Facebook lanserar den digitala assistenten Facebook M

Webb / Facebook

Facebook har meddelat att de håller på och testar en ny produkt som man kallar för Facebook M vilket ska vara en personlig version av deras meddelandetjänst Facebook Messenger.

Vi snackar med andra ord om en digital assistent liknande iOS Siri och Windows Phones Cortana. Facebook M kommer att integreras i Facebooks vanliga Messenger-app så man behöver med andra ord inte installera någon ny app. Enligt Facebook så kommer Facebook M att drivas av "artificiell intelligens" men det kommer även att finnas riktiga människor bakom spakarna.

Saker som Facebook M ska kunna hjälp användaren med innefattar bland annat att boka bord på restauranger, hitta födelsedagspresenter till partnern eller någon annan samt att hitta utflyktsmål och boka dessa. För tillfället testas Facebook M av ett hundratal facebook-användare i San Francisco-området och det finns inga uppgifter om när tjänsten kommer att börja rulla ut i större skala.

www.wired.com +

Kolla in hur världens ekonomi hänger ihop

Webb / Verktyg

Tittade du på dokumentären "Forecaster" som vi skrev om tidigare idag och blev sugen på att ta reda lite mer om hur världens ekonomier hänger ihop så kanske det här verktyget kan vara intressant att kolla in.

"Globe of Economic Complexity" är en tjänst som försöker visualisera hur världens ekonomier hänger ihop genom att visa vad och hur mycket av olika råvaror, tjänster och liknande länder producerar och hur dessa importeras respektive exporteras till och från andra länder.

Det hela visualiseras genom att olika kategorier av produkter "regnar" ner som "konfetti" i olika färger över världens länder och sedan kan man välja ett land för att se vilka länder det specifika landet exporterar mest varor till.

globe.cid.harvard.edu +

Svenska filmbranschen byter strategi mot piraterna

Webb / Sajter

Forskare på Carnegie Melon University i USA har undersökt hur man på bäst sätt sätter stopp för pirater och det har visat sig att om man gör ett stort antal piratsidor otillgängliga för användare så kommer några av dessa gå över till att använda lagliga tjänster i stället. Forskarna jämförde konsumenters beteende när The Pirate Bay stängdes ner i maj 2012 och när 19 olika piratsajter blockerades 2013. Resultatet var att 12 procent fler vände sig till lagliga streamingtjänster som Netflix när flera sajter blockerades trots möjligheten att relativt enkelt kringgå blockeringen via vpn-tjänster.

Nu verkar det som att svenska filmbranschen vill fokusera på en liknande taktik. Per Strömbäck, sakkunnig hos Film- och Tv-branschens samarbetskommitté, berättar för IDG att taktiken att blockera flera sajter samtidigt har fungerat länder som Storbritannien och Danmark och att Sverige ligger lite efter på blockeringsfronten.

Skillnaden är helt enkelt att det är lättare för piraterna att hitta andra olagliga alternativ om bara en sida stängs. Det är lätt att skriva in en ny url, byta från Swefilm till Dreamfilm. Det är bekvämt. Våra undersökningar visar att motiven till fildelning främst är att det är gratis, men också att det är bekvämt

I intervjun vill inte Per direkt säga att filmbranschen kommer att lobba för blockering av en drös piratsajter, men att de måste börja anpassa sig till piraternas beteende. Det betyder att Filmbranschen kommer fortsätta stänga enskilda piratsajter, men utvecklingen går mot en blockering.

I höst kommer ett fall tas upp där en stor grupp bestående av film- och tv-bolag samt musikförlag som kräver att Bredbandsbolaget ska blockera all trafik till Pirate Bay och Swefilm.

Ovan ser ni en trailer för Pirates of the Caribbean som är en film om pirater som troligtvis finns tillgänglig på en piratsajt.

www.idg.se +

Hyper samlar det bästa videor internet har att erbjuda

Webb / Tjänster

Gillar du att titta på videor på Youtube och Vimeo, men orkar sällan leta upp sådan? Då kanske nya appen Hyper är någonting för dig. Hyper är ett videomagasin där du varje dag får mellan sex och tolv nya videor från olika källor som finns tillgängligt via ett fint och minimalistiskt gränssnitt.

Så om ni inte orkar hänga på R/Videos eller har ett stabilt gäng prenumerationer så kan ni börja använda Hyper. Hyper finns för tillfället endast tillgängligt för iPad, men en iPhone-version kommer inom några månader. Appen finns tillgänglig här: Hyper på App Store.

techcrunch.com +

WordSafety avgör om ett ord är rumsrent på andra språk

Webb / Tjänster

Ni som har varit med ett tag kanske kommer ihåg att Honda försökte lansera modellen Honda Fitta i början av 2000-talet vilket givetvis fick en del att dra på smilbanden här i Sverige. Hade Honda haft tillgång till tjänsten WordSafety så hade de antagligen inte döpt modellen till just det.

WordSafety har koll på obscena och associerade ord från 19 olika språk och skriver man in ett ord som finns i deras databas så varnas man om vad ordet betyder på ett specifikt språk och hur många som antagligen talar detta språk.

Hur gick det för Honda då? Efter att de insett sitt misstag döpte de om modellen till Honda Fit på alla marknader utom den europeiska där modellen istället fick heta Honda Jazz. Misstaget ska ha kostat Honda flera miljoner euro då pr- och marknadsföringsmaterial redan var framtaget för Honda Fitta på den europeiska marknaden.

  tack Åsnan wordsafety.com +

Google Maps ska börja registrera hål i vägen

Webb / Google

Google har fått patent på en teknik som gör att de i framtiden kanske kommer att kunna visa bilister var det finns hål, så kallade potthål, i vägen om bilisten navigerar via Google Maps.

Patentet går ut på att man använder sig av bilens eller telefonens GPS som tillsammans med sensorer i bilen som kan känna av om man kör över gupp eller ner i hål ska kunna peka ut potentiellt farliga hål i vägen.

Som vanligt så behöver det inte betyda att detta är något som dyker upp på marknaden bara för att det finns ett patent rörande tekniken men givet Googles stora fokus på både Maps och självkörande bilar så är det nog rätt sannolikt att det här dyker upp någon gång framöver.

www.autoblog.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen