Finland slopar privatkopieringsavgift

Webb / Övrigt

Computer Sweden skriver att Finland nu kommer att slopa den så kallade privatkopieringsavgiften, en avgift som samlas in från diverse aktörer på hemelektronikmarknaden för att de tillverkar produkter som har möjlighet att lagra upphovsrättsskyddat material.

I Finland kommer man nu istället låta staten betala denna avgift vilket beräknas kosta dem runt 11 miljoner euro om året. Huruvida privatkopieringsavgiften varit lika omdebatterad och utskälld i Finland som här i Sverige, där organisationen Copyswede står för insamlandet av avgiften, framgår inte men det kanske någon av våra finska läsare kan berätta i kommentarerna?

Så hej svenska politiker! Vill ni enkelt dra på er lite pluspoäng så rikta era ögon österut och lär av våra grannar.

www.idg.se +

Smart Pipe

Webb / Övrigt

Så kallade startupföretag, unga företag med mer eller mindre bra och "unika" affärsidéer, har ploppat upp som svampar de senaste tio åren och här tar sig Adult Swim en titt på startupföretaget Smart Pipe.

Det hela är kakafoni av buzzwords och hyllningar till Smart Pipe men det hela är, tack och lov kanske, bara en parodi.

via The Verge youtube.com +

Twitter förbättrar sökfunktionen

Webb / Twitter

Twitters sökfunktion har aldrig varit särskilt bra då deras generella sökmotor ofta har haft svårt att hitta lite äldre tweets men nu ska det bli ändring på det meddelar man.

Tidigare har det bara varit Twitters registrerade partners som haft full tillång till hela deras sökindex men nu ska man öppna upp det så att alla får möjlighet att söka "historiska" tweets.

I dagsläget har Twitter runt 500 miljarder tweets i sitt sökindex.

via TheNextWeb blog.twitter.com +

Facebook släpper app för grupper

Webb / Facebook

Facebook börjar bli en tråkig sörja av clickbait-rubriker men en del som jag har glädje av är grupperna. Här diskuterar jag med kompiskretsar eller intressekretsar om allt möjligt och nu har Facebook släppt en app som ska ta hand om detta.

Efter en första titt ger jag tummen upp, dessa små "forum" tror jag kommer att få en boost efter detta. Appen är snyggt gjort och än så länge utan annonser. Apparna finns än så länge för iOS och Android.

www.facebookgroups.com +

Google tar fram avancerad mjukvara för bildigenkänning

Webb / Google

Google håller för tillfället på med ett samarbete med Stanford University där de två försöker ta fram en riktigt smart bildigenkännings-mjukvara. Tanken är att de inte bara ska kunna urskilja om det är människor på bilderna programmet sätter sina tänder i utan det ska även kunna lista ut vad som sker samt förklara detta på ett mänskligt vis.

Det hela funkar med hjälp av två stycken neurala nätverk där ett analyserar bilden och ett tar fram en beskrivande mening som ska kunna vara skriven av en människa. Båda dessa system lär sig av sig själva genom att forskarna matar in foton med beskrivande bildtexter.

Som ni kan se på bilden så kan mjukvaran just nu både vara väldigt konkret och korrekt men den kan även ha väldigt fel så det kan fortfarande bli bättre. Hur som helst så säger i alla fall forskarna bakom detta att deras mjukvara är dubbelt träffsäker som andra nuvarande program.

Användningsområdet för Google är förstås att de kan indexera bilder utan tillhörande text på ett sätt som gör de sökbara på ett bra sätt. Det vill säga att du ska kunna skriva en söktext på vad du vill ha en bild på och Google ska kunna ta fram en sådan.

Ett mer trivialt område är att du kanske slipper skriva bildtexter till dina digitala familjealbum i framtiden utan istället låta datorn stå för det.

gizmodo.com +

Google hyllar Amalia Eriksson

Webb / Google

Idag hyllar Google polkagrisens skapare Amalia Eriksson [wiki] med en egen så kallad Doodle som man kan kolla in om man går in på Google.se.

Idag är det 190 år sedan Eriksson föddes och hon ska ha varit den första personen någonsin som tillverkade de idag så populära polkagrisarna. Det hela började när hon började tillverka karameller i bageriet i Gränna hon tog över efter sin makes död 1859. Gillar du polkagrisar? Svara gärna på vår enkät nedan.

www.google.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen