Satelliter ska förutse malariautbrott

Månader innan de äger rum

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Med hjälp av övervakning från rymden kan utbrott av malaria komma att förutses flera månade i förväg. Forskare använder nu nämligen satelliter för att leta efter väderväxlingar och temperaturer som är gynnsamma för myggor.

I dag försöker befolkningen i drabbade områden, främst i Amazonas, att skydda sig med medel som myggnät och myggspray. Men eftersom man inte vet var nästa utbrott kommer att ske är det svårt att koncentrera insatser till ett eller ett fåtal områden. Förhoppningen är nu att man lättare ska kunna bekämpa sjukdomen med mer riktade insatser.

Relaxfeber

Nu chillar vi lite

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Även den här veckan börjar gå mot sitt slut och det verkar som om helgen erbjudit lite olika väder beroende på var i landet man befunnit sig.

Det hände två stora grejer den här veckan. En var att Apple presenterade sin nya preimum-modell iPhone X tio år efter det att företaget presenterade iPhone 1. En annan stor händelse var att NASA:s rymdfarkost Cassini avslutade sin nästan 20 år långa rymdresa genom att göra en kontrollerad kraschlandning mot planeten Saturnus.

Har ni haft en bra vecka? Dålig? Kommentarerna står till ert förfogande medan ni kan kolla in en fem timmar lång eftersändning från när Cassini störtade mot Saturnus tidigare i veckan.

via Youtube
Lagherta från tv-serien Vikings

Det fanns kvinnliga vikingar

Gravfynd i Birka bevisar att även kvinnor var vikingakrigare

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Historia

Det har genom historien debatterats huruvida det även fanns kvinnor som stred som vikingakrigare och nu verkar det finnas bevis på att så faktisk var fallet.

Detta kan forskare konstatera efter att bevisat att skelettet i en grav i vikingasamhället Birka vid Mälaren borde ha varit en kvinna. Skelettet som fått beteckningen BJ 581 bedömdes redan på 1970-talet vara en kvinna av osteolog som undersökte skelettet men dessa resultat viftades då bort skriver DN.

Nu har en forskargrupp från Stockholm genom DNA kunna bekräfta att BJ 581 faktiskt var en kvinnlig vikingakrigare. Kvinnan ska ha begravts i Birka för över tusen år sedan och i hennes grav hittades även grejer som till exempel skeletten efter två hästar, spjut, yxa, stridsdolk, två sköldar, pilar samt delar av ett strategispel.

Vita giraffer fångade på film

Otroligt sällsynt

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

I videon ovan kan vi se något mycket ovanligt, nämligen vita giraffer. De fångades på film relativt nyligen efter att rapporter om deras existens i ett reservat i Kenya kommit in i början av augusti.

Många har antagit att girafferna är albinos, men enligt en artikel i National Geographic lider de antagligen av en åkomma som kallas leucism. Den gör så att hudcellerna inte kan producera pigment, men till skillnad från individer med albino har de med leucism fortfarande pigment i alla organ liksom ögonen.

Snöleoparden klassas inte längre som hotad art

Dock fortfarande sårbar

Foto: Pexels
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

IUCN, International Union for Conservation of Nature, har precis nedgraderat snöleoparden från hotad till sårbar på deras lista över utsatta djur.

Det innebär förhoppningsvis att antalet individer i världen har ökat. För att klassas som hotad måste nämligen antalet individer vara under 2500 globalt samt ha en sjunkande population på 20 procent under två generationer.

IUCN säger dock att just antalet snöleoparder kan ha dokumenterats och räknats på fel sätt när de fördes in på listan år 2008. Med andra ord borde de antagligen ha listats redan då som sårbara. Samtidigt står det klart att tjuvjakten på djuren har minskat vilket är positivt. I dag beräknas det finnas mellan 7367 och 7884 individer i världen.

IUCN understryker dock att den nya klassificeringen inte på något sätt innebär att det är en art som inte längre lever under hot. Sårbar är fortfarande en allvarlig status.

Klassisk Magnumglass nu i bägare
Classic, Almond och White i nytt format 
118kg
+
Bobby Green
Så gjorde man Concrete and Gold
Foo Fighters nya album 
125kg
+
Bobby Green
Vattenkanna inbyggd i stupröret
Använd regnvatten istället för kranvatten 
271kg
+
Bobby Green