Gravitationsvågor från kolliderande neutronstjärnor upptäckta
Första gången det sker 
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0
Microsoft har redan fixat KRACK på sina enheter
Uppdatera om du vill vara säker 
46.9°
+
André Stray
0
Repetition i musik
Därför gillar vi det 
89kg
+
Bobby Green

Google måste betala för inscannade böcker?

Det vill i alla fall en författarorganisation

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Google

Sedan 2004 har Google scannat in böcker och gjort dessa tillgängliga via sin tjänst Google Books [wiki] men det gillar inte den amerikanska författarorganisationen Authors Guild då man anser att Google berövar dem på intäkter i form av royalties, bokförsäljning och licensavgifter.

Därför överklagar nu Authors Guild en dom som förra året avvisade organisationens krav på ersättning. I stort sett alla böcker som Google har scannat in finns inte längre på marknaden och i de fallen de gör det så länkar Google till förlagens hemsidor. En av Googles advokater hävdar även att det inte finns några som helst bevis för att Google Books på något sätt skadar bokmarknaden eller författarna. I domen från förra året ansåg domaren inte att Google bröt mot någon upphovsrätt då man endast lade ut utdrag online på böcker som omfattades av upphovsrätten, så kallat "fair use" enligt amerikansk upphovsrätt.

Det kommer sannolikt att dröja månader innan målet tas upp i en domstol och många bedömer det som om Google kommer att gå vinnande ur tvisten med Authors Guild. Google har tidigare sagt att man skulle bli tvungna att betala miljardtals med dollar om man skulle förlora mot Authors Guild.

Google Books hade i april 2013 scannat in över 30 miljoner böcker och man uppgav själva 2010 att man tror att det finns runt 130 miljoner böcker i världen. Google plan är att scanna in dem alla och på det sättet skapa världen största kunskapsdatabas. Man hoppas vara klara fram till 2020.