Nu kan du köpa måndamm på auktion

Hämtades hem av Neil Armstrong för nästan 50 år sedan

Foto: NASA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

På det anrika auktionshuset Sothebys kommer man snart att auktionera ut måndamm som den amerikanske astronauten Neil Armstrong samlade in från månens yta när han var där 1969.

Det handlar alltså om damm och små stenar från månens yta som fick hänga med hem till jorden första gången människan besökte månen. Proverna kommer att levereras i väskan som syns på bilden nedan och förväntas gå för mellan 2 - 4 miljoner dollar.

Måndamm är bara en av de månrelaterade grejerna som Sothebys kommer att auktionera ut 20 juli vilket är exakt 48 år efter Apollo 11 landade på månen. Ni hittar samtliga auktionens objekt på länken nedan.

Moon Express planerar att plocka hem stenar från månen

Robotar ska fixa det senast 2020

Illustration av Moon Express månlandare
Foto: Moon Express
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Det privata rymdföretaget Moon Express planerar att starta gruvdrift på månen i framtiden och som ett första steg i detta uppger man att man kommer att landa en rymdfarkost på månens sydpol 2020.

Företaget har designat flera olika rymdfarkoster i en familj som man kallar för "MX Robotic Explorers". På bilden ovan syns en illustration på MX-1E som man för tillfället håller på att utveckla. Senare planerar man även att bygga modellerna MX-2, MX-5 samt MX-9.

Tanken med dessa farkoster är att de ska kunna landa på månen och samla in material där för att sedan ta sig tillbaka till jorden där proverna kan analyseras. Moon Express framtida vision är att ha en permanent månbas befolkad med robotar som kan driva kommersiella gruvor på månen.

NASA släpper Junos första bilder på Jupiters gigantiska storm

Stormen är större än jorden och har rasat i hundratals år

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Nu har NASA:s rymdfarkost Juno legat i omloppsbana i lite mer än ett år runt planeten Jupiter och för några dagar sedan fotograferade farkostens JunoCam de första bilderna på Jupiters enorma storm "Great Red Spot".

Var 53:e dag flyger Juno som närmast Jupiter och 10 juli genomfördes den sjunde sådana passagen sedan Juno anländ till Jupiter. Den senaste passagen har man lagt allt fokus på att fotografera och samla in data om Jupiters gigantiska storm som har en diameter 16.000 kilometer vilket är större än hela jorden.

Bilden ovan och fler som hittas på länken nedan fotograferades på cirka 8000 kilometers avstånd från Jupiters yta.

Forskare fixar videoklipp med läppsynk utifrån ljudfiler

Det här kommer säkert inte alls att missbrukas i framtiden

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Forskare på amerikanska University of Washington har utvecklat en teknik som gör att man enbart med hjälp av ljudfiler kan skapa realistiska videoklipp där det ser ut som om personen i klippet faktiskt säger det som ljudfilen innehåller.

I exemplet ovan kan ni kolla ni när USA:s förre president Barack Obama håller ett fejkat tal från Vita Huset i videoklippets högra del. Det fejkade talet baseras på ljud som spelats in när Obama medverkade i en talkshow samt en intervju som Obama gjorde i sin ungdom vilket syns i klippets vänstra del.

Forskarna har utvecklat tekniken genom att låta ett neuralt nätverk studera 14 timmar av de tal som Obama brukade hålla en gång i veckan när han var president. Baserat på detta så skapar systemet sedan ett hyfsat realistiskt videoklipp baserat på ljudfiler som programmet matas med.

Den här tekniken skulle man bland annat kunna använda i animerade filmer i framtiden men den skulle likaväl kunna användas för att skapa "fake news" eller annat hittepå. I klippet nedan kan ni lyssna på när forskarna snackar lite om hur de utvecklade systemet.

Juno kollar in Jupiters stora röda fläck

Solsystemets största storm

Illustration på Jupiter och Juno
Foto: NASA / JPL
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA:s rymdfarkost Juno som sedan förra året ligger i omloppsbana runt planeten Jupiter har gjort en förbiflygning där man studerat planetens röda fläck, den så kallade "Great Red Spot", lite närmare.

Great Red Spot är enorm cyklon på Jupiter som beskrivs som solsystemets största storm. Cyklonen har en diameter på cirka 16.000 kilometer vilket innebär att den är större än hela jorden som har en diameter på cirka 12.700 kilometer. Man tror att ovädret upptäcktes på jorden redan för 350 år sedan och den röda fläcken har observerats konstant sedan 1830.

Med den nya datan som Juno nu skickar hem till jorden hoppas NASA kunna få reda på bland annat vad som driver stormen, hur länge ovädret har pågått, hur nära planetens yta stormen pågår samt reda ut varför ovädret verkar minskar i omfattning ju längre tiden går.

10 timmar bergsfilm från Planet Earth II
Avkopplande 
128kg
+
Bobby Green
Kända ansikten i British Airways säkerhetsvideo
Mr. Bean är en klant, som vanligt 
128kg
+
Bobby Green
Han är pappa till Carolina Reaper
Världens starkaste chilipeppar 
108kg
+
Bobby Green