Nytt rekord i trådlös överföring

För data på E-bandet

Några tyska ingenjörer har lyckats att trådlöst överföra innehållet på en dvd-skiva hela 37 km på endast tio sekunder. Detta är ett nytt rekord för data på E-bandet och själva överföringen gjordes från universitet i Köln till rymdforskningsanläggningen i Wachtberg som ligger 36,7 km längre bort.

För att få lite krut i sändaren har man utvecklat speciella halvledare av galliumnitrid. Mottagarantennen har i sin tur en förstärkare med höghastighetstransistorer tillverkade av indiumgalliumarsenid. Med dessa avancerade grejer tappar man mindre data på vägen då svaga signaler lättare fångas upp.

Nästa steg för detta forskningsteam är att ta fram ett kommunikationssystem som kan leverera snabb trådlös kommunikation via satelliter.

gizmodo.com +

Norsk statlig förvaltning läser användarvillkor för appar live

Visar hur absurt mycket text det är att gå igenom

En vanlig mobiltelefon, med ett genomsnittligt antal appar installerade, innehåller enorma mängder användarvillkor som egentligen alla användare borde läsa igenom. Men mängden regler är enorm. För att visa exakt hur mycket villkor det handlar om läser just nu den norska statliga förvaltningen, Forbrukerrådet, upp användarreglerna för några vanliga appar live.

Totalt tänker de läsa upp villkoren för 33 appar och efter sju timmar har de hunnit med nio. I skrivandets stund är det villkoren för Instagram som läses upp. Enligt Forbrukerrådet är det över 260 000 ord i de sammanlagda villkoren för apparna på en genomsnittlig telefon, vilket är en hel del. Rättare sagt är det mer text än vad som finns i nya testamentet.

Uppläsningen hittar ni via länken nedan.

  tack Bog forbrukerradet.no +

Facebook köper upp företag som pysslar med 3D-ljud

Släpper även Two Big Ears ljudverktyg gratis

Facebook har köpt upp företaget Two Big Ears som tagit fram verktyg för att skapa 3D-ljud som till exempel går att använda i VR-upplevelser.

I samband med uppköpet så släpps Two Big Ears utvecklingsverktyg "Spatial Workstation" gratis under namnet "Facebook 360 Spatial Workstation". Two Big Ears "3Dception for Games" kommer att sluta vara en separat programvara och istället bakas in i "Facebook 360 Spatial Workstation" och man skriver på sin webbplats:
"3Dception for Games will no longer be a separate product but we will be working with the Oculus team to combine our expertise and create best in class VR audio. Existing Pro customers will continue to receive support in accordance with your current agreement for the next 12 months."
Vill ni lyssna på ljud skapade med 3Dception for Games så ta på ett par hörlurar och dra igång klippet nedan.

Vad Facebook betalade för Two Big Ears finns det inga uppgifter om.

twobigears.com +

Betaltjänsten Swish ligger låg nere

Oklart varför

Vid 12:30 i dag gick betaltjänsten Swish ner vilket gjorde att folk inte kunde använda tjänstens annars rätt så praktiska funktioner.

Enligt tjänsten pressansvariga så sitter alla inblandade och felsöker för att försöka följa upp vad som hände. De säger dock att det är ett ganska komplicerat system med många banker inblandade vilket gör felsökningen lite extra jobbig.

UPPDATERING:
Enligt rapporter på Twitter och Facebook är tjänsten uppe och snurrar igen.

dn.se +

Är dina användaruppgifter från LinkedIn stulna?

Kanske, kanske inte

Förra veckan rapporterade vi att mer än 150 miljoner LinkedIn-konton var på vift. Nu har dessa konton registrerats på säkerhetsexperten Troy Hunts tjänst Have I been pwned?. Så om man är nyfiken på om ens uppgifter finns bland de som stals under 2012 så kan man nu bekräfta det genom att söka efter sin mailadress via länken nedan.

På tal om detta hack så har folk som rotat igenom databasen lyckats lista de vanligaste lösenorden som tjänstens användare använder.

Här är de 15 vanligaste lösenorden på LinkedIn (i alla fall då dataintrånget gjordes):
1. 123456
2. linkedin
3. password
4. 123456789
5. 12345678
6. 111111
7. 1234567
8. sunshine
9. qwerty
10. 654321
11. 000000
12. password1
13. abc123
14. charlie
15. linked

haveibeenpwned.com +

Webbkamera som filmade fiskgjuse avstängd

Tittarna fixade inte naturens gång

Woods Holes populära webbkamera "Osprey Cam" som streamade live från en fiskgjuses bo kommer inte att sättas på den här säsongen efter det att vissa tittare uppträtt aggressivt mot Woods Holes personal efter att tittat på sändningen.

Det hela beror på att fiskgjusehonan 2014 inte längre kom med mat till sina ungar och senare även ska ha attackerat dem. Det här är givetvis trist men naturligt beteende som händer ibland i naturen. Detta kunde dock inte vissa tittare acceptera utan krävde att Woods Holes personal skulle ingripa och rädda ungarna.

Natursidan skriver att händelser som denna inte är helt ovanliga och nämner bland annat att det uppstått upprörda känslor hos tittarna när en fiskgjuse jagats bort av en konkurrent, när en pilgrimsfalk serverade en av sina ungar som mat till de andra ungarna och när vithövdade havsörnar lämnade en kattunge som byte. Det sistnämnda klippet ska ha setts av en 1,6 miljoner människor skriver Natursidan.

  tack Mikael J via Natursidan whoi.edu +