Rekommendationer om skärmtid för barn ändras

Vad tycker du om skärmtid?

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

American Academy of Pediatrics har justerat sina rekommendationer för barn och skärmtid. I korthet så tycker man att riktigt små barn under 18 månader inte ska matas med skärm om det inte är för saker som videochattande. Mellan 18 och 24 månader tycker man att man kan introducera barn till högkvalitativt innehåll och att föräldrarna ska vara med.

Mellan två och fem år ska barn maximalt matas med media och skärm en timme om dagen och fortfarande så högkvalitativt innehåll som möjligt. Föräldrar ska i största möjliga mån vara med så att barnen kan få saker de inte förstår förklarade för sig. Över sex år ska man sätta tydliga gränser och se till att det inte går ut över fysiska aktiviteter, sömn och så vidare.

Man har också gjort ett verktyg där man kan planera sina barns mediaintag.

Skärmtid är något som frekvent diskuteras. Min personliga åsikt är att begreppet är konstigt i sin bas, eftersom det inte är tiden som spenderas framför en skärm som är viktig utan andra saker. Vad gör barnet, på vilket sätt gör barnet det, förstår barnet vad som händer, förstår föräldern vad som händer, vet föräldern alls vad som händer? Det är oerhört farligt som förälder att sätta en regel på en timme och trettio minuter och sedan tro att allt är löst.

Vad tycker ni? Är skärmtid bra eller dåligt?

aap.org +

Flera stora nättjänster utsatta för DDoS-attack

Bland andra Spotify, Twitter, Etsy och GitHub

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Tjänster

Flera stora nättjänster är just nu utsatta för en DDoS-attack som gör att de från många ställen i världen inte går att nå. De sajter som rapporterats som onåbara är Twitter, Etsy, GitHub, Soundcloud, Spotify, Heroku, Pagerduty, Shopify och Intercom.

I grunden är det företaget Dyn, som tillhandahåller DNS-tjänster, som är utsatt för attacken. Med andra ord kan många fler sidor än de som är nämnda ovan vara drabbade.

pcworld.com +

Spotify släpper ny app till Samsung Smart TV

Även gratisanvändare kan lyssna på musik

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Spotify

Spotify har gjort det möjligt för ägare av Samsungs nyare Smart TV-enheter, mer specifikt 2015- och 2016-modellerna, att lyssna musik via Spotify utan extra kostnad på deras TV-apparater. Spotify-användare som endast har gratisabonnemang kan alltså använda appen utan att behöva fixa Premium-abonnemang.

TV-apparater från Samsung som är av 2014-modellen, eller tidigare, har förstås också Spotify, men dessa kräver att du har Premium-abonnemang för att kunna använda.

news.spotify.com +

Onehundredforty gör konst av tweets

Om du vill ha Twitter på väggen med

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

Onehundredforty är en tjänst som gör konstverk av dina eller någon annans favorittweets.

För att kunna använda tjänsten måste man ansluta sig med sitt twitter-konto och därefter välja ut en tweet från sig själv eller någon annan som man vill ska hamna på tavlan. Därefter genereras en design där den valda tweeten används. Är man nöjd med detta är det bara att gå vidare till kassan och köpa tavlan eller så kan man välja en ny design och se om den känns bättre. Det ska finnas över 5.000 olika designs att välja mellan.

En twitter-tavla kostar cirka 60 dollar. Det framgår inte exakt hur stora konstverken blir men av bilden ovan att döma ser det väl någorlunda ut som om det handlar om traditionell plansch-storlek. I videon nedan kan ni kolla in lite mer om tjänsten.

onehundredforty.com +

Google Inbox uppdateras med mallar

Inbox blir allt mer smidigt

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Skickar du ofta liknande mail till nära, kära, kollegor eller annat löst folk? Då kanske den nya mall-funktionen i Inbox kan vara någonting för dig. Google har uppdaterat sin smarta mailapp med möjligheten att skapa diverse mallar som kan komma till användning vid olika tillfällen.

Du kommer åt mallfunktionen genom att gå in på Inbox via webbläsaren, klicka på inställningar och välja mallar. Därefter kan du skapa diverse mallar för alla möjliga sorters ändamål.

Mallarna har endast dykt upp i webbläsarversionen, men kommer troligtvis dyka upp i appversionen inom kort.

androidpolice.com +

Nätaktivist från Malaysia får Stieg Larsson-priset

För sitt banbrytande arbete med feministisk digital mobilisering

Jac sm Kee
Foto: APC
Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

Sedan 2009 har Stieg Larssons stiftelse delat ut ett pris och 200 000 kronor till personer eller organisationer som verkar i Stieg Larsson anda. I år tilldelades priset till Jac sm Kee från Malaysia som är forskare och aktivist som arbetar för att motverka digitalt kvinnovåld samt sexism på internet. Hon var även med och startade kampanjen "Take back the tech" som stöttar kvinnor att använda kunskap om IT i sitt arbete. Kee är också aktiv i den relativt nya organisationen Association for Progressive Communications (APC) som stödjer digitalt demokratiarbete runt om i världen. APC har bland annat uppmärksammats för listan Feminist principles of the internet som listar 17 punkter för hur kvinnors rättigheter kan se ut i en digital värld.

"Jac sm Kee är en pionjär i kampen för kvinnors rättigheter. Genom sitt banbrytande arbete för feministisk digital mobilisering och mot övergrepp på nätet banar hon väg för en ny våg av feminism som med integritet, självsäkerhet och nyfikenhet tar striden för ett jämlikt samhälle – i syd såväl som i nord."

Den 14 november kommer priset delas ut under en ceremoni på Kulturhuset i Stockholm.

dn.se +

Instagram lägger till Stories i Explore-fliken

Lättare att hitta intressanta Stories

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

Är du less på att titta på Stories från folk du följer på Instagram? Då kan du hoppa över till Explore-fliken i appen och upptäcka historier från andra användare. Instagram har nämligen uppdaterat sin app och lagt till Stories i Explore-fliken, vilket gör det betydligt lättare att upptäcka nya personer att följa.

Uppdateringen började rulla ut under natten och du har troligtvis redan fått tillgång till den nya funktionen.

thenextweb.com +