RC-plan som flyger i 727 km/h
Hej! Hej då! Hej! Hej då! 
60.9°
+
Roger Åberg
0
#MeToo har fått stort genomslag i sociala medier
Hashtaggen som används för att belysa sexuella trakasserier 
44.3°
+
Wille Wilhelmsson
0
Nytt från Tyler, The Creator och Converse
Kläder och skor 
81kg
+
Bobby Green

Google skickade advokaterna på Språkrådet

Gillade inte ordet "ogooglebar"

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Språkrådet försöker hålla koll på det svenska språket och varje år ger man ut en nyordslista. Ett av orden i 2012 års upplaga var ogooglebar med beskrivningen "som inte går att hitta på webben med en sökmotor". Nu tar man bort ordet från listan efter påtryckningar från Googles jurister.

När listan presenterades reagerade Google och man ville ändra på beskrivningen så att det blev tydligt att begreppet bara gällde på Google och inte sökmotorer i allmänhet, något som Språkrådet inte tycker stämmer med verkligheten. Istället för att lägga sig och göra förändringen tar man nu bort ordet helt, vilket aldrig har gjorts tidigare.

- Vi har resonerat som så att vi lägger oss inte platt, vi har försökt i det längsta, men det tar för mycket tid och resurser från annat arbete. Och ordet finns redan i svenskan. Det är språkbrukarna som väljer om det ska finnas kvar. Och definitionen bestämmer språkbrukarna, inte Språkrådet. Så ordet finns, använd det om ni vill. Det kan inte Google bestämma över, säger Ann Cederberg till Sveriges Radio.