BBC listar vilka av deras sidor som är borttagna från Google

Webb / Övrigt

Brittiska BBC har börjat lista vilka av deras artiklar som inte längre visas i sökresultatet när man i EU-länder söker på privatpersoner som har bett Google att inte visa sökresultat om dem på grund av den så kallade "Rätten att bli glömd".

Rätten att bli glömd innebär att privatpersoner i EU kan kräva att Google inte visar sökresultat relaterade till deras namn och då visas inte sidan/artikeln på Google inom EU. Sidorna är fortsatt sökbara på andra sökord men alltså inte längre på privatpersonernas namn. BBC:s listar nu alla deras artiklar som blivit spärrade i Googles sökresultat och detta motiverar man på följande sätt:
"We are doing this primarily as a contribution to public policy. We think it is important that those with an interest in the “right to be forgotten” can ascertain which articles have been affected by the ruling. We hope it will contribute to the debate about this issue. We also think the integrity of the BBC’s online archive is important and, although the pages concerned remain published on BBC Online, removal from Google searches makes parts of that archive harder to find."
För BBC handlar det om hundratals artiklar som blivit påverkade av "Rätten att bli glömd" från juli 2014 till maj 2015 och Gizmodo säger att det bland annat handlar om ett fall om en dömd våldtäktsman samt ett fall där någon mördat en rik arvtagare.

via Gizmodo www.bbc.co.uk +

Google för ideella organisationer lanseras i Sverige

Webb / Google

Google har tillsammans med TechSoup nu lanserat sina tjänster för ideella organisationer som gör att icke vinstdrivande organisationer kan ansöka om att börja använda en del av Googles produkter utan någon kostnad.

Bland Googleprodukterna som organisationerna får tillgång till märks bland annat Google Ad Grants vilket innebär kostnadsfri AdWords-annonsering för marknadsföring på Google via sökordsinriktning,
Google Apps för ideella organisationer samt YouTube för ideella organisationer.

Google för ideella organisationer finns sedan tidigare på andra marknader och skulle du vilja se hur vissa av de redan anslutna organisationerna använder tjänsten finns det några exempel här.

www.google.se +

Tidningstjänsten Magzter till Sverige

Webb / Tjänster

Den USA-baserade tidningstjänsten Magzter säger till Dagens Media att man inom kort kommer att vara klar för att lansera sin tjänst även på de skandinaviska marknaderna.

Det handlar om en tjänst där man för en månatlig kostnad kommer att kunna läsa ett antal digitala tidskriftsmagasin men det är än så länge oklart vilka svenska tidningar som ingår i utbudet när de lanserar här i Sverige.

I Sverige finns sedan tidigare tidningtjänsterna Readly samt Ztory som nu alltså inom kort kommer att få ytterligare en konkurrent på den svenska marknaden.

www.dagensmedia.se +

Facebook släpper lätta Lite

Webb / Facebook

Facebook har blivit ett måste för vissa användare med över 1 miljard nerladdningar världen över. Nu försöker Facebook få fler att använda det sociala nätverket genom att släppa appen Facebook Lite som är en lightversion av den vanliga klienten.

Facebook Lite har nästan samma funktionalitet som fullversionen, det som skiljer är designen som är betydligt mer sparsmakad och det går inte att spela up video, men är betydligt snällare när det kommer till datatrafik. Själva appen är bara 400 KB stor, men trots det kan du skicka och ta emot meddelanden och se vad dina vänner gör för tillfället.

Appen är endast tillgänglig via Play Store om du befinner dig i Indien eller Filippinerna, men om du vill köra en version som kräver betydligt mindre datatrafik så kan du ladda ner appen som APK-fil och installera den manuellt. Länk hittar du här: Facebook Lite på APK Mirror.

thenextweb.com +

Naratus är en ljudbokstjänst för barn

Webb / Tjänster

Naratus är en nystartad streamingtjänst som erbjuder en webbaserad tjänst med ljudböcker för barn.

Man ansluter sig till tjänsten genom att registrera sig med sina personuppgifter eller sitt Facebookkonto och därefter kan man söka lämplig ljudbok bland annat genom ålderskategori, känsla, författare och lite annat. Jacob Landin, grundare av Naratus, säger i ett pressmeddelande:
"Den muntliga berättartraditionen har fått stå tillbaka för film och spel i den digitala utvecklingen. Naratus ersätter inte den värdefulla lässtunden med barnet utan kompletterar den."
Ni hittar Naratus i en gratis betaversion på länken nedan.

naratus.com +

Kan man programmera med emojis?

Webb / Verktyg

Emojis har blivit allt populärare på senare år då mobilanvändare har använt sig av dessa symboler för att snabbt uttrycka sina känslor istället för att skriva ned dem med text och nu ser det ut som om man i framtiden skulle kunna använda emojis för att programmera.

Det är användare på 4chan som har utvecklat programmeringsspråket "FourMan" som använder sig av emojis istället för traditionell syntax för att utveckla program. FourMan befinner sig än så länge på utvecklingsstadiet men utvecklarna har tagit fram en grund och vissa enklare exempel.

Målet med projektet är att ta fram utvecklingsmiljöer och kompilatorer för att kunna använda FourMan på iOS, Android samt Windows Phone för alla de som vill koda snabbt på sina mobiltelefoner.

via TheNextWeb github.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen