Keplerteleskopet har hittat 219 nya planeter

Tio stycken ska vara jordliknande

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA:s teleskop Kepler har hittat ytterligare 219 planeter utanför vårt solsystem och utav dessa ska tio stycken vara jordliknande.

De tio jordliknande planeterna har ungefär samma storlek som jorden och de befinner sig även på lagom avstånd från sin stjärna, den så kallade beboeliga zonen, för att det eventuellt skulle kunna finnas vatten där vilket är en av förutsättningarna för liv.

Under fyra år har Kepler nu hittat 2355 planeter och ytterligare 1699 planetkandidater. Utav dessa totalt 4034 stycken ske ett 50-tal vara jordliknande. En annan sak NASA kunnat konstatera efter sin planetjakt var att planeter som hade 1,75 gånger jordens massa eller mindre ofta var solida planeter som jorden. Planeter som var större än så bestod oftast av gas som Neptunus.

Japan använder hundar för att upptäcka cancer

Duktiga sniffare

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Hundars fantastiska luktsinne kan användas för att upptäcka cancer. Det drar man nu nytta av i Japan där forskare testar hur väl hundarna klarar av att markera spår av sjukdomen i fryst urin. Än så länge har hundarna, enligt professorn Miyashita, haft rätt i nästan alla fall.

"In our research so far, cancer detection dogs have been able to find [signs of] cancer with an accuracy of nearly 100 per cent".

Testerna utförs med urin från invånare i staden Kaneyama, och det finns en anledning att de valt just den staden som sitt forskningsområde. Kaneyama har, med sina 6000 invånare, landets största dödlighet i magcancer. Förhoppningen är att man med hjälp av hundarna ska hitta fler fall i tidigt stadium och förhindra dödlig utgång.

Liknande tester har genomförts på andra ställen i världen. Bland annat genomfördes tester förra året i Storbritannien där hundar ska ha lyckats nosa sig fram till cancer i 93 procent av fallen.

Ovan kan ni kolla in en av hundarna i Storbritannien som fick lära sig sniffa efter prostatacancer.

Sverige näst mest innovativa landet i världen

2:a på Global Innovation Index 2017

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Enligt den nyligen publicerade Global Innovation Index 2017 så är Sverige världens nästa mest innovativa land i världen och endast Schweiz anser vara mer innovativt än Sverige.

På plats till 3 - 5 i indexet hittas Nederländerna, USA och Storbritannien. Våra grannländer Danmark, Finland och Norge återfinns på platserna 6, 8 respektive 19. Utav de 25 länderna som toppar Global Innovation Index 2017 är Kina den enda "middle income economy" som återfinns på årets lista där landet kniper plats 22.

Global Innovation Index har tagits fram av den franska ekonomihögskolan INSEAD, Cornell University i USA samt FN-organet World Intellectual Property Organisation (WIPO) och baseras på data bland annat från Världsbanken och World Economic Forum. Schweiz har toppat indexet de senaste fyra åren medan Sverige låg på tredjeplats 2014 och 2015 för att 2016 hoppa upp till silverplats, en plats som vi alltså fick behålla även i år.

I klippet nedan kan ni lyssna på när Bruno Lanvin från INSEAD kommenterar Global Innovation Index 2017.

Ny färg kan generera el från sol

Måla istället för att använda solpaneler

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Innovationerna för hur man ska generera förnybar el fortsätter att presenteras. Många vill ge sig in på marknaden och ha en del av kakan. Vilka som blir kvarvarande och vilka som försvinner återstår att se, men kreativiteten är det i alla fall inget fel på.

Exempelvis har forskare vid ett universitet i Australien tagit fram en ny sorts färg som kan generera el från solen. Färgens egenskaper gör att den kan absorbera solenergi och fukt från luften. Den delar sedan upp syret och vätet i luften där vätet kan sedan kan lagras i energiceller eller användas för att driva fordon.

Nu är det långt kvar innan det här skulle kunna bli en kommersiell produkt, men forskarna säger att den skulle bli billig att framställa i stor skala. Den kan dessutom användas både inne och ute och kan fungera som ett komplement till andra energigenererande källor i hemmet och på tomten.

Kina skickar kvantkrypterad information via satellit

Säkraste sättet att skicka hemligheter

Foto: Jian-wei Pan
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Forskare på Chinese Academy of Sciences uppger att man har lyckats skicka kvantkrypterad information mellan två platser i landet med hjälp av en satellit.

De båda basstationerna som kommunicerade via satelliten ligger cirka 120 mil ifrån varandra och det verkar som om satelliten effektivt ska ha kunnat överföra den krypterade informationen. Det är inte omöjligt att satelliter kommer att bli det föredragna kommunikationssättet för kvantkrypterad information i framtiden då det är väldigt besvärligt att skicka sådan information några längre sträckor genom fysiska kablar.

Kvantkryptering använder kvantmekaniska system för att skydda transport av information och anses vara helt omöjlig att knäcka om de fysiska lagarna som kvantmekaniken bygger på är korrekta. Försöker någon komma över, dekryptera eller bara försöka observera den krypterade nyckeln som skyddar den krypterade informationen så säger fysikens lagar att nyckeln skulle förändras och bli oanvändbar.

I klippet nedan snackar Physics Girl lite om mer om kvantkryptering och hur detta fungerar.

Så här ofta ska du onanera
För att undvika prostatacancer 
184kg
+
Bobby Green
Jägarna kommer som TV-serie
Rolf Lassgård jagar bus i Norrbotten 
100kg
+
Bobby Green
Smart täcke där du kan bestämma temperaturen
Slut på bråk om täcke i sängen? 
115kg
+
Bobby Green