Amazon sätter ner foten ordentligt mot fejkprodukter

Vill att samtliga varumärken ska registrera sig på nätbutiken

Lightningkablar är en av de fejkade varorna som krängs via Amazon.
Visa inte Webb-artiklar
Webb / Sajter

Amazon har sedan en lång tid tillbaka haft problem med fejkade produkter som säljs på webbutiken, men nyligen meddelade butiksjätten att de kommer jobba hårdare för endast att sälja äkta produkter på sajten. Hittills har företaget endast pratat om problemet, men nu verkar en stor ändring vara på ingång. För att stoppa de fejkade produkterna vill Amazon att varumärken ska skapa ett varumärkesregister som tredjepartsbutiker kan länka sina produkter till, vilket förhoppningsvis kommer göra att kunder som köper en lightningkabel från Apple kommer få en lightningkabel från Apple och inte någon kopia.

Amazon har ännu sagt någonting officiellt om detta projekt, men enligt Bloomberg jobbar företaget med att bygga upp team i USA och Europa för att förebygga fejkade produkter. Bloomberg skriver detta om satsningen:
The new Amazon teams will encourage brands — even those that don’t sell on Amazon — to register with the online store, the person said. Once registered, Amazon requires any marketplace merchants listing those products to prove that they have the brand’s permission to sell them online. Amazon began experimenting with the registry earlier this year with Nike and other companies. The bigger push in 2017 will target thousands of large companies, including those that have been reluctant to sell on Amazon because of knock-offs.

Förhoppningsvis kommer Amazon berätta mer om Brand Central, som initiativet kanske kommer kallas, inom kort.

via gizmodo.com bloomberg.com +

Sju procents av Sveriges befolkning använder inte internet

Hälften av dessa är inte intresserade av nätet

Foto: IIS
Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

I IIS nyligen släppte rapport "Svenskarna och Internet 2016" framkommer det att cirka 630.000 svenskar över 12 år aldrig använder internet. Det motsvarar cirka 7 procent av Sveriges befolkning och det är främst bland de äldre man hittar de som inte använder internet. Tittar man på dem som aldrig använder internet i hemmet så ökar siffran till 9 procent vilket ni kan se i diagrammet nedan.

I diagrammet ovan kan ni se vilka anledningar som uppges till varför man inte använder internet. Den dominerande anledningen, 54%, är att man inte är intresserad av internet. Den näst vanligaste anledningen till att inte använda internet, 24%, uppges vara att tekniken är för krånglig och funktionshinderär den tredje vanligaste anledningen, 7%, till att inte använda internet.

Vidare uppger 8 procent av de som deltog i undersökningen att de helt saknar kunskap om datorer. Utav dessa försökte trots det en fjärdedel använda internet medan resterande 75% avstod från att använda internet.

soi2016.se +

I dag lanseras motorcommunityt Drivetribe

Jag kommer att skriva om 80-talet

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Nyheter

I våras fick vi reda på att Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May hade en ny TV-show på gång - The Grand Tour. I samband med detta meddelade de även att de var inblandade i en sajt som kallades för Drivetribe. Jeremy beskrev den som ett slags "YouPorn for cars". En sajt där motorintresserade skulle samla ihop sina krafter och en sajt som hade som mål att bli det största motorcommunityt i världen. Här skulle både kändisar och vanliga dödliga kunna dela med sig av sina intressen, upplevelser och anekdoter på en och samma plattform. Nu är dagen här och i dag öppnar alltså sajten för alla.

Jag som gillar 80-talet ansökte tidigare i år om att få bli en så kallad Tribe Leader och berättade att jag ville skriva om bilvärldens bästa årtionde - 80-talet. Så blev det och så föddes Eighties Unite som min tribe heter, direktlänk till den har ni här. Vem som helst får dock vara med och göra inlägg på min tribe, dela med sig av länkar, bilder, videoklipp och annat som är kul - allt för att få triben och sajten att bli så levande som möjligt. Så länge det handlar om 80-talet så är jag nöjd. Självklart har de tre profilerna Clarkson, Hammond och May varsin tribe men de är låsta så där ser man bara deras inlägg. Det finns mängder av olika människor och kategorier att följa så in på sajten och lek loss och hitta just det som du är intresserad av.

För er som fortfarande inte har hajjat vad det hela handlar om kommer trion att försöka förklarar detta via en liveström ikväll klockan 19.00 svensk tid. Den hittar ni här.

drivetribe.com +

Squawkr meddelar när filmer släpps online

På torrent-tjänster

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Tjänster

Squawkr är en ny tjänst som filmbolag och andra upphovsrättsinnehavare antagligen inte kommer att uppskatta särskilt mycket.

