Gravitationsvågor från kolliderande neutronstjärnor upptäckta

Första gången det sker

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Ett internationellt forskarlag har upptäckte gravitationsvågor för femte gången och den här gången genererades dessa av två neutronstjärnor som kolliderade för cirka 130 miljoner år sedan.

Det är första gången man upptäcker en gravitationsvåg från kolliderande neutronstjärnor då de tidigare vågorna härstammat från svarta hål som kolliderat. Gravitationsvågen registrerades i augusti av amerikanska Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatories (LIGO) och europeiska Virgo.

Bara några sekunder efter den senaste gravitationsvågen upptäcktes så registrerade även en mängd observatorier runt om i världen ljusstrålning i form av gamma-strålar som kom från samma plats som kollisionen mellan neutronstjärnorna skedde. Det är första gången man registrerar ljus i samband med en gravitationsvåg. Svarta hål har så hög gravitation att inte ens fotoner av ljus kan lämna dessa när de kolliderar.

I klippet ovan kan ni kolla in en animation som kanske visar hur det såg ut för 130 miljoner år sedan när de båda stjärnorna kolliderade.

Malmö och italienska Cilento byter invånare med varandra

Experiment ska undersöka hur miljöombyte påverkar människor

Bild från Cilento-provinsen
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Experiment

En forskare på Lunds Universitet har dragit igång ett experiment där 200 personer boende i Malmö under tre månaders tid ska få bo i den natursköna Cilento-provinsen i Italien.

Samtidigt kommer 200 personer från Cilento istället att bosätta sig i Malmö i tre månader. Syftet med experimentet är att kunna få reda på mer om varför människor i södra Italien lever så pass mycket längre än den genomsnittlige Malmö-bon skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Tanken är att de 200 invånare från respektive land som byter plats med varandra under tre månader ska leva och äta som man gör på reskpektive plats. Forskaren Olle Melander som är ansvarig för studien säger i ett pressmeddelande:
"Detta är en unik möjlighet för oss att förstå vad det är italienarna i Cilentoregionen gör rätt som ger dem långa friska liv. Lärdomarna av studien hoppas vi kunna överföra till Malmöborna och därmed ge dem ett längre och friskare liv,"

Forskare har hittar gener bakom resistenta bakterier

Kan leda till nya mediciner

Foto: Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Ett växande problem i världen är resistenta bakterier som inte längre kan behandlas med antibiotika. Nu jobbar forskare hårt för att hitta en lösning på hur man ska tackla bakterierna och det görs hela tiden framsteg som förhoppningsvis komma att hjälpa till.

Bland annat har forskare i Göteborg lyckats identifiera 76 nya typer av gener som är resistenta. Just de här generna ger virusen förmågan att bryta ner den starkaste typen av antibiotika som vi har, nämligen karbapenemer.

Förhoppningen är att forskarna genom att identifiera virusens gener kan hitta nya sätt att bekämpa dem på, eventuellt i form av nya mediciner. Forskarna säger dock att de endast skrapat på ytan av alla resistenta bakterier som finns.

Forskare utvecklar vaccin mot Klamydia

Ska kunna tas som nässpray

Stay safe och slipp klamydia
Foto: Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

I dag finns det inget vaccin mot könssjukdomen Klamydia. Men nu håller forskare på att ta fram ett som ska kunna tas som en nässpray. Anledningen är att forskarna vill utnyttja kroppens slemhinnor för att sprida vaccinet ner till könsorganen.

Forskningen om Klamydiavaccin sker på flera håll i världen, bland annat i Örebro. Vaccinet från Örebro ska kunna ge ett sjuttioprocentigt skydd. Dessutom försöker man hitta en lösning för att täcka de sista 30 procenten.

I Sverige smittas tiotusentals människor varje år av sjukdomen.

En fidget spinner har äntligen kommit till rymden

Äntligen!

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Fidget spinners, de snurrande sakerna som var hetare än hetast och nu inte går att ge bort, har nåt rymden. Så nu kan vi väl en gång för alla glömma detta fenomen?

via Youtube
Funktionshindrade barn får uppleva tyngdlöshet
Lycka! 
224kg
+
Bobby Green
De två största hälsobluffarna just nu
Matgeek snackar om Holistic och Beauty Drop 
237kg
+
Bobby Green
Fleetwood Mac - Go Your Own Way
Fredagsklassikern 
130kg
+
Bobby Green