m

Krönika Jag har försökt att spela Resident Evil 7 i VR

Mitt hjärta pallade inte länge

Spel / Microsoft

Länge var jag en person som inte gillade varken zombiespel eller zombiefilmer. Jag har helt enkelt blivit så harig på senare år. Det tog exempelvis lång tid innan jag vågade se The Walking Dead och ge serien en ordentlig chans. Första Resident Evil-filmen har jag fortfarande mardrömmar av.

Men efter att ha konfronterat min rädsla har jag blivit mer luttrad. Jag klarar av att se zombiefilmer utan att hålla för ögonen. Ett steg i rätt riktning. Zombiespel dock, det är en annan historia.

Men skam den som inte inte utmanar sig. Efter att ändå ha vant mig vid exempelvis The Walking Dead och Fear the Walking Dead så kände jag att varför inte ta tjuren vid hornen. Precis det valde jag att göra, och siktade högt direkt. Eftersom jag haft ett PSVR hemma för test bestämde jag mig nämligen för att ge mig på Resident Evil 7: biohazard.

Hur upplevelsen var kan ni läsa efter hoppet.



Mörkret ligger tätt runtomkring mig. En svag ljusstråle framför mig är det enda som lättar på skuggorna. Jag hör ett ljud och vrider på huvudet. Ingenting där. Sakta går jag framåt och försöker titta runt ett hörn. Försiktigt, försiktigt. Ingenting där heller.

Stämningen är kuslig, spöklik. Det är liksom för tyst. Pulsen dunkar, hjärtat bankar. Att sitta omsluten med ett headset på huvudet och ha den obehagliga atmosfären, som Resident Evil 7 bjuder på, så nära inpå sig är nästan för svår att hantera. Jag ser att de virtuella armarna inte sitter fast vid min kropp, jag ser att jag inte har ben. Jag känner också hur jag snarare flyger fram än går med tunga steg. Och ändå känns det så obehagligt verkligt. Bara känslan av att försiktigt smyga sig framåt i dunklet, titta i skåp och lådor, stå framför en dörr och vela - det är påfrestande för nerverna. Öppna eller inte öppna.

Jag visste att jag gav mig in på något fruktansvärt obehagligt när jag bestämde mig för att testa Resident Evil i virtuell verklighet. Jag visste nog också någonstans djupt inom mig att jag inte skulle klara av det speciellt länge. Och jag hade rätt. Bara efter 15-20 minuter fick jag ge upp. Mitt hjärta bankade så hårt att jag inte kunde fortsätta. Jag var också glad över att jag beslutat mig för att sitta på golvet och spela istället för på en stol. För hade jag valt stolen hade jag nog ramlat av i rena förskräckelsen.



Att jag endast lyckades köra en kort stund innebär inte på något sätt att PSVR-läget är dåligt. Tvärt om indikerar det lilla jag spelat att det är riktigt bra gjort. Trots att jag vet att allt är fejk är det obehagligt att bara att gå omkring och utforska ödsligheten. Sen finns det alltid saker som kan bli bättre. Texturerna känns exempelvis väldigt lågupplösta. Det glömmer man dock bort efter ett tag eftersom man är så fokuserad på att oroa sig för oväntat besök, eller för att man jobbar på att försöka kika runt hörn utan att svimma. Att armarna är avhuggna känns också smått märkligt liksom att jag inte kan se mina ben. Det förtar verklighetskänslan något, vilket i det här fallet dock är bra. Jag vet inte om jag hade velat ha det mer realistiskt.

En annan sak som inte riktigt fungerade för just mig var kameran. Det tog inte lång tid innan jag blev rätt illamående och även om jag skulle ha vågat spela längre hade jag inte kunnat köra speciellt långa sessioner. Det finns dock flera olika inställningar man kan leka med när det gäller kameran liksom möjligheten att ändra hur många grader den ska rotera. Men jag fick det aldrig riktigt bra. När jag gick i trappor eller hukade mig kändes det också mer som att jag flög än att jag gick omkring vilket för min del bidrog till illamåendekänslan.

För den som har bättre nerver än jag kan dock Resident Evil verkligen bjuda på en grymt häftig, och läskig, upplevelse. Här märks verkligen potentialen i virtuell verklighet och att erbjuda den upplevelsen utöver den traditionella för "ett vanligt spel" känns riktigt smart. Jag hoppas vi får se mer av det framöver. För då finns det nog chans att det blir en permanent investering av PSVR här hemma. Dock kommer jag att undvika skräckspelen framöver.

Har ni haft möjligheten att testa Resident Evil 7 i VR? Dela gärna med er av era upplevelser i kommentarerna.

Läs mer
Avalanche öppnar studio Malmö
Ännu en svensk spelutvecklare har fått upp ögonen för staden 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Sveriges enda Lexus LFA är nu servad
Tekniker flygs in från Tyskland 
41.7°
+
Bobby Green
0
Läcka Google Pixel 3 kan bli bara skärm
Bild läckt i Android P 
44.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Den här reklamen ska sitta där i 12 år
Långt projekt... 
49.0°
+
Roger Åberg
0
Razer släpper billigare GPU-låda
Som dessutom fungerar med MacBook Pro! 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Borde Facebook brytas upp i fyra bolag?
När blir man för mäktig? 
43.4°
+
Roger Åberg
0
LEGO drar till Nordpolen
Utforska Arktis med nya Lego-modeller 
42.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
The Expanse kan få ett nytt hem hos Amazon
Snackar om att ta över scifi-serien från SyFy 
51.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Det här är nya Magnum P.I.
Snygg 3D-logga! 
24.4°
+
Roger Åberg
0
Trailer för Mowgli
En väldigt mycket mörkare djungelbok 
45.1°
+
Roger Åberg
0
Byt ut den tråkiga pilen i Google Maps
Till en roligare bil 
41.5°
+
Roger Åberg
0
Barack och Michelle Obama ska göra grejer för Netflix
Både filmer och tv-program 
43.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
En ny Lego-rulle kommer nästa år
I februari är det dags 
44.5°
+
Roger Åberg
0
Sex månader med ett akvarium
En historia om livet, typ 
51.7°
+
Roger Åberg
0
Svenskt sportspel i skön retroinramning
Kommer till Switch och Steam 
41.7°
+
Roger Åberg
0
En av tio nya bilar i Stockholm är laddbara
Varannan laddbar bil registreras i länet 
48.4°
+
Roger Åberg
0
Hasbro har registrerat Play-Dohs lukt som varumärke
Leksaks-leran har en unik lukt 
33.1°
+
Wille Wilhelmsson
0
Svart hål upptäckt som växer rekordsnabbt
Äter upp två solar om dagen 
43.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
GQ släpper fint photoshoppat omslag
Till deras komediutgåva 
44.3°
+
Roger Åberg
0
Lägst risk att hamna på taket i en Tesla Model X
Tillverkaren försöker välta den 
49.6°
+
Bobby Green
0
Nu lanserar vi Feber Premium(beta)!
Slipp reklam, tjäna karma, få oändlig scroll 
53.6°
+
Roger Åberg
0