Piratkopiering av musik nästan helt utslagen i Norge

Webb / Övrigt

Norska IFPI, en organisation som bland annat bevakar musikartisters upphovsrätt, har genomfört en undersökning om hur mycket yngre norrmän tankar ner musik från nätet olovligen och det verkar vara något som minskat markant de senaste fem åren.

2009 uppgav 80% av norrmän under 30 år att de laddade hem musik från nätet olovligen men det är en siffra som hade minskat till endast 4% förra året. Marte Thorsby från IFPI Norge säger till Music Business Worldwide:
"We are now offering services that are both better and more user-friendly than illegal platforms… In [the past] five years, we have virtually eliminated illegal file sharing in the music industry.

We have managed to reintroduce a healthy economy in music industry. We must simultaneously not forget that we are only in streaming’s infancy, and that we will probably see major changes in the coming years."

Norge införde en ny hårdare lagstiftning gällande fildelning 2013 men enligt TorrentFreak har inte en enda fildelare dömts i landet sedan dess och inga sajter har heller blivit blockerade.

via Torrent Freak www.musicbusinessworldwide.com +

Det här är Vivaldi, en helt ny webbläsare

Webb / Verktyg

Ännu en webbläsare, behöver vi det? Så klart att vi gör! Här är Vivaldi, en webbläsare skapad av en av grundarna till Opera, Jon von Tetzchner. Jon och hans nya team tycker helt enkelt inte att Opera är på väg åt rätt håll utan man vill göra en tight och snabb webbläsare istället.

Gränssnittet är ganska så enkelt, flikarna kan man placera lite var man vill och förutom flikarna finns det lite knappar som leder till bokmärken, anteckningar och mail som ska komma senare.

Om man gillar att använda tangentbordet ska man kolla in Vivaldi, många kortkommandon går att ställa in efter eget tycke och smak.

Vivaldi är i dag släppt i en "technology preview" vilket verkar vara modeordet för året. "Inte färdig" betyder det på ren svenska. Vivaldi finns för Linux, Mac och Windows.

vivaldi.com +

Dropbox köper Pixelapse

Webb / Tjänster

Dropbox började som lite mollagring men de har ständigt byggt ut med flera smarta funktioner och snart är det dags igen. De meddelar nu att de köpt upp Pixelapse och att deras tjänst ska implementeras i Dropbox inom ett år.

Pixelapse är en tjänst för de som samarbetar på grafiska projekt över nätet. Tjänsten ger användare versionshantering och ett ställe att diskutera och den kan visa alla de vanligaste filformaten när det kommer till produktion av grafiskt material.

Pixelapse kommer att finnas kvar som egen tjänst under detta år och man kan fortfarande välja att bli en ny användare men när allt det tekniska väl är klart så kommer lagringen och tjänsten att flyttas över till Dropbox.

www.pixelapse.com +

Lizard Squad tar på sig ansvaret för morgonens attacker *uppdaterat*

Foto: Skitterphoto
Webb / Facebook

Under morgonen låg både Facebook och Instagram nere och det dröjde inte länge innan Lizard Squad tog på sig attacken. De hävdar också att de även tagit ner Tinder, AIM och Hipchat.


Fokus på dagens attack verkar med andra ord ha varit sociala kommunikationstjänster. Dock lämnade de Twitter ifred eftersom de använder tjänsten för att nå ut med sina budskap.


Lizard Squad har också nyligen sagt att de tidigare hackat Malaysia Airlines. Dessutom står de bakom flera attacker som genomförts under hösten och vintern mot olika spelföretag och nättjänster.

Uppdaterat
En talesperson för Facebooks säger till The Verge att avbrottet på Instagram och Facebook berodde på ett fel i deras konfigrationstjänst och inte var orsakat av någon tredje part som Lizard Squad.

www.pcworld.com +

Uppdaterad Både Facebook och Instagram ligger nere funkar nu igen!

Webb / Facebook

Det verkar som att både Facebook och Instagram ligger ner just nu. Just nu finns inget officiellt uttalande från Facebook, som ju även äger Instagram.

Uppdatering
Nu har någon vaknat och satt på servrarna igen.

Nvidia GTX 970 verkar ha en del minnesproblem

PC / Hårdvara

Det verkar som om Nvidias Grafikkort GTX 970 inte riktigt presterar som utlovat. Enligt rapporter från olika användare når användningen av minnet oftast endast upp till 3,5 GB istället för 4 GB och när kortets sista 500 megabyte används så verkar det vara med sämre prestanda.

Efter att problemet uppenbarats har Nvidia via sajten PC Perspective gått ut med en förklaring. Det ska, till skillnad från vad många trodde, inte bero på någon bugg utan på en begränsning i hårdvaran. Grafikkretsen ska likna den som finns i GTX 980 (som inte har några problem med minnet) men där antalet aktiva SMM-enheter inkopplade till minnesbussen är färre. Det har lett till att minneshanteringen delats upp i två där den ena är på 3,5 GB och den andra på 500MB där den största prioriteras vid användning. Enligt Nvidia ska dock förlusten av prestanda när man jämför GTX 980 och GTX 970 vara försumbar med skillnader på mellan en och tre procent i prestandatapp. Dock har informationen om uppdelningen inte kommunicerats till kund vilket givetvis kan leda till en del irritation om man tror sig ha köpt ett grafikkort som ska klara 4GB med full prestanda.

"The GeForce GTX 970 is equipped with 4GB of dedicated graphics memory. However the 970 has a different configuration of SMs than the 980, and fewer crossbar resources to the memory system. To optimally manage memory traffic in this configuration, we segment graphics memory into a 3.5GB section and a 0.5GB section. The GPU has higher priority access to the 3.5GB section. When a game needs less than 3.5GB of video memory per draw command then it will only access the first partition, and 3rd party applications that measure memory usage will report 3.5GB of memory in use on GTX 970, but may report more for GTX 980 if there is more memory used by other commands. When a game requires more than 3.5GB of memory then we use both segments."

"We understand there have been some questions about how the GTX 970 will perform when it accesses the 0.5GB memory segment. The best way to test that is to look at game performance. Compare a GTX 980 to a 970 on a game that uses less than 3.5GB. Then turn up the settings so the game needs more than 3.5GB and compare 980 and 970 performance again."

Det har än så länge gjorts ganska få tester gällande vad de egentliga skillnaderna blir i olika spel med olika inställningar och det kan mycket väl vara så att skillnader i vissa fall är större och i vissa fall ännu mer försumbara. Nvidias prestandasiffror kan ni se via länken nedan.

  tack 0verseer www.pcper.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen