Obama sänker Chelsea Mannings straff
Släpps nu till våren istället för 2045 
50.4°
+
Frode Wikesjö
0
Charles Martinet pratar om hur det är att vara Mario
Wa-ha! 
43.5°
+
André Stray
0
Den sista discokulstillverkaren i USA
Yo Yo har hållit på i över 50 år 
104kg
+
Bobby Green
Popcorn poppas i slow motion
Fint! 
42.5°
+
André Stray
0
Google Maps börjar visa parkeringstillgänglighet
Testas hos vissa användare  
49.1°
+
André Stray
0
Nu finns Fernet som öl
Ultimate kombo? 
108kg
+
Bobby Green

NASA visar hur det såg ut när Huygen landade på Titan

För 12 år sedan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

14 juni 2005 kopplades sonden Huygen bort från Cassini som i sin tur föll ner mot Titan, vilket är Saturnus största måne. 12 år har gått och NASA och JPL har äntligen släppt en video som visar hur hela händelsen såg ut.

jpl.nasa.gov +

Zebrahaj fick ungar utan att para sig

Löste problemet själv

Hajen på bilden är inte den som artikeln handlar om
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

I Australien har en zebrahaj tagit fortplantningen i egna händer. Hon har nämligen fött tre ungar utan att ha parat sig. Hajen, som heter Leonie, lever i fångenskap och bodde länge tillsammans med en annan haj av det motsatta könet. Tillsammans fick de 24 ungar. Men efter tolv år tillsammans separerades år 2012 de två hajarna och Leonie har sedan dess levt ensam. Trots detta födde hon tre nya ungar år 2016.

Att en zebrahaj lyckats fortplanta sig själv, så kallad asexuell fortplantning, är inte speciellt konstigt. Vissa djur i världen har som bekant förmågan att fortplanta sig själva. Det som är ovanligt är dock att det handlar om en individ som tidigare har fått ungar genom traditionell parning. De som fortplantar sig själva har oftast aldrig haft någon partner tidigare. Enligt forskare finns det bara två dokumenterade fall där djur fortplantat sig på egen hand efter att de tidigare har haft en partner. Det ena fallet rörde en örnrocka och det andra kungsboa.

Asexuell fortplantning bland hajar är dock inte optimalt i längden eftersom det är en form av inavel. Dock används fortplantningsformen som ett sätt att få fram avkommor i väntan på att en lämplig hane kan finnas tillgänglig igen.

gizmodo.com +

Gene Cernan har gått bort

Sista månvandraren

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Nyligen avled den före detta astronauten Eugene 'Gene' Cernan som var den sista personen som vandrade på månen, vilket skedde 1972 när han blev befälhavare på Apollo 17. Gene blev 82 år gammal.

Vila i frid.

nasa.gov +

NASA har släppt ett mobilt rymdspel

Häng på ISS

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Mobilspel

Många drömmer nog om att en dag få resa ut i rymden. Få av oss kommer att få göra det. Men NASA försöker i alla fall bjuda på lite glimtar från livet ovanför jorden. I ett nytt rymdspel kan användare besöka rymdstationen ISS och exempelvis plantera växter.

Appen heter NASA Science Investigations: Plant Growth och finns gratis till både Android och iOS.

Främst går spelet ut på att odla där spelare samtidigt lär sig en hel del om hur vatten, ljus och luft måste samarbeta för att växter ska överleva. Kunskapen om hur man får växter att överleva i rymden kommer också, enligt NASA, att bli allt mer viktigt framöver då längre rymdresor sannolikt kommer att genomföras.

gizmodo.com +

SpaceX skickar upp ytterligare en Falcon 9-raket

Har tio stycken satelliter med sig

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Om bara några minuter, 18:54 för att vara exakt, kommer SpaceX återigen att skicka upp sin Falcon 9-raket i rymden. Den kommer att ha med sig tio stycken satelliter från Iridium som är världsledande inom satellitkommunikation. Dessa tio satelliter är de första av minst 70 stycken som SpaceX kommer att skicka upp åt företaget.

Uppskjutningen sker från Space Launch Complex 4E lvid Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. Efter rymdfärden ska man återigen försöka att landa raketen. Läs mer om uppdraget här.

  tack Johan via BBC spacex.com +

Rubinhavsdrake filmad för första gången

Arten upptäcktes 2015

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

År 2015 upptäckte forskare en ny art av havsdrakar som fick namnet "Ruby Seadragon". De exemplar som studerats tidigare var dock alla döda och hade hittats uppspolade på land.

Nu har dock arten för första gången observerats och filmats levande. Fyndet gjordes utanför några avlägsna stränder i västra Australien. Den vackra varelsen kan ni se i filmen ovan.

mashable.com +

Saturnus måne Mima ser ut som dödsstjärnan

Har massiv krater

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA har visat upp en riktigt häftig bild på månen Mima som kretsar kring Saturnus. Den har nämligen en stor krater på ytan som får den att bli läskigt lik dödsstjärnan från Star Wars. Bilden togs av rymdfarkosten Cassini 22 oktober förra året på ett avstånd av 185000 kilometer.

Själva månen är endast 400 kilometer bred och den minsta klotformade himlakroppen i solsystemet. Kratern, som döpts till Herschel efter den man som upptäckte Mima, mäter i sin tur 130 kilometer på det bredaste stället medan dess väggar är upp emot fem kilometer höga.

gizmodo.com +