WhatsApp blockerat i Kina
I samband med kommunistpartiets kongress 
30.6°
+
Frode Wikesjö
0
Facebook köper rättigheterna till Skam
Den amerikanska versionen lär bli lättillgänglig 
28.3°
+
André Stray
0
Liten igelkott ska väl också få campa
Skön kampanj 
81kg
+
Roger Åberg

Facebook gör ett superresultat

Och Mark Zuckerberg vill rädda världen

Visa inte Webb-artiklar
Webb / Facebook

I går så presenterade Facebook sin kvartalsrapport och till skillnad mot exempelvis Apple slog den alla förväntningar. Det går helt enkelt tokigt bra för bolaget och när det nu gör det så passar Mark på att säkra upp lite för framtiden.

Men vi börjar med lite siffror. Man drog in nästan 5,4 miljarder dollar, upp från 3,5 miljarder dollar förra året. Vinsten hamnade på 1,51 miljarder dollar, upp från 0,5 miljarder samma period förra året. Det här är bra siffror, riktigt bra siffror, och man slog förväntningarna med 10%.

Intäkterna kommer så klart från annonsering och den absoluta merparten från mobil sådan, 82% av intäkterna kommer från mobilen. Mer än tre miljoner företag använder aktivt Facebooks olika annonstjänster och mer än 200 000 annonserar på Instagram. Det här är massiva siffror, minst sagt.

Facebook är lite av ett unikt företag eftersom grundarna fortfarande har kontrollen över företaget. Mark Zuckerberg säger i ett blogginlägg att det möjliggjort att man kunnat köpa tjänster som Instagram, beslut som kanske inte var helt enkla att motivera när de gjordes men som i längden visar sig vara en god affär.

Mark och hans fru Chan har beslutat att de med tiden ska ge bort 99 procent av sina aktier och använda de pengarna till att utrota sjukdomar, bygga ett personaliserat utbildningssystem och fixa klimatförändringen (inga små uppdrag...). Men om man säljer alla aktier, vilket i och för sig kommer att ske löpande, så tappar man också kontrollen över bolaget. För att förhindra detta har man skapat en ny typ av aktie i bolaget så att man både kan sälja sina aktier och behålla kontrollen.