Uber svarar på kritiken av God View

Webb / Tjänster

Förra månaden så blev det en hel del skriverier om Uber när det kom fram att de hade ett verktyg som kallades ”God View”. God View var ett verktyg där man kunde följa Ubers kunder och och bilar för att se var alla befann sig för tillfället med mera. Det är inte förvånansvärt att Uber har möjligheten att titta upp sådant då tjänsten inte skulle fungera annars. Vad som dock var det stora problemet var att detta verktyg var öppet för nästan alla anställda och inget som låg bakom stränga regler för att skydda användares personlig integritet.

Detta blev väldigt klart då en av Ubers chefer i New York vi namn Josh Mohrer använt sig av verktyget för att hålla koll på vad en journalist hade för sig. En amerikansk senator vid namn Al Franken bad Uber förklara sig och nu så har Uber svarat med sin version av det hela samt vilka åtgärder de vidtagit.

Enligt Uber så använda Mohrer God View endast för att skicka ut påminnelser som journalisten inte fått och frågat efter. Sedan så använde han den igen för att se var hon var när hon blev 30 minuter sen med Uber, det vill säga vad han ansåg var okej användningsområden. Uber säger att de gett Mohrer en rejäl reprimand samt att de stängt av möjligheten för nästan vem som helst att nu komma åt God View. Från och med nu så kan bara de som jobbar med att allt ska fungera och de inom liknande områden komma åt God View.

Lite bättre i alla fall.

gizmodo.com +

Resekurage - ny sajt mot barnsexhandel

Webb / Sajter

Childhood Foundation lanserar idag tillsammans med Polisen och lite andra en sajt som man kallar för Resekurage vars syfte är att motverkar barnsexhandel utomlands.

Sedan 2005 är det förbjudet att för svenskar att köpa sex av barn begå sexualbrott mot barn oavsett var detta sker men trots det visar beräkningar från Stockholms Universitet att tusentals svenskar köper sex med barn varje år. Det är dock väldigt få som grips, åtalas och döms för detta och TT skriver att totalt sju svenska män dömts för sexbrott mot barn begångna utomlands de senaste fyra åren.

På Resekurage kan man rapportera om misstänkt sexuell exploatering av barn som man ser på sin utomlands och kanske det kan bidra till att sänka svenskars sexualbrott mot barn utomlands. Nedan hittar ni en kampanjfilm för Resekurage.

via DN.se resekurage.se +

Google hotas med miljonböter i Nederländerna

Webb / Google

I lite olika länder runt om i Europa så får Google skit för att inte bry sig nog mycket om personlig integritet och det är flera länder som hotat Google med vite om de ej följer landets regler. Ett av dessa länder är Nederländerna som nu ger Google två månader på sig att fixa problemen.

De saker som måste ordnas upp enligt de nederländska myndigheterna är att Google måste fråga användarna om lov om exakt allt som Google håller på med bakom kulisserna samt att de måste informera användarna om detta på ett bra och tydligt sätt.

Om inte Google löser detta inom dessa månader så kommer de att få ett vite på 15 miljoner euro, det vill säga runt 142 miljoner svenska kronor.

thenextweb.com +

Rykte Bose startar egen streamingtjänst?

Webb / Streamat

Det ryktas om att hifi-företaget Bose funderar på att bygga sin egen molnbaserade musikstreaming-tjänst skriver HypeBot och jag antar att denna i så fall skulle bli något liknande som värsta konkurrenten Beats redan har med sitt Beats Music.

HypeBot skriver även att Bose är ute efter att anställa en "Senior User Experience Designer of Cloud Music Services" [länk] där man även skriver att den arbetssökande bör ha erfarenhet från företag som Pandora, Spotify, Apple, GooglePlay med flera.

Om Bose lanserar en egen streamingtjänst så är det väl inte helt omöjligt att denna i så fall kan komma att bundlas med vissa av deras produkter vilket antagligen skulle kunna ge dem en liten marknadsandel men jag kan tycka att det kanske är lite väl sent att ge sig in på den mycket konkurrensutsatta streamingmarknaden just nu.

venturebeat.com +

Över 100.000 Wordpress-sajter smittade med skadlig kod

Webb / Övrigt

Säkerhetsbloggen Sucuri har upptäckt att över 100.000 sajter som använder sig av den populära webbplattformen Wordpress är smittade av skadlig kod. Man säger att koden har sitt ursprung i Ryssland men det är fortfarande okänt vad SoakSoak, som man namngivit programvaran, gör för skada för dem som besöker de infekterade sajterna i fråga.

Sucuri säger även att koden spridits via en tredjepartsplugin till Wordpress som heter RevSlider och att företaget bakom denna plugin redan i september fick reda på att den kunde utnyttjas i syfte att sprida skadlig kod. Tyvärr verkar man inte ha åtgärdat problemen då och därför var det väl egentligen bara en tidsfråga innan någon skulle utnyttja pluginens sårbarhet.

Den skadliga koden drabbas bara de som driver wordpress-sajter på egna eller tredjeparts-servrar och har man en Wordpress-sajt på Wordpress.com så ska man inte vara drabbad. Google hade igår identifierat 11.000 Wordpress-sajter som drabbats av SoakSoak och lagt in dessa i sitt spärrfilter. Detta är dock bara en liten del av de minst 100.000 sajter som sägs vara drabbade. Totalt finns det över 70 miljoner sajter som använder Wordpress som webbplattform men det är bara de som använder sig av RevSlider som i dagsläget kan drabbas av SoakSoak.

gizmodo.com +

The Pirate Bay har talat ut om razzian

Webb / Övrigt

Idag är det en vecka sedan polisen gjorde razzia mot ett internetföretag i Stockholmsområdet som ledde till att torrentsajten The Pirate Bay släcktes ner. Det har varit väldigt tyst från gänget på 30 till 50 personer som idag sägs driva TPB men igår var en av medarbetarna i kontakt med TorrentFreak och gjorde ett första uttalande efter razzian.

TorrentFreak har varit i kontakt med en TPB-medarbetarna som kallar sig "Mr 10100100000" och han säger till TF:
"We were not that surprised by the raid. That is something that is a part of this game. We couldn’t care less really. We have however taken this opportunity to give ourselves a break. How long are we supposed to keep going? To what end? We were a bit curious to see how the public would react."
På frågan om TPB någonsin kommer att återuppstå säger Mr 10100100000:
"Will we reboot? We don’t know yet. But if and when we do, it’ll be with a bang."
The Pirate Bays framtid verkar med andra ord fortfarande högst oklar och Mr 10100100000 säger även att han skulle önska att det uppstod tusentals TPB:s i originalets frånvaro och att man gärna hade släppt all kod fri om denna inte varit så undermålig, något som man påpekat flera gånger genom åren.

torrentfreak.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen