Kina och Europa diskuterar månbas

Martin Landau approves

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Rymdbyråer från Kina och Europa har börjat diskutera om att bygga en bas på månen. På denna bas skulle man då kunna köra lite forskning, husera rymdturister, utvinna månstenar och man skulle även kunna använda den som startpunkt för eventuella resor till Mars.

Om eller när detta blir verklighet återstår att se men då det endast är tidiga diskussioner just nu så lär det väl dröja ett bra tag innan Månbas Alpha-drömmen blir verklighet.

techcrunch.com +

Forskare har tagit fram en artificiell livmoder

Som fött upp några lamm

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

En artificiell livmoder har använts för att föda upp lamm. I framtiden kan metoden komma att användas för att rädda för tidigt födda barn.

Lammen har under fyra veckor (motsvarande 23 veckor för en människa) fått ligga i de artificiella livmodervarianterna och det visade sig att deras lungor och hjärnor fortsatte att utvecklas precis som de skulle ha gjort om de legat i en riktig livmoder. De utvecklade också ull, öppnade sina ögon, började röra sig och lärde sig att svälja.

Om metoden blir applicerbar på människor kommer den inte att vara till för att föda upp bebisar från grunden på artificiell väg. Utan det handlar om ett sätt att skapa bättre förutsättningar för de bebisar som kommer till världen alldeles för tidigt och därmed även riskerar att dö. För tidigt födda bebisar som överlever får i dag också ofta leva med olika hälsoproblem på grund av att de fötts prematurt. En av fördelarna med den artificiella livmodern, som mest ser ut som en vätskefylld plastpåse med slangar, är exempelvis att den kan hålla borta infektioner från bebisarna.

Det kommer dock att dröja innan metoden, om alls, kan appliceras på människor. Först måste fortsatta studier göras. Men lyckas forskarna kan det innebära att fler bebisar i framtiden räddas från en för tidig död.

theverge.com +

Forskare vill göra Mars beboeligt

Med hjälp av en asteroid

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Det låter som ett bra manus för en film. Men det finns forskare som vill använda sig av en asteroid för att förändra terrängen på Mars och göra planeten möjlig att bo på.

Det handlar om terraformering där man via mänskliga ingrepp förändrar terrängen. Idén som forskargruppen Lake Matthew Team har är att få en asteroid att krascha mot planeten för att på så sätt skapa en stor sjö. Till sin hjälp vill man använda en speciell kommersiell satellit som ska styra om asteroidens bana. Och de vill göra det redan år 2036. Enligt forskarna behöver man inte förändra planetens hela klimat utan det räcker med begränsade områden. En kollision skulle addera hetta till mars berggrund och få isen i området att smälta vilket skulle fylla sjön.

"Terraformation need not engineer an entire planetary surface. A city-region is adequate for inhabitation".

Givetvis vill forskarna att tilltaget ska följas av bosättningar på mars och att föda ska odlas direkt på planeten.

Vill ni läsa mer om projektet kan ni göra det via länken nedan.

via space.com lakematthew.com +

Ooho är en ätbar flaska gjord av organiska material

Död åt plasten!

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Vetenskap

Att återvinna plastflaskor vid pantstationer har blivit en del av mångas vardag. Och samtidigt som man faktiskt tar till vara på plasten så känns det ändå inte riktigt bra i hjärtat att veta hur mycket plast som produceras varje år.

Men tänk er en flaska som man istället skulle kunna äta när innehållet är slut. Ooho är svaret. Det är ett växtbaserat membran som till 100 procent är gjort av sjögräs och växter. Nedbrytningsprocessen ligger på mellan fyra och sex veckor när det komposteras. Men, materialet bryts inte bara ner snabbt utan kan även ätas och smaksättas.

Så hur mycket miljöpåverkan innebär framställningsprocessen då? Jo utsläppet av koldioxid vid framställningen är fem gånger mindre än vid den motsvarande plasttillverkningen. Det krävs också nio gånger mindre energi. Och, processen är billigare.

Bakom uppfinningen ligger företaget Skipping Rocks Lab som nyligen lämnat in en patentansökan för Ooho. Deras mål är att materialet inte bara ska ersätta plastflaskor utan även andra typer av plastbehållare. Målet är även att stoppa en miljon flaskor att nå havet varje år.

Ooho ligger uppe som crowdfundingprojekt på crowdcube.com där de dragit in dubbelt så mycket pengar som de efterfrågat.

via interestingengineering.com crowdcube.com +

Fossil svampliknande organism hittad i lavastenar

Som verkar vara 2,4 miljarder år gamla

Svampliknande trådar i lavastenar
Foto: Stefan Bengtson
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Svenska forskaren Stefan Bengtson, från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, och hans team har gjort ett unikt fynd. Om det visar sig stämma kan det förändra vetskapen om svamparnas ursprung. Det handlar om strukturer av trådar som hittats inuti bubblorna i lavastenar från Sydafrika. Trådarna påminner nämligen om sådana trådar som svampar bildar vilket får forskarna att tro att det kan handla om riktigt gamla svampliknande organismer i fossilt format.

Det intressanta är att fossilerna enligt de första studierna verkar vara 2,4 miljarder år gamla. Skulle det vara svampar i lavan innebär det att fyndet är mer än två miljarder år äldre än tidigare fynd. Dessutom kommer lavastenarna från havets botten vilket också skulle innebära att svamparna kan visa sig härstamma från havet och inte från land som man trott tidigare.

Om inte det här vore intressant nog så är det nästan ännu mer intressant om det visar sig att det inte är svampliknande organismer. För något är det, och med andra ord skulle det också kunna vara en organism som vi aldrig tidigare sett och som sedan länge är utrotad. Oavsett är det ytterligare en pusselbit i vår evolutionshistoria.

Tidigare i år hittade forskare vid just Naturhistoriska riksmuseet även världens äldsta dokumenterade växt.

bbc.com +
911 Carrera RSR från 1993 med en mil på mätaren
En av 51 stycken tillverkade 
135kg
+
Bobby Green
Guy Fieri mumsar på heta kycklingvingar
Pratar om att vara en meme 
102kg
+
Bobby Green
Hur man inte öppnar en öltunna
Om man inte vill vaska öl vill säga 
147kg
+
Bobby Green