räddningen för World of Warcraft

Är spelets mest intressanta expansion

Spel / PC

Ända sedan World of Warcraft släpptes den där februaridagen år 2005 har det legat ett magiskt skimmer över spelet. Det var precis vad jag hade längtat efter och tillsammans med mina vänner sjönk vi djupt in i spelets berättelse och uppdrag. Allt handlade om WoW. När vi inte spelade så pratade vi om spelet. Sju dagar i veckan var vi där, i princip utan undantag.

Sedan dess har mycket förändrats. Vissa saker till det bättre och andra till det sämre. Men oavsett vad man tycker om förändringarna är det ett faktum att miljoner spelare har flytt spelet i takt med att expansionerna blivit fler. Många som var med från början tycker att det har förändrats för mycket. Andra, liksom jag, har inte tid längre eller har helt enkelt tappat intresset. Men de expansioner som släppts har också en gemensam nämnare. De har en tendens att locka tillbaka gamla fans till spelet, om än oftast för en begränsad tid. Nysläppta Legion är inget undantag. Frågan är bara hur länge fansen tänker stanna den här gången. Och för första gången på länge känns det som om intresset för att stanna är stort.

Mina intryck av expansionen kan ni läsa nedan.För min del har de senaste expansionerna främst handlat om att få ta del av mer handling och att utforska nya områden i Azeroth. Att raida eller bättra på mina karaktärers yrken, som låg i fokus under de första åren, har helt enkelt den senaste tiden allt mer hamnat i skymundan. Jag tror också att många är som jag och det märks att Blizzard tror det också. I Legion belönar nämligen Blizzard allt mer tydligt de som främst spelar för berättelsens skull.

Även om de redan i tidigare expansioner gradvis gjort handligen allt lättare att följa gör Legion att World of Warcraft känns mer inbjudande än på länge. Konversationerna är allt som oftast upplästa av röstskådespelare vilket gör enormt mycket för känslan. Blizzard har även lagt stort fokus på att låta varje klass utforska sin egen berättelse parallellt med den gemensamma handlingen vilket gör att jag för första gången är sugen på att faktiskt spela alla klasser. Intresset för min primära klass har också ökat och jag vill veta mer om den. Dessutom är valfriheten större än någonsin när det kommer till att genomföra uppdrag där spelare på ett helt annat sätt än tidigare kan välja i vilken ordning de vill ta sig an berättelsen. Även introduktionen av World Quest erbjuder en välkommen förändring av spelets upplägg.

För första gången på länge känns det också riktigt intressant att spela både Horde och Alliance parallellt. Tidigare har jag valt en sida som gällt för expansionen och sedan hållit mig till den. För trots att de båda lägren egentligen borde samarbeta för att ta itu med hotet från Burning Legion har de svårt att överbrygga den långa konflikten dem emellan. Därför blir det också riktigt spännande att följa båda sidornas handlande där de ömsom samarbetar och ömsom motarbetar varandra. En annan tilldragande kraft i expansionen är de nya områdena som är riktigt bra designade, vackra och en fröjd att utforska.Men det är inte bara handlingen och de nya områdena som gör att Legion känns fräscht och som en av de bästa expansionerna på länge. Jag gillar också de nya klassinriktade vapnen, Artifact Weapons, som blir starkare under spelets gång i takt med att du ökar nivå och som kan modifieras både vad gäller utseende och förmågor. Med andra ord kompenserar Blizzard nu en del för att de den senaste tiden i allt större utsträckning har strömlinjeformat klassernas förmågor. Det är också lättare än någonsin tidigare att komma in i spelet. Förutom att nya spelare direkt kan skapa en karaktär på nivå 100 erbjuds också introducerande klassuppdrag för de som vill prova på nya klasser.

