Guillermo del Toro undrar hur många som vill se Hellboy 3
Lovar att ta ett snack med Perlman och Mignola om intresse finns 
43.0°
+
André Stray
0
Remake av White Men Can't Jump på ingång
Why tho 
25.5°
+
André Stray
0
Kast med liten tvättmaskin
Hafthor tävlade mot Zydrunas 
84kg
+
Bobby Green
Arsenal av plogbilar drar fram
Vackert att se 
47.6°
+
Bobby Green
0
Odla enkelt hemma med ny svensk Kickstarter
Det här är Botanium 
46.9°
+
Roger Åberg
0
Har bott ensam i skogen i över 40 år
Minidokumentär om Billy 
135kg
+
Bobby Green

2016 varmaste året i modern tid

Värmerekordet nu slaget tre år i rad

Foto: Foto-Rabe
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Nu är det kanske inte helt oväntat men 2016 är numera officiellt det varmaste året på jorden i modern tid. Detta enligt den amerikanska vädermyndigheten NOAA och NASA. 2016 hade en medeltemperatur som var 0,94 grader varmare än genomsnittet för 1900-talet.

Anledningarna till varför det blir varmare är många men enligt Peter Stott, som är chef för Storbritanniens vädertjänst Met Office, är den största orsaken till de högre temperaturerna växthusgaser i atmosfären. El Niño var rekordstark i år och påverkade klimatet dock endast med en bråkdel. Så även om El Niño inte hade funnits förra året så skulle 2016 fortfarande vara det varmaste året i modern tid.

noaa.gov +

Den här malen har fått namn efter Donald Trump

Kan det bero på frisyren?

Foto: Dr. Vazrick Nazari
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Den här malen heter numera Neopalpa donaldtrumpi och vi hoppas att det beror på att den har en väldigt vacker huvudbonad och inte för att den har mindre könsorgan än sina art-släktingar.

Doktor Vazrick Nazari som hittat malen säger att namngivningen beror på att han vill ha uppmärksamhet kring att malen är utrotningshotad.

via motherboard.vice.com zookeys.pensoft.net +

NASA visar hur det såg ut när Huygen landade på Titan

För 12 år sedan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

14 juni 2005 kopplades sonden Huygen bort från Cassini som i sin tur föll ner mot Titan, vilket är Saturnus största måne. 12 år har gått och NASA och JPL har äntligen släppt en video som visar hur hela händelsen såg ut.

jpl.nasa.gov +

Zebrahaj fick ungar utan att para sig

Löste problemet själv

Hajen på bilden är inte den som artikeln handlar om
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

I Australien har en zebrahaj tagit fortplantningen i egna händer. Hon har nämligen fött tre ungar utan att ha parat sig. Hajen, som heter Leonie, lever i fångenskap och bodde länge tillsammans med en annan haj av det motsatta könet. Tillsammans fick de 24 ungar. Men efter tolv år tillsammans separerades år 2012 de två hajarna och Leonie har sedan dess levt ensam. Trots detta födde hon tre nya ungar år 2016.

Att en zebrahaj lyckats fortplanta sig själv, så kallad asexuell fortplantning, är inte speciellt konstigt. Vissa djur i världen har som bekant förmågan att fortplanta sig själva. Det som är ovanligt är dock att det handlar om en individ som tidigare har fått ungar genom traditionell parning. De som fortplantar sig själva har oftast aldrig haft någon partner tidigare. Enligt forskare finns det bara två dokumenterade fall där djur fortplantat sig på egen hand efter att de tidigare har haft en partner. Det ena fallet rörde en örnrocka och det andra kungsboa.

Asexuell fortplantning bland hajar är dock inte optimalt i längden eftersom det är en form av inavel. Dock används fortplantningsformen som ett sätt att få fram avkommor i väntan på att en lämplig hane kan finnas tillgänglig igen.

gizmodo.com +

Gene Cernan har gått bort

Sista månvandraren

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Nyligen avled den före detta astronauten Eugene 'Gene' Cernan som var den sista personen som vandrade på månen, vilket skedde 1972 när han blev befälhavare på Apollo 17. Gene blev 82 år gammal.

Vila i frid.

nasa.gov +