m
r
Snart säger Google Maps till när du ska gå av bussen
Yay! 
44.9°
+
Roger Åberg
0
Ny trailer för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
54.0°
+
André Stray
0
Dokumentär om Gianni Agnelli
"King of Italy" 
82kg
+
Bobby Green

Kan loot-lådor i spel likställas med lotterier?

Det beror på värdet

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Bransch

Efter kontroversen med Battlefront 2 har loot-lådornas vara eller icke vara hamnat i fokus. Och många har ställt sig frågan om de till och med kan likställas med lotterier och att datorspelbolagen därmed borde ha tillstånd att bedriva lotteriverksamhet.

Nu har Lotteriinspektionen lämnat ett uttalande baserad på lotterilagen, och det korta svaret är att allt beror på vilket värde belöningen i spelet har.

För att det ska kunna kallas lotteri måste det handla om lotteri om pengar eller pengars värde. Det innebär att om man i spel kan få saker på grund av slumpartade mekanismer måste det man vinner kunna säljas eller köpas för pengar eller pengars värde utanför spelet för att det ska klassas som lotteri. Dessutom måste spelet enligt svenska lotterilagen vara anordnat i Sverige.

Så vad innebär det här då? Jo, att loot-lådor som erbjuder slumpartade vinster kan klassas som lotteri om det exempelvis går att sälja sakerna till andra användare för riktiga pengar, eller virtuella pengar som kan växlas in till riktiga pengar.

För Battlefront 2 innebär reglerna att det inte är ett lotteri i spelet. Men tittar man på spel som Counter-Strike: Global Offensive hamnar man närmare ett riktigt lotteri. Dock tillkommer den där regeln om att det även måste vara anordnat i Sverige. Så risken att något spelbolag faktiskt skulle åka dit för att de brutit mot lotterilagen är med andra ord liten. Frågan är dock inte solklar överallt i världen. I Belgien undersöker de just nu om loot-lådor strider mot deras lagar.

Nedan kan ni se ett fiktivt exempel från Lotteriinspektionen.

Eva har ett användarkonto på dataspelsplattformen Gaming. Genom Gaming-plattformen kan hon spela olika dataspel. I Gaming-plattformen finns även möjligheten att växla in verkliga pengar mot Gaming-mynt som man kan använda för att köpa virtuella föremål med olika värden i dataspelen. I ett av dessa dataspel deltar Eva i ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp varvid hon vinner ett virtuellt föremål. Det virtuella föremålet säljer hon till en annan användare på Gaming-plattformen i utbyte mot Gaming-mynt. Gaming-mynten växlar hon sedan in mot verkliga pengar som Gaming-plattformen sätter in på hennes bankkonto.

I exemplet ovan har Eva, på Gaming-plattformen, deltagit i ett lotteri enligt lotterilagen. För det första beror detta på att hon vunnit något pga. slumpen. För det andra beror detta på att vinsten i slutändan visat sig ha ett ekonomiskt värde i den verkliga världen då hon sålt sin vinst och försäljningen har resulterat i att hon fått in verkliga pengar på sitt bankkonto.

I nästa steg bedöms om Gaming-plattformen anordnar lotteriet i Sverige. Så kan vara fallet om den som driver Gaming-plattformen (t.ex. ett aktiebolag) bedriver sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Om den som driver Gaming-plattformen anses anordna lotteriet i Sverige så omfattas arrangemanget av lotterilagen och då är det förbjudet att anordna det utan tillstånd.

Läs mer
  tack Martin Johansson lotteriinspektionen.se +
Snart säger Google Maps till när du ska gå av bussen
Yay! 
44.9°
+
Roger Åberg
0
Ny trailer för Ready Player One
Har premiär 30 mars 
54.0°
+
André Stray
0
Ordentlig trailer för Alita: Battle Angel
Action från Robert Rodriguez och James Cameron 
50.3°
+
André Stray
0
Så här åker pristagarna till Nobelmiddagen
I flådiga Volvos 
47.2°
+
Roger Åberg
0
Teaser-trailer för Altered Carbon
Första säsongen släpps 2 februari 
49.4°
+
André Stray
0
Säsong 3 av Stranger Things kan komma först 2019
Men det kan vara värt det... 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Trailer för Spider-Man: Into the Spider-Verse
Den animerade Spindelmannen-rullen 
41.0°
+
André Stray
0
Hjärtskärande video på svältande isbjörn
Varning för starka bilder! 
-12.4°
+
Roger Åberg
0
Poster för Spielberg-rullen Ready Player One
Aka Mannen med det långa högerbenet 
44.0°
+
Roger Åberg
0
Säsong 2 av Jessica Jones har premiär 8 mars
Här är en teaser 
42.9°
+
Roger Åberg
0
McLaren rullar ut en hyper-kärra tillägnad Ayrton Senna
Den ultimata gatlegala banbilen 
41.7°
+
Bobby Green
0
Hur får ni tag på era pepparkakor?
Dagens fråga! 
34.5°
+
Roger Åberg
0
Den ärligare versionen av året på Youtube
Youtube Rewind honest edition 
47.6°
+
Roger Åberg
0
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
34.9°
+
Roger Åberg
0