Microsoft gör specialversion av Windows 10 till Kinas regering
Säg hej till Windows 10 China Government Edition 
32.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Vaio Z Mercedes-Benz bootar till motorljud
Brum, brum, brum 
29.4°
+
Wille Wilhelmsson
0
Motocross- och endurofilm från Sverige
Med värmländsk humor 
97kg
+
Bobby Green
Far Cry 5 släpps 27 februari
Far Cry drar till staterna 
44.0°
+
André Stray
0
Inspelningen av John Wick: Chapter 3 kan dra igång i år
Eller tidigt nästa år 
42.6°
+
André Stray
0
Guldägget man kan basta i
Finns i Kiruna 
112kg
+
Bobby Green

Rocket Lab har testskjutit sin Electron-raket för första gången

Gick hyfsat bra

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab har nu för första gången testflugit sin lilla raket Electron som i framtiden är tänkt att kunna rymdsätta mindre satelliter i jordens lägre omloppsbana.

Uppskjutet får väl anses vara någorlunda lyckat då raketen tog sig till rymden. Dock lyckades inte Electron att lägga sig i jordens omloppsbana och varför inte så blev fallet ska Rocket Lab nu undersöka. Electron-raketen är förhållandevis liten, bara 17 meter hög vilket kan jämföras med andra kommersiella raketer som till exempel Falcon 9 från SpaceX och Atlas V från United Launch Alliance vilka båda är över 60 meter höga. Anledningen till Rocket Labs raket är såpass liten är att den bara kommer att användas för att rymdsätta mindre satelliter i jordens omloppsbana.

Rocket Lab hoppas kunna genomföra ytterligare två stycken testflygningar med Electron det här året och förhoppningsvis kunna börja skjuta upp satelliter redan nästa år. Företaget siktar på en prislapp på 4,9 miljoner dollar per uppskjut.

Boeing ska bygga rymdplan åt den amerikanska militären

Boeing bygger XS-1 åt DARPA

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Boeing och den amerikanska militärens forskningsavdelning DARPA har meddelat att Boeing kommer att få bygga DARPA:s kommande rymdplan XS-1. Boeing vann kontraktet från DARPA i konkurrens mot Northrop Grumman samt Masten Space Systems.

Tanken med det obemannade rymdplanet XS-1 är att hitta ett billigt sätt att kunna leverera framför allt satelliter till rymden och DARPA siktar på en kostnad på runt fem miljoner dollar per rymdfärd med XS-1. Ett av projektets mål är att XS-1 ska kunna flyga 10 gånger om året till rymden.

Boeing och DARPA kommer nu att fortsätta bygga fram till 2019 och 2020 hoppas man kunna börja testflyga rymdplanet.

Gjut lite med grundämnet gallium

Smälter i handen

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Experiment

Metallen gallium är cool för den smälter redan vid 30 grader. Det gör att det är väldigt lätt att leka med den eftersom det är helt ofarligt att smälta och gjuta saker med den. Det är dock sjukt opraktiskt att göra användbara saker av gallium eftersom de smälter när man använder dem.

I det här klippet får vi se vad man kan göra med metallen. Vill du leka själv finns metallen att köpa på Amazon. Ett sånt där rör som är med i videon kostar 12 pund.

Hur risigt står det till för Stora Barriärrevet?

Och hur funkar de där korallerna?

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Just nu får vi larmrapport efter larmrapport om vår planet. En av de saker som det har larmats om är Stora Barriärrevet som har blekts och dött. Men hur mår egentligen revet? Och hur fungerar revet och korallerna?

Höga halter av mikroplast i vattnet nära Stockholm

Lika höga som nära stadsområden i Kalifornien

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

En studie från Stockholms universitet menar att i vatten nära Stockholm finns lika höga halter av mikroplast som i Kalifornien. Studien samlade plastskräp i, bland annat, Stockholms skärgård med hjälp av en manta-trål. När mängden mikroplast sedan analyserades visade det sig att förekomsten av mikroplast var nästan tio gånger större nära Stockholm än i områden längre ut till havs.

I denna studie identifierades mikroplasten som plastpartiklar som var mindre än fem millimeter i diameter och bildats när större plastrester sönderdelas. Den allra minsta sortens mikroplast, sådan från kosmetika, är inte inräknad i studien då den typen är för liten för att fastna i trålen.

Just nu vet forskarna inte vad dessa koncentrationer av mikroplast betyder för Östersjön och för att reda ut det krävs det fler studier så de kan bedöma de faror som mikroplast kan medföra för miljön.