m
r
Ny trailern för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
48.5°
+
André Stray
0
Ordentlig trailer för Alita: Battle Angel
Action från Robert Rodriguez och James Cameron 
46.9°
+
André Stray
0
Det blir en Die Hard Christmas
Yippee Ki-Yay 
91kg
+
Bobby Green

Krönika Assassin's Creed mådde bra av ett sabbatsår

Nu är Ubisoft på rätt spår

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Feature

Jag har egentligen alltid uppskattat Assassin's Creed-serien. Men jag ska också erkänna att intresset dalat lite för varje ny del och som bäst var den faktiskt fram tills vi lämnade berättelsen om Ezio och Altaïr samt Desmond bakom oss. Min personliga favoritdel är nog Brotherhood, men även Revelations och Assassin's Creed 2 var riktigt bra.

Nu har jag, ska erkännas, haft riktigt kul med andra uppföljare. Jag gillade exempelvis Assassin's Creed 3 och även Black Flag. Mycket på grund av att det fanns så mycket att utforska samtidigt som de var extremt olika varandra. Men med de senaste tillskotten Rogue, Unity och Syndicate kändes det som att Ubisoft var på väg åt helt fel håll. Det har varit okej underhållning, men inte mer.

Så när Ubisoft meddelade att de tänkte ta paus för att se över serien blev jag hoppfull. Det visade att de lyssnat på kritiken som ökat i styrka för varje nytt spel. Och nu är det här. Assassin's Creed Origins som tar oss tillbaka till rötterna, som ska ge oss en förklaring till vad serien från början handlar om, som ska erbjuda ett nytt sätt att uppleva Assassin's Creed. Har de lyckats? De är i alla fall på god väg.

På många sätt är Origins den bästa versionen av de senare Assassin's Creed-spelen. Ubisoft har sett över flera av de delar som tidigare varit problematiska, liksom stridssystemet som numera är mycket mer utmanande och intressant. Borta är hack'n'slash-känslan och istället är det blockera, undvika och tajma slag som gäller. En klar förbättring. Även möjligheten att använda pilbåge för långa avstånd är trevlig.En annan del som genomgått en stor förändring är lootsystemet. Det är mycket mer avancerat än tidigare där spelare har möjlighet att använda sina fynd för att uppgradera och skapa så väl rustningar som vapen. Vapen och rustningsdelar kan även hittas i kistor samt på fiender och djur. De är dessutom numera kategoriserade som vanliga, ovanliga eller legendariska. De vapen som inte används kan sedan förstöras och användas som material till framtida uppgraderingar vilket gör det meningsfullt att samla så mycket som möjligt. Det här systemet gör att det blir mer intressant att faktiskt ta sig an sidouppdragen och att utforska omgivningarna i jakt på dolda hemligheter eller lovande fiender.

Men sen finns det även en baksida, och det är mikrotransaktioner. Nu kan man spela spelet helt utan att köpa något för riktiga pengar och ändå njuta av det till fullo. Alla vapen som finns går att få tag på bara genom att spela och utforska omgivningarna, även om det kan ta tid att hitta allt. Men de som vill kan också spendera riktiga pengar på att köpa Helixkrediter som sedan kan användas för att köpa vapen, kartor, rustningar, lootboxar, material för uppgraderingar och annat. Och det är inte speciellt billigt.

Samtidigt påverkar det endast din egen upplevelse och din speltid. Du får ingen fördel gentemot någon annan utan endast en tunnare plånbok, och det kan man ju tycka vad man vill om. Personligen tycker jag att mikrotransaktionerna är onödiga och egentligen endast uppmuntrar folk till att spendera extra pengar på grund av lathet.På ett sätt känns det som att Ubisoft försökt plocka de bästa delarna från de tidigare spelen liksom upptäckandet, klättrandet, de maffiga världarna, möjligheten att slåss på havet med stora skepp och möjligheten att smyga. Sedan har de moderniserat det hela och hämtat inspiration från andra spel. Stridstekniken är mycket bättre, sidouppdragen mer meningsfulla och upptäckandet mer fokuserat trots att världen är fullständigt gigantisk. Tillskottet av arenor, ett mer RPG-fokuserat karaktärsupplägg och örnen som används för att utforska områden gör också att Origins känns nytt på flera sätt.

Det är dock fortfarande Assassin's Creed. Gillar man inte upplägget som serien är uppbyggd på kommer man inte heller att uppskatta Origins. Det är ett massivt open world-lir med allt vad det innebär av grinding, upptäckande, transportsträckor och tyvärr en del buggar. Men som Assassin's Creed-fan känner jag ändå att serien nu tagit ett steg i rätt riktning. Det är den mest intressanta delen som släppts på länge. Och förhoppningsvis hastar de inte ut nästa spel, om det kommer ett sådant, utan fortsätter att utveckla serien på samma sätt framöver.

Läs mer
Ny trailern för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
48.5°
+
André Stray
0
Ordentlig trailer för Alita: Battle Angel
Action från Robert Rodriguez och James Cameron 
46.9°
+
André Stray
0
Så här åker pristagarna till Nobelmiddagen
I flådiga Volvos 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Teaser-trailer för Altered Carbon
Första säsongen släpps 2 februari 
46.3°
+
André Stray
0
Hjärtskärande video på svältande isbjörn
Varning för starka bilder! 
-5.2°
+
Roger Åberg
0
Poster för Spielberg-rullen Ready Player One
Aka Mannen med det långa högerbenet 
42.7°
+
Roger Åberg
0
Säsong 2 av Jessica Jones har premiär 8 mars
Här är en teaser 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Hur får ni tag på era pepparkakor?
Dagens fråga! 
34.9°
+
Roger Åberg
0
Den ärligare versionen av året på Youtube
Youtube Rewind honest edition 
47.4°
+
Roger Åberg
0
Apple väntas köpa Shazam
Musikkriget tätnar 
21.0°
+
Roger Åberg
0
Tesla utvecklar eget AI-chip
Som ska styra deras bilar i framtiden 
42.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Square Enix bekräftar att Tomb Raider-spel är på ingång
Dags för Shadow of the Tomb Raider? 
44.7°
+
André Stray
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.9°
+
Roger Åberg