Solen hade antagligen en tvillingstjärna

Men idag vet ingen var Nemesis är

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Astronomer på det amerikanska universitetet UC Berkeley har hittat nya bevis på att vår sol en gång i tiden hade tvillingstjärna som någon gång de senaste 4,8 miljarder åren rört sig bort från solen och försvunnit någonstans i Vintergatan.

Forskare lade redan 1984 fram en teori om att en stjärna som man gav namnet Nemesis och som tros ha befunnit sig cirka 95.000 AU (1,5 ljusår) från solen. I den senaste forskningen runt Nemesis har astronomer kartlagt de unga stjärnorna i Perseus molecular cloud (Per MCld), ett stort område i universum som innehåller över 10.000 solliknande stjärnor.

Forskarna har nu upptäckt att alla solliknande stjärnor i Per MCld bildas i par med ett avstånd på cirka 500 AU mellan varandra. Efter stjärnorna har fötts så är det under deras första miljon år som de antagligen blir ett äkta binärt stjärnsystem eller splittras och driver iväg åt olika håll. Det är det sistnämnda som antagligen hände mellan solen och Nemsis för väldigt, väldigt länge sen.

Sannolikheten att vi någon gång ska få återse Nemesis bedöms dock som liten och Berkely News skriver:
"Based on this model, the sun’s sibling most likely escaped and mixed with all the other stars in our region of the Milky Way galaxy, never to be seen again."

Elon Musk snackar lite mer om sina planer på att befolka Mars

Hur ska vi bli en multiplanets-ras?

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

I september förra året presenterade SpaceX grundare och VD Elon Musk hur han hade tänkt att befolka Mars i framtiden och nu har han skrivit en rapport om detta som publicerats i New Space.

Rapporten baseras på den cirka en timma långa presentationen som Musk höll förra året och som ni hittar i klippet nedan. I rapporten fokuserar Musk bland annat på att försöka kapa kostnaderna för Mars-resor. Musk säger att en bemannad resa till Mars idag kan kosta 10 miljarder dollar men Musk ser att denna kostnad måste kapas till runt 200.000 dollar för att det ska bli möjligt att befolka Mars i en större skala.

Andra krav som Musk anser måste uppfyllas för att befolkning av Mars ska bli möjligt är bland annat att alla transportfarkoster måste vara helt återanvändbara, farkosterna måste kunna tankas när de befinner sig i omloppsbana runt en planet samt att farkosternas bränsle måste gå att att tillverka på Mars.

Ni hittar hela rapporten Making Humans a Multi-Planetary Species från Elon Musk på länken nedan.

Avloppsvatten kan bli dricksvatten framöver

Kalmar ska testa ny reningsteknik

Foto: Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Övrigt

I år riskerar stora delar av Sverige att drabbas av vattenbrist. Ett problem som blir allt mer aktuellt att adressera för framtiden. I Kalmar ska man nu därför testa en ny reningsmetod för avloppsvatten. Dels ska metoden rena vattnet så att det inte smutsar ner Östersjön. Men tanken är att vattnet även ska bli så rent att det ska kunna användas som dricksvatten i framtiden. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Filtret som används i reningsverket är gjort av membran och granulerat aktivt kol. Det ska filtrera vattnet så pass att det blir fritt från mikroplaster, läkemedel och antibiotikaresistenta bakterier. Så här säger projektledaren Regine Ullman.

– Vad man kanske skulle kunna göra är att låta dricksvattenproducenten ta renat avloppsvatten som "råvatten" och sedan skulle man återinfiltrera detta vatten till grundvattnet. Men detta är ju ett forskningsprojekt så det ligger ju lite längre fram i tiden, för man vet för lite idag

Rymdnationen Asgardias första satellit skjuts upp i år

Kommer att ha med sig data om nationens medborgare

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Förra året så lanserade den ryske forskaren Igor Ashurbeyli "rymdnationen" Asgardia vars mål är att bli erkänd som en egen nation och få medlemsskap i FN. Under en presskonferens i Hongkong i veckan så berättade Ashurbeyli lite mer om satelliterna som ska skjutas upp och som ska markera nationens födelse.

Den första satelliten planerar Asgardia att skjuta upp i slutet av det här året och det handlar om en liten CubeSat-satellit som kommer att lägga sig i omloppsbana cirka 400 kilometer ovanför jorden. Satelliten kallas för Asgardia-1 och kommer att skjutas upp till den internationella rymdstationen ISS varifrån den senare kommer att sättas i omloppsbana runt jorden.

Satelliten kommer att ha med sig data om Asgardias konstitution, lagar, flagga och andra symboler samt en databas med Asgardianer som har deltagit i valet. 2018 siktar "nationen" på att skjuta upp en andra satellit till rymden.

Asgardia lanserades 12 oktober förra året, eller 5 oktober om man följer Asgardias egen 13-månaders-kalender, och nationen har idag lite över 200.000 medborgare. Utav dessa är 976 stycken från Sverige. Ni hittar hela Asgardias presskonferens i klippet nedan.

Jupiter har fått två nya månar

Har nu 69 stycken erkända månar

Foto: NASA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Jupiter år vårt solsystems största och äldsta planet och har en mängd månar som kretsar runt sig.

Fram tills förra året trodde man att Jupiter hade 67 månar men i mars 2016 och mars 2017 hittade astronomer två månliknande satelliter som kretsade runt planeten. Man döpte dessa satelliter till S/2016 J 1 samt S/2017 J 1 och tidigare den här månaden så godkände International Astronomical Union’s (IAU) att de båda satelliterna var månar. Astronomen Scott Sheppard som var med när de båda månarna upptäcktes säger i en kommentar till Sky & Telescope:
"We were continuing our survey looking for very distant objects in the outer solar system, which includes looking for Planet X, and Jupiter just happened to be in the area we were looking in 2016 and 2017."
Det finns inte så mycket information om Jupiters nya månar förutom att de är väldigt små, kanske 1 - 2 km i diameter. En av månarna varvar Jupiter på cirka 1,65 jordår medan den andra behöver cirka 2 jordår på sig för att snurra ett varv runt sin planet.

Smart täcke där du kan bestämma temperaturen
Slut på bråk om täcke i sängen? 
117kg
+
Bobby Green
Filippo och hans Alfa Romeo Giulia GTA
En bil att försvinna bort i 
107kg
+
Bobby Green
Så polerar du en rostig kniv
Om du inte vill köpa en ny 
196kg
+
Bobby Green