Kreml påkomna med att ändra Wikisida om MH17

Webb / Övrigt
En wikibot som övervakar om någon försöker ändra på Wikipedia anonymt från IP-adresser tillhörande den ryska regeringen har upptäckt att någon från det ryska maktcentrat Kreml varit inne och ändrat på den ryska Wikisidan om det i Ukraina nyligen kraschade MH17-planet från Malaysia Airlines.

Initialt ska det, på ryska, stått att MH17 skjutits ned av proryska terrorister vilka ska ha fått den aktuella missilen från Ryssland, uppgifter som inte på något sätt är bekräftade även om många bedömer att det kan ha gått till så. Wikiboten @RuGovEdits, motsvarigheten till den svenska @RiksdagWikiEdit, har dock upptäckt att någon har ändrat wikisidan till att säga att MH17 blivit nedskjutet av ukrainska regeringsstyrkor, en uppgift som givetvis inte är osannolik men mindre sannolik än det första alternativet enligt bedömare.

Nedan kan ni kolla in ett bonusklipp som sägs vara ett avlyssnat samtal mellan proryska rebeller och ryska militären kort efter MH17 skjutits ned. Oberoende källor har inte kunnat autenticera äktheten i det inspelade samtalet.
www.telegraph.co.uk +

Rykte: Netflix leker med idèn att införa ett privatläge

Webb / Netflix
Det har sedan länge önskats att få någon typ av privatläge på Netflix, användarna vill se en film/serie och sedan slippa bli påminda om det genom rekommendationerna som kommer upp. För alla vet att så fort du satt igång något så hamnar det på framsidan tillsammans med andra liknande filmer/serier.
Kan vara något irriterande om man till exempel delar på Netflix-kontot eller vill se något som man inte vill att andra ska veta om.

Vad man nu än har för anledningar till att vilja ha på privatläge så har Netflix förstått att det är en önskad funktion och leker i nuläget med tanken att införa detta i framtiden. När man väl slår på funktionen så kommer ingen att se ens historik varken på hemsidan, appar eller via Facebook (om man har sin Netflix kopplad till Facebook) och rekommendationerna kommer inte att anpassas till det man ser på.
I nuläget är det inte bekräftat av Netflix om när och hur detta kommer att ske. Men man hoppas på ett yttrande inom en snar framtid.

techcrunch.com +

Sajttips: The Nostalgia Machine

Webb / Sajter
The Nostalgia Machine är en förhållandevis enkel tjänst där man samlat in en lång rad med musikvideor och kategoriserat dessa baserat på vilket år de släpptes.

Användaren kan i en meny välja önskat år, det kan handla om besökarens födelseår eller något annat viktigt år i livet, och därefter presenteras ett gäng med musikvideos som var populära det valda året.
thenostalgiamachine.com +

Facebook testar köp-knapp i flödet

Webb / Facebook
Facebook har meddelat att man snart kommer att påbörja ett test med en "köp-knapp" i sitt flöde vilket skulle innebära att Facebook-användare skulle kunna ehandla grejer direkt i sitt Facebook-flöde. Ni kan kolla in ett exempel på hur det kommer att se ut på bilden här.

Köpknappen kommer initialt bara att lanseras för amerikanska användare och kommer att finnas tillgänglig både i mobilen och på datorn. Facebook kommer själva inte att ta någon avgift för varor som säljs via Facebook och betalningen kommer att hanteras via en tredje parts-tjänst.

Om vi kan få se något liknande i Sverige finns i dagsläget inga uppgifter om.
www.facebook.com +

Fransk bloggerska bötfälld för negativ restaurangrecension

Webb / Övrigt
Den franska bloggerskan Caroline Doudet skrev en negativ recension om den franska restaurangen Il Giardino vilket gjorde restaurangägaren så missnöjd att han drog bloggerskan inför rätta.

Enligt Doudets blogginlägg gick i stort sett allting som kan gå fel på en restaurang fel när hon och hennes sällskap besökte Il Giardino och när restaurang-ägaren till slut stämde Doudet låg hennes inlägg på fjärde plats på Google när man sökte efter restaurangen.

Märkligt nog så verkar restaurangägaren ha fått rätt mot bloggerskan och den franska domstolen har nu beordrat henne att döpa om blogginlägget "Stället att undvika i Cap Ferret: Il Giardino" till något annat. Hon får även betala böter på 1.500 euro. Många kritiker till domen runt om i Frankrike undrar nu hur det egentligen står till med yttrandefriheten i landet.

Det aktuella blogginlägget har raderats av Doudet men går att läsa på Archive.org här.
www.dn.se +

DELL börjar acceptera BitCoin som betalning

PC / Övrigt
Datorföretaget Dell:s VD, Michael Dell, meddelade igår via Twitter att företaget nu accepterar den elektroniska valutan BitCoin som betalning för sina produkter.

BitCoin-satsningen genomförs tillsammans med den digitala plånboken CoinBase och Dell ska i och med det här beslutet även bli världens största datorföretag som accepterar BitCoin som betalning.

Då många som är verksamma inom BitCoin-världen ofta behöver ny kraftigare hårdvara för att generera nya bitcoins så antar jag att dagens besked från Dell inte är helt ologiskt.en.community.dell.com +
bloggportalen