Teslas lastbil är presenterad och siffrorna imponerar
Har 80 mils räckvidd och gör 0-100 km/h på fem sekunder 
75.6°
+
Bobby Green
0

NASA testar fallskärm inför Mars-resa

ASPIRE ska landa en farkost på Mars om några år

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA har börjat testa den fallskärm som ska användas när man landar en farkost på Mars för sitt kommande Mars 2020-uppdrag och här kan ni kolla in när man för första gången vecklar ut fallskärmen i överljudsfart.

Fallskärmen ASPIRE (Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment) skickades upp till jordens övre atmosfär med hjälp av en Black Brant IX-raket. Den nådde som högst 51 kilometers höjd och började vecklas ut vid 42 kilometers höjd då dess hastighet låg på 1,8 gångers ljudets hastighet. Ian Clark som ledde testet från NASA: Jet Propulsion Laboratory verkade nöjd med resultatet av testet och säger:
"Everything went according to plan or better than planned. We not only proved that we could get our payload to the correct altitude and velocity conditions to best mimic a parachute deployment in the Martian atmosphere, but as an added bonus, we got to see our parachute in action as well."
NASA planerar att testa ASPIRE ännu en gång i februari 2018.

Se hur atmosfären rör sig över jordens yta

Kan ses tack vare partiklar i luften

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Vetenskap

Hur ser egentligen atmosfären ut? I videon ovan kan vi se en simulering baserad på data från NASA:s satelliter. Att man ens kan se atmosfären beror på att vindarna för med sig olika partiklar som gestaltar sig som strömmar i luften.

I videon ser vi hur strömmar av havssalt, sand och rök rör sig i fascinerande mönster över jordens yta. I saltvattenströmmarna kan vi exempelvis se de stormar som härjat under 2017. Vi kan också se rök som transporteras från Nordamerika till England samt sand från Sahara som rör sig till Amerika.

Utdött grottslejon kan komma att återuppstå

Ryska forskare vill klona kattdjur som dog ut för 10.000 år sedan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Experiment

Ryska forskare har visat upp ett välbevarat exemplar av en grottlejon-unge som levde för mellan 20.000 - 50.000 år sedan och som antagligen hade sitt revir i närheten av Tirekhtykh-floden i Sibirien.

Grottlejonen levde på jorden från för cirka 300.000 år sedan tills det att de utrotades för runt 10.000 år sedan. Lejonungen man nu har hittat tros ha dött när den var cirka 2 månader gammal och den beskrivs vara i såpass bra skick att man funderar på att klona fram nya grottlejon. Dr Albert Protopopov säger i en kommentar:
"It is a perfectly preserved lion cub, all the limbs have survived. There are no traces of external injuries on the skin."
Att klona fram nya grottlejon nämns dock bara som en eventuell möjlighet, det finns än så länge inga konkreta beslut på att så kommer att bli fallet.

Grottlejonet levde på stäpperna i den kontinent som senare blev Europa och dog ut för cirka 10.000 år sedan. De var cirka 30 procent större än lejonen på Afrikas savanner.

Chalmers ska bygga kvantdator

Satsar på minst 100 qubitar

En kvantprocessor
Foto: Johan Bodell / Chalmers
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Chalmers kommer att satsa närmare en miljard kronor för att göra Sverige världsledande inom kvantteknologi skriver man i ett pressmeddelande.

Detta ska man bland annat göra genom att utveckla en kvantdator och man siktar på att denna ska ha en kapacitet på minst 100 så kallade qubitar, även kallade kvantbitar. Satsningen har blivit möjlig efter en donation på 600 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt ytterligare bidrag från industrin, Chalmers och andra universitet. Per Delsing, professor i kvantkomponentfysik vid Chalmers och programdirektör för satsningen, säger:
" Vårt mål är en fungerande kvantdator med åtminstone hundra kvantbitar. En sådan har långt större beräkningskraft än dagens bästa superdatorer och kan exempelvis utnyttjas för att lösa optimeringsproblem, avancerad maskininlärning, och tunga beräkningar av molekylers egenskaper."
Wallenberg Centre for Quantum Technology är en långsiktig satsning från Chalmers och man satsar på att under de kommande tio åren ta svensk forskning och industri till fronten av den andra kvantrevolutionen skriver Chalmers i pressmeddelandet. När vi kan få se en kvantdator med 100 qubitar på Chalmers framgår inte.

Medicin med spårbara sensorer har godkänts

Läkaren kan se om pillret tagits

Foto: stevepb / Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

En liten sensor i ett piller som meddelar läkaren om patienten tagit sin medicin eller inte. Konceptet har precis godkänts av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA.

Det handlar egentligen om en enda typ av piller som godkänts, ett piller som används vid behandling av schizofreni och akut mani. Just den här typen av medicin vill också läkare gärna hålla koll på eftersom patienter som behandlas lätt glömmer bort att ta sina piller.

Sensorn är extremt liten, som ett sandkorn, och aktiveras när den kommer i kontakt med magsaften hos patienten. Via ett plåster på patienten fångas sedan sensorns signal upp och skickas vidare till en mobiltelefon och sedan läkaren. Det tar mellan 30 minuter och upp till två timmar innan signalen kommer fram, så det handlar inte om övervakning i realtid. Men bara det faktum att det faktiskt går att spåra medicinen är fascinerande.

Genomskinliga kokkärl
Se bättre vad du lagar 
181kg
+
Bobby Green
The Tail of a Whale kommer till Systembolaget
Kombinerar ale med veteöl 
100kg
+
Bobby Green
Tut i luren! I dag är det ostkakans dag!
Heja Småland! 
105kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
36.9°
+
Roger Åberg
0