Kolla in 134 mjukvaruföretag som är värderade till över en miljard dollar

Webb / Övrigt
Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har gjort en sammanställning över 134 mjukvaruföretag som grundats sedan 2003 och idag är värderade till en miljard dollar eller mer.

60 av företagen är inte helt oväntat grundade på den amerikanska västkusten med Silicon Valley som den absoluta hotspotten där 52 av de 134 företagen grundades. I Sverige finns det fem stycken mjukvaruföretag som värderas till över en miljard dollar och de är alla grundade/baserade i Stockholm.

De fem företagen som fått representera Sverige är Skype, Mojang, Klarna, Spotify samt King.com.www.atomico.com +

Inte olagligt att bädda in videoklipp

Webb / YouTube
EU-domstolen har i ett domslut nu avgjort att det inte är olagligt att bädda in videoklipp från YouTube eller andra andra videosajter på sin egen webbplats.

Det var efter det att ett tyskt företag anmälde två män som jobbade i en konkurrerande verksamhet för att bäddat in ett av företagets videoklipp på sina privata webbplatser som en tysk domstol skickade målet vidare till EU-domstolen. Videoklippet i fråga hade laddats upp till YouTube utan företagets vetskap men trots det så ansåg inte EU-domstolen att männen hade begått något upphovsrättsbrott. Detta på grund av att klipp från YouTube streamas från YouTubes sajt och alltså inte kopierats av de två anmälda männen. Därför ansåg inte EU-domstolen att männen bröt mot anmälarens upphovsrätt.

Det får tilläggas att vill man inte att ens videoklipp på YouTube eller andra sajter bäddas in på externa webbplatser så finns det oftast en funktion i videoklippets inställningar som förhindrar detta. Om man äger upphovsrätten till ett klipp och detta laddas upp av någon annan till exempelvis YouTube så går det att anmäla detta till YouTube som oftast brukar vara rätt så snabba med att ta bort klippet.
torrentfreak.com +

Schibsted köper Facebookgruppen Svenska Klipp

Webb / Sajter
Det norska mediaföretaget Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, har köpt Facebookgruppen "Svenska Klipp" som har har runt 130.000 följare.

I samband med detta startar man även klicksajten SvenskaKlipp.se som mer eller mindre ser ut att vara en klonad version av Aftonbladets klicksajt Lajkat.se som lanserades tidigare i år.

Vad Schibsted betalade för Svenska Klipps Facebookgrupp, twitterkonto samt instagramkonto vill man inte berätta skriver Dagens Media.
via Dagens Media

www.svenskaklipp.se +

Flera ministrar osynliga i sociala medier

Webb / Övrigt
Svenska Dagbladet har undersökt hur det står till med närvaron i sociala medier för våra nya ministrar och det visade sig att några som inte fanns representerade på varken Twitter eller Facebook var Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) samt framtidsminister Kristina Persson (S).

Statsvetaren Ulf Bjereld ställer sig kritisk till att framför allt framtidsministern inte finns i sociala medier och säger till SvD:
"Man gör anspråk på att framställa sig som det moderna, öppna, framtidsinriktade partiet, och utser en framtidsminister som är osynlig i sociala medier. Det urholkar trovärdigheten i att man förstått betydelsen av den digitala utvecklingen, säger han."
Dock säger Perssons presssekreterare till Dagens Industri att Persson har ett inaktivt twitter-konto sedan tidigare och att man nu undersöker huruvida man ska börja använda detta och även hur man ska hantera sin framtida närvaro i sociala medier.

Inte helt oväntat har någon redan startat ett fejkkonto på twitter i framtidsministerns namn där man mestadels verkar försöka framställa henne som en bakåtsträvare, dock med glimten i ögat. Exempeltweet syns på bilden ovan.
www.svd.se +

Google uppdaterar sin konsumentbarometer

Webb / Google
Google har uppdaterat sin så kallade "Consumer Barometer" med ny statistik vilken kanske kan underlätta för de som vill undersöka hur dagens konsumenter beter sig på internet.

Tjänsten är fylld med data om lite mjukare värden som konsumenters beteenden på nätet men även ren hårddata om vad vi använder för prylar på nätet, hur ofta vi är på nätet och liknande. Det finns en sektion där man kan kolla in vad som Google anser vara det viktigaste i undersökningen och även en sektion där man kan välja ut specifik data och ta fram grafer över detta.

Google Consumer Barometer är sannolikt mest intressant för de som analyserar konsumenters beteenden professionellt eller statistikknarkaren i största allmänhet.
www.consumerbarometer.com +

Google Inbox på webben

Webb / Google
Förra veckan lanserade Google sin nya eposttjänst Inbox som appar till iOS samt Android och nu verkar det även ha dykt upp en webbversion av tjänsten vilket gör att man även kan använda Inbox på datorn. Något som jag anser givetvis är ett krav.

Inbox för webben fungerar precis som apparna och mailen grupperas i diverse underkategorier som till exempel resor, ekonomi, socialt och forum. Inbox rullar fortfarande i beta och det krävs en inbjudan för att kunna använda tjänsten. Det krävs även att man har en "riktig" gmail-adress för att använda Inbox då det än så länge inte finns stöd för Google Apps-konton.

Har ni kört Inbox något? Vad tycker ni? Kommentarerna står till ert förfogande.

ps. Vill ni ha en inbjudan till Inbox så fixade jag min genom att maila hit: inbox@google.com
inbox.google.com +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen