Michel Ancel visar upp Beyond Good & Evil 2
Eller tekniken som ska driva spelet 
46.0°
+
Frode Wikesjö
0
Angela Merkel inviger årets Gamescom
Gamermakt 
48.3°
+
Emmy Zettergren
0
Die Antwoord släpper bisarr kortfilm
Jack Black är med! 
99kg
+
Bobby Green
Valve visar upp sina Knuckles
De nya kontrollerna till HTC Vive 
44.7°
+
Emmy Zettergren
0
Kolla in Super Mario i Holo Lens
Gör promenaden roligare 
43.2°
+
Emmy Zettergren
0
Världsrekord i att hoppa hopprep
Skolbarn i Japan sätter rekord 
114kg
+
Bobby Green
Foto: NASA / JPL

Hitta Curiosity!

MRO fotar ball bild Mars-farkosten Curiosity

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Här är ett rätt så spektakulär foto från Mars där NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har fotograferat Mars-farkosten Curiosity som för tillfället rullar runt på Mars yta.

Mars Reconnaissance Orbiter snurrar runt i omloppsbana runt Mars och är det kraftfullaste teleskopet som NASA någonsin skickat till Mars. MRO använde sin så kallade High Resolution Imaging Science Experiment-kamera (HiRISE) när den tog det här fotografiet på cirka 450 kilometers avstånd från Mars.

Jag antar att de flesta av er kan hitta Curiosity på bilden ovan som visar var farkosten befann sig i närheten av Mount Sharp den 5:e juni i år.

ESA ska jaga gravitationsvågor

LISA ska surfa på vågorna med laser

Illustration på hur LISA kan komma att se ut
Foto: AEI/Milde Marketing/Exozet
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Tidigare idag skrev vi om att den europeiska rymdstyrelsen ESA skulle börja leta efter "tvilling-jordar" år 2026 men man har även godkänt ett projekt som innebär att man ska börja jaga universums mytomspunna gravitationsvågor, ett fenomen som Albert Einstein spekulerade om för över 100 år sedan men som först förra året kunde bevisa faktiskt existerade.

Projektet kallas för LISA (Laser Interferometer Space Antenna) och består av tre stycken satelliter som kommer att ligga i omloppsbana runt solen i en triangelform med att avstånd på 2,5 miljoner kilometer mellan varandra. De tre satelliterna kommer att beama laserstrålar mellan varandra och dessa kommer att kunna känna av om det "rullar in" gravitationsvågor över vårt solsystem.

Gravitationsvågor uppstår när två svarta hål kolliderar och kan ge oss ytterligare ett kraftfullt verktyg för att utforska universum i framtiden.

Kroppen blir stressad vid intensiv träning

Påverkar insulinnivåerna

Foto: Pexels
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Att det är bra för kroppen att träna och röra på sig är inget nytt. Men all träning passar inte alla människor.

En ny pilotstudie vid Linköpings universitet visar att kroppen blir väldigt stressad vid intensiv träning, mer stressad än väntat. I studien deltog vana löpare i 20-årsåldern och forskningen visade att stresshormonet kortisol steg kraftigt i kroppen efter en löprunda på fem kilometer där deltagarna fick springa allt vad de kunde. Den ökade kortisolnivån höjde i sin tur blodsockernivån i kroppen, en nivå som fortsatte att vara hög trots att kroppen dessutom dubblade insulinproduktionen.

För diabetiker är det här väldigt intressant eftersom de är beroende av att hålla blodsockret på en viss nivå. Fredrik Nyström, som står bakom studien, säger till Vetenskapsradion att det kan innebära att diabetiker inte borde ta i allt vad de kan när de tränar intensivt.

I andra sammanhang kan det dock vara viktigt att träna kraftfullt. En studie från USA har visat att äldre kvinnor får längre telomerer när de tränar. Telomererna sitter längst ute på kromosomparen där längre telomerer skyddar cellerna mer effektivt från åldrande. Här visade studien att ju mer kraftfullt kvinnorna genomförde sina övningar desto längre telomerer hade de.

ESA ska börja leta efter beboeliga planeter 2026

Kan PLATO hitta en ny jord?

Foto: MPS/ Mark A. Garlick (markgarlick.com)
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Den europeiska rymdstyrelsen ESA har meddelat att man nu officiellt drar igång sitt PLATO-projekt vars syfte är att hitta planeter som är beboeliga för människor och annat som lever på jorden.

Se senaste åren har astronomer kunnat identifiera tusentals planeter i vår galax med hjälp av Kepler- och TRAPPIST-uppdragen och utav dessa klassas 50 - 60 stycken som jordliknande exoplaneter som eventuellt skulle kunna hysa liv. PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars) kommer nu att fortsätta detta arbete genom att samla in data från en satellit som har 26 stycken teleskop. Denna data ska hjälpa astronomer och andra forskare att mer exakt bestämma stjärnors och planeters massa och radie. Målet är att kunna hitta en eller flera "tvilling-jordar".

ESA:s plan är att skjuta upp PLATO-satelliten 2026.

Vulkaner tros ligga bakom perm–trias-utdöendet

Banade väg för dinosaurierna

Foto: Pexels
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Historia

För i runda slängar 200 miljoner år skedde den största massdöden av liv på jorden som dokumenterats. Det handlar om perm–trias-utdöendet där 95 procent av alla arter på jorden dog ut. Efter Triasperioden inleddes den mer välkända Juraperioden där dinosaurierna regerade på jorden.

Forskare har länge diskuterat vad som triggade massdöden innan Juraperioden tog vid. Kraftiga vulkanutbrott har varit en av de mest starka teorierna grundat på vetskap om att koldioxidhalten i atmosfären för tiden var ovanligt hög. Nu har nya fynd gjorts som stärker den teorin.

Det är forskare vid Oxfords Universitet som undersökt förhistoriska vulkanstenar från tiden för utdöendet. Stenarna finns belägna på ett stort område som sträcker sig över fyra kontinenter vilket visar att det troligen skett utbrott globalt med en global påverkan. Stenarna från just Triasperiodens slut innehöll också ovanligt höga halter kvicksilver vilket är ännu ett tecken på att massiva vulkanutbrott ägde rum.