Microsoft stänger ner Skypes kontor i Stockholm
120 jobb i farozonen 
27.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
IKEA lanserar app för sin belysningsserie Trådfri
Styr lamporna från mobilen 
50.0°
+
Emmy Zettergren
0
Så klär man sig som Kanye West, typ
Brad Hall visar 
80kg
+
Bobby Green
IKEA lanserar app för sin belysningsserie Trådfri
Styr lamporna från mobilen 
50.0°
+
Emmy Zettergren
Andy Rubin smygvisar ny telefon med minimal skärmkant
Borde visas upp ordentligt inom kort 
42.3°
+
André Stray
Vinflaskan som inte droppar
What kind of sorcery is this? 
101kg
+
Bobby Green

NASA har filmat cyklonen Debbie från ISS

Drog in över Australien i dag

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Cyklonen Debbie drog under tisdagsmorgonen in över Australiens östkust. Den har graderats till en fyra i styrka på den femgradiga skalan. Ett riktigt kraftpaket med andra ord.

Att den är stor blir dock extra tydligt när man får se den ovanifrån. NASA har filmat Debbie från ISS och vi snackar en massiv cyklon. Vindstyrkan kan enligt DN uppgå till 75 meter per sekund. Meteorologer räknar med att det kommer att falla runt 500 millimeter regn.

Nedan kan ni också se ett klipp inspelat på ön Hamilton som visar Debbies styrka.

mashable.com +
Foto: ESA

ESA visar upp nya renderingar på ExoMars-farkost

Kommer rulla runt på Mars 2021

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Den europeiska rymdstyrelsen ESA har släppt lite nya renderingar på Mars-farkosten som de håller på och utvecklar vilken kommer att åka upp till Mars 2020 och börjar rulla runt på planeten 2021 om allt går enligt plan.

ESA:s sexhjuliga fordon är en del av det andra steget i ESA:s och ryska Roscosmos gemensamma Mars-satsning ExoMars. Roscosmos kommer att bygga den stationära basen som syns i bakgrunden på bilden ovan. ExoMars huvuduppdrag på Mars är att försöka hitta förekomster av nuvarande eller tidigare livsformer på den röda planeten.

ExoMars första del genomfördes förra året när de båda rymdorganisationerna satte farkosten "Trace Gas Orbiter" (TGO) i omloppsbana runt planeten. Man skulle även landa farkosten Schiaparelli på Mars yta men på grund av en felberäkning gick det tyvärr inget vidare och Schiaparelli kraschade istället mot planetens yta.

esa.int +

Gigantiskt fotspår från dinosaurie hittat

1,75 meter långt

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Ja, de var riktigt stora vissa av de där dinosaurierna. Hur stora är fortfarande, trots en massa uppgrävda skelett, svårt att fatta. Men kanske blir det lite mer verkligt när man kan jämföra sig själv med ett fotavtryck.

Ett gäng paleontologer har nämligen hittat vad de hävdar är det största upptäcka fotspåret från en dinosaurie. Det finns i en region i Australien som brukar kallas Australiens Jurassic Park. Själva fotavtrycket mäter hela 1,75 meter.

Steve Salisbury som ledde fältstudien tror att avtrycket kommer från en så kallad Sauropod. Den tillhör de ödlehöftade dinosaurierna och var enormt stora. En individ kunde bli lika lång som två tennisplaner och väga lika mycket som 20 elefanter. De hade också väldigt långa halsar, upp till tio meter, och lång svans. Hjärnan var dock inte större än hos en katt.

Det här stora avtrycket var heller inte det enda som hittades. Teamet som undersökt området under lång tid har hittat tusentals fotspår. Fotspåret kan ni se via länken nedan.

gizmodo.com +

Snart kanske vi kan massproducera konstgjort blod

Skulle ju vara bra

Foto: ICSident
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Brittiska forskare har gjort en upptäckt som gör att vi kan ha kommit ett steg närmare till att kunna masstillverka artificiellt blod som skulle kunna användas när människor behöver blodtransfusioner.

Det går redan idag att göra konstgjorda röda blodkroppar men det har inte varit möjligt att skala upp tillverkningen. Tidigare har man använt sig av en stamcell från människans kropp som producerar röda blodkroppar men dessa har inte kunnat producera producera mer än 50.000 innan dess kapacitet är nådd.

Vad de brittiska forskarna har gjort är att ta väldigt unga stamceller då de kan föröka sig i en obegränsad skala. Man har nu med andra ord en biologisk väg att skapa artificiellt blod men nu måste man ta fram teknik för att kunna massproducera detta. Sannolikt kommer denna teknik initialt att användas för att skapa blod i ovanliga blodgrupper så att människor som har sådana alltid kan vara säkra på att få en blodtransfusion om de skulle behöva det.

Den här tekniken lär sannolikt inte att ersätta mänskliga bloddonationer på ett bra tag då det ska vara förhållandevis dyrt att skapa konstgjort blod. Brittiska National Health Service planerar att börja testa artificiellt blod i år men då kommer man inte att använda sig av den här nya tekniken.

via bbc.com bristol.ac.uk +

Fiskar verkar anpassa sig snabbt till marina reservat

Kan rädda arter från utrotning

Foto: Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Marina reservat finns världen över. Deras syfte är att ge olika fiskarter en skyddad plats så att de har en chans att återhämta sig och skyddas från fiske. I dag täcker de marina reservaten dock knappt en procent av haven. Motsvarande siffra på land är 13 procent enligt WWF.

Nu har det dock visat sig att de marina reservaten ändå gör skillnad för en del fiskarter. Kritiker har enligt natursidan.se hävdat att de skyddade områdena inte ger något större skydd eftersom de ändå simmar ut från reservaten och dödas. Men enligt en ny studie har bland annat tonfisk och olika hajarter anpassat sig för att dra nytta av reservaten. Tonfisken har på bara tio år ändrat sina förflyttningsmönster och studien visar att ju hårdare fiske som sker i närheten av de marina reservaten, desto mer håller sig fisken till just reservaten.

Håller det här mönstret i sig betyder det att de marina områdena kan vara mer effektiva för att bevara fiskarter från utrotning än vad man tidigare trott.

natursidan.se +