Cassini tar en sista titt på Saturnus måne Mimas

Månen som påminner om Dödsstjärnan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA:s rymdfarkost Cassini genomförde sin sista flygning i närheten av Saturnus måne Mimas i slutet av januari och nu har NASA publicerat en bild på hur det såg ut.

Cassini passerade Mimas på lite mer än 41.000 kilometers avstånd. Det blev den sjunde gången som Cassini passerade i närheten av Mimas sedan Cassini anlände till Saturnus 2004.

Cassini har som bekant påbörjat sin långsamma "dödsdans" mot Saturnus yta efter att ha studerat planeten och dess omgivningar i snart 13 år. Den 15 september är det tänkt att Cassini ska göra en kontrollerad kraschlandning mot planetens yta.

saturn.jpl.nasa.gov +

Forskare tar fram timelapse-teknik för minimala saker

Kolla in när rötter växer

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Forskare i Österrike har utvecklat en ny teknik som de använder för att fotografera timelaps-filmer på mycket små saker.

Det handlar om ett datorprogram som tillsammans med ett mikroskop kan skapa timelaps-filmer på när till exempel rötter växer som ni kan kolla in ovan. Växterna i exemplet ovan kan placeras horisontellt vilket gör att det även går att studera hur rötterna växer då. Det kan vara intressant forskning för när vi i framtiden kommer att odla mer grödor på rymdfarkoster och andra ställen i rymden som inte har jordens gravitation.

I exemplet ovan visas även hur man använder tekniken med ett annat mikroskop för att fotografera hur celler rör sig i ett zebrafisk-embryo. Programmet som forskarna har utvecklats har släppts gratis så att även andra forskare kan använda sig av det när de vill skapa timelaps-filmer på minimala saker.

via engadget.com sciencemag.org +

GPS stänger av en del av våra hjärnfunktioner

Foliehatt på?

Foto: Nature
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Brittiska forskare har undersökt hur försökspersoner använder sina hjärnor när de navigerar sig fram på egen hand genom London. I forskningsresultaten framkom bland annat att minnet och rumsuppfattningen som används när man navigerar sig fram använder två olika delar av hjärnans hippocampus.

Den främre delen av hippocampus håller koll på hur långt det är fågelvägen till målet medan den bakre delen av hippocampus tar hand om den exakta vägen till målet. Något annat som forskarna föreslår, alla håller inte helt med dem här, är att både den främre och bakre regionen av hippocampus "stängs av" när man använder satellitnavigering för att ta sig någonstans.

I andra studier på liknande områden har man upptäckt att taxi-chaufförer i London har en större bakre hippocampus än kontrollpersoner vilket tyder på att taxi-chaufförer använder denna del för att, åtminstone förr i tiden, hitta till rätt adress.

via scientificamerican.com nature.com +

Forskare vill att Pluto ska få planet-status igen

Vill även att månen ska klassas som en planet

Foto: NASA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Några forskare från diverse forskningsinstitutioner i USA vill att Pluto ska återfå sin klassifikation som en fullvärdig planet efter det att den förlorade denna för cirka tio år sedan.

Det är inte bara Pluto man vill ska få planetstatus utan det handlar om cirka 110 himlakroppar i vårt solsystem som forskarna anses bör klassas som planeter. Bland dessa finns bland annat jordens måne. Att forskarna nu vill utöka planetbegreppet motiverar de i en rapport med att en himlakropps geologiska egenskaper, som till exempel form och hur ytan ser ut, ska avgöra om en himlakropp är en planet eller inte.

Det var 2006 som International Astronomical Union tog fram regler för vad som definierar en planet och dessa är:
A planet is a celestial body which:
1. is in orbit around the Sun,
2. has sufficient mass to assume hydrostatic equilibrium (a nearly round shape), and
3. has "cleared the neighborhood" around its orbit.

Enligt punkt tre ovan är alltså inte Pluto någon planet då den påverkas av Neptunus gravitation. En annan anledning till att Pluto inte klassas som en planet längre är att den delar många egenskaper med asteroiderna i Kuiper-bältet och astronomer anser idag att Pluto är den största himlakroppen man än så länge har upptäckt i Kuiper-bältet.

Astronomen Mike Brown, som upptäckte himlakroppar i Kuiper-bältet som ledde till att Pluto nedgraderades till en dvärgplanet, ger inte mycket för den nya rapporten som vill att Pluto ska återfå planetstatus och säger:
"It really takes blinders to not look at the solar system and see the profound differences between the eight planets in their stately circular orbits and then the millions and millions of tiny bodies flitting in and out between the planets and being tossed around by them."

uk.reuters.com +

Stephen Hawking ska åka till rymden

Med Virgin Galactic

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Professor Stephen Hawking kommer, om allt går som det ska, få en av sina största önskningar uppfyllda. Han har nämligen blivit erbjuden att åka till rymden med Virgin Galactic. I en intervju, som man kan se ovan, nämnde Hawking att Virgin Galactic-bossen Richard Branson erbjöd honom en flygstol något som Hawking direkt tackade ja till.

Detta blir Hawkings första resa till rymden men det är inte första gången han får uppleva viktlöshet. 2007 fick han nämligen åka med ett sådant där flygplan som man kan uppleva viktlöshet med.

En flygtur med Virgin Galactic plan kostar 250 000 dollar och varje tur kan ta åtta passagerare. Planet flyger strax över gränsen till rymden och spenderar där några minuter så folket ombord kan uppleva det här med viktlöshet samt ge dem möjligheten att skryta att de faktiskt varit i yttre rymden. Efter allt det är klart flyger man tillbaka till jorden igen.

Mer än 700 personer har redan betalat deposition att få åka med Virgin Galactic och de första flygturerna förväntas dra igång mot slutet av 2017. Dock är det endast ett internt mål för Virgin Galactic så om det målet kommer hålla återstår att se.

thenextweb.com +
Annorlunda vas för långa blommor
Smart eller bara vackert? 
168kg
+
Roger Åberg
Nu kan du köpa en Simpons-cykel
En snygg sådan! 
118kg
+
Roger Åberg
Reynolds och Gyllenhaal svarar på frågor
Det här googlar folk om skådespelarna 
166kg
+
Bobby Green