Kolla in rymden live på ny streamingkanal

Helt gratis

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Företaget Slooh som äger sju stycken rymdteleskop runt om i världen öppnar nu upp en tjänst där intresserade kan betrakta vad företagets teleskop ser ute i rymden.

Det hela livestreamas och det är gratis att ansluta sig till tjänsten. Vill man så kan man även abonnera på en tilläggstjänst som kostar antingen 5 eller 25 dollar i månaden. Med dessa tjänster kan användaren även bestämma åt vilket håll teleskopet ska riktas under fem eller tio minuter per dygn.

Sloohs teleskop kommer att sända live cirka 20 timmar om dygnet.

Så här kanske det ser ut när Falcon Heavy lämnar jorden

SpaceX har släppt en animation på raketuppskjutning

Foto: SpaceX
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

I höst är det tänkt att SpaceX för första gången ska skjuta upp sin senaste raketmodell Falcon Heavy och i helgen släppte SpaceX grundare Elon Musk en animation som visade upp hur det skulle kunna se ut om allt går som det ska.

Precis som med SpaceX Falcon 9-raketer är tanken att startraketerna ska landa på jorden igen efter de gjort sitt jobb och därefter kunna återanvändas till kommande raketuppskjutningar. Den stora skillnaden är att Falcon 9 har en startraket medan Falcon Heavy har tre startraketer som alla är tänkta att återvända och landa på jorden.

Precis som Elon Musk säger i sitt inlägg på Instagram så är det en hel del som kan gå fel när man skjuter upp Falcon Heavy någon gång i november. Animationen hittas i Musk:s instagram-inlägg nedan.


Skicka meddelande till rymden för att fira Voyager 40 år

"Avoid this planet #MessageToVoyager"

Deep Space Networks anläggning i Spanien
Foto: NASA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Det har snart gått 40 år sedan NASA skickade upp rymdfarkosten Voyager 1 till rymden och det tänker man bland annat uppmärksamma med att skicka meddelanden från jordens allmänhet ut i rymden i den riktning som Voyager 1 befinner sig.

NASA vill nu att allmänheten ska skicka korta meddelanden till dem på Facebook, Twitter, tumblr, Instagram samt Google+ under hashtaggen #MessageToVoyager. NASA kommer sedan att göra ett urval av dessa meddelanden och skicka dessa vidare i riktning mot var Voyager 1 just nu befinner sig. NASA skriver i ett blogginlägg att man efterlyser positiva meddelanden som får vara max 60 tecken långa.

Voyager är med sina snart 40 år det av jordens rymdprogram som pågått längst och Voyager 1 är det människotillverkade föremål som tagit sig längst bort från jorden. I dagsläget har Voyager 1 färdats över 20 miljarder kilometer från jorden.

Skulle man vara sugen på att skicka #MessageToVoyager så kan man göra detta fram till 15 augusti. Därefter kommer NASA att välja ut några av dessa meddelanden som allmänheten ska kunna rösta på mellan 23 - 29 augusti. 5:e september, exakt 40 år efter Voyager 1 lämnade jorden, kommer meddelanden att skickas ut i rymden och 6 september tror man att dessa ska ha nått fram till det området där Voyager 1 för tillfället befinner sig.

Vi äter ungefär ett kilo insekter varje år

Kittlar dödsskönt i kistan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Övrigt

Nerikes Allehanda rapporterar att de flesta personerna, helt omedvetet, äter ungefär ett kilo insekter per år. Alf Ekblad, som är professor i biologi vid Örebro Universitet, säger till tidningen att trots att vi rensar bär och grönsaker noga är det omöjligt att få bort alla insekter från dem. Även livsmedel som man köper i affären innehåller en del insekter som man inte märker av.

Ekblad menar dock att insekterna vi får med oss i maten inte alltid är illa då många av insekterna innehåller mycket proteiner. Det finns även insekter som innehåller mycket fett vilket man i framtiden kan använda för att steka mat med.

Artikel om midi-chlorianer publicerad av flera vetenskapliga tidskrifter

Test av trovärdigheten med hjälp av Star Wars-hittepå

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Flera amerikanska vetenskapliga tidsskrifter har helt okritiskt publicerat en hittepå-artikel om så kallade midi-chlorianer rapporterar Discover Magazine.

För de som kan sin Star Wars-historia så är midi-chlorianer som bekant en mikroskopisk livsform som lever i symbios inuti varelsers kroppar och låter dem upptäcka "kraften" i Star Wars-universumet. Fyra av nio vetenskapliga tidskrifter ska ha godkänt artikeln som i själva verket var var en omarbetad version av den engelska Wikipedia-sidan om mitokondrier, celler som faktiskt finns i verkligheten, där man ersatt "mitochondrion" med "midi-chlorian”.

Författarna till artikeln om midi-chlorianer uppgavs vara "Lucas Mc George" samt "Kin A" och bland referenserna till artikeln hittades bland annat "forskarna" Fett B, Kenobi OW, Skywalker L, Solo H och Bacca C. I referenserna skriver även bluffmakaren tydligt att det hela handlar om en förfalskning som är kopierad från mitokondriers Wikipedia-sida.

Trots allt detta så verkar några av tidskrifterna ha godkänt artikeln vilket gör att man som vanligt måste läsa allt med rätt källkritiska ögon oavsett var det publicerats. Det här kan verka som en lustig historia men är en del av ett större problem där vetenskapliga tidskrifter publicerar forskningsartiklar mot betalning. I USA kallas detta för Predatory open access publishing och det kan ni läsa mer om här.

I klippet nedan kan ni kolla in när Qui-Gon Jinn förklarar vad midi-chlorianer är för en ung Anakin Skywalker i Star Wars: The Phantom Menace från 1999. Ni kan läsa hela hittepå-artikeln om midi-chlorianer här.

Det här durkslaget är fantastiskt
Ett spaghettimonster! 
127kg
+
Roger Åberg
100 grymma filmer du måste se
Skrapa när du har sett dem 
106kg
+
Roger Åberg
Fernando bygger arbetsrum under bro
Galet men coolt 
126kg
+
Roger Åberg