m
r
Vi har sett Star Wars: The Last Jedi
Luke Skywalker går och fiskar 
46.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
I Norge bygger man skilsmässolägenheter
För att barnen ska få det mindre stökigt 
44.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Energidrycker kan få lagstadgad åldergräns
Livsmedelsverket ska utreda 
50.2°
+
Roger Åberg
0
Tyler, The Creator kör kontorskonsert
Det svänger ju 
90kg
+
Bobby Green
Windows 10 får en egen OpenSSH-app
Slipp installera Putty 
49.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Källa på Postnord: Personal länsar paket
Grejer skickas inte tillbaka till Kina 
14.1°
+
Bobby Green
0
Vladimir Cauchemar rockar loss med flöjten
Det svänger ju 
120kg
+
Bobby Green

Uppdaterat Kolla in historiskt SpaceX-lyft

Tänt vare här!

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Idag är det dags för SpaceX att göra en historisk raketuppskjutningen då man för första gången kommer att skicka upp en raket samt tillhörande kapsel som båda redan varit i rymden tidigare.

Det handlar om en Falcon 9-raket och transportkapseln Dragon som ska frakta material till den internationella rymdstationen ISS. Det kommer även att bli första gången SpaceX skjuter upp en raket från sin uppskjutningsplats på Cape Canaveral sedan en Falcon 9-raket exploderade där förra året.

Uppdaterat
Nu har SpaceX CRS-13 lyft mot ISS och allt verkar ha gått bra. Ovan hittas ett sammandrag av händelsen på cirka en halvtimma. Vill ni se när raketen skjuts upp så hoppa fram till runt 15:30 och vill ni se när Falcon 9 landar på jorden sju minuter senare så hoppa fram till 23:20.

Vinglasen blir allt större

Nu sju gånger större än vad de var för 300 år sedan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Forskare på University of Cambridge har undersökt hur storleken på vinglas har ändrats genom historien och kunnat konstatera att dagens vinglas i genomsnitt är sju gånger större än de vinglas man använde på 1700-talet.

På 1700-talet rymde ett genomsnittligt glas vin 66 milliliter medan ett genomsnittligt vinglas idag rymmer 449 milliliter skriver The Guardian. Här i Sverige brukar man serveras cirka 100 - 150 milliliter vin om man beställer in ett glas vin på en restaurang eller något annat ställe som serverar sådant. I sin studie har forskarna mätt 411 stycken vinglas från 1700-talet fram tills idag.

Det verkar även som om storleken på vinglas kommer att fortsätta att öka i framtiden då genomsnittsstorleken har ökat från 417 milliliter till 449 milliliter bara de senaste 16 åren. I studien genomförde man även ett experiment där man lät en restaurang servera samma mängd vin fast i större vinglas. Detta ledde till försäljningen av vin på restaurangen ökade med 10 procent under den period experimentet pågick.

Google hjälper NASA att hitta nya planeter

Och ett solsystem med åtta planeter

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Google har med hjälp av maskinlärning hjälpt NASA att hitta två tidigare okända planeter runt två stjärnor som Keplerteleskopet har observerat tidigare.

Det två nyupptäckta planeterna har fått namnen Kepler-80g och Kepler-90i. Den sistnämnda planeten är den åttonde planeten man hittat runt stjärnan Kepler-90 vilket innebar att detta är det första solsystemet vi upptäcker som har lika många planeter som vårt eget solsystem.

Totalt ska Googles AI-forskare ha analyserat data från runt 670 stjärnor som Kepler samlat in sedan det lyfte mot rymden 2009. Google uppger att de nu kommer att fortsätta med att analysera data som Kepler samlat in om ytterligare cirka 150.000 stjärnor.

Så här kommer det var att åka till rymden!

Jag vill, jag vill, jag vill!

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Amazon-ägare Jeff Bezos bolag Blue Origin vill ju skicka turister till rymden och nu har man tagit ett steg till på den resan. På deras senaste testfärd följde en krashdocka med och här får vi se hur den hade det på resan.

Så här kommer det alltså att vara att åka till rymden, även om jag hoppas att man får stanna lite längre. Till skillnad mot dockan så lovar Jeff att turisterna ska kunna röra sig i kabinen.

Sally Ride blir frimärke

Första amerikanskan i rymden

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Sally Ride blev 1983 den första amerikanska kvinnan i rymden. Hon har sedan dess hyllats på flera sätt, bland annat av Lego. Nu är det dags för det amerikanska postverket att göra sin hyllning när Sally Ride ska få pryda ett frimärke.

Frimärket kommer att släppas under nästa år.