Det är dock inte första gången Blizzard ger sig på att introducera större förändringar. Förra expansionen, Warlords, dominerades exempelvis av spelarnas garnisoner som innebar att man spenderade en massa tid på att leta material för att sedan kunna uppgradera olika byggnader i sin personliga garnison. Spelare kunde också därifrån skicka ut följeslagare på olika uppdrag för att i gengäld få erfarenhetspoäng eller resurser. Men resultatet blev att många hängde just i garnisonerna istället för att vara ute och utforska omvärlden eller socialisera med andra spelare. De nya klasshallarna som nu introducerats i Legion, och i princip ersätter garnisonerna, är mycket smartare eftersom de delas av flera spelare som tillhör samma klass. Det bidrar också till att det blir lättare att umgås med andra. Den här gången har Blizzard också kopplat på mobilen och erbjuder nu spelare möjligheten att även skicka ut sina följeslagare via appen WoW Legion Companion. Mycket mer logiskt om du frågar mig eftersom det är ett perfekt tidsfördriv för dödtiden mellan två spelsessioner.Själv har jag fortfarande mycket kvar att upptäcka och göra i Legion eftersom jag leker med tre karaktärer parallellt. Anledningen är att jag försöker uppleva berättelsen från olika perspektiv samtidigt som jag vill testa den nya hjälteklassen Demon Hunter. För ja, att få veta mer om Illidari och Illidans öde är riktigt fascinerande. Mer fascinerande än själva klassen i sig som inte riktigt passar min spelstil men som kan vara perfekt för den som gillar att tanka eller göra skada på nära håll. Demon Hunters spelar också en väldigt central roll i berättelsen och det är helt klart värt att uppleva deras sida av konflikten oavsett om man gillar klassen eller inte.

Om de nya förändringarna som präglar expansionen kommer att få fansen att stanna kvar i Azeroth den här gången är för tidigt att säga. Och frågan är om vi någonsin får veta. Blizzard har nämligen sedan en tid tillbaka slutat redovisa hur många som spelar spelet. Men om de får till Legions raider, dungeons och PvP-system lika bra som de lyckats med uppdragen och resan upp till nivå 110 så har expansionen god potential att bli början till en nystart för World of Warcraft.

Läs mer
Det här huset skrivs ut på ett dygn
Kostar cirka 30.000 kronor 
54.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Mannen bakom Undertexter.se dömd i hovrätten
32-årig man döms till villkorligt  
10.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Japan visar upp ny modell av sitt snabbtåg
Shinkansen Supreme får OS-premiär 
41.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hejdå Bento
Legendarisk internetkatt har gått vidare 
32.7°
+
Wille Wilhelmsson
0
Bowlingklot släpps på studsmatta från 45 meters höjd
Kul test 
29.2°
+
Bobby Green
0
Enkla.com vill erbjuda svenskarna billigare bolån
Med "superränta" på 0,95 procent 
51.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Framtiden för Rick and Morty är oklar
Adult Swim har inte beställt någon fjärde säsong 
23.1°
+
André Stray
0
Apple ryktas utveckla microLED-skärmar
Dyker upp i framtida iPhones? 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Liten Fiat ramlar i diket
Men vad gör det när man hjälps åt? 
53.0°
+
Roger Åberg
0
Vad tycker morsan om halvautonom körning?
Och automatisk parkering 
42.8°
+
Roger Åberg
0
Ryan och David gör en mummelraplåt
8 vindruvor i munnen 
50.6°
+
Roger Åberg
0
En Rube Goldberg-maskin som dödar fidget spinnern
RIP! 
52.8°
+
Roger Åberg
0
Hotellsökningar efter Wakanda har ökat efter Black Panther
Många som vill besöka det afrikanska kungariket 
25.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tokyo Flash släpper radarklocka
Ball men lite svårtydd klocka 
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Conan tycker att han borde vara The Rocks stuntdubbel
I filmen Rampage 
42.3°
+
Bobby Green
0
Steam VR börjar justera upplösning automatiskt
Beroende på din GPU 
44.0°
+
André Stray
0
Netflix beställer tredje säsong av Travelers
Börjar spelas in i mars 
47.8°
+
André Stray
0
Tjäna 2 miljoner kronor på att hitta buggar i processorer
Microsoft pröjsar den som hittar nästa Spectre-bugg 
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Star Wars: Battlefront 2 skrotar uppgradering via lådor
Bra där! 
56.7°
+
André Stray
0