VLT fotar snygg bild på galaxen Messier 77

En av våra galax-grannar

Foto: VLT / ESO
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

ESO:s teleskop VLT (Very Large Telescope) har fotograferat en ny bild på stavspiralgalaxen Messier 77 (NGC 1068) som ni kan kika in här ovan.

Messier 77 är en av våra närmaste aktiva galaxer vilka är galaxer som är bland de ljusstarkaste objekten i universum. En aktiv galax centrum kan lysa lika klart som hela vår egen galax Vintergatan stjärnor gör tillsammans.

Messier 77 ligger 47 miljoner ljusår härifrån och har en diameter på cirka 100.000 ljusår. Stor med andra ord.

NASA ska testa att ändra en asteroids kurs

Kanske kan rädda jorden i framtiden

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA har fått klartecken att gå vidare med sitt så kallade DART-koncept (Double Asteroid Redirection Test) vilket innebär att man ska testa hur man ska kunna ändra asteroiders omloppsbanor genom att krascha en satellit mot deras tvilling-asteroider.

Tanken är att man genom att ändra omloppsbanan på den mindre asteroiden i ett tvillingpar av asteroider även ska få den större tvillingen att ändra kurs vilket givetvis skulle vara bra om jorden någon gång i framtiden skulle hotas av en asteroid. NASA kommer nu att testa detta genom att krascha en kylskåpsstor mot asteroiden Didymos B som är cirka 160 meter bred för att på det sättet få asteroiden Didymos B, som är cirka 800 meter bred, att ändra kurs. Tom Statler från NASA:s DART-program säger:
"A binary asteroid is the perfect natural laboratory for this test. The fact that Didymos B is in orbit around Didymos A makes it easier to see the results of the impact, and ensures that the experiment doesn’t change the orbit of the pair around the Sun."
2024 är det tänkt att NASA:s satellit ska krascha mot Didymos B.

Trump snackar om rymden

Buzz Aldrin is not impressed!

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Häromdagen så beslutade USA:s president att återinföra USA:s så kallade "National Space Council" som den tidigare presidenten George H.W. Bush instiftade 1989 och som lades ner 1993.

När Trump tillkännagav detta så fanns den gamle månfararen Buzz Aldrin på plats och hans mimspel under Trumps tal går nästan att jämföra med Winona Ryders klassiska minspel efter det att tv-serien Stranger Things vann pris för bästa tv-serie på Screen Actors Guild-galan tidigare i år.

SpaceX återanvända rymdkapsel har landat på jorden

En milstolpe för rymdindustrin

En Dragon-kapsel
Foto: NASA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

SpaceX meddelade igår att man genomfört en lyckad landning med den återanvända Dragon-kapsel som man skickade upp till den internationella rymdstationen ISS för ett tag sedan.

Det var i början av förra månaden som den begagnade Dragon-kapseln sköts upp till ISS med hjälp av en Falcon 9-raket från SpaceX som även den hade använts tidigare. Det här innebär en milstolpe för den kommersiella rymdindustrin då det är första gången ett privat rymdföretag lyckas genomföra ett uppdrag till den internationella rymdstationen med en begagnad rymdfarkost. Det här banar i sin tur vägen för billigare rymdfärder till ISS och andra destinationer i rymden framöver.

Den begagnade Dragon-kapseln som landade i Stilla Havet i igår hade med sig närmare två ton material från ISS. Bland annat hade man med sig forskningsresultat och prover från en mängd tester som NASA genomfört på ISS.

Simulering av när en asteroid träffar jordens atmosfär

Det här händer när vi får påhälsning från rymden

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA har med hjälp av en kraftfull superdator och 3D-modeller simulerat lite olika scenarior som skulle kunna inträffa om en asteroid av liknande storlek som den som föll ner över ryska Chelyabinsk 2013 skulle flyga in jorden atmosfär.

Det handlar om en simulerad asteroid som är cirka 20 meter bred och som flyger in i jordens atmosfär med en hastighet på runt cirka 72.000 kilometer i timman. Tanken bakom de här simuleringarna är att få en större förståelse för vad som kan hända på jorden när asteroider av den här storleken hotar vår planet. Den informationen kan sedan användas myndigheter, räddningstjänster och andra som behöver agera om olyckan skulle vara framme.

När asteroiden slog ner i Chelyabinsk 2013 skadades byggnader på ett område med en radie på cirka 90 kilometer och över 1200 personer skadades.

Skoda designar segerpokalen till Tour de France
Så här ser den ut i år 
137kg
+
Bobby Green
De som jobbar hemma tjänar mer och är gladare
Säger även upp sig mer sällan 
191kg
+
Bobby Green
Vad tycker du om 50 Cent?
Folk på stan får frågan - med artisten bakom sig 
109kg
+
Bobby Green