Snygg straffspark
Ge aldrig upp hoppet! 
42.7°
+
Frode Wikesjö
0
Star Trek: Discovery får en andra säsong
Officiellt den här gången 
45.1°
+
André Stray
0
Hamish & Andy skojar med radiochefer
Skriver tokdålig låt 
82kg
+
Bobby Green

Polis stängde ner TankaFetast

Razzian på PRQ gällde svensk torrent-sajt

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Sajter

Det har än så länge varit en händelserik vecka på den svenska delen av internet. Det har handlat om åtskilliga DDoS-attacker mot svenska myndigheter och företag, razzia hos webbhotellet PRQ och "nationalklenoden" The Pirate Bay var borta från nätet i hela två dygn.

För att bena ut lite av de här händelserna och deras eventuella samband så har vi här sammanställt en del om vad som är känt i dagsläget.

* Polisrazzian på PRQ verkar ha gällt beslag av den svenska torrent-sajten TankaFetasts servrar. De lade ner sin sajt frivilligt tidigare i år men återuppstod snart i en annan konstellation. Nu verkar man dock lagt ner verksamheten lite mera ofrivilligt och i dagsläget pekar deras webbadress på Piratpartiets Facebook-sida. Polis eller åklagarmyndighet har ej bekräftat att razzian gällde TankaFetast men PRQ:s ägare, Mikael Wiborg, säger att så är fallet. Servrar tillhörande AppBucket.com eller AppBucket.net ska även ha blivit beslagtagna enligt Wiborg.

* DDoS-attackerna som skett mot flera svenska myndigheter och företag under veckan beror med stor sannolikhet på razzian mot PRQ och/eller att The Pirate Bay låg nere under två dygn. Tidigare i veckan gick polis ut och antydde att det kunde ha något med utlämningen av Julian Assange att göra men det känns inte lika troligt. Attackerna har utförts av personer som säger sig representera hacker/aktivist-kollektivet Anonymous.

* Torrent-sajten The Pirate Bay (TPB) låg nere i två dygn. Det är i sig inget nytt att sajten ligger nere men avbrotten brukar inte vara riktigt så länge. Att det hela skedde samtidigt som polisen gjorde razzia hos PRQ fick väl de flesta att misstänka att de bägge händelserna hade något slags samband. TPB förnekar dock att så är fallet även om man tidigare har haft sina servrar hos PRQ, eller ja, PRQ grundades ju till och med av två av dem nu är dömda för TPB-grundandet. Enligt TPB själva så berodde avbrottet på en trasig PDU (power distribution unit) som används för att fördela ström mellan servrar.

  tack nikoretro torrentfreak.com +
Snygg straffspark
Ge aldrig upp hoppet! 
42.7°
+
Frode Wikesjö
0
Regeringen föreslår höjd pensionsålder
Snart kan man få jobba tills man är 69! 
33.2°
+
Roger Åberg
0
Star Trek: Discovery får en andra säsong
Officiellt den här gången 
45.1°
+
André Stray
0
Svenskar sämst i Skandinavien på digitala brevlådor
Beror delvis på politik 
34.3°
+
Emmy Zettergren
0
Så här får du Siri att uttala namn rätt
Cool funktion! 
41.8°
+
Roger Åberg
0
Föroreningar står för 16 procent av tidiga dödsfall globalt
Det är rätt mycket 
32.1°
+
Emmy Zettergren
0
Qualcomm backar upp Microsofts uttalande om batteritid
29 timmars Netflix-tittande över wifi 
48.1°
+
André Stray
0