En första titt på andra säsongen av Dirk Gently
We're badasses now! 
42.3°
+
André Stray
0
Mercedes bilar parkerar sig själva i parkeringshus
Förarlös parkering ser rätt gött ut 
41.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Ny specialversion av Bentley Continental GT
Inspirerad av, trumvirvel, lyxyachter! 
91kg
+
Bobby Green
Spotify och Warner uppges vara nära ett avtal
Snart har kanske alla "The Big Three" nya avtal med streamingtjänsten 
49.7°
+
Wille Wilhelmsson
Världens första fartyg utan besättning sjösätts nästa år
Ska vara helt autonomt till 2020 
49.8°
+
Wille Wilhelmsson
Lite gratis heavy metal är ju aldrig fel
Generös herre lirar Metallica 
137kg
+
Bobby Green

Neil Armstrongs månväska gick för nästan 15 miljoner kronor

En väska fylld med måndamm

Foto: Sothebys
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Igår var det 48 år sedan människan landade på månen för första gången och för att uppmärksamma det så auktionerade auktionshuset Sothebys ut en del prylar med kopplingar till människans månfärder.

Det kanske intressantaste objektet som auktionerades ut var en väska som Neil Armstrong, den första människan som satte sin fot på månen, använde för att samla in måndamm som han sedan tog med sig tillbaka till jorden. Man hade förväntat sig att väska skulle gå för mellan 2 - 4 miljoner dollar men det vinnande budet slutade på 1,8 miljoner dollar vilket motsvarar ungefär 14,8 miljoner kronor.

Andra grejer som såldes på auktionen var bland annat färdplanen för Apollo för 13 som gick för 275.000 dollar, en rymddräkt som astronauten Gus Grissom använt fick man 43.750 dollar för och ett originalfotografi på Buzz Aldrin som Neil Armstrong fotograferat på månen inbringade 35.000 dollar.

Antalet döda i AIDS minskar

Och allt fler får behandling mot sjukdomen

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Till helgen anordnas en stor aids-konferens i Paris och inför det har FN-organet Unaids publicerat en rapport där man bland annat konstaterar att antalet dödsfallet orsakade av HIV/AIDS har minskat.

Enligt Unaids rapport så dog cirka en miljon människor av aids-relaterade sjukdomar under förra året och det är nästan en halvering från antalet människor som dog i sådana sjukdomar 2005. Vidare skriver man att antalet hiv-smittade som får behandling har ökat till 19,5 miljoner människor vilket innebär att för första gången någonsin får över hälften av de 36,7 miljoner i människor som är hiv-smittade mediciner eller annan hjälp som bromsar sjukdomsförloppet.

Sedan AIDS/HIV upptäcktes på 1980-talet har cirka 76,1 miljoner människor smittats av hiv och av dessa har cirka 35 miljoner människor dött i hiv-relaterade sjukdomar.

En människa skulle kanske ha kunnat springa ifrån en T-Rex

Dinosauriens ben var för klena

Foto: University of Manchester
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Forskare på brittiska University of Manchester har studerat hur dinosaurien tyrannosaurus rex förflyttade sig medan den levde här på jorden och tydligen så gick det långsammare än vad de flesta dinosaurie-filmer ger sken av.

Forskarna har med hjälp av datorsimuleringar kunnat fastställa att dinosauriens ben var såpass klena att om den rörde sig snabbare än 5,4 meter i sekunden, motsvarande cirka 19 kilometer i timman, så riskerades dess ben att kollapsa på grund av dinosauriens vikt.

En genomsnittlig vuxen person kan springa i hastigheter på mellan 13 - 25 kilometer i timman medan elitidrottare kan springa i över 30 kilometer i timman. Det innebär att de flesta människor med andra ord skulle kunnat ha springa ifrån en tyrannosaurus rex om vi hade varit samtida med dem.

Den här studien är antagligen inte den sista som försöker utröna hur snabbt en T-Rex kunde förflytta sig och det är ett omdebatterat ämne. En paleontologist som Gizmodo har varit i kontakt med är kritisk till studien och menar bland annat att författarna har antagit att tyrannosaurus rex rörde sig på ett visst sätt och menar att dinosaurien kanske använde en annan gång/löpstil som gjorde att den kunde förflytta sig snabbare än vad den här studien visar.

Dinosaurietrams nedan.

Japan skickar svävande robot till ISS

Int-Ball går att styra från jorden

Foto: JAXA
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Japans rymdstyrelse JAXA har släppt en bild och filmer på deras lilla svävande bollformade robot JEM Internal Ball, även kallad för "Int-Ball" som åker runt uppe på den internationella rymdstationen ISS.

På grund av tyngdlösheten som råder på ISS så kan Int-Ball sväva runt i sakta mak på ISS samtidigt som den kan ta stillbilder och spela in videoklipp. Roboten går att styra från jorden där man även ska kunna ta del av det som roboten spelar in i realtid.

Tanken med Int-Ball är att den ska filma besättning och annat på ISS för att frigöra tid för besättningen. Enligt JAXA så upptas cirka 10 procent av besättningens tid med att fotografera och dokumentera vad som händer ombord på rymdstationen.

NASA medger att man inte har råd att landa människor på Mars

I alla fall inte 2030

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Vetenskap

NASA har de senaste fem åren försökt sälja in sitt uppdrag Journey to Mars där man siktar på att landsätta människor på Mars någon gång under 2030-talet. Nu medger dock NASA att det i dagsläget inte finns någon budget för att utveckla en del av de farkoster och teknik som krävs för att detta ska bli möjligt.

NASA har sedan tidigare fått kritik för Journey to Mars då man har varit rätt svävande runt på vad uppdraget faktiskt skulle kunna kosta. Under ett möte på American Institute for Aeronautics and Astronautics tog dock NASA:s chef för bemannade rymdresor, William H. Gerstenmaier, bladet från munnen och medgav att man inte kunde sätta något exakt datum för när människor ska kunna landa på Mars:
"I can't put a date on humans on Mars, and the reason really is the other piece is, at the budget levels we described, this roughly 2 percent increase, we don’t have the surface systems available for Mars. And that entry, descent and landing is a huge challenge for us for Mars."
Rent konkret så har NASA bränt en stor del av sin Mars-kassa för att utveckla raketen SLS (Space Launch System) och dess tillhörande Orion-kapsel. Det har inneburit att det inte funnits någon budget för att utveckla bemannade farkoster som kan landa och lyfta från planetens yta.