m

Krönika Jag har försökt att spela Resident Evil 7 i VR

Mitt hjärta pallade inte länge

Spel / Microsoft

Länge var jag en person som inte gillade varken zombiespel eller zombiefilmer. Jag har helt enkelt blivit så harig på senare år. Det tog exempelvis lång tid innan jag vågade se The Walking Dead och ge serien en ordentlig chans. Första Resident Evil-filmen har jag fortfarande mardrömmar av.

Men efter att ha konfronterat min rädsla har jag blivit mer luttrad. Jag klarar av att se zombiefilmer utan att hålla för ögonen. Ett steg i rätt riktning. Zombiespel dock, det är en annan historia.

Men skam den som inte inte utmanar sig. Efter att ändå ha vant mig vid exempelvis The Walking Dead och Fear the Walking Dead så kände jag att varför inte ta tjuren vid hornen. Precis det valde jag att göra, och siktade högt direkt. Eftersom jag haft ett PSVR hemma för test bestämde jag mig nämligen för att ge mig på Resident Evil 7: biohazard.

Hur upplevelsen var kan ni läsa efter hoppet.Mörkret ligger tätt runtomkring mig. En svag ljusstråle framför mig är det enda som lättar på skuggorna. Jag hör ett ljud och vrider på huvudet. Ingenting där. Sakta går jag framåt och försöker titta runt ett hörn. Försiktigt, försiktigt. Ingenting där heller.

Stämningen är kuslig, spöklik. Det är liksom för tyst. Pulsen dunkar, hjärtat bankar. Att sitta omsluten med ett headset på huvudet och ha den obehagliga atmosfären, som Resident Evil 7 bjuder på, så nära inpå sig är nästan för svår att hantera. Jag ser att de virtuella armarna inte sitter fast vid min kropp, jag ser att jag inte har ben. Jag känner också hur jag snarare flyger fram än går med tunga steg. Och ändå känns det så obehagligt verkligt. Bara känslan av att försiktigt smyga sig framåt i dunklet, titta i skåp och lådor, stå framför en dörr och vela - det är påfrestande för nerverna. Öppna eller inte öppna.

Jag visste att jag gav mig in på något fruktansvärt obehagligt när jag bestämde mig för att testa Resident Evil i virtuell verklighet. Jag visste nog också någonstans djupt inom mig att jag inte skulle klara av det speciellt länge. Och jag hade rätt. Bara efter 15-20 minuter fick jag ge upp. Mitt hjärta bankade så hårt att jag inte kunde fortsätta. Jag var också glad över att jag beslutat mig för att sitta på golvet och spela istället för på en stol. För hade jag valt stolen hade jag nog ramlat av i rena förskräckelsen.Att jag endast lyckades köra en kort stund innebär inte på något sätt att PSVR-läget är dåligt. Tvärt om indikerar det lilla jag spelat att det är riktigt bra gjort. Trots att jag vet att allt är fejk är det obehagligt att bara att gå omkring och utforska ödsligheten. Sen finns det alltid saker som kan bli bättre. Texturerna känns exempelvis väldigt lågupplösta. Det glömmer man dock bort efter ett tag eftersom man är så fokuserad på att oroa sig för oväntat besök, eller för att man jobbar på att försöka kika runt hörn utan att svimma. Att armarna är avhuggna känns också smått märkligt liksom att jag inte kan se mina ben. Det förtar verklighetskänslan något, vilket i det här fallet dock är bra. Jag vet inte om jag hade velat ha det mer realistiskt.

En annan sak som inte riktigt fungerade för just mig var kameran. Det tog inte lång tid innan jag blev rätt illamående och även om jag skulle ha vågat spela längre hade jag inte kunnat köra speciellt långa sessioner. Det finns dock flera olika inställningar man kan leka med när det gäller kameran liksom möjligheten att ändra hur många grader den ska rotera. Men jag fick det aldrig riktigt bra. När jag gick i trappor eller hukade mig kändes det också mer som att jag flög än att jag gick omkring vilket för min del bidrog till illamåendekänslan.

För den som har bättre nerver än jag kan dock Resident Evil verkligen bjuda på en grymt häftig, och läskig, upplevelse. Här märks verkligen potentialen i virtuell verklighet och att erbjuda den upplevelsen utöver den traditionella för "ett vanligt spel" känns riktigt smart. Jag hoppas vi får se mer av det framöver. För då finns det nog chans att det blir en permanent investering av PSVR här hemma. Dock kommer jag att undvika skräckspelen framöver.

Har ni haft möjligheten att testa Resident Evil 7 i VR? Dela gärna med er av era upplevelser i kommentarerna.

Läs mer
Dagens Industri push-failar
Skickade ut meddelande om "terror överallt" som pushnotis 
41.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Anställda på Porsche får bonus på 9.656 euro
2017 var företagets mest framgångsrika år hittills 
56.2°
+
Bobby Green
0
YR och Netatmo samarbetar för bättre väderprognoser
Kommer börja använda användardata  
43.2°
+
André Stray
0
Kina-paketen har minskat drastiskt
Sedan PostNord införde avgifter på dessa 
46.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hasse Aro återvänder till Efterlyst och TV3
Lämnar TV4 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
OnePlus 6 kan bli en dyrare historia
749 dollar enligt nytt rykte  
21.9°
+
André Stray
0
Jeep visar sju stycken koncept
Framtagna för Easter Jeep Safari 
42.5°
+
Bobby Green
0
Vivendi backar med Ubisoft-köp
Ska sälja alla sina Ubisoft-aktier 
45.3°
+
André Stray
0
San Francisco förbjuder pälsförsäljning
Blir första större staden i USA som gör det 
75.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Stephen Hawkings sista vila blir i Westminster Abbey
I närheten av Darwin och Newton 
65.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Whatsapp-grundare ställer sig bakom #deletefacebook
Brian Acton tycker att det är dags 
55.9°
+
André Stray
0
Kommer Assassin's Creed resa till Grekland?
Rykten pekar på det 
44.5°
+
André Stray
0
TV4 och Telenor har kommit överens
Inga kanaler försvinner från Canal Digital och Bredbandsbolaget 
23.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Google drar igång Google News Initiative
Lättare att komma förbi betalväggar 
46.2°
+
André Stray
0
Samsungs första Cinema-skärm för 3D installerad
På en biograf i Schweiz 
45.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
NSFW!
Aktivister vill stänga ner ställe med sexdockor i Paris
Anser att det är en bordell 
13.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nimbus släpper SSD med 100TB lagring
Lagrar mer än någon annan SSD-disk 
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Krönika Det är klart att man sätter sig i en självkörande Volvo!
Mänskliga förare är idioter 
88.6°
+
Roger Åberg
0
Intervju med Christopher Wylie
Visselblåsaren som har kostat Facebook miljarder 
51.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sugen på en SUV ingen annan har?
Köp en Karlmann King 
31.2°
+
Bobby Green
0
Telegram beordrade att lämna över krypteringsnycklar
Ryssland kan blocka tjänsten 
23.2°
+
André Stray
0
Uppdaterat TV4 och Telenor bråkar
Canal Digital och Bredbandsbolagets kunder kan bli av med TV4 i natt 
42.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sony släpper trailer för Tag
När kull ballar ur 
45.6°
+
André Stray
0