Bake in Space ska fixa smulfritt bröd i rymden

Har tagit fram en bakmaskin som ska fixa det

Alexander Gerst
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Nästa år åker den tyske astronauten Alexander Gerst till den internationella rymdstationen ISS och en av de sakerna han ska experimentera med där är att försöka baka bröd som inte smular.

Bröd är något som besättningen på ISS oftast inte äter då smulorna som lossnar från brödet kan leta sig in i känslig utrustning eller astronauternas ögon. Projektet Bake in Space har som mål att utveckla en process för att baka ett bröd som inte smular.

Bake in Space-projektet drog igång förra året och de har redan tagit fram en bakmaskins-prototyp som ska ha fungerat fint här på jorden. I februari nästa år kommer man att skicka upp denna bakmaskin till ISS medan Gerst åker dit i maj och bak-projektet planeras att dra igång i juni 2018.

Låg en komet bakom Wow!-signalen?

Antagligen inte utomjordingar som skickade radiosignaler till oss

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

För snart 40 år sedan mottog Ohio State University Radio Observatory en radiosignal från stjärnkonstellationen Skytten och denna signal var så stark att astronomen som upptäckte signalen skrev "Wow!" på utskriften som visade signalen.

Exakt vad som genererat Wow!-signalen har det genom åren spekulerats en del om och nu har det flutit upp en ny teori som gör gällande att det är en komet som har skapat radiosignalen. Teorin går ut på att vätemolnen som omgett de båda kometerna 266/P Christensen och P/2008 Y2 (Gibbs) kan ha orsakat signalen som nådde jorden i augusti 1977.

Att det dröjt tills nu innan denna teori lagts fram beror på att de båda kometerna inte upptäcktes förrän 2006. Mellan 2016 - 2017 genomförde astronomer över 200 tester där det visade sig att kometen 266/P genererade radiovågor med 1420 MHz frekvens. När man därefter testade att förflytta radioteleskopet en grad från kometen försvann signalen.

För att ytterligare säkerställa resultaten så genomförde man även tester på de tre kometerna P/2013 EW90 (Tenagra), P/2016 J1-A (PANSTARRS) samt 237P/LINEAR som även de sände ut radiosignaler på den aktuella radiofrekvensen.

Exakt vilken komet det var som astronomerna lyssnade på 1977 kanske vi aldrig får reda på men det verkar hur som helst att sannolikheten att Wow!-signalen skulle ha genererats av utomjordiskt intelligent liv sjönk en del med den här upptäckten.

Artificiell tunga är en riktig whiskykännare

Är det verkligen en Laphroaig Single Malt i glaset?

Foto: Sebastian Hahn
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Övrigt

En forskare på tyska Heidelberg University har utvecklat något som han kallar för en "artificiell tunga" som ska vara en hejare på att känna skillnad mellan olika whisky-sorter.

"Tungan" är egentligen en kemisk process som kan avgöra whiskysortens märke, blandning, ålder och tillverkningsplats om den har information om whiskyn sedan tidigare. Den kan med andra ord inte avgöra vad en ny whiskyblandning är utan måste ha tränats på detta sedan tidigare.

I dagsläget ska tungan kunna känna skillnad på 33 stycken olika whisky-sorter och forskaren planerar nu att lära upp tungan på att kunna identifiera rödviner, en dryck som forskaren själv föredrar framför whisky. I rapporten om den artificiella tungan står även att teknik som denna skulle kunna användas för att identifiera till exempel piratkopierade parfymer i framtiden.

IKEA ska utforska boende på Mars

Behövs Billy på Mars?

Foto: IKEA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

IKEA har tillsammans med NASA och forskare på Lunds Universitet dragit igång ett projekt vars syfte är att undersöka vad astronauter skulle behöva för en tre år lång Mars-resa.

För IKEA verkar målet vara att utveckla sin möbeldesign både här på jorden och i framtiden kanske även på Mars. Marcus Engman, designchef på IKEA Range and Supply, säger:
"At IKEA we love doing the impossible, and what is more challenging than exploring space? Small space living is a fact in space and we want to learn from that as this is a reality to more and more people. We are curious to see what makes a space travel homey, what boundaries and restraints you need to work with and bring that knowledge into our product development. To use space knowledge for a better everyday life on earth."
Att det mesta som ska upp i rymden måste designas så minimalistiskt som möjligt är antagligen de flesta medvetna om. Det är kanske något som IKEA kan dra nytta av då vi även här på jorden får allt mindre bostadsyta att leva på i takt med urbaniseringen av vår miljö.

Michael Nikolic, kreativ ledare på IKEA Range and Supply, säger:
"This collaboration is not about IKEA going to Mars, but we are curious about life in space, the challenges and needs, and what we can make out of that experience for the many people. When you design for life in a space craft or planetary surface habitat on Mars, you need to be creative yet precise, find ways to repurpose things and think carefully about sustainability aspects. With urbanization and environmental challenges on earth, we need to do the same."

Resultatet av IKEA:s, NASA:s och Lunds Universitets projekt kommer bland annat att resultera i utställningen Curious Collection on Space som har vernissage 2019.

Foto: NASA

NASA visar upp koncept på ny Mars-farkost

Ser rätt badass ut

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Under NASA:s Summer of Mars-event så har den amerikanska rymdstyrelsen visat upp ett koncept på en sexhjulig bil vars efterföljare kommer att rulla runt på Mars under NASA:s Mars 2020-uppdrag.

Det närmare nio meter långa ekipaget är som sagt ett koncept och slutresultatet kommer antagligen att se något annorlunda än det vi ser på bilden här. Det handlar om en eldriven bil som är försedd med ett batteri på 700 volt som laddas med solenergi.

New York 1930 jämfört med i dag
Väldigt lite selfies förr 
102kg
+
Bobby Green
Full gas med BMW M1 ProCar
Mumma! 
124kg
+
Bobby Green
Svenskt bryggeri hyllar London-hjälte
Släpper ölen Fxxk You, I'm Millwall 
212kg
+
Bobby Green