Tesla överraskar med ny Roadster
Gör 0-100 km/h på två sekunder! 
85.1°
+
Bobby Green
0
Det kommer en ny Incredibles-film!
Här är teasertrailern! 
46.6°
+
Roger Åberg
0
THQ Nordic överraskar med Titan Quest: Ragnarök
Andra expansionen släpps efter tio år 
46.6°
+
André Stray
0
James äter äckliga saker med Kim Kardashian
Får det lov att vara en sardin-smoothie? 
-9kg
+
Bobby Green
Köp Bris julstjärna och stöd barn under julen
Visa att du tänker på dem 
62.9°
+
Roger Åberg
0
Volvo V90 D5 vs Volvo 855 T5
Vad har hänt på 22 år? 
47.0°
+
Bobby Green
0
Cool James and Black Teacher - Dr. Feelgood
Fredagsklassikern 
112kg
+
Bobby Green

Hundägare löper mindre risk att dö i hjärtsjukdomar

Ensamstående gynnas mest

Foto: Cocoparisienne / Pixabay
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Om du äger en hund löper du mindre risk att dö i hjärtsjukdomar. Är du ensamstående minskar även risken för hjärtinfarkt och stroke. Det visar en ny svensk studie där 3,4 miljoner personer i åldern 40-80, som tidigare inte varit hjärtsjuka, har studerats.

Studien har gjorts genom jämförelser av sju olika register inkluderat hälsoregister från socialstyrelsen och ägarregister från Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben.

Varför hundägandet har positiva effekter på välmåendet har man inte kunnat fastslå, men en teori är att hundägare kan ha bättre vanor - antagligen kopplat till att de får daglig motion. Dessutom såg man i studien att ägare med vissa raser, bland annat jakthundar, var mer friska.

Se en spegel bli till med hjälp av flytande silvernitrat

Fascinerande

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Experiment

Det var 1853 som den tyske kemisten Justus von Liebig gjorde ett genombrott som moderniserade tillverkningen av speglar avsevärt. Det han gjorde var att addera socker till ammonierat silvernitrat och sedan hällde det direkt på glaset, den kemiska reaktionen skapade då spegelytan. Här får vi se ett färskt klipp som visar hur det hela går till.

Se hur jorden förändras under årets cykler

Ser ut som att det pulserar

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Vetenskap

Väderskiftningar. Grönska som blomstrar och drar sig tillbaka. Is och snö som breder ut sig och sedan smälter. Plankton som färgar havet i olika färger.

Med hjälp av bland annat vädersatelliter har NASA satt ihop en fascinerande simulering över hur jorden förändras från dag till dag och i cykler.

Gammal fästning hittad i Turkiets största sjö

3000 år gammal

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Historia

Lokala rykten och berättelser om en förlorad stad fick dykare att vilja undersöka botten på Turkiets största sjö Van. Många sa att de inte skulle hitta något, men där nere på botten fanns mycket riktigt bevis på en tidigare civilisation i form av en fästning.

Fästningen beräknas vara 3000 år gammal och härstammar antagligen från det forntida riket Urartu. Längden på fästningen är ungefär en kilometer medan höjden på murarna varierar mellan ungefär 3 till 3,5 meter.

Forskare har försökt att förändra DNA inuti en människas kropp

Första gången man testar det

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Historia

Amerikanska forskare har för första gången försökt att ändra DNA:t inuti en människas kropp, något man primärt gjort för att eventuellt bota sjukdomen Hunters syndrom som patienten lider av.

Vanligtvis brukar läkare ändra cellers DNA utanför en människas kropp och sedan föra in dessa i patienten. Den metoden ska dock inte vara effektiv för att bota alla sjukdomar och därför har man nu försökt att för in miljardtals korrigerade gener tillsammans med ett verktyg som ska kapa patientens DNA-sträng vid precis rätt ställe för att förhoppningsvis kunna förändra patientens DNA.

Huruvida testet lyckades eller ej förväntas forskarna få svar på inom tre månader.