Så här fraktar man en telestolpe i Kina

Video / Imponerande

Om vi ska frakta en telefonstolpe från ett ställe till ett annat låter det ju som en smart plan att fixa en lastbil med kran och köra den på flaket. Men inte i Kina. Där bygger man istället om själva stolpen till transportmedel lite provisoriskt.

Engineering level: Asian.

jalopnik.com +

Vikbart tangentbord från Microsoft

Mobil / Tillbehör

Microsoft släpper ett nytt vikbart tangentbord och det ser faktiskt riktigt intressant ut. Inte bara för att det verkar litet och smidigt och för att det ser ut att klara av ovarsam hantering. Nej, det intressantaste är att det ska fungera för alla typer av mobila enheter, det vill säga vara kompatibelt med iPad, iPhone, Android och Windows. Det ska också vara lätt att byta mellan två olika enheter bara genom att trycka på en knapp.

www.theverge.com +

Star Trek Online hyllar Leonard Nimoy

Spel / PC

Förra veckan dog skådespelaren Leonard Nimoy som bekant är mest känd för sin roll som Spock i Star Trek. Kort efter detta hände så samlades mer än 1000 Star Trek Online-spelare (i olika instanser) på spelets version av planeten Vulcan för att hylla skådespelaren.

Även spelets utvecklaren, Cryptic Studios, kommer skapa en minnesstaty till Nimoy senare i veckan.

www.theverge.com +

Jättesköldpaddor födda på Galapagosöarna

Vetenskap / Natur

Forskare rapporterar att det har fötts jättesköldpaddor i det vilka på den ögruppen Galapagos i Stilla Havet. Det är första gången på 100 år som detta sker i naturligt tillstånd.

Jättesköldpaddorna var på väg att utrotas på grund av jakt under 1960-talet och i samband med att allt fler skepp kom till öarna kom även råttor som åt upp sköldpaddornas ägg. Sedan man tagit tag i råttproblemet och försökt få bort dessa från öarna har även sköldpaddorna kunnat lägga ägg som har fått vara i fred.

Man räknar med att det idag finns runt 100 sköldpaddor kvar av ursprungspopulationen och dessa är över hundra år gamla. Sen finns det ytterligare runt 400 sköldpaddor som fötts upp fångenskap och de är mellan fem och 40 år gamla.

www.goodnewsnetwork.org +

Följ en dams första kontakt med internet

Webb / Sajter

Företaget MyNewsDesk har dragit igång en kampanj som man kallar för Now vars syfte är att belysa digitalt utanförskap, något som antagligen har drabbat en del av de cirka en miljon svenskar som aldrig använt Internet.

På kampanjsajten kan man följa 82-åriga Kerstin Wolgers som tar sina första stapplande steg på Internet genom att surfa på webben, twittra och instagramma. Man livesänder även tv-program med Kerstin och pågår det ingen livesändning för tillfället så kan man välja att kolla in tidigare klipp om Kerstins erfarenheter på nätet.

mynewsdesknow.se +

Mercedes C-Klass plug-in hybrid blir din för 495 900 kronor

Bil / Mercedes

Mercedes senaste modell i plug-in hybrid-segmentet är C 350 e och nu är de svenska priserna för denna bil klara. För 495 900 kronor får du sedanversionen, kombin kostar några lappar till och börjar istället på 508 900 kronor.

C 350 e har en turbomatad bensinfyra som ger 211 hästar. Till den kopplas en elmotor på 82 hästar och tillsammans levererar motorerna ett vrid på 600 Nm. 0-100 km/h ska gå på 5.9 sekunder och toppfarten anges till 250 km/h. Den blandade förbrukningen ska ligga på 0.21 liter per mil och utsläppet på 48 gram per kilometer. På bara eldrift ska man kunna köra tre mil och en laddning av batteriet ska ta omkring tre timmar med vanlig väggström.

Lanseringen sker i slutet på mars.

Mercedes C-Klass som plug-in hybrid - svenska priser klara

Mercedes fortsätter sin satsning på plug-in hybrider där totalt tio modeller ska lanseras fram till 2017. Det senaste tillskottet är den välutrustade Mercedes-Benz C 350 e, som trots att den har en snittförbrukning på bara 0,21 l/milen även kan leverera 279 hästkrafter och 600 Nm när det behövs. Dessutom kan den köras drygt tre mil på ren el-drift utan några utsläpp alls.

I vanliga fall är sportighet och miljöhänsyn två egenskaper som inte brukar förekomma i samma bil. Men med nya C 350 e ändrar Mercedes på detta. Under huven hittar man nämligen både en 211 hästars bensinmotor och en elmotor på 82 hästkrafter. När du trampar hårt på gasen kopplas båda motorerna in och tar bilen 0-100 på 5,9 sekunder. Toppfarten är på 250 km/tim.

Vid blandad körning anges förbrukningen enligt EU-norm till 0,21 l/milen och CO2 utsläpp på 48 gram per km. Dessutom kan den köras upp till 3 mil på helt utsläppsfri batteridrift. Därmed uppfyller bilen kraven på Supermiljöbil, något som bland annat ger 16.000 lägre förmånsvärde per år och ingen fordonsskatt under fem år.

Plug-In hybrider är framtiden
Bedömare menar att plug-in hybrider kommer att kunna slå stort i Sverige. Kombinationen av de två motorerna gör att många kan klara vardagens körning till jobbet och ärenden på ren el. Samtidigt får de tack vare bensinmotorn den räckvidd som krävs för att köra på semester eller tjänsteresor utan att behöva fundera på var och om det finns laddstolpar.

Det 6,2 kWh stora litium-batteriet kan både laddas från vanliga vägguttag (3 timmar) och från laddstationer (ca 1,5 timme). Dessutom laddas det med överskottsenergi från inbromsningar.
I höstas lanserades Mercedes S 500 Plug-In Hybrid byggd på samma koncept. Totalt kommer Mercedes fram till 2017 att presentera tio olika plug-in hybrider.

Mercedes C 350 e lanseras både som sedan och kombi i slutet av mars. Bilen är välutrustad med bland annat Avantgarde och AIRMATIC luftfjädring. Priserna börjar på ca 495.900 kronor för sedan och 508.900 kronor för kombi. Förmånsvärdet beräknas bli ca 4.000 kr/mån.
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen