Nokias febertermometer gör det roligare att ha feber
Den dåliga febern alltså... 
41.2°
+
Roger Åberg
0
Blizzard börjar banna folk permanent i Overwatch
Med start nästa vecka 
52.6°
+
Emmy Zettergren
0
Wu-Tang Clan rappar om Martin Shkreli
Är inte deras bästa polare 
90kg
+
Bobby Green

MIT utvecklar ultratunna solceller

Väger inte särskilt mycket heller

Foto: MIT
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

Forskare på det amerikanska universitetet MIT har utvecklat världens tunnaste och lättaste solceller skriver man i universitetets egen nyhetspublikation MIT News.

Solcellerna ska vara två mikrometer tunna vilket motsvarar en femtiondel av ett hårstrå och de ska vara så lätta att man kan lägga dem ovanpå en såpbubbla utan att denna spricker. De är tillverkade av en slags polymer vilket är orsaken till att man kan göra dem så tunna. Traditionella solceller är tillverkade av glas och de kan genera runt 15 watt per kilo medan MIT:s solceller ska kunna generar 6 watt per gram, alltså 400 gånger mer än traditionella solceller.

MIT:s solceller är än så länge bara på prototypstadiet men i framtiden tänker man sig att kunna applicera dem olika tekniska lösningar där det är viktigt att hålla nere vikten, till exempel inom rymdindustrin, höghöjdsballonger och kanske kan vi till och med klä in våra mobiltelefoner med dem i framtiden. När detta skulle kunna ske finns det dock än så länge inga uppgifter om.