m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
46.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen
Håll koll på Viktigt Meddelanden till Allmänheten 
43.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Norge stängt ner FM-nätet
Första landet i världen som gör det 
32.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
89kg
+
Bobby Green

Krönika Assassin's Creed mådde bra av ett sabbatsår

Nu är Ubisoft på rätt spår

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Feature

Jag har egentligen alltid uppskattat Assassin's Creed-serien. Men jag ska också erkänna att intresset dalat lite för varje ny del och som bäst var den faktiskt fram tills vi lämnade berättelsen om Ezio och Altaïr samt Desmond bakom oss. Min personliga favoritdel är nog Brotherhood, men även Revelations och Assassin's Creed 2 var riktigt bra.

Nu har jag, ska erkännas, haft riktigt kul med andra uppföljare. Jag gillade exempelvis Assassin's Creed 3 och även Black Flag. Mycket på grund av att det fanns så mycket att utforska samtidigt som de var extremt olika varandra. Men med de senaste tillskotten Rogue, Unity och Syndicate kändes det som att Ubisoft var på väg åt helt fel håll. Det har varit okej underhållning, men inte mer.

Så när Ubisoft meddelade att de tänkte ta paus för att se över serien blev jag hoppfull. Det visade att de lyssnat på kritiken som ökat i styrka för varje nytt spel. Och nu är det här. Assassin's Creed Origins som tar oss tillbaka till rötterna, som ska ge oss en förklaring till vad serien från början handlar om, som ska erbjuda ett nytt sätt att uppleva Assassin's Creed. Har de lyckats? De är i alla fall på god väg.

På många sätt är Origins den bästa versionen av de senare Assassin's Creed-spelen. Ubisoft har sett över flera av de delar som tidigare varit problematiska, liksom stridssystemet som numera är mycket mer utmanande och intressant. Borta är hack'n'slash-känslan och istället är det blockera, undvika och tajma slag som gäller. En klar förbättring. Även möjligheten att använda pilbåge för långa avstånd är trevlig.En annan del som genomgått en stor förändring är lootsystemet. Det är mycket mer avancerat än tidigare där spelare har möjlighet att använda sina fynd för att uppgradera och skapa så väl rustningar som vapen. Vapen och rustningsdelar kan även hittas i kistor samt på fiender och djur. De är dessutom numera kategoriserade som vanliga, ovanliga eller legendariska. De vapen som inte används kan sedan förstöras och användas som material till framtida uppgraderingar vilket gör det meningsfullt att samla så mycket som möjligt. Det här systemet gör att det blir mer intressant att faktiskt ta sig an sidouppdragen och att utforska omgivningarna i jakt på dolda hemligheter eller lovande fiender.

Men sen finns det även en baksida, och det är mikrotransaktioner. Nu kan man spela spelet helt utan att köpa något för riktiga pengar och ändå njuta av det till fullo. Alla vapen som finns går att få tag på bara genom att spela och utforska omgivningarna, även om det kan ta tid att hitta allt. Men de som vill kan också spendera riktiga pengar på att köpa Helixkrediter som sedan kan användas för att köpa vapen, kartor, rustningar, lootboxar, material för uppgraderingar och annat. Och det är inte speciellt billigt.

Samtidigt påverkar det endast din egen upplevelse och din speltid. Du får ingen fördel gentemot någon annan utan endast en tunnare plånbok, och det kan man ju tycka vad man vill om. Personligen tycker jag att mikrotransaktionerna är onödiga och egentligen endast uppmuntrar folk till att spendera extra pengar på grund av lathet.På ett sätt känns det som att Ubisoft försökt plocka de bästa delarna från de tidigare spelen liksom upptäckandet, klättrandet, de maffiga världarna, möjligheten att slåss på havet med stora skepp och möjligheten att smyga. Sedan har de moderniserat det hela och hämtat inspiration från andra spel. Stridstekniken är mycket bättre, sidouppdragen mer meningsfulla och upptäckandet mer fokuserat trots att världen är fullständigt gigantisk. Tillskottet av arenor, ett mer RPG-fokuserat karaktärsupplägg och örnen som används för att utforska områden gör också att Origins känns nytt på flera sätt.

Det är dock fortfarande Assassin's Creed. Gillar man inte upplägget som serien är uppbyggd på kommer man inte heller att uppskatta Origins. Det är ett massivt open world-lir med allt vad det innebär av grinding, upptäckande, transportsträckor och tyvärr en del buggar. Men som Assassin's Creed-fan känner jag ändå att serien nu tagit ett steg i rätt riktning. Det är den mest intressanta delen som släppts på länge. Och förhoppningsvis hastar de inte ut nästa spel, om det kommer ett sådant, utan fortsätter att utveckla serien på samma sätt framöver.

Läs mer
Hesa Fredrika är Hesa Fredrik i mobilen
Håll koll på Viktigt Meddelanden till Allmänheten 
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu har Norge stängt ner FM-nätet
Första landet i världen som gör det 
32.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nu börjar vi bädda in information från Wikipedia
Mer kunskap åt folket 
48.1°
+
Roger Åberg
0
Gymnasieelever får privata duschar
För de som vill byta om lite mera privat 
43.6°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vi använder allt mer sömnmedel
Har vi svårare för att somna nu för tiden? 
34.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
I Norge bygger man skilsmässolägenheter
För att barnen ska få det mindre stökigt 
48.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Energidrycker kan få lagstadgad åldergräns
Livsmedelsverket ska utreda 
53.8°
+
Roger Åberg
0
Windows 10 får en egen OpenSSH-app
Slipp installera Putty 
52.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Källa på Postnord: Personal länsar paket
Grejer skickas inte tillbaka till Kina 
9.1°
+
Bobby Green
0
Dansk hockeyspelare får betalt i bitcoin
Och kommer att få spela matcher i Bitcoin Arena 
35.0°
+
Wille Wilhelmsson
0
Youthquake är årets brittiska ord
Blev populärt under det brittiska valet 
33.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft
Tänt vare här! 
52.8°
+
Wille Wilhelmsson
0
Apple vill att Siri ska kunna viska
Så att hon inte stör så mycket 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
32.1°
+
Roger Åberg
0