Lär dig kod med Doctor Who

Spel / Spel
BBC kommer senare i veckan släppa webbspelet The Doctor and the Dalek som går ut på att man skall lösa ett antal pussel genom enkla variabler. Tanken är att det skall lära folk enkla programmeringsgrunder och är en del av BBC nya initiativ där man försöker få barn att förstå det här med kod.

Peter Capaldi har lånat ut sin röst för spelet och spelets handling är skriven av Phil Ford.
www.engadget.com +

Telia spärrar e-legitimationer

Webb / Övrigt
Telia har meddelat att man spärrar cirka 800 e-legitimationer som man har utfärdats till privatpersoner under 2014.

Bakgrunden till detta är att en rad privatpersoner har blivit utsatta för bedrägerier då deras konton hos Skatteverket, Avanza Bank och SBAB har länsats av någon eller några som obehörligen har identifierat sig med Telias e-legitimation som beställts i de drabbades namn. Bland annat ska några kända näringslivsprofiler ha drabbats och sammanlagt rör det sig om belopp i mångmiljonklassen som har försvunnit för de drabbade.

Gemensamt för samtliga de drabbade e-legitimationerna är att dessa har hämtats ut på Postens utlämningskontor mot uppvisande av legitimation. Både SBAB och Avanza har meddelat att de nu helt kommer att sluta att acceptera identifiering via Telias e-legitimationer. En förundersökning om grovt bedrägeri har inletts.
www.di.se +

EU-kommissionen stämmer Sverige för spellagar

Webb / Övrigt
Idag stämde EU-kommissionen Sverige då de anser att svenska myndigheter trots upprepade tillsägelser inte har ändrat på den nationella lagen som reglerar onlinebetting och onlinepoker i Sverige.

I dagsläget får endast svenska och statligt ägda företag bedriva den typen av verksamhet i Sverige och i ett uttalande säger EU-kommissionen:
"Sweden is referred to the Court of Justice for imposing restrictions on the organization and promotion of online betting services in a way which is inconsistent with EU law.

Changes to the Swedish gambling law in order to make it compliant with EU law have long been envisaged but never implemented."

Sverige ombads att se över sina spellagar redan 2007 och blev senast påminda om det 2013 men trots det har inget hänt på området.
www.reuters.com +

Firefox Hello - chatta direkt i webbläsaren

Webb / Verktyg
Firefox har lanserat en ny funktion i sin webbläsare som man kallar för "Firefox Hello" och det handlar om en chattklient som är inbyggd i webbläsaren.

Chatten följer WebRTC-standarden (Web Real-Time Communication) vilket gör att man kan använda Firefox Hello med andra webbläsare som stödjer detta som till exempel Chrome och Opera. Man behöver inte heller hålla reda på sina kontakter i någon adressbok om man inte känner för det utan man delar helt enkelt bara med sig av en länk till den man vill chatta eller samtala med.

Firefox Hello testas nu i den senaste betaversionen av Firefox till OS X, Windows samt Linux. Vill ni ladda hem den så hittas den här.
blog.mozilla.org +

Twitpic stänger ner 25:e oktober

Webb / Övrigt
Förra månaden skrev vi att bilddelningstjänsten Twitpic skulle stänga ner, ett besked som ändrades bara någon vecka senare då man sa att tjänsten köpts upp och skulle fortsätta existera.

Det sista verkar dock ha varit ett lite för tidigt besked för nu meddelar Twitpic än en gång att man kommer att stänga ner sin tjänst. Man skriver i ett blogginlägg:
"It’s with a heavy heart that I announce again that Twitpic will be shutting down on October 25th. We worked through a handful of potential acquirers and exhausted all potential options. We were almost certain we had found a new home for Twitpic (hence our previous tweet), but agreeable terms could not be met. "
Den 25 oktober kommer därför Twitpic att stänga ner. Har man bilder man vill spara på tjänsten så uppmanas man att exportera dessa snarast.
blog.twitpic.com +

Ticnet anmälda till Konsumentverket

Webb / Övrigt
Organisationen Sveriges Konsumenter har anmält biljettförsäljaren Ticnet till Konsumentverket då man anser att deras avtalsvillkor är oskäliga.

Det är framför allt hanteringen av kundernas personuppgifter som man är kritisk mot och i ett pressmeddelande skriver Sveriges Konsumenter:
"Idag är det nästan omöjligt att köpa biljetter till många konserter och idrottsevenemang utan att gå genom Ticnet. Och för att få köpa biljetter genom dem på nätet måste du bli medlem och acceptera att de sprider dina uppgifter till andra företag - som då lagligen kan kontakta dig med skräddarsydd reklam, även om du är med i NIX. "
Sveriges Konsumenter har tidigare granskat hur tolv nätbutiker hanterar personuppgifter och Ticnet har varit ett av de granskade företagen skriver TT.
via DN.se

www.sverigeskonsumenter.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen