Teslas lastbil är presenterad och siffrorna imponerar
Har 80 mils räckvidd och gör 0-100 km/h på fem sekunder 
75.8°
+
Bobby Green
0

Brokig hundfästing hittad i Sverige

Kan vara farlig för både människor och hundar

Brokig hundfästing
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Sveriges Radio rapporterar att fästingarten brokig hundfästing, på latin Dermacentor reticulatus har hittats i Sverige.

Den brokig hundfästingen bär på en malarialiknande parasit som kan smitta hundar med den potentiellt dödliga sjukdomen babesios. Dessutom kan den smitta människor med ett 40-tal sjukdomar mot vilka det i dagsläget inte finns något vaccin. Än så länge har man hittat tre stycken brokiga hundfästingar i Sverige. En satt på en hund som tros ha fått med sig fästingen efter ett besök i Frankrike och två hittades i naturen i Skåne och dessa tror man har liftat till Sverige med flyttfåglar.

Den brokiga hundfästingen trivs bäst på öppna fält, våtmarker och älvdalar till skillnad från traditionella svenska fästingar som helst vill hänga i skogen.

Kina dominerar världens superdatorer

Över 200 av världens 500 kraftfullaste datorer finns i Kina

Världens kraftfullaste superdator Sunway TaihuLight
Foto: Top500
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Organisationen Top500 har ännu en gång sammanställt en lista över världens 500 kraftfullaste datorer och man kan konstatera att Kina spelar i en helt egen division när det kommer till superdatorer.

202 av superdatorerna på Top500:s lista finns i Kina och två av dem är de absolut kraftfullaste datorerna som finns i världen. USA kvalar in på andraplatsen med 143 datorer på Top500-listan. Det kan jämföras med hur det såg ut för bara ett halvår sedan då USA hade 169 datorer medan kina hade 160 datorer på topplistan.

Fem av superdatorerna på Top500:s topplista finns i Sverige. En står på KTH, två ägs av Volvo Personvagnar och de övriga två ägs av två icke namngivna svenska företag.

Forskare har lyckats skapa en skalbagge med ett extra öga

Som fungerar

Foto: Eduardo Zattara/Indiana University
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Hur mycket kan vi egentligen påverka naturen och de biologiska sammansättningarna? Ganska mycket är svaret. Och forskningen går bara framåt.

En av de senare bedrifterna är en modifierad skalbagge som utvecklat ett tredje fungerande öga mitt i pannan. Med andra ord har forskarna skapat ett organ som tidigare inte fanns vilket kan innebära goda nyheter för framställningen av mänskliga organ.

Eftersom alla biologiska delar på exempelvis djur och människor består av tusentals individuella gener och dessutom går igenom en stor mängd processer för att utvecklas är bedriften fascinerande. Forskaren Armin Moczek från universitetet i Indiana beskriver skapandet som att bygga med legobitar.

"Instead, thousands of individual genes and dozens of developmental processes come together to enable the formation of each of these traits. We've also learned that evolving a novel physical trait is much like building a novel structure out of Lego bricks, by re-using and recombining 'old' genes and developmental processes within new contexts."

Samtidigt har man kommit fram till att processen ändå inte är så komplicerad som man först trodde och modifieringen krävde färre steg än väntat. I det aktuella fallet bytte forskarna ut en gen som påverkade utvecklingen av skalbaggens huvud. Resultatet blev att skalbaggen förlorade sina horn och istället utvecklade ett tredje öga. Modifieringen fungerade dock bara på skalbaggar med just horn vilket visar att genmanipuleringar är väldigt beroende av de sammansättningar de tillhör.

Läs mer

I Australien kan du snart komma obehagligt nära lejon

Zoo erbjuder inhägnad bur mitt bland djuren

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Att åka på safari och se vilda djur på avstånd är så 2016. Nu är det närhet som gäller.

I södra Australien öppnar 18 november en ny attraktion där besökare kan gå in i en inhägnad bur som ligger mitt i lejonens tio hektar stora område. Närkontakt på riktigt med andra ord.

I videon ovan kan ni se en animerad film som visar hur det kommer att fungera.

Hur vet kroppen att man är mätt?

Snart lunch!

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Vetenskap

Här får vi oss en TED Ed-lektion som försöker förklara hur kroppen kan veta att att man är mätt.

via Youtube
Transportcykel med bränslecell
Har en räckvidd på 30 mil 
136kg
+
Bobby Green
Cykelställ som gömmer sig i marken
Tar bara plats när de används 
216kg
+
Bobby Green
Retrodesign på Energicas senaste elhoj
Det måste inte se framtid ut 
115kg
+
Bobby Green
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den 
36.9°
+
Roger Åberg
0