Fler hastighetskontroller nästa vecka
Kör inte för fort helt enkelt 
53.3°
+
Roger Åberg
0
Nu finns Mercedes-Maybach 6 även utan tak
Fortfarande lika bisarrt stor 
56.2°
+
Roger Åberg
0
Chris Bianco bakar pizza med Aziz Ansari
Perfekt ju om man nu har en vedugn ståendes på verandan 
82kg
+
Frode Wikesjö
MKBHD snackar lite mer om USB-C
Lika bra som skivat bröd! 
44.2°
+
Wille Wilhelmsson
0
SpaceX har en mysko robot på sina pråmar
Som ingen riktigt vet vad den gör 
42.5°
+
Wille Wilhelmsson
0
Kylklampen som är specialgjord för ölburkar
Eller flaskor. Eller läsk.  
132kg
+
Roger Åberg

Forskare ska undersöka varför vissa älgar är vita

Intresset har varit stort den senaste veckan

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Vetenskap

Om du inte bott under en sten den senaste veckan har du sannolikt sett bilder och/eller filmer på en vit älg som filmades i Värmland i fredags.

Efter att den vita älgen fått sådan uppmärksamhet kommer nu forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersöka varför vissa älgar bli vita rapporterar Expressen. Detta har man tänkt att göra genom att undersöka arvsmassan hos bruna och vita älgar för att förhoppningsvis komma underfund med vilken eller vilka gener som gör att vissa älgar blir vita.

De flesta som säger sig ha kunskap i det här ämnet säger att de vita älgarna inte är drabbade av albinism. Albinism är ett en genetisk avvikelse som som kan drabba alla ryggradsdjur, inklusive människan.

  tack Fredrik S expressen.se +

NASA ska skicka upp bakterier under solförmörkelsen i USA

För att undersöka hur dessa trivs på Mars

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

NASA har tagit hjälp av ett gäng med amerikanska högskolor för att kunna skicka upp 50 stycken ballonger till cirka 30.000 meters höjd under den solförmörkelse som inträffar 21 augusti.

Ballongerna kommer att skickas upp från 20 olika platser längs med solens bana under solförmörkelsen och förutom en Raspberry Pi-dator samt kameror kommer 37 av ballongerna att ta med sig bakterier från jorden upp till rymden. Anledningen till att bakterierna får hänga med på färden är för att undersöka hur dessa trivs i Mars-liknande förhållanden.

Den övre delarna av jordens stratosfär ska vara väldigt lika Mars-liknande förhållanden då temperaturen ligger på cirka -35 och området blir konstant bombad med ultraviolett strålning från solen. Under solförmörkelsen kommer förhållandena att bli ännu mer Mars-lika då temperaturen kommer att falla ytterligare och månen kommer att ta del av solens ultravioletta strålning vilket ska påminna om strålningsförhållandena på Mars.

Bakterierna som skickas upp kallas Paenibacillus xerothermodurans och ska tillhöra bland de mest motståndskraftiga bakterierna som finns på jorden. För att ta livet av 90 procent av dessa bakterier behöver man värma upp dem till 125 grader i 140 timmar.

Med sitt bakterie-experiment hoppas NASA kunna se om några av bakterierna överlever under solförmörkelsen och även kolla om de eventuellt kan ha ändrat sitt DNA. Skulle det visa sig att några bakterier överlevt kan det betyda att dessa bakterier redan finns på Mars yta efter att liftat med någon av de farkosterna från jorden som befinner sig där.

The Verge testar rymddräkter avsedda för Mars

Inte supersexiga

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

I The Verge nya tv-show Space Craft, testar Loren Grush i det här avsnittet nästa generations rymddräkter vilka framtida rymdresenärer kanske får ha på sig när de ska ut och gå på månen eller Mars.

Rymddräkterna är utvecklade av studenter på University of North Dakota och då man inte kan designa en dräkt som går att använda både på månen och Mars så har man tagit fram två olika modeller. Modellen NDX-1 är tänkt att användas för Mars-promenader medan NDX-2 är anpassad för att utforska månen.

SpaceX har gjort sitt tolfte uppdrag till ISS

Har med sig en superdator och annat till rymdstationen

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Igår sköt SpaceX upp ytterligare en Dragon-kapsel med hjälp av en Falcon 9-raket till den internationella rymdstationen ISS.

Allt verkar ha gått bra och startraketen från Falcon 9 återvände som planerat till jorden och ska ha landat utan problem nio minuter efter raketen sköts upp från NASA:s Kennedy Space Center. Detta var SpaceX tolfte uppdrag till ISS och även det sista uppdraget där man använder en nytillverkad Dragon-kapsel. Under framtida leveransuppdrag till ISS planerar SpaceX att använda Dragon-kapslar som har använts tidigare.

Bland materialet som levereras till ISS finns bland annat en hel del forsknings-utrustning men även en specialtillverkad superdator vilket ska vara den första superdatorn som tagits i bruk på ISS. Imorgon 16 augusti är det tänkt att Dragon-kapseln ska vara framme vid ISS.

Ni kan kolla in en halvtimma lång film från gårdagens raketuppskjutning ovan men är ni bara intresserade av att se själva lyftet så sker det cirka 13:30 in i klippet.

Forskare hittar tidigare okända vulkaner på Antarktis

Över 90 nya vulkaner hittade under isen

Antarktis från ovan
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Natur

Forskare på University of Edinburgh har undersökt regionen West Antarctic Rift System (WARS) på Antarktis och där hittat 91 stycken vulkaner under istäcket som man inte kände till sedan tidigare.

Regionen tros vara lika vulkanrik som de vulkanbälten som hittas i östra Afrika och Nordamerika. Totalt har forskarna dokumenterat 176 olika bergsformationer under isen i området och av dessa kunde man konstatera att 91 stycken av observationerna handlade om nyupptäckta vulkaner på mellan 100 meter till 3850 meter höga.

Studien kunde inte avgöra om någon av vulkanerna fortfarande var aktiv men man tror att de har förkommit vulkanisk aktivitet på Antarktis när det var ett varmare klimat där.