NASA flyttar fram premiären för Space Launch System

Jätteraketen ska nu skjutas upp 2019

Illustration på hur det kan se ut när SLS skjuts upp
Foto: NASA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA har meddelat att man kommer att flytta fram premiäruppskjutet för sin jätteraket Space Launch System (SLS).

Ursprungligen siktade NASA på att skjuta upp den första SLS:en i november 2018 men detta är nu framflyttat till 2019, mera exakt datum än så saknas än så länge men NASA ska meddela detta om en månad. Anledningen till att man nu flyttar fram premiären för SLS beror på lite tekniska problem med SLS samt den Orion-kapsel som raketen ska skjuta upp till månens övre omloppsbana. Förutom det så har anläggningen där raketen konstrueras utanför New Orleans drabbats av skador efter en tornado som drog fram över fabriken i februari.

NASA hade ursprungligen tänkt sig att skicka med två astronauter i Orion-kapseln som ska skjutas upp av SLS men även dessa planer ser nu att vara skrotade. Anledningen till detta är att uppdraget skulle bli mellan 600 - 900 miljoner dyrare och antagligen försena premiären av SLS till 2020.

Hundar har inte alls mycket bättre luktsinne än människor

Hävdar forskare som studerat luktsinnen i 14 år

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

En amerikansk hjärnforskare från Rutgers University i New Jersey som studerat människors och djurs luktsinnen de senaste 14 åren har nyligen publicerat undersökningen "Poor human olfaction is a 19th-century myth". Där hävdar han att det är en myt att till exempel däggdjur som hundar och råttor skulle ha bättre luktsinne än människor.

Att denna myt har uppstått anser forskaren John McGann beror på att hjärnkirurgen Paul Broca slog fast detta på 1800-talet. Broca ska ha motiverat sitt resonemang med att den delen av hjärnan som hanterar luktsinnet storleksmässigt var relativt mindre i människors hjärnor än vad motsvarande del var hos hundar och råttor. McGann påpekar dock att i absolut storlek så är den delen av människans hjärna som hanterar luktsinnet större än motsvarande del både hos hundar och råttor.

Annan forskning har visat att människans hjärna har runt 1.000 typer av luktreceptorer-gener medan till exempel en råtta har runt 1.100 och att detta skulle bevisa att råttor har bättre luktsinne än människor. Ytterligare forskning har dock ifrågasatt om det finns någon större relation mellan antalet luktreceptorer-gener en djurart har och hur bra dess luktsinne är. Bland annat sägs det att kor ska ha runt 2.000 luktreceptorer-gener vilket ska vara betydligt många fler än vad till exempel en hund har. Det ska dock nämnas att antalet luktreceptorer kan skilja sig stort mellan olika arter, en människa har tillexempel omkring 5 miljoner luktreceptorer, medan en hund har omkring 220 miljoner stycken.

Udda sak flyter iland Indonesien

Oklart om det är en val eller en bläckfisk

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

I de här klippen kan ni kolla in ett kadaver som flöt i land på en ö i Indonesien för ett tag sedan. Enligt lokalbefolkningen ska varelsen vara mellan 10 till 15 meter lång men det finns inga officiella uppgifter om vad det faktiskt handlar om för djur.

De indonesiska militären uppger att det handlar om en jättebläckfisk som flutit i land på ön medan många marinbiologer hävdar att det rör sig om en knölval. Efter att ha kollat igenom klippen misstänker jag att de som satsar sina pengar på en val får rätt.

Musiktexter har blivit mer enformiga

Mer upprepningar i dagens popmusik

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Tycker du att dagens låttexter i musik verkar mer enformiga och repetitiva än vad de var för tio år sedan så har du antagligen rätt visar en ny undersökning.

I undersökningen så har man hjälp av Lempel-Ziv-algoritmen, samma algoritm som komprimerar GIF-bilder, komprimerat musiktexter baserade på hur repetitiva textfraserna i musiken är. Som underlag har man använt sig av cirka 15.000 låtar som legat på den amerikanska Billboard 100-listan mellan 1958 - 2017.

Undersökningen visade att i genomsnitt kunde alla låttexter komprimeras med cirka 50%. Det anmärkningsvärda är dock att i genomsnitt så var samtliga topp-tio-låtar för ett specifikt år mer repetitiva än föregående år mellan åren 1960 - 2015. Det verkar med andra ord som om låttexter i musik har blivit allt mer substansfattig.

Här nedan hittas de 30 låtar vars texter ansågs vara mest repetitiva av de cirka 15.000 låtar som var med i undersökningen I klippet ovan hittas den mest repetitiva låten i undersökningen, Daft Punks Around the World, vars text kunde reduceras med 98% med hjälp av Lempel-Ziv-algoritmen.


Diagram: Colin Morris / The Pudding

Nytt utbrott av ebola upptäckt i Kongo

Minst en person har dött av fruktad sjukdom

Ebola-virus
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Världshälsoorganisationen WHO har meddelat att man har upptäckt ett nytt utbrott av den fruktade blodsjukdomen ebola i Demokratiska Republiken Kongo.

Man säger att man tror att nio personer har exponerats för viruset och av dessa ska tre ha dött. Det är dock endast ett av dessa tre dödsfall som man helt har bekräftat beror på ebola. De drabbade ska vara hemmahörande i Bas-Uele-regionen i landets norra del men det finns inga uppgifter om hur de ska ha smittats ursprungligen.

Kongo är det landet i världen som har mest erfarenhet av att bekämpa ebola och landet har drabbats av minst nio stycken ebola-utbrott sedan viruset för första gången upptäcktes i närheten av Ebola River i landet, ett land som då hette Zaire, 1976. Senaste gången Kongo drabbades av ebola var 2014. Då dog cirka 40 personer i sjukdomen men man lyckades få stopp på utbrottet på fyra månader. Det kan jämföras med den ebolaepidemi som drabbade länder i Västafrika som inte hade någon erfarenhet av ebola 2014. Den epidemin skördade över 11.000 människoliv och tog två år att få stopp på.

En låt om att rappare bara mumlar nu för tiden
Parodi på Kendrick Lamars Humble 
146kg
+
Bobby Green
Mac Lethal rappar sin pizzabeställning
Fick du med allt? 
118kg
+
Bobby Green
En kilometer lång utomhuspool mitt i Stockholm
Intressant designförslag 
256kg
+
Bobby Green