Med Squawkr kan användaren skapa en lista med filmer som den önskar se och när dessa släpps i hög kvalitet på någon torrenttjänst så får användaren ett meddelande om detta via mail eller via apparna Pushbullet och Pushover. Utvecklaren av Squawkr säger till TorrentFreak:
"I wanted to make Squawkr simple and easy to use, while being a powerful tool. It’s very intuitive. Just log in, start adding movies and get notified. That’s it.
Torrent sites are flooded with Cam rips and WEB-DLs, which is fine for people who like to watch those. But for someone who enjoys true HD movies, it can be a bit of a pain to go through all the crap, just to find the needle in the haystack."

I dagsläget fokuserar Squawkr på filmer i 720p eller 1080p men utvecklaren av tjänsten säger att han eventuellt kan tänka sig att lägga till WEB-DL:s i framtiden.

via torrentfreak.com squawkr.io +

Bilder i sociala medier kan kryptera din dator

Nytt ransomware upptäckt

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Övrigt

Det israeliska säkerhetsföretaget Check Point har upptäckt att ett så kallat ransomware sprids via bildfiler på sociala medie-tjänster som till exempel Facebook och LinkedIn.

Man kallar det hela för "ImageGate" och de ransomware-drabbade bildfilerna som sprids innehåller programmet "Locky" som krypterar alla användarens filer på datorn. Vill användaren få tillbaka sina filer så kräver personen eller personerna bakom "Locky" 0,5 bitcoins, motsvarande cirka 6.800 3.400 svenska kronor, för att låsa upp filerna.

Ni kan ta en titt på en demonstration från Check Point ovan för att se hur "ImageGate" fungerar. Check Point ger följande råd för att undvika att drabbas av ImageGate.
If you have clicked on an image and your browser starts downloading a file, do not open it. Any social media website should display the picture without downloading any file.
Don’t open any image file with unusual extension (such as SVG, JS or HTA).

blog.checkpoint.com +

Tilläggsprogram till Kodi minskar piraters intäkter

Oh the irony

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Fildelning

TorrentFreak rapporterar att tilläggsprogram, så kallade addons, till Kodi, mediaspelaren som tidigare gick under namnet XBMC (Xbox Media Center), har minskat intäkterna för så kallade "cyberlockers".

Cyberlockers är alltså molntjänster som i många fall lagrar piratkopierade filmer, tv-serier och annat som användare kan ladda ner därifrån. Dessa cyberlockers genererar oftast sina intäkter från annonser men tilläggsprogrammen till Kodi tar bort dessa annonser, ungefär som en adblocker. Detta gör att cyberlocker-tjänsterna inte tjänar några pengar på dessa användare utan det istället istället uppstår en kostnad i form av server- och bandbredds-användning.

TorrentFreak har talat med några som driver cyberlockers och dessa bekräftar att Kodis tilläggsprogram är ett problem och att flera cyberlocker-tjänster redan stängt ner på grund av detta.

Det finns rätt mycket som är ironiskt här. Dels att cyberlockers "förlorar" pengar på att tillhandahålla material som de har kommit över illegalt, dels att att de som använder Kodis tilläggsprogram för att titta på piratkopierat material minskar utbudet av material då cyberlockers stänger ner på grund av dem.

Mediaspelaren Kodi släpptes som Xbox Media Player redan 2002 men finns idag tillgänglig till Android, Linux, macOS, iOS samt Windows. Tilläggsprogrammen som är problemet för cyberlocker-tjänsterna tillhandahålls inte av Kodi utan kommer från tredjepartsleverantörer.

torrentfreak.com +

Sverigedemokraterna överlägset mest delat på Facebook

Delas lika mycket som de andra riksdagspartierna tillsammans

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Facebook

SvD har undersökt hur mycket de olika riksdagspartiernas inlägg på Facebook delas vidare och enligt den undersökningen är SD:s dominans total.

Utav de tio inlägg som delats allra mest de senaste sju dagarna är åtta inlägg från Sverigedemokraterna, ett från Moderaterna och ett från Vänsterpartiet. Den senaste veckan har SD:s 15 Facebook-inlägg delats vidare 22.257 gånger vilket kan jämföras med borgerliga partiernas 45 inlägg som sammanlagt delats vidare 17.982 gånger och de rödgrönas 21 inlägg som delats vidare 5.659 gånger.

När det gäller det totala antalet så kallade reaktioner på inläggen, det vill säga både delningar och kommentarer, får SD:s inlägg 41.780 reaktioner medan övriga sju riksdagspartier tillsammans får 37.051 reaktioner skriver SvD.

svd.